[3] HLINÍK [1] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alkalické kovy.
Advertisements

Mangan.
Hliník Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 14
Oxidy nejen v mineralogii oxid hlinitý oxid křemičitý
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
KOVY.
Triely – prvky III.A skupiny, bór (5B)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Hliník Stříbrolesklý měkký kov III.A skupiny Vodič tepla, elektřiny
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné kovy Hliník Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Nepřechodné.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
ZÍSKÁVÁNÍ KOVŮ Chemie 9. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_42.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
PROJEVY ŽIVOTA 9. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Mgr. B. Nezdařilová H LINÍK. O BSAH Výskyt Vlastnosti Příprava Významné sloučeniny Využití.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné kovy Sloučeniny hliníku Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Alkalické kovy Mgr. Jitka Vojáčková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Chrom.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Měď Cu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_93.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Oxidy.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
Oxidy bezvodé Autor: Mgr. Marian Solčanský
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Hliník Mgr. Jitka Vojáčková.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Teplota
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měřidla délky Číslo DUM: III/2/FY/2/1/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY I. Chemie 9. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Šáfrová. Dostupné z Metodického.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní.
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Nejvýznamnější oxidy Autor: Mgr. Iveta Studená Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CH_2_Kod_03_.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
LEHKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých mincí Autor Čekalová Sylva Jazyk Čeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
LÉKÁRNIČKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Hořčík.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Vy_52_Inovace_B63_Opakování minerály
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Mineralogický systém IV. Oxidy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
HLINÍK ( Aluminium) Al nejdůležitější prvek III.A = triely
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

[3] HLINÍK [1] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Autor: Mgr. Věra Pavlátová, zpracováno 11. 3. 2012 Anotace: Materiál vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacího oboru Chemie, Anorganická chemie. Žáci se dozvídají informace o hliníku a jeho sloučeninách. Očekávaný výstup dle ŠVP: Druh učebního materiálu: Cílová skupina: Stupeň a typ vzdělávání: Typická věková skupina: Žák charakterizuje významné zástupce prvků a jejich sloučeniny, zhodnotí jejich surovinové zdroje, využití v praxi a vliv na životní prostředí. Prezentace, DUM. Je možné ji použít v rámci expozice i fixace, délka aktivity 40 minut. Žák, naplňuje zde KK k řešení problémů, k učení, komunikativní, sociální a personální. Gymnaziální vzdělávání 15−16 let, 5. třída − kvinta / I. ročník KLIKNĚTE NA F 5

Najděte ve větě ukrytý prvek! HLINÍK V SAVANNAH LÍNÍ KREJČÍ ŠIJÍ... Lehký, stříbrolesklý, měkký kov Poprvé byl připraven r. 1827 a 1 kg tehdy stál 1200 dolarů! [1] ŘEŠENÍ Ú.: V jakém státě leží město Savannah? USA, Georgie

13. (iII.A) skupina Patří do 13. skupiny PSP. Jedná se o bor (B), hliník (Al), gallium (Ga), indium (In), thalium (Tl) a ununtrium (Uut). Byl Alexej Gagarin Indickým Tlumočníkem? Božský Alkohol Gambrinus Inhaluji Tlakem. Byl Aljoša Gagarin Indická Tlama? [2]

brainstormING: Hliník je všude kolem nás… jaké je využití hliníku? http://www.youtube.com/watch?v=p2cicHXMs1w brainstormING: Hliník je všude kolem nás… jaké je využití hliníku? Kolikátým prvkem je Al na Zemi co do rozšíření? Jak se vyvíjel význam hliníku v průmyslu? Jaká je elektronová konfigurace Al, typické oxidační číslo? Podle čeho je odvozen latinský název hliníku? Výskyt hliníku v přírodě − nerosty, naleziště. Jaké má hliník fyzikální vlastnosti? Jakým způsobem reaguje (kyseliny, zásady, …)? Co je to aluminosa a co aluminothermie? http://www.youtube.com/watch?v=kzAN5f0m5H4

Úkol: Napište chemický vzorec těchto sloučenin hliníku: Hydroxid hlinitý Fluorid hlinitý Oxid hlinitý Síran hlinitý Tetrahydroxohlinitan sodný Tetrahydridohlinitan lithný Hexafluorohlinitan sodný (kryolit) Al(OH)3 AlF3 Al2O3 Al2(SO4)3 Na[Al(OH)4] Li[AlH4] Na3[AlF6] ŘEŠENÍ:

