IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

™. ™ Zprovoznění zařízení a zahájení jejich řízení během několika minut.
Integrovaný systém řízení (ISŘ)
Elektronický podpis.
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Norma IEC Komunikační sítě a systémy v podřízených stanicích
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ NÁVRH IS PRO TECH. PROCESY Roman Danel VŠB – TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení.
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
NORMY 2011 Pavel Borek Zdroj: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (UNMZ Praha)
Vnímání označení CE ze strany Hospodářské komory ČR František Holec viceprezident Hospodářské komory České republiky Seminář Označení CE vám otevře evropský.
Facility management ČSN EN
Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Praktická realizace bezpečnostních požadavků standardů ISVS při tvorbě.
Řízení přístupových práv uživatelů
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Plánování zajištění jakosti produktu dle ISO/IEC 9126 Princip a představení praktického řešení Robert Pergl Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně.
1 | Kaspersky Endpoint Security Přehled. 2 | Kaspersky Endpoint Security Kaspersky Endpoint Security for Windows Kaspersky Endpoint Security for Mac Kaspersky.
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
Prezentace bakalářské práce. Josef Karliak, DiS. Monitoring záložních zdrojů UPS připojených do sítě Fakultní nemocnice v Hradci Králové.
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronické počítače Počítačové sítě (EL41) Ing. Stanislav Hanulík ELEKTROTECHNIKA.
Univerzální přípojka koncepce a realita Miroslav 30.březen 2004.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-14.
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Informačnípodpora řízení kvality ve firmě Informační podpora řízení kvality ve firmě CRM Ekonomický systém Personalistika Datová pumpa Akord Software Datový.
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
Programové vybavení počítače
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
z pohledu ČSN norem a PNE norem
Elektrotechnika Stroje a zařízení
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vytvořil: Petr Hruška G461
Databázové modelování
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
2005 Adobe Systems Incorporated. All Rights Reserved. 1 Adobe Řešení pro veřejnou správu Transformace služeb veřejné správy a PDF Inteligentními Dokumenty.
2005 Adobe Systems Incorporated. All Rights Reserved. 1 Inteligentní PDF formuláře Vladimír Střálka Territory Account Manager Adobe Řešení pro.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
Geografický informační systém jako nástroj pro plánování údržby veřejného osvětlení Zpracovatel projektu: Jiří Kostelníček Vedoucí.
Sales & Consulting IGS, Czech Republic © 2005 IBM Corporation Optimalizace a sdílení informací ve státní správě Pavel Hrdlička.
Základní pojmy Standard sítě Důvod vzniku standardů
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomická příprava výroby.
Co jsou normy Technické normy jsou dokumentované dohody, které zajišťují, aby materiály, výrobky, postupy a služby vyhovovaly danému účelu. V dnešní společnosti.
Cena dopravního výkonu v dlouhodobé smlouvě o zajištění dopravní obslužnosti veřejnou linkovou dopravou Kroměříž
Inteligentní budova. 2 © 2014 Honeywell International All Rights Reserved Kterou z nich chcete ?
Pracovní skupina Standardy Ing. Martin ZEMAN předseda pracovní skupiny NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy,
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Elektronická fakturace - technické aspekty
Jednou nohou v Bruselu – Česko a normalizace prevence kriminality
PROJEKT: Hodnocení průmyslových rizik
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Facility management jako součást efektivní správy společnosti
Koncepce bezpečnosti v infrastruktuře systémů veřejné správy
Internet of Things /Internet věcí/
Internet of Things /Internet věcí/
PNE : vydání Důvody proč vznikla PNE a trochu historie
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
Domovní elektrická instalace
IP adresa a MAC Michaela Imlaufová.
Transkript prezentace:

IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice Jana Rajzrová Lenka Raková

Obsah Vlastnosti souboru Cíle Inteligentní elektronická zařízení Možnosti Funkce protokolů IEC 61850 Přínosy pro uživatele Obsah souboru norem IEC 61850 Závěr

