ZDRAVOTNÍ DŮSLEDKY A RIZIKA ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak se vám dýchá?.
Advertisements

§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě Na Bělidle 7, Ostrava tel: , fax:
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚST v IOP Kritéria dle Nařízení komise (ES)1828/2006 čl.47 Hana Pejpalová Tel:
Trvale udržitelný rozvoj v dopravě
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR.
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě
Indikátory ve zdravotnictví Základní zdravotní indikátory ve WHO Evropském regionu 2005 MUDr. Vladimír Príkazský, CSc.
95% konfidenční interval
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Hodnocení zdravotních rizik škodlivin v ostravském ovzduší
Strategické hlukové mapování
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
Znečišťování ovzduší výfukovými plyny
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Vývoj kvality ovzduší v České republice
Interpretace výsledků modelových výpočtů
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Ing.Miroslava Rýparová
Partyzánské náměstí Ostrava tel.: fax: Projekty EU na Zdravotním ústavu Ostrava „Identifikace průmyslových zdrojů“
Znečištění ovzduší Ročárková, Pachmanová.
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Ivan Víden, CSc.
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
MUDr. Helena Šebáková RNDr. Pavel Jiříček , Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
Klikněte pro vložení textu DNY ZEMĚ 2015 Zabezpečení pitné vody Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje se sídlem v Brně se sídlem.
Hodnocení zdravotních rizik praktické postupy
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Jan Koubský, Environmental manager Říjen 2008 Měření emisí a imisí pachových látek Jednání Pracovní skupiny snižování zápachu, Štětí.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Životní prostředí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY 2010 – 2014.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
OVZDUŠÍ BEZ HRANIC Projekt měření ovzduší na školách
Bydlení a zdraví Mgr. Aleš Peřina, Ph. D..
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
BAT - BREF Jejich rozsah
Vyhodnocení měření kvality ovzduší v Jihlavě
„Take a Breath! – Adaptation Actions to reduce adverse health impacts of air pollution“ „Nadechni se! – Aktivity směřující ke zmírnění zdravotních dopadů.
Rutinní zdravotnická statistika
VLOZ0241c: Ochrana a podpora zdraví I – cvičení Životní prostředí v ČR
Rozvoj metod mapování, zejména na evropské úrovni
EMISNÍ INVENTURA TĚŽKÝCH KOVŮ
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
Národní program snižování emisí České republiky
Výskyt situací s vysokým znečištěním ovzduší PM10 na Ostravsku
Registr spaloven odpadů
„Územní program snižování emisí a imisí znečisťujících látek do ovzduší Zlínského kraje“ řešitelské pracoviště ČHMÚ pobočka Brno.
Doprava a kvalita ovzduší v Brně „Umíme ji ovlivnit?“
Oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší v r. 2002
STUDIE PROVEDITELNOSTI ZAVEDENÍ NÍZKOEMISNÍ ZÓNY NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA „Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí.
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Reprezentativní stanice pro hodnocení kvality ovzduší v aglomeracích České republiky Jan Sládeček, ISKO.
Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU
Transkript prezentace:

ZDRAVOTNÍ DŮSLEDKY A RIZIKA ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu prostředí SUBSYSTÉM I ZDRAVOTNÍ DŮSLEDKY A RIZIKA ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ DEN ZEMĚ 2015 BRNĚNSKÉ Y PRO ZEMI 2011

PRINCIPY A CÍLE Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu prostředí je ucelený systém sběru údajů o stavu složek životního prostředí a hodnocení jejich možného vlivu na zdravotní stav české populace. Systém je v provozu od r. 1994. Cíl Vytvořit kvalitní informace pro rozhodování státní správy a samosprávy v oblasti politiky veřejného zdraví, v rámci řízení a kontroly zdravotních rizik.

