Fáze vyrovnávání se s narozením postiženého dítěte a jeho přijetí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Advertisements

VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Kojenecké období.
DUCHOVNÍ POTŘEBY (NEJEN) UMÍRAJÍCÍCH PACIENTŮ A JAK SE K NIM STAVĚT
Etická hlediska péče o staré občany
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Víra: pomoc nebo zátěž? Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS JEP.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_15.
Obecná a vývojová psychologie dne
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
DUCHOVNÍ POTŘEBY PACIENTŮ
MUDr. Radkin Honzák, CSc. Psychiatrická katedra IPVZ
Lidská důstojnost a pozitivní hodnocení sebe Všichni lidé se rodí svobodni a jsou si rovni. (Listina základních práv a svobod)
Individuální výchovný plán
Abrah á m – praotec víry Jak žít víru dnes? Několik postřehů z životní cesty Abraháma Bůh se mu dal poznat a změnil mu jméno On se rozhodl změnit život.
Události narození Ježíše Krista Více očima Vyškov
PhDr.L.Trapková MUDr.V.Chvála
Spirituální péče v hospici z pohledu lékaře
Sdělování nepříznivých informací.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
VY_32_INOVACE_PSYPS13860ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
KOMUNIKACE S POZŮSTALÝMI
Člověk v obtížných životních situacích Úvodní přednáška o krizích a jejích souvislostech.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Selhání v komunikaci lékař - pacient PhDr. Dr.phil. Laura Janáčková, CSc. Oddělení.
Náhradní rodinná péče aneb „Děti patří domů“ Karel a Petra HENNHOFEROVI.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
KRIZOVÁ INTERVENCE.
PSYCHOLOGIE LIDSKÉHO VÝVOJE
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
1. Práce se zrakově handicapovanými studenty
Střední dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
Jak vést děti ke Kristu?  Přijmout takové jaké jsou  (LÁSKA)  Hrát si s nimi  (PŘÁTELSTVÍ)  Vést ke službě  (DŮVĚRA a ZODPOVĚDNOST)
Albert Camus Barbora Vaňková.
Dětský domov (tedy nikoli dětský domov se školou) a základní škola pod jednou střechou Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Ondřej Vala.
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY pLánovÁnÍ rodičovství 17
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Psychologie zdraví Syndrom vyhoření.
Moderní rodina. Institut rodiny se mění V ČR transformace – oddálení od tradičního modelu.
Charitní dům- azylové ubytování pro matky s dětmi a ženy v tísni
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
TYPY A FORMY ÚRAZŮ I NÁSILÍ NA DĚTECH A MLÁDEŽI
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Dětský hospic.
Diagnostika dítěte s postižením
PERSEFONA, o.s.  Komplexní služby obětem domácího násilí sexuálního zneužívání znásilnění  Vzdělávání laické i odborné veřejnosti  Analytická a publikační.
Ošetřování dítěte s Downovou chorobou
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Agresivita ve sportu Doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Osobnostní rozvoj Znalost a aplikace principů M.M. Pravidla Komunikace a zdvořilostní formy chování Mravní hodnoty Já rodina okolí Zralá osobnost dítěte.
 Rané stáří – presenium (cca let)  Pravé stáří (od 75 let výše)
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Srdeční selhání z pohledu pacienta Marie Lazárová I. Interní klinika kardiologická FN Olomouc.
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Diagnostika dítěte s postižením
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Diagnostika rodinného prostředí žáka
Vyrovnávání se stresem
PROCES ZPROSTŘEDKOVÁNÍ NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE
Metodika Adopčního centra Průvodce pro práci s osvojitelskou rodinou
Úvahy o „rodině“, „domovu“ a autonomii v praxi pečujících profesí
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

Fáze vyrovnávání se s narozením postiženého dítěte a jeho přijetí Literatura: HORT, V.; HRDLIČKA, M.; KOCOURKOVÁ, J. aj. Dětská a adolescentní psychiatrie. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-472-9. CHVÁTALOVÁ, H. Jak se žije dětem s postižením. Praha : Portál, 2001. ISBN 80-7178-588-1. JANKOVSKÝ, J. Ucelená rehabilitace dětí s tělesným a kombinovaným postižením. Praha : TRITON, 2001. ISBN 80-7254-192-7.

„Cesta, na níž se slabí stávají silnějšími, je táž jako cesta, na níž se silní zdokonalují.“ Maria Montessori

nejistota jistota agrese vyjednávání deprese přijetí aktivita solidarita šok popření smlouvání agrese, hněv, hledání viníka apatie, beznaděj, myšlenky na smrt, deprese vyrovnávání se a akceptace

šok - pocit ztráty dokonalého dítěte, představ popření - „to nemůže být pravda“ - „musí existovat nějaký lék“ - „udělal by mu dobře pobyt u moře?“ - „kdy dítě pustíte, aby nezameškal školu?“ smlouvání - s lékaři, bohem, hledání více odborníků agrese - napadání sebe, sebe navzájem, lékaře, dítě

deprese - pocit viny a naprostého selhání - sebeobviňování - trest za prohřešky - stud za dítě, život v ústraní - nemožnost identifikace - úzkost z budoucna - přehnaně ochranitelské x zavrhující postoje k dítěti - horší u rodičů s vyšším IQ - nutná pomoc zvenku – lékaři, přátelé, rodina - naslouchat

vyrovnávání se a akceptace - hledání řešení do budoucna - otevření se vůči světu - kontakt s ostatními rodiči - reorganizace hodnotového systému rodiny - přijetí dítěte výzvou a úkolem

Stádia akceptace nedosáhnou všichni rodiče Může přetrvávat ambivalentní vztah k dítěti = trvalá frustrace dítěte Odmítnutí dítěte – ústavní péče (útěk x racionální důvody). Dítě terčem agresivity Otcové často takové rodiny opouštějí Citát : Ema Bombecková. In FERRERO, B. Další příběhy pro potěchu duše. Praha : Portál, 1996. In JANKOVSKÝ, J. Ucelená rehabilitace dětí s tělesným a kombinovaným postižením. Praha : TRITON, 2001. ISBN 80-7254-192-7.