IPN Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro udržení konkurenceschopnosti ČR Kašperské.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spolupráce gymnázií a fakult vzdělávajících učitele Jana Coufalová Konference Asociace ředitelů gymnázií ČR 3. – 5. dubna 2013 Přerov.
Advertisements

Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Cesta ke kvalitě AUTOEVALUACE - Vytváření systému a podpora škol v oblasti vlastního hodnocení aneb Cesta ke kvalitě PhDr. Ivana Shánilová, manažerka aktivity.
Reagují fakulty připravující učitele na vznik RVP? Jana Coufalová.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
IP národní: Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Hlavní garant: Prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA Zahájení realizace projektu:
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Veřejná diskuse o standardu kvality profese učitele Váš hlas je důležitý, Váš hlas má vliv. Mgr. Vladimír Srb, MŠMT manažer pracovní skupiny.
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Aktuální problémy v přípravě učitelů (Komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) Materiál pro 17. zasedání předsednictva Rady VŠ dne
Obnova vozového parku v České republice
Rada VŠ - Komise pro přípravu učitelů řešení problematiky strukturovaného studia učitelství - šetření na vysokých školách.
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Vybrané problémové oblasti problematiky fakult vzdělávajících učitele závěry a doporučení z diskuse na semináři „Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro.
Situace v oblasti uplatňování hlediska kvality v přípravě učitelů (komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) v současnosti - doba stagnace, až krize Kvalita.
Problémy vymezení hledisek kvality v přípravě učitelů pozitivní přínos určení a uplatňování hledisek kvality závisí na splnění podmínek pro jejich užitečné.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA KRNOV
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Zpráva o činnosti předsednictva 9. zasedání předsednictva RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
1 Ing. Krajíček Jan Jak dál v zapojení odborníků z praxe Jak dál v zapojení odborníků z praxe Mezinárodní odborný seminář PRAXE A.
Konference projektu UNIV 2 KRAJE ve Zlínském kraji PhDr. Helena Marinková, Ph.D.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
Hledisko kvality v přípravě učitelů Závěry z konference 21. – 22. dubna 2009 v Srní pořadatel: Pedagogická fakulta ZČU v Plzni ve spolupráci s Radou vysokých.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
Organizace s celostátní působností v oblasti dalšího vzdělávaní pedagogických pracovníků a.Plnění priorit vzdělávací politiky státu b.Reakce na aktuální.
Závěry ze semináře k problematice strukturovaného studia učitelství KONFERENCE „STRUKTUROVANÉ STUDIUM UČITELSTVÍ“ v Srní.
Konference projektu UNIV 2 KRAJE v Královéhradeckém kraji PhDr. Helena Marinková, Ph.D.
Inovace pedagogických praxí na PdF MU: výzvy a očekávání
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Personální řízení Podpora řízení a rozvoje lidských zdrojů ve školství.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Okna vědy dokořán Rostislav Miarka. Souhrnné informace OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa 7.2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj Oblast.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro ORP Veselí nad Moravou Ustavující setkání Řídícího výboru MAP,
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Kvalita a efektivita počátečního vzdělávání ve školním roce 2015/2016
(„IPN Kvalita“) Karel Rais, hlavní garant IPN Kvalita, rektor VUT
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Budoucnost odborného školství
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Komplexní systém hodnocení
kulatý stůl 19. července 2011, C081, od hod
Informace k plánovanému workshopu s řediteli/zástupci škol
Název operačního programu:
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Ustavující setkání Řídícího výboru MAP,
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Podpora procesů uznávání
Novinky v preventivně výchovné činnosti u HZS ČR
Seminář P-KAP a EQAVET k Vyšším odborným školám Ing
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

IPN Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro udržení konkurenceschopnosti ČR Kašperské Hory listopadu 2012

Program semináře Úterý 20. listopadu –16.00 jednání v plénu Zahájenídoc. PaedDr. Jana Coufalová, CSc. Cíle projektu Kvalitadoc. Ing. Eva Münsterová, CSc. Výstupy klíčové aktivity KA1AMgr. Petr Pabian, Th.D –18.00 jednání v plénu Výstupy klíčové aktivity KA1B Průzkum problematiky fakult vzdělávajících učitelezástupce ACSA Problémy v kvalitě učitelů a návrhy jejich řešení – úvod do problematiky řešitelský tým KA1B 19.30–21.30 jednání v sekcích, diskuze 1.Požadavky praxe na kvalitu přípravy učitelůPhDr. Jana Vaňková 1.Kritéria hodnocení fakult vzdělávajících učitelePhDr. Eva Pasáčková, CSc. 1.Hodnocení kvality vzdělávací činnosti pomocí výstupů z učeníJUDr. Lenka Valová Středa 21. listopadu –8.30Dokončení jednání v sekcích, závěry sekcí 8.45–10.00Přednesení závěrů sekcí, pokračování diskuze 10.30–12.00Vystoupení hostů, závěry jednání 13.30–16.30Možnost dalšího jednání v sekcích, jednání expertního týmu IPN Kvalita

Závěrečná zpráva o realizaci zakázky Průzkum problematiky fakult vzdělávajících učitele Veřejná zakázka malého rozsahu VZ č. 46/11/30 Vypracovalo Akademické centrum studentských aktivit

VYBRANÉ PROBLÉMOVÉ OBLASTI PROBLÉMY NA VYŠŠÍ ÚROVNI Neexistence statistiky o struktuře učitelského sboru ve vztahu k vyučovaným předmětům Pojmy aprobovanost a kvalifikovanost Problematika definování studijních oborů připravujících na povolání učitele Pedagogické obory a boloňský proces Vliv transformačních kroků na chod MŠMT Průzkumy mezi studenty vysokých škol PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH UČITELŮ Zájem o studium učitelství Kvalita výuky Hodnocení kvality Setkává se nabídka a poptávka? JAK SE POZNÁ KVALITNÍ UČITEL Chybějící standard SOUČASNÁ SITUACE NA ZŠ, SŠ A VOŠ Genderová nevyváženost Pozitivní trend snižování nekvalifikovanosti učitelů Stáří učitelského sboru Motivace pro práci učitele NEDOSTATEČNÁ SPOLUPRÁCE INSTITUCÍ

Návrh řešení problémů uvedených v materiálu Průzkum problematiky fakult vzdělávajících učitele Aktuální stav Vliv na kvalitu vzdělávání Možnosti řešení - MŠMT, - vedení krajů, - vedení ZŠ a SŠ, - VŠVU Kritéria hodnocení kvality vysokých škol vzdělávajících učitele

Účastníci semináře Zástupci pedagogických fakult, dalších fakult vzdělávajících učitele, dalších vysokých škol, asociací pedagogů, zaměstnavatelů, MŠMT, KÚ, ČŠI