PRINCIPY A CÍLE Systém monitorování je realizován na základě Usnesení vlády ČR č. 369/1991 a je obsažen v zákoně č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, v platném znění. Je jednou z priorit „Akčního plánu zdraví a životní prostředí ČR“, který byl schválen Usnesením vlády č. 810/1998 Sb. Výsledky slouží jako srovnávací údaje o úrovni znečištění „běžného pozadí“, průměrného přívodu kontaminantů z ovzduší, pitné vody či potravin. Po vstupu ČR do EU se Systém monitorování zapojil do celoevropských informačních sítí a databází, a jeho činnosti se staly součástí plnění mezinárodních úmluv nebo požadavků Evropské komise. Některé projekty slouží jako vzorové - např. projekt dietárního přívodu cizorodých látek a nutrientů, který je pod vedením ČR implementován v některých západoevropských zemích.

PRINCIPY A CÍLE Popis zdravotního stavu obyvatelstva ovlivněný kvalitou ovzduší. Zhodnocení trendu vývoje sledovaných ukazatelů. Posouzení a vyhodnocení zdravotních rizik. Zhodnocení zátěže obyvatelstva vybranými škodlivinami z venkovního ovzduší.

ZDRAVOTNÍ DŮSLEDKY A RIZIKA ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ výsledky za rok 2013 Zdroj: Abstrakt ze zprávy Ústředí monitoringu SZÚ Praha „Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu prostředí“ Subsystém I. „Zdravotní důsledky a rizika znečištění ovzduší“ Státní zdravotní ústav Praha, srpen 2014

IMISNÍ MONITORING V r. 2013 byla zpracována data z 52 sídel (a 8 městských částí Prahy) a ze 105 měřících stanic imisního monitoringu, provozovaných ČHMÚ a hygienickou službou. Jsou zpracována také data z pozaďových měřících stanic. Na území Jihomoravského kraje jsou do systému monitorování zapojeny výsledky z měřících stanic např. v Brně-městě, Hodoníně, Znojmě

ZDRAVOTNÍ STAV OBYVATELSTVA Údaje o zdravotním stavu jsou výsledkem spolupráce: Zdravotních ústavů (ZÚ), krajských hygienických stanic (KHS), praktických a dětských lékařů, pracovníků Státního zdravotního ústavu v Praze (SZÚ). Údaje jsou získávány ze systému: monitorování akutních respiračních onemocnění (MONARO). Lékaři ve vybraných oblastech hlásí do systému 1. ošetření pacienta s akutním respiračním onemocněním. Zapojeno je také město Brno.

SLEDOVANÉ UKAZATELE KVALITY OVZDUŠÍ oxid siřičitý SO2 oxidy dusíku NOx, oxid dusnatý NO, oxid dusičitý NO2 prašný aerosol - suspendované částice kovy v prašném aerosolu frakci PM10, PM2,5 (As, Cd, Ni, Pb, Cr, Mn výběrově pak Cu, V, Fe, Co, Se, Zn, Be, Hg) oxid uhelnatý CO (ve vybraných oblastech) troposférický ozón O3 (ve vybraných oblastech) prašný aerosol frakce PM10, PM2,5 pyly polyaromatické uhlovodíky PAU (ve vybraných oblastech) těkavé organické látky VOC - benzen, toluen, etylbenzen, xyleny (ve vybraných oblastech)

HODNOCENÍ IMISNÍHO ZATÍŽENÍ Zjištěné hodnoty imisního zatížení ovzduší z měřících stanic jsou srovnávány s legislativními imisními limity, vyhlášenými pro ochranu zdraví lidí jako průměrné roční a krátkodobé koncentrace, obsažené v příloze č. 1 zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší a Referenčními koncentracemi pro některé další škodliviny v ovzduší, vydanými SZÚ Praha podle § 27 odst. (6) písm. b) zákona č. 201/2012 Sb.

