Základy práce s OS Windows

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Identifikátor materiálu: EU
Advertisements

Pracovní plocha Pracovní plocha : Tlačítko start
WINDOWS. Po spuštění se objeví pracovní plocha. Pracovní plocha – má barvu, kterou můžeme měnit. Můžeme na ni dát i obrázek.
MS Windows.
Počítač – základní ovládání Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_pocitac_ovladani Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Informační a komunikační.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: listopad.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: listopad.
5.0 WINDOWS. Windows  Je operačním systémem počítače – základním programem, který oživuje počítač.  Existuje několik druhů:  - Windows 98  - Windows.
ZAČÍNÁME PRACOVAT S WORDEM 2007
IT začátečníci - Word Modul 3.
Modul 2 : Práce s počítačem a správa souborů. Rada úvodem - Internet ví všechno, zkuste a
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Průzkumník Program pro práci se soubory. Otevření Buď přímo na ploše, nebo otevřít libovolnou složku (např. dokumenty) a kliknout na záložku „složky“.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
TEXTOVÝ EDITOR.
Word – Struktura dokumentu
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Základní operace v OS 2011.
OPERAČNÍ SYSTÉM WINDOWS
VY_III/2_INOVACE_40_Schránka ve Windows Schránka ve Windows Miroslav Kaňok.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
VY_III/2_INOVACE_32_Hlavní panel a nabídka Start Hlavní panel a nabídka Start Miroslav Kaňok.
Na hlavním panelu najdeme nejdůležitější tlačítko v počítači – START. Pomocí nabídky START spouštíme programy, aplikace a hry, spravujeme a vypínáme.
Práce s operačním systémem
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Přepínání klávesnice Umístění jednotlivých znaků se na klávesnici může měnit v závislosti na tom, jakou klávesnici používáme.U nás se samozřejmě nejčastěji.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev: Práce v OS Windows - soubory Autor: Jaroslav.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
VY_III/2_INOVACE_30_Operační systémy Operační systémy Miroslav Kaňok.
HROMADNÉ PŘEJMENOVÁNÍ SOUBORŮ POMOCÍ PROGRAMU TOTAL COMMANDER Vytvořil: Petr Šolín.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
Základy práce s počítačem – lekce III. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
MS WINDOWS Plocha. Plocha  Deska pracovního stolu  Výchozí bod pro práci s PC  Na každém počítači může vypadat různě  Uživatel si ji může sám upravovat.
Základy ovládání operačního systému Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: listopad.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Tlačítko START Pro žáky šestého ročníku předmětu Informatika.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: prosinec.
G RAFIKA VE W ORDU Vkládání obrázků a grafických objektů Tvary WordArt Barvy, čáry, výplň grafických objektů.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Jiroušová název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy Střední škola hotelová aslužeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Tiskárny a konfigurace tisku
PRÁCE NA PLOŠE PC VY_32_INOVACE_08
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Orientace na pracovní ploše počítače
Spuštění programu ve windows
Přejmenování, mazání, kopírovaní, přesun, vysypání koše
Zástupce Zástupce souboru (anglicky file shortcut) je v informatice typ souboru používaný v systému Microsoft Windows. Umožňuje odkazovat na data, která.
Správa dat, operace s adresáři, vytvoření složky
VY_32_INOVACE_19_7_MS Excel-práce se souborem
Důležité pojmy pro práci s operačním systémem Windows
Informační a komunikační technologie
OKNa/ práce s oknem ve windows
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Textový editor – Microsoft WORD 2007
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII.
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Malování - uložení a otevření obrázku
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Použití pravého a levého tlačítka myši
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice,
Transkript prezentace:

Základy práce s OS Windows Zapnutí, vypnutí, restart počítače – tlačítko START Pracovní plocha, okno, práce s oknem Operace s adresáři – složkami a soubory Kopírování

Zapnutí počítače K zapnutí počítače slouží obvykle výrazné tlačítko na přední straně skříně.

Restart a vypnutí počítače Pokud nám počítač tzv. zamrzne, nezbývá nic jiného než jej restartovat – to lze udělat pomocí kláves: ALT + CTRL + DELETE Anebo tlačítkem RESTART Vypnutí počítače

Pracovní plocha, okno Po spuštění Windows je výchozím bodem pracovní plocha. Na ní jsou ikony, hlavní panel s tlačítkem Start, případně panel zástupců. Windows je systémem oken, na ploše můžete mít zobrazeno mnoho oken. Z důvodu jednoduchého ovládání mají všechna okna základní prvky stejné.

Operace se složkami a soubory Průzkumník: Klepněte na tlačítko Start V zobrazení na položku Počítač Zobrazí se seznam všech disků a jednotek jež jsou k dispozici, chcete-li se podívat na obsah klepněte dvakrát levým tlačítkem myši Zobrazí se další okno tentokrát se složkami a soubory, které se na zvoleném disku nacházejí

Vytvoření složky Složku můžete vytvořit na pracovní ploše – klepněte jednou pravým tlačítkem myši na místo, kde si ji přejte vytvořit - v zobrazené nabídce zvolte položku nový - v podnabídce položku – složka - zobrazí se nová složka, které přiřadíte nový název - po napsání textu stiskněte klávesu Enter

Přejmenování složky Klepněte jednou levým tlačítkem myši na objekt, který chcete přejmenovat – ten se zabarví modře a nyní máte dvě možnosti: 1. Klávesa F2 2. Nový klik levým tlačítkem myši Napište nové jméno a stiskněte klávesu Enter – objekt bude přejmenován

Smazání složky Umístění mazaných dat do tzv. koše. Po smazání určitého množství dat prostřednictvím koše se místo neuvolní do té doby, než je koš vysypán. Mazání probíhá přetažením soubodu nebo složky na ikonu koše. Na složce, kterou chcete smazat drže levé tlačítko myši Táhněte se stále stisknutým tlačítkem směrem k ikoně koš. Jakmile ikona koše změní barvu, uvolněte levé tlačítko myši. Objekt je smazán

Kopírování

Zdroje NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem na základní škole. Vyd. 4. Kralice na Hané: Computer Media, 2010, 192 s. ISBN 978-80-7402-068-1. https://www.google.com/search?as_st=y&tbm=isch&hl=cs&as_q=po%C4%8D%C3%ADta%C4%8De&as_epq=&as_oq=&as_eq=&cr=&as_sitesearch=&safe=images&tbs=sur:f#as_st=y&hl=cs&tbs=sur:f&tbm=isch&q=po%C4%8D%C3%ADta%C4%8D&facrc=_&imgdii=_&imgrc=6Oesw6RI volně dostupné z Google obrázky Ostatní obrázky - vlastní