Artemis.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
7 DIVŮ SVĚTA.
Advertisements

TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Citáty O LÁSCE.
Sluneční soustava Slunce
Afrodita Venuše.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Apollo(Foibos) Apollón. Je synem Dia a Létó Má sestru-dvoj č e Artemis Apollón je b ů h um ě ní, slunce, múz, v ě št ě ní apod. U sebe nosí p ř edevším.
Řecko – balkánský poloostrov
BÁJE A POVĚSTI HVĚZDNÉ OBLOHY
Souhvězdí.
Všechno se to začalo odehrávat už hodně, hodně dávno, kdy nebylo nic. Jen černo černá tma, která obklopovala velký vesmír. A pak se to stalo! Narazili.
ANTICKÉ ŘECKO.
Antické umění Starověké Řecko.
Dějepis a občanská výchova Milan Šimek
Dějiny autor. Marek Stádník Základní škola náměstí bratří Jandusů Třída 6.A. Hlavní menu Hlavní menu.
Sedm divů světa Andrea.
Mytologie a její odraz v řeckém umění
Nejstarší formy náboženství
Starověké Řecko I. počátky.
BOHOVÉ OLYMPU dějepis.
Artemidin chrám v Efesu
Slzy ženy Proč ženy pláčou.
Sedm divů světa.
Starověké Řecko.
Sluneční soustava – 5. ročník
VesmírVesmír Je nekone č ní sv ě t. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé pod názvem Slunce, ve kterém se nachází naše.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Řecké náboženství.
7 divů světa Na následujících stránkách se seznámíte se sedmi divy světa. Seznámíte s dobou před a po divech.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Peloponéská válka.
7 divů světa Eva Kaniová I.A.
ŘEČTÍ BOHOVÉ.
Souhvězdí.
Hvězdy, souhvězdí 5. ročník
7 starověkých divů světa
Egyptští bohové.
1. Mně dostalo se slitování, | ač lásky nehoden jsem byl; | po divu tom jsem v pyšném přání, | z hrdosti nikdy netoužil. | Teď šťasten jsem a div ten ctím.
Sedm divů světa Anděla Delišová 6.B.
Sedm divů světa.
Řečtí bohové a bohyně 6. ročník.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: Válková, V.: DĚJEPIS 6 – pravěk, starověk. SPN Rufl, J. a Válková, V.: DĚJEPIS 6, PRAVĚK A.
Starověká Indie Klára Kratochvilová 6.A. Hinduismus Hinduismus je zřejmě nejstarší existující náboženství na světě. Jeho počátky spadají do doby před.
HAPPY END …no comment... KRIZE SVĚTOVÉHO EKOSYSTÉMU.
Homér – prý slepý básník údajný autor eposů Ilias a Odysseia popisuje příčiny a průběh trojské války (Ilion = řecky Trója) popis Odysseovy desetileté cesty.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Homérské Řecko. Náboženství starých Řeků Název sady:
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_14 II Planety sluneční soustavy.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
Řečtí a římští bohové Vytvořila: Kamila Obršlíková Datum: Třída: 5.A GVM.
Římské báje Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI. Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina.
Řecké báje (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Starověké Řecko I. počátky.
Peloponéská válka.
Anotace: Prezentace pro 6. ročník k výkladu a procvičení učiva.
Dějepis a občanská výchova Milan Šimek
Český jazyk 9. ročník Eduard Petiška.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
ŘECKÉ BÁJE Báje – vypravování o vzniku a původu země a člověka s hlavním hrdinou bohem nebo polobohem.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI
Alexander Veliký Vojtěch Šípek 1.A.
Transkript prezentace:

Artemis

Artemidina povaha Ve vyžadování úcty byla Artemis velmi tvrdá. Ale někdy se však dala obměkčit obětí a omluvou, ale to se mockrát nestávalo Pokud se k ní přiblížil muž bez vyjímky ho dala okamžitě potrestat Dokázala se lehce urazit