SROVNÁNÍ NĚKTERÝCH UKAZATELŮ KVALITY OVZDUŠÍ VE MĚSTECH v r SROVNÁNÍ NĚKTERÝCH UKAZATELŮ KVALITY OVZDUŠÍ VE MĚSTECH v r. 2013 (aritmetické průměry µg/m-3) SO2 (limit 125 µg/m-3/den) NO2 (limit 40 µg/m-3/ rok) Jihlava 2,3 14,9 Brno 3,3 - 8,0 17,4 - 44,8 Ostrava 6,4 - 8,1 19,3 - 41,5 Teplice 9,5 - Znojmo - 16,6

SROVNÁNÍ NĚKTERÝCH UKAZATELŮ KVALITY OVZDUŠÍ VE MĚSTECH v r SROVNÁNÍ NĚKTERÝCH UKAZATELŮ KVALITY OVZDUŠÍ VE MĚSTECH v r. 2013 (aritmetické průměry µg/m-3) PM10 (limit 40 µg/m-3/rok) PM2,5 (limit 25,0 µg/m-3/rok) Jihlava 20,3 - 26,9 16,6 Brno -město 26,7 - 36,8 21,1 - 26,9 Ostrava 38,4 - 51,9 34,5 Znojmo 23,1 19,9

SROVNÁNÍ NĚKTERÝCH UKAZATELŮ KVALITY OVZDUŠÍ VE MĚSTECH v r SROVNÁNÍ NĚKTERÝCH UKAZATELŮ KVALITY OVZDUŠÍ VE MĚSTECH v r. 2013 (aritmetické průměry ng/m-3, µg/m-3) BaP (limit 1,0 ng/m-3/rok) troposfér. O3 (limit 125 µg/m-3/8h) Jihlava 0,82 49,2 Brno 0,80 - 0,90 37,3 - 45,8 Ostrava 2,92 - 9,39 45,2 Znojmo - -

ZDROJE ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ Města a městské aglomerace Hlavními zdroji znečištění ovzduší je doprava (primární emise, resuspenze, otěry, koroze) . Malé zdroje (emise ze spalování fosilních a jiných paliv, zemního plynu, vznětových motorů atd.). Okolí průmyslových závodů Zátěž ovzduší má obvykle svá specifika podle charakteru emisí z průmyslu.

UKAZATELE ZDRAVOTNÍHO STAVU Údaje o nemocnosti vyvolané akutními respiračními onemocněními (ARO) u populace jsou získávány od vybraných praktických lékařů pro děti a dospělé. Podíly skupin diagnóz (v %) na celkové akutní respirační nemocnosti v r. 2013: 75,7 % = onemocnění horních cest dýchacích 11,2 % = akutní záněty průdušek 11,4 % = chřipka 0,9 % = záněty středního ucha 0,6 % = záněty plic 0,2 % = astma

nosohltanu, hltanu, mandlí, hrtanu a průdušnice, Nejčastější diagnózy Akutní záněty nosohltanu, hltanu, mandlí, hrtanu a průdušnice, hrtanu a epiglotis, infekce dýchacích cest na více místech, hnisavý zánět středního ucha, zánět bradavkového výběžku, zánět vedlejších nosních dutin, virová chřipka, virový zánět plic, zánět plic způsobený Streptococcus pneumoniae, Haemophillus influenzae, bakteriální zánět plic, pneumonie, akutní zánět průdušek, průdušinek, astma atd.

ODHAD ZDRAVOTNÍCH RIZIK ZE ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ v r. 2013 Při posuzování kvality venkovního ovzduší se v obecné rovině postupuje dvěma způsoby: Srovnání s legislativně stanovenými imisními limity. Výstupem je informace o překročení imisního limitu dané škodliviny (ANO – NE) nebo o frekvenci překračování imisních limitů na konkrétních měřících stanicích a odhad % zatížení plochy aglomerací či odhad počtu nadlimitně exponovaných obyvatel. 2. Odhad zdravotních rizik pro populaci vystavenou vlivu znečišťujících látek v ovzduší. Základní metodické postupy odhadu zdravotních rizik byly zpracovány zejména Americkou agenturou pro ochranu životního prostředí (US EPA) a Světovou zdravotnickou organizací (WHO). V ČR byly metodické postupy vydány MZ a MŽP.

