Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Městská nemocnice Ostrava MUDr. Šárka Malá
Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu
Hypolipidemika.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
STEROIDNÍ ANABOLIKA.
CUKROVKA /diabetes mellitus/.
Poruchy metabolismu lipoproteinů
“Jak si zajistit dlouhodobé zdraví a ideální váhu“
TRANSPLANTACE LEDVIN.
VY_32_INOVACE_PSYPS14860ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
chemické složení organismů
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Nemoci civilizace Daň za vyšší životní úroveň – nemoci životního stylu
Oběhová soustava zajišťuje transport látek po těle
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
ZDRAVÍ “Jak si zajistit dlouhodobé zdraví a ideální váhu“ Průvodce Vaším zdravím.
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY 8. ROČNÍK
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PLNÝ DECH.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
Choroby a onemocnění srdce.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Projekt ATRACTIV: design, cíle, výsledky
OBEZITA.
Arteriální hypertenze
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO Čerstvě naražený ležák není jen chutný,ale i zdravý. Pivo obsahuje fůru vitamínů (hlavně skupiny b) a kopu minerálů.
ATEROSKLERÓZA A INFARKT MYOKARDU. ONEMOCNÉNÍ CÉV Dělení podle patogeneze - Degenerativní - Zánětlivé - Mechanické - Funkční Dělení podle patogeneze -
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
POHYBOVÁ AKTIVITA A ZDRAVÍ
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03
Superfoods superpotraviny.
VLIV POHYBOVÉ AKTIVITY NA ZDRAVÍ
Ateroskleróza.
Bypass. Faktory přizpívající k ucpávání koronárních artérií: ► Kouření ► Vysoký krevní tlak ► Vysoká hladina cholesterolu ► Diabetes.
Zdravotní problém lidstva
TROJLÍSTEK DOKTORA KUČERY
Zdravým životním stylem v boji proti hypertenzi Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_06 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Obezita Anotace Žáci se v průběhu.
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE _________________ Terezie Pelikánová Centrum diabetologie IKEM Praha.
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Kardiovaskulární nemoci: epidemiologie, etiologie, prevence
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
OBEZITA A PREVENCE OBEZITY
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO
Transkript prezentace:

Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce

Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální, anebo je příliš vysoká Pokud hladina cholesterolu příliš stoupne, stává se hrozbou pro vaše zdraví, aniž by byste zpočátku nutně pociťovali nějaké potíže. Cholesterol však není nezvratnou pohromou. Když změníte svůj životní styl, který eventuálně doplní používání léků, můžete s rizikem tuků úspěšně bojovat. Lidské srdce – možná oběť cholesterolu

Co je cholesterol Je to tuk nezbytný pro život. Podílí se například na tvorbě žlučových kyselin nezbytných pro trávení. Není to jediný tuk obsažený v krvi. Jsou zde také triglyceridy, které jsou pro tělo zdrojem energie. Oba tyto tuky jsou v krvi neseny na bílkovinném nosiči – lipoproteinu. Cholesterolu existují dva hlavní typy  „Špatný cholesterol přispívá ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění.  „Dobrý“ cholesterol naopak cévy chrání.

Proč je dobré snížit hladinu tuků? Zdravá cévaCéva se začínajícím ateromovým plátem Céva s pokročilým ateromovým plátem

Rizika srdečního infarktu Rizikové faktory, které ovlivňují vývoj ateromového plátu: vysoká hladina cholesterolu a triglyceridů v krvi. Vysoký krevní tlak. obezita. diabetes (cukrovka). kouření.

Proč sportovat? Pravidelný pohyb výrazně prospívá vašemu srdci. Přispívá k lepší kontrole tělesné hmotnosti, glycidového metabolismu a zvyšuje „dobrý“ HDL – cholesterol. VěkTepová frekvence 20 – – – – – 69 Doporučená tepová frekvence při cvičení podle věku u osob bez ICHS