Svatováclavská koruna − český korunovační klenot… Víte, kdo ji dal zhotovit a proč? A jaká pověst se k ní váže? Koruna obsahuje 96 drahokamů. Ú.: Zjistěte, jaký je název nejznámějších drahokamů na koruně a které z těchto drahokamů mají ve svém složení hliník. [3]

korund Chem. složení: Tvrdost (od−do): Hustota (od−do): Al2O3 Tvrdost (od−do): 9 Hustota (od−do): 3,9–4,1 Kryst. soustava: šesterečná,klencová Barva: Barva vrypu: modrá, červená bílá Lom: Štěpnost: lasturnatý chybí Lesk: skelný, perleťový Vlastnosti a použití: Červená odrůda je rubín, modrá safír, používají se ve šperkařství. [5] Zrnka tvrdého korundu se drtí a používají jako brusivo = smirek. Korund se také používá k výrobě hodinek a laserů.

Rubín Al2O3 [7] vybroušený rubín [6] surový rubín

Safír Al2O3 [8] [9] [10]

ŘEŠENÍ: Výroba hliníku: http://www.youtube.com/watch?v=0Rs4vHo6_oc&feature=endscreen&NR=1 Výroba hliníku: Al se nevyrábí pražením, protože má vysokou afinitu (přilnavost) ke kyslíku. Ú.: Navrhněte způsob jeho výroby: Je potřeba elektrolýza taveniny ve směsi oxidu hliníku a kryolitu 2Al2O3 → 4Al + 3O2 Fáze: Příprava čistého Al2O3 z bauxitu (drcení, mletí, sušení) Alkalické loužení a tavení v autoklávu Elektrolýza Al2O3 rozpuštěného v tavenině kryolitu Rafinace (úplné přečištění − jen někdy) [11] ŘEŠENÍ: [4] bauxit

ŘEŠENÍ slitiny hliníku: http://www.youtube.com/watch?v=pDTL84plvqQ&feature=related slitiny hliníku: Úkol: Jaké znáte slitiny s hliníkem? Uveďte jejich název, vlastnosti. Dle vlastností určete další složení a použití. slitiny → dural (Al, Cu, Mg, Si, Mn) automobilový a letecký průmysl, magnalium (Al, Mg) − strojírenství, pyrotechnika, silium (Al, Si, Cu, Mg, Zn) − konstrukce kol a letadel, slitina Al s Cu, Ni a Ti (spalovací motory), hydronalium − slitina s Mg (lodní konstrukce), pantal − slitina s Mg a Si, silumin − slitina s Si − slévárenství ŘEŠENÍ [12]

ŘEŠENÍ: Reaktivita hliníku Snadno reaguje 4Al + 3O2 → 2Al2O3 Amfoterní vlastnosti (z hlediska pH obojaký, reaguje s kyselinami i se zásadami): 2Al + 3H2SO4 → Al2(SO4)3 + 3H2 2Al + 6HCl → 2AlCl3 + 3H2 s hydroxidy vznikají tetrahydroxohlinitany a vodík 2Al + 2NaOH + 6H2O → 2Na[Al(OH)4] + 3H2 Aluminotermie − zjistěte význam tohoto pojmu schopnost hliníku vázat kyslík, která se využívá při výrobě některých kovů (Mn, Mo, Cr, V), z jiných oxidů za vysoké teploty (3000°C i více) využívá se redukční schopnost hliníku!!! Fe2O3 + 2Al → Al2O3 + 2Fe ŘEŠENÍ: Úkol: Napište rovnice výroby chromu a vanadu aluminotermií. Řešení najdete na následujícím slidu.

aluminotermie Fe2O3 + 2Al → Al2O3 + 2Fe Mn2O3 + 2Al → Al2O3 + 2Mn Která z uvedených reakcí proběhne nejsnadněji a proč? Fe2O3 + 2Al → Al2O3 + 2Fe Mn2O3 + 2Al → Al2O3 + 2Mn Mo2O3 + 2Al → Al2O3 + 2Mo Cr2O3 + 2Al → Al2O3 + 2Cr V2O3 + 2Al → Al2O3 + 2V Pomůcka: Využijte Beketovovu řadu kovů

