Základní škola, Vlašim, Březinská 1702

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Jan Žižka Asi
Identifikátor materiálu: EU
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
HUSITSKÁ REVOLUCE Vítězství
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
JAN ŽIŽKA Z TROCNOVA A KALICHA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
HUSITSTVÍ Lenka Venclová 7.ročník.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Poslední fáze husitské revoluce.
Husitské války pro 5. ročník ZŠ
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
HUSITÉ- vojsko.
Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)
Husitské války VY_32_INOVACE_160.
Husité a husitské války
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Jan Žižka Z Trocnova.
Husitské války Lukáš Petr 5.A.
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/55 Anotace Husité a husitské války – Obrázky z