Vlastnosti souboru Jediný soubor představující jednotnou, standardizovanou a na dodavateli nezávislou metodu pro tvorbu komunikační sítě a integraci jednotlivých zařízení rozvodny Určuje pravidla pro komunikaci mezi zařízeními v rozvodnách, mezi nimi a dalšími členy ES ( elektrárny, dispečink,..) Stanovuje požadavky kladené na rozvodny a jejich zařízení Obsahuje definice komunikačních protokolů a standardy pro řídící funkce a inženýrink rozvoden

Cíle Umožnit vytváření systémů, v nichž budou komunikovat zařízení od různých výrobců Zajištění vzájemné součinnosti zařízení a systémů rozvoden standardizací rozhraní, protokolů a datových modelů Snížení nákladů na integraci zařízení rozvoden

Inteligentní elektronická zařízení Zařízení spojená komunikační sítí = IED (Intelligent Electronics Devices) – zajišťují ochranu rozvodny, dohled nad jejím provozem, automatizaci, měření a regulaci v rozvodně

Možnosti Přenášet důležité informace z jedné rozvodny do druhé Integrace zařízení a podsystémů v ES Vytvoření jednotného řídícího a komunikačního systému  efektivní řízení technických i ekonomických procesů v energetických i rozvodných společnostech

Funkce protokolů IEC 61850 Každý uzel sítě připojený jako klient může řídit provoz na síti, komunikovat se všemi servery i podřízenými zařízeními Sbírat provozní data od zařízení, vytvářet grafy časových průběhů provozních veličin, analýzy událostí

Přínosy pro uživatele Soubor norem umožňuje uživateli zjistit, jak budou data přenášena mezi klienty a službami zařízení různých výrobců a jak jim budou data identifikována zjednodušení integrace zařízení v systému Rychlý přenos časově kritických informací komunikace splňuje požadavky na přenos dat bezpečnostních funkcí v automatizovaných rozvodnách

Obsah souboru norem IEC 61850 Soubor má několik částí, z nichž některé jsou několika dílné První čtyři části popisují a specifikují prostředí, terminologii, požadavky na zařízení atd. např. IEC/TR 61850 -1 v české soustavě norem jako ČSN 334850 -1 Komunikační sítě a systémy v podřízených stanicích – Část 1: Úvod a přehled Část 2: Výklad zvláštních výrazů Část 3: Všeobecné požadavky Část 4: Systémové a projektové řízení

Obsah souboru norem IEC 61850 Části 5 – 9 se zabývají vlastní komunikací např. IEC 61850-7-410, resp. ČSN EN 61850-7-410 Komunikační sítě a systémy pro automatizaci v energetických společnostech – Část 7-410:Vodní elektrárny komunikace pro sledování a řízení (definuje doplňkové obecné třídy dat, logické uzly datové objekty speciálně pro VE)

Obsah souboru norem IEC 61850 Poslední desátá část IEC 61850-10, resp. ČSN EN 61850 -10: Komunikační sítě a systémy v podřízených stanicích – Část 10 : Zkoušky shody (stanovuje metody a popisuje abstraktní případy zkoušek pro zkoušení shody zařízení používaných v automatizovaných systémech rozvoden)

Obsah souboru norem IEC 61850 V souboru navíc tři mezinárodní normy : např. IEC 62217-3, resp. ČSN EN 62271-3 Vysokonapěťová spínací a řídící zařízení-Část 3:Digitální rozhraní podle IEC 61850 (zajišťuje shodu existujících spínacích a řídících zařízení a rozvaděčů s normami IEC 61850 a specifikuje zařízení pro digitální komunikaci s dalšími částmi rozvodny)

Závěr Oblast použití souboru norem IEC 61850 je výhradně pro energetiku Vzhledem k výhodám použití souboru norem v praxi je stále častější požadavek, aby zařízení a systémy byly s touto normou v kompatibilitě

Děkuji za pozornost!