ODHAD ZDRAVOTNÍCH RIZIK ZE ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ v r. 2013 Zdravotní riziko vyjadřuje pravděpodobnost změny zdravotního stavu exponovaných osob. Při hodnocení zdravotních rizik se postupuje standardně ve 4 krocích: identifikace zdravotní nebezpečnosti škodliviny odhad dávky odhad expozice charakterizace rizika.

ODHAD ZDRAVOTNÍCH RIZIK ZE ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ v r. 2013 Ze sledovaných ukazatelů znečištění ovzduší byly do hodnocení za r. 2013 zahrnuty suspendované částice (prašný aerosol) frakce PM10, PM2,5, dále NO2 a škodliviny s karcinogenním potenciálem - As, Ni, benzen a benzo(a)pyren (BaP). Benzen byl ze skupiny VOC vybrán jako jediná výběrově sledovaná těkavá organická látka s potenciálním karcinogenním účinkem. Ze skupiny PAU je považován BaP za indikátor karcinogenního potenciálu hodnocené směsi.

ODHAD ZDRAVOTNÍCH RIZIK ZE ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ v r. 2013 Na základě odhadu průměrné koncentrace suspendovaných částic PM10 v v r. 2013 v městském prostředí (26,6 µg/m-3) lze odhadnout, že v důsledku znečištění ovzduší byla celková úmrtnost navýšena o 2 % (resp. 6 % při zohlednění podílu 75 % zastoupení frakce PM2,5 ve frakci PM10). V pozaďových lokalitách ČR bylo znečištění ovzduší suspendovanými částicemi (prašným aerosolem) na úrovni hraničních hodnot. U látek s karcinogenními účinky - As, Ni, benzen a BaP, se při hodnocení vychází z předpokladu bezprahového působení. To znamená, že nulové riziko je jen při nulové expozici. Nelze tedy stanovit neúčinnou dávku. Závislost dávky a účinku se vyjadřuje ukazatelem, který znamená míru karcinogenního potenciálu dané látky.

ODHAD ZDRAVOTNÍCH RIZIK ZE ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ v r. 2013 Jde o pravděpodobnostní princip, kdy vyšší expozice neznamená závažnější poškození zdraví, ale vyšší pravděpodobnost jeho vzniku. Ukazatel karcinogenního potenciálu se nazývá „směrnice rakovinotvorného rizika“ (Cancer Slope Factor - CSF, nebo Cancer Potency Sloup - CPS). Při hodnocení rizik z ovzduší se používá „jednotka karcinogenního rizika“ (Unit Cancer Risk - UCR), která je přímo vztažena ke koncentraci látky v ovzduší. Míra rizika karcinogenního účinku je vyjadřována jako „celoživotní vzestup pravděpodobnosti vzniku nádorového onemocnění“ (Individual Lifetime Cancer Risk - ILCR). Jedná se o teoretický počet statisticky předpokládaných případů nádorového onemocnění na počet exponovaných osob nad výskyt v neovlivněné populaci.

ODHAD ZDRAVOTNÍCH RIZIK ZE ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ v r. 2013 Za společensky únosnou míru karcinogenního rizika je v USA a EU obvykle považována hodnota 1x10-6, tj. zvýšení ILCR onemocnění rakovinou o 1 případ na 1 000 000 exponovaných osob. Odhad zdravotních rizik, na kterých se podílí expozice znečišťujícím látkám z venkovního ovzduší, byl zpracován pro látky, u kterých ve městech dochází k překročení imisních limitů, tj. pro NO2, suspendované částice PM10 a PM2,5. Pravděpodobnostní odhad navýšení rizika vzniku nádorového onemocnění se zpracovává pro vybrané látky s možným karcinogenním účinkem - As, Ni, suma PAU (reprezentované benzenem a BaP).