Rodina Dcera Dia a Léty Sestra - dvojče Appolóna Byli to nemanželské děti boha Dia Jelikož její bratr Appolón nejkrásnější z bohů byl bohem Slunce tak se ona stala bohyní měsíce a byla stejně krásná jako on Bohyně se nikdy neprovdala A celý život zůstala panenskou bohyní

atribut Bohyně Artemis byla bohyní lovu a Měsíce a proto je často vyobrazována se zvěří,lukem,šípem a s měsícem

Její moc Bohyně Artemis byla dříve ctěna jako bohyně vládnoucí v přírodě Na lidi mohla seslat různé choroby,nemoci,šílentsví a i náhlou smrt Do její působnosti spadaly i léčivé prameny

ARTEMIDIN CHRÁM V EFESU Tento chrám byl vybudován řeky na počest bohyně Artemis ve starověkém městě Efesos na pobřeží malé Asie Chrám byl v té době jednou z největších staveb řeckého světa Ale roku 356 př. n. l byl chrám zapálen Herostrtem z Efesu Chrám byl znovu obnoven po dobytí Efesu Alexandrem Velikým , ale poté opět zničen Góty Přesto že byl znovu obnoven ztratil význam Dnes už jsou z Artemidina chrámu pouze pozůstatky Tento chrám byl zařazen mezi sedm divů světa Zapamatovat

Artemidin chrám Pozůstatky chrámu

Báje o artemis 1 Když lovec Akteón neuváženě přišel k ní a jejím nymfám, když se koupaly nahé v lesním jezírku, a zastavil se, aby se pokochal jejich krásou, uražená bohyně ho proměnila v jelena a poštvala na něj jeho vlastní smečku psů.A když se ji pokusil znásilnit obr Órión, který byl sám velkým lovcem, tu vyčarovala malého štíra, který zabil jak Órióna, tak i jeho věrného psa. Órión se pak stal souhvězdím a jeho pes se proměnil v hvězdu Siria, nazývanou „psí“.Strašlivý byl hněv bohyně i tehdy, když se kterákoli její společnice odevzdala lásce – byť třeba i beze své vůle. Ačkoli se jedna z jejích nymf jménem Kallistó nechala svést Diem jen proto, že bůh na sebe vzal podobu samotné Artemidy, bohyně za trest proměnila mladou společnici v medvěda. Stejně jako Órión , i Kallistó byla vzata na nebe, kde se proměnila v souhvězdí Velká medvědice ( známé též jako Velký vůz ). Syn, kterého vládci bohů porodila, byl praotcem Arkaďanů a možná i pánovým dvojčetem.

báje o artemis 2 Jiná báje popisuje, jak se bohyně rozlítila, když hrdina Agamemnón, který vedl řecká vojska do války proti Tróji, drze zabil v jejím posvátném háji jelena. Aby jej potrestala, způsobila, že nad mořem zavládlo bezvětří, a odmítla nechat vanou větry, které řecké lodi potřebovaly na cestu k Tróji, dokud jí Agamemnón neobětoval dceru Ifigenii.Artemidina temná mstivost vypadá podivně vedle její minulosti orgiastické bohyně, k jejíž poctě muži i ženy předváděli falické tance. Temný rys Artemidiny osobnosti vyvažují její další příznivější rysy. V Delfách vedla krásná bohyně ve skvělém odění tance Múz a Grácií. A když zazářil měsíc, radovalo se srdce všech lidí, a dokonce i každá rostlina, neboť to znamenalo, že bohyně je přítomna.Byla hlavně nositelkou světla, v athénském přístavu jí proto postavili Artemidin chrám v Efesu - "Chrám Artemidy Efeské je jedinečným příbytkem bohů na zemi. Kdo ho jednou spatřil, přesvědčil se, že nebe a země si tu vyměnily místo a že svět nesmrtelných bohů se tu přestěhoval z nebe na zem" a zároveň patřil mezi 7 divů světa!Mnohé z Artemidiných mýtů se později přenesly na římskou bohyni lesů a měsíce Dianu, která byla rovněž ochránkyní panenství a mladých dívek.

Na skoro každém obrázku je Artemis vyobrazována v noci s lukem, šípy a nějakým zvířetem vetšinou se srnou, nebo jelenem

PŘIPRAVILY LUCKA V. A NATY K.