Tématické okruhy pro předkladatele projektů podpory zdraví Státní zdravotní ústav 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.2.06/
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Sociální prevence -sport- Cílem projektů je vytvářet podmínky pro smysluplné a aktivní prožívání volného času v kriminálně rizikovém a sociálně patologickém.
výchova k nekuřáctví pro I. stupeň ZŠ
Ekocentrum Paleta – Zdraví na talíři. Vazba na strategické dokumenty města – Akční plán strategie města – opatření „Rozvoj programů péče o zdraví obyvatel“
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
PORADENSTVÍ ŠKOLA POVOLÁNÍ PŠP Zdokonalení diagnostického a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání.
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
Školní poradenské pracoviště
Koncepce péče o staré občany
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Podprogram Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2014 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
Zdravá škola.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Společně proti úrazům ve městě Chrudim. Zdravé město Chrudim  Zdravé město od roku 2001 – vstup do NSZM ČR  Podpora zdraví (soulad psychické, fyzické.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Zdravý kraj Vysočina a MA 21
Komunitní a otevřená škola
Minimální preventivní program školy
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE (2012 – 2016)
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Škola podporující zdraví Komunitní program WHO pro MŠ, ZŠ a SŠ v ČR od r Národní koordinační centrála v SZÚ Poslanecká sněmovna, Konírna
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
N ÁSTROJE ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ŘÍZENÍ ÚŘADU Společenská odpovědnost úřadu.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Správa sociálního zabezpečení
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Program RP04-17 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2017
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Obor zdravotních služeb MZ
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Tématické okruhy pro předkladatele projektů podpory zdraví Státní zdravotní ústav 2014

Národní program zdraví České republiky Skupiny tematických okruhů * Ozdravění výživy * Optimalizace pohybové aktivity * Omezování kuřáctví * Omezování spotřeby alkoholu

Ozdravění výživy l Cílem je dosažení příznivé změny stravovacích návyků u dospělých, vytváření vhodných stravovacích návyků u dětí, dosažení příznivé změny výživové spotřeby a výživového stavu. l Propagace hlavních zásad správné výživy, pestrost, vyváženost stravy a změny stravovacích návyků (např. na snížení spotřeby živočišných tuků, cukrů, a tím i snížení energetické hodnoty stravy, na zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, luštěnin, celozrnných výrobků, mořských produktů, nízkotučných mléčných produktů). l Projekty mohou být zaměřeny také na pozitivní změny ve společném stravování (předškolní, školní, podnikové, restaurační apod.). l Součástí prevence a intervence by měla být intenzivní nutriční výchova nejen široké veřejnosti, ale zejména definovaných cílových skupin (předškolní a školní děti, dospívající mládež, těhotné a kojící ženy, senioři apod.).

Optimalizace pohybové aktivity l Projekty jsou zaměřené na podporu pohybové aktivity vhodné dle cílové skupiny (děti, rodiče a děti, mládež, střední generace, senioři atd.). l Projekty jsou vhodnou součástí komunitních projektů nebo komplexních projektů podpory zdraví. l Podpora může být věnována činnosti center, která poskytují poradenskou a metodickou činnost v oblasti pohybové aktivity ve svém spádovém území, včetně vlastní realizace pohybových aktivit. l Nezbytným předpokladem je spolupráce specialistů s komunálními složkami.

Omezování kuřáctví l Hlavní důraz je kladen na výchovné a intervenční programy uskutečňované ve školských a mimoškolských zařízeních pro děti a mladistvé. l Projekty mají obsahovat jak stránku vzdělávací, tak formování sociálních norem nekuřáctví ve vrstevnických kolektivech podporou aktivního zapojování dětí a mladistvých do přitažlivých aktivit. l Projekty mohou být zaměřeny i na vzdělávání odborníků (zejména zdravotníků, psychologů, sociálních pracovníků) schopných poskytnout profesionální pomoc kuřákům rozhodnutým přestat kouřit. l Dalším obsahovým zaměřením projektů je propagace nekouření na pracovištích a ve společných prostorách konkrétních organizací a podniků nebo cíleným působením na zaměstnavatele, zdravotníky a další cílové skupiny (rodiče a těhotné ženy). l Při realizaci projektu se vychází z komplexní strategie boje proti kouření.