ODHAD ZDRAVOTNÍCH RIZIK ZE ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ v r. 2013 Celkový počet zemřelých obyvatel ČR v r. 2013 (109 160 obyvatel) po odečtení úmrtí způsobených úrazy a odečtení zemřelých osob mladších 30 let, zahrnuje i odhad v úrovni 5 800 osob, které zemřely předčasně spolupůsobením expozice prašným částicím. Látky s karcinogenním potenciálem mohly v ČR zvýšit riziko nádorového onemocnění podle typu lokality o 1 - 9 případů na 10 000 celoživotně exponovaných obyvatel (tj. doba expozice = 70 let).

MĚŘENÍ NA ÚZEMÍ BRNA Brno střed (roh Kotlářské a Kounicovy ul. u PřF) Brno - Lány (Bohunice) Brno - Tuřany (u letištní dráhy) Brno - Výstaviště (směrem k Pavilonu Antropos)

MĚŘENÍ NA ÚZEMÍ BRNA Brno - Úvoz (v blízkosti VUT a úřadu VOP) Brno - Zvonařka (Opuštěná) Brno – Svatoplukova Brno – Arboretum

Příloha č. 1 k zákonu č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší HODNOCENÍ EXPOZICE imisní limity znečišťujících látek vyhlášené pro ochranu zdraví lidí Příloha č. 1 k zákonu č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší koncentrace jednotky časový interval maximální počet překročení SO2 350 µg.m-3 1 h 24 SO2 125 24 h 3 Částice PM10 50 24 h 35 Částice PM10 40 1 rok 0 Částice PM2,5 25 1 rok 0 CO 10 mg.m-3 max. denní 8-hod. průměr 0 Benzen 5 µg.m-3 1 rok 0 O3 troposférický 120 max. denní 8-hod. průměr 25 Pb 0,5 1 rok 0 NO2 200 1 h 18 NO2 40 1 rok 0 As (v PM10) 6 ng.m-3 1 rok Cd (v PM10) 5 ng.m-3 1 rok Ni (v PM10) 20 ng.m-3 1 rok BaP (v PM10) 1 ng.m-3 1 rok

REFERENČNÍ KONCENTRACE ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK V OVZDUŠÍ SZÚ Praha Jsou stanovovány pro hodnocení a řízení zdravotních rizik z inhalace znečišťujících látek v ovzduší tam, kde nejsou stanoveny imisní limity Referenční koncentrace = hmotnostní koncentrace látky v ovzduší, která při expozici odpovídající hodnocenému časovému intervalu pravděpodobně nezpůsobí poškození zdraví populace, včetně citlivých podskupin. Referenční koncentrace je vztažena k chronickým nebo akutním účinkům.

Druhy referenčních koncentrací (RK) dle účinku na zdraví člověka RK pro látky s prahovým účinkem Koncentrace látky, kdy od určité prahové úrovně lze při expozici člověka očekávat vlivy na zdraví (poškození zdraví). Při koncentraci látky v podprahové úrovni se při expozici neočekává významný účinek na zdraví. Stanovuje se přípustná koncentrace látky (PK). RK pro látky s bezprahovými účinky U karcinogenních látek se předpokládá, že neexistuje prahová úroveň expozice - každá i velmi nízká dávka je spojena s vzestupem pravděpodobnosti vzniku nádorového bujení a nulové riziko je pouze při nulové expozici (bez expozice není riziko). RK pro tyto látky (KR6) = jaká koncentrace odpovídá dané pravděpodobnosti navýšení výskytů nádorů. KR6 odpovídá úrovni rizika 1.10-6 = při celoživotní expozici může způsobit vzestup pravděpodobnosti vzniku nádoru o 1 případ z 1 milionu exponovaných osob.

