Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět : Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Inventář vhodný k servisu vína Jméno autora:Ivana Prokešová Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Žáci se seznámí s inventářem využívaným při servisu vína. Ukázky různých druhů sklenic, dekantačních karaf, otvíráku a vysvětlení jejich použitelnosti a správného používání. Ukázky inventáře běžně používaného i designového a moc nepoužívaného. ŠablonaIII/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_NNA_331
Vše, co potřebuje sommeliér ke své kvalitní páci, to je k servisu všech druhů vín.
Ideální je sklo čiré a čisté.
Jsou různých obsahů, na ledové, slámové a VZC používáme o obsahu max 100 ml.
Vždy musí být kvalitní a musíme vědět jak s ním správně a bezpečně pracovat. Ideální a snadno ovladatelný je dvojpolohový otvírák.
Otázky : 1/ Jaký je rozdíl mezi sklenicemi na BV a na ČV? 2/ Co je dekantační karafa? 3/ Jaký je rozdíl mezi tubusem a ice kýblem? 4/ K čemu se používá drop stop a jak vypadá? 5/ Popiš jak má správně vypadat lehce ovladatelný otvírák na víno. 6/ Co je koštýř a k čemu se používá? 7/ Co nalijete do flétny? 8/ Co je chambre?
Vlastní zdroje autora