Prevence nadměrného užívání alkoholu l V projektech prevence nadměrného užívání alkoholu je zdůrazněn rozdílný přístup k populačním skupinám (děti, mládež, matky, těhotné ženy atd.). l Prevence abusu alkoholu by měla být součástí i jiných strategií, např. Zdravé město, Podpora zdraví ve školách nebo prevence úrazů, zejména dopravních a pracovních.

Komplexní projekty l Programy zabývající se komplexním přístupem k řešení výskytu rizikových faktorů společensky závažných onemocnění hromadného výskytu (současná intervence společných rizikových faktorů chování – výživa, pohybová aktivita, kouření a stres) a využívající propojení jednotlivých typů komunitních programů s cíleným ovlivňováním způsobu života cílových skupin populace ve vztahu ke zdraví.

Národní program zdraví České republiky Skupiny tematických okruhů 3 Komunitní projekty: * Životní a pracovní prostředí, Akční plány zdraví a životního prostředí * Zdravé město, Zdravý region * Zdravá škola (Podpora zdraví ve škole) * Zdravý podnik

Podpora zdraví v obci, městě, regionu a akční plány zdraví a životního prostředí l Cílem projektů je vytvořit zdravý, příjemný a bezpečný domov pro všechny obyvatele města či regionu cestou zlepšování podmínek pro zdravý život. l Projekty by se měly soustředit na integraci primární zdravotní péče s ochranou a podporou zdraví pro rizikové skupiny obyvatel města, komplexní preventivní péči, ozdravění výživy ve společném a veřejném stravování, vytváření poradenských služeb v oblasti ochrany zdraví, informační systémy o zdravém způsobu života, systém služeb vytvářejících podmínky pro pohybovou aktivitu občanů, vytváření zdravotně výchovných a vzdělávacích programů zaměřených na různé skupiny obyvatel města či regionu (např. na děti, rodiče, seniory, podnikatele, bezdomovce, imigranty atd.). l Předpokladem finanční podpory projektu je navázaná spolupráce s komunálními složkami a finanční podíl státní správy či samosprávy na finančních nákladech projektu.

Podpora zdraví ve školách l Předkladatelé projektů na podporu zdraví ve školách mají možnost opírat se o koncepci dvou existujících modelových programů - “Škola podporující zdraví” a “Mateřská škola podporující zdraví”. l V současné době se lze také opírat o spolupráci se školami, které jsou na základě výběrových řízení zařazovány do sítě škol podporujících zdraví. l Projekty by měly přispívat k celkové pohodě prostředí, k humanizaci sociálního klimatu a ke změně postojů a chování lidí ve škole ve prospěch zdraví a jednotlivých složek zdravého způsobu života.

Podnik podporující zdraví l Ke strategii moderní společnosti patří rovněž doplnění péče o zdraví o oblast podpory zdraví zaměstnanců (efekt nejen finanční, ale i psychologický a sociální). l Aktivní přístup vedení a vzájemná podpora spolupracovníků ulehčují změnu nezdravého životního a pracovního stylu (kouření, nízká a kvalitativně nevhodná fyzická aktivita, nesprávná výživa, stresogenní rizikové faktory chování a další) a napomáhají setrvání u zdravějších návyků. l Může tak být příznivě ovlivněn nejen pracovní, ale i mimopracovní a rodinný život. l Předpokladem finanční podpory projektu je navázaná spolupráce a převážný finanční podíl zaměstnavatele na finančních nákladech projektu.

Žádost o poskytnutí dotace A. Název projektu Tématický okruh Předkládající organizace (typ) B. Hlavní cíl projektu Metody a způsoby realizace Charakteristika a velikost cílové skupiny Časový harmonogram projektu Hodnocení efektu projektu Rozpočet