Odvození referenčních koncentrací Toxikologické databáze a studie (dávky NOAEL, LOAEL..) Úroveň expozice a účinku (dávka x účinek) Faktory přepočtu…. Charakterizace rizika Expoziční faktory: - dospělý člověk o hmotnosti 70 kg (obdobně je stanovena hmotnost pro děti různého věku ……) - množství vdechnutého vzduchu = 20 m3.den = průměrný dospělý (jiný objem pro děti různého věku) - akutní účinky při krátkodobé expozici - chronické účinky při dlouhodobé expozici - u karcinogenních látek….celoživotní expozice po dobu 70 let věku Použití referenčních koncentrací Pro odhad a hodnocení zdravotních rizik znečišťujících látek v ovzduší jako informace o vztahu dávky a účinku hodnocené látky. Hodnocení různých expozičních úrovní - krátkodobé, dlouhodobé.

Referenční koncentrace (µg. m-3) vydané SZÚ Praha podle § 27 odst Referenční koncentrace (µg.m-3) vydané SZÚ Praha podle § 27 odst. (6) písm. b) zák. č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší PK (nekarc. látky) KR-6 (karc. látky) interval klasifik. IARC Aceton 370 - 1 rok N - neklasifikován Akrylonitril - 0,05 1 rok 2B Benzo(a)antracen - 0,01 1 rok 2A 1,2-dichloretan - 1 1 rok 2B Dichlormetan 3000 - 1 den 2B Etylbenzen 400 - 2B Fenantren - 1 1 rok 3 Fenol 20 - 1 rok 3 Fluor a anorg. slouč. 50 - 1 rok N Formaldehyd 60 - 1 hod. 2A Chlorbenzen 100 - 1 rok N Chrom VI+ - 2,5 . 10-5 1 rok 1

Pokračování referenčních koncentrací SZÚ PK K-6 interval klasifikace IARC Mangan 0,15 - 1 rok N Sirouhlík 100* zápach - 1 den N Sirovodík 150* - 1 den N Styren 260* - 1 rok 2B Tetrachloreten 250 - 1 rok 2A Tetrachlormetan 20 - 1 rok N Toluen 260 - 1 rok N Trichloreten - 2,3 1 rok 2A Trichlormetan 100 - 1 rok 2B Vanad 1 - 1 den N Vinylchlorid - 1 1 rok 1 Suma xylenů 100 - 1 rok 3 Poznámka: * referenční koncentrace nezajišťují ochranu před zápachem

Referenční koncentrace pro ochranu před obtěžováním zápachem Sirouhlík 20 µg.m-3 / 30 minut Sirovodík 7 µg.m-3 / 30 minut Styren 70 µg.m-3 / 30 minut

Klasifikace karcinogenních látek dle IARC IARC = International Agency for Research on Cancer, se sídlem - 150 Cours Albert Thomas, Lyon Skupina 1 = látky prokazatelně karcinogenní pro člověka Skupina 2 = látky pravděpodobně karcinogenní pro člověka Skupina 2A = látky s aspoň omezenou průkazností karcinogenity pro člověka a dostačujícím důkazem karcinogenity pro zvířata Skupina 2B = látky s nedostatečně doloženou karcinogenitou pro člověka a s dostatečně doloženou karcinogenitou pro zvířata Skupina 3 = látky, které nelze klasifikovat na základě její karcinogenity pro člověka N = látka není uvedena v seznamu

Doporučuje se přednostně využívat databáze WHO Příklad dalších zdrojů dat o referenčních koncentracích škodlivin v ovzduší Doporučuje se přednostně využívat databáze WHO Air Quality Guidelines for Europe WHO guidelines vaules for air pollutants IARC: Monographs Database on Carcinogenic Risk to Humans IPCS-WHO: Environmental Health Criteria US EPA - databáze IRIS EPA Region III Risk-Based Concentration Table Technical Backround Information a řada dalších zdrojů O stanovení referenční koncentrace látek, které nejsou vyhlášeny, lze požádat SZÚ Praha

Děkuji vám za pozornost RNDr. Daniela Žádníková KHS JmK se sídlem v Brně oddělení hygieny obecné a komunální