Sloučeniny hliníku: Al(OH)3 Al2(SO4)3 součást bauxitu, nejstabilnější sloučenina hliníku amfoterní Al(OH)3 + NaOH → Na[Al(OH)4] = tetrahydroxohlinitan sodný 2Al(OH)3 + 3H2SO4 → Al2(SO4)3 + 6H2O Al2(SO4)3 Připravuje se rozpuštěním hydroxidu hlinitého v kyselině sírové Použití: Papírenský a textilní průmysl Koželužství (mořidlo) Barvířství Úprava vody čiřením

Úkol − dle grafu doplňte rovnice: AlCl3 HCl t NaOH Al2O3 Al(OH)3 Na[Al(OH)4] H2SO4 Al2(SO4)3

ŘEŠENÍ ÚKOLU: Al(OH)3 + 3HCl → AlCl3 + 3H2O 2Al(OH)3 → Al2O3 + 3H2O Al(OH)3 + NaOH→ Na[Al(OH)4] 2Al(OH)3 + 3H2SO4 → Al2(SO4)3 + 6H2O t

OPAKOVÁNÍ − OBJEVTE CHYBY: Hliník má ve sloučeninách oxidační číslo II. Hliník se vyrábí z kaolinitu. Rubín je modrá odrůda korundu. Hliník je kyselinotvorný prvek. Výskyt Al v krvi může být příčinou vzniku Parkinsonovy choroby= degenerace šedé kůry mozkové. Obalový materiál z hliníku se nazývá staniol. III; bauxitu; červená; amfoterní; Alzheimerovy choroby; alobal ŘEŠENÍ:

Opakování − spojte související pojmy: Na3AlF6 KAl(SO4)2 . 12H2O Al2O3 · 2 H2O ALUMINOSA MAGNALIUM SAFÍR RUBÍN ALUMINOTHERMIE ALZHEIMEROVA CHOROBA VÝROBA KOVŮ POŠKOZENÍ MOZKU MODRÝ DRAHOKAM KRYOLIT RUDÝ DRAHOKAM KAMENEC NEMOC PLIC BAUXIT SLITINA

Vyluštěte křížovku: 1. 2. 3. 4. 5. 6. Obalový materiál z hliníku. Nemoc plic způsobená vdechováním hliníkového prachu. Surovina pro výrobu hliníku. Výroba kovů reakcí s hliníkem. Výskyt Al v krvi může být příčinou vzniku … choroby. Slitina hliníku a hořčíku.

Řešení: 1. A L O B 2. U M I N S 3. X T 4. H E R 5. Z V Y 6. G ALUMEN = HOŘKÁ SŮL

Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 11. 3. 2012 mezi 8.00 a 23.00 FLEMR, V., DUŠEK, B.: Chemie I pro gymnázia. Praha : SPN 2001. ISBN 8072351478. Jurii. [cit. 2012-03-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aluminium.jpg> 1. [cit. 2012-03-11]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Periodic_table_fi.svg> 2. Wolfgang Sauber. [cit. 2012-03-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:B%C3%B6hmen_Reichskleinodien_Kr one_2.jpg> 3. Saphon. [cit. 2012-03-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bauxite_h%C3%A9rault.JPG> 4. Rob Lavinsky. [cit. 2012-03-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Corundum-d06-236a.jpg> 5. Rob Lavinsky [cit. 2012-03-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Corundum-winza-12a.jpg> 6.

Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 11. 3. 2012 mezi 8.00 a 23.00 [cit. 2012-03-11]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cut_Ruby.jpg> 7. Rob Lavinsky. [cit. 2012-03-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Corundum-d06- 89a.jpg> 8. [cit. 2012-03-11]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zaffiro_tagliato.jpg> 9. [cit. 2012-03-11]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hall_Sapphire_and_Diamond_ Necklace.jpg> 10. U. S. Department of Agriculture. [cit. 2012-03-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:201107120-RD-LSC-0260_- _Flickr_-_USDAgov.jpg> 11. S. Diddy. [cit. 2012-03-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Piston_2.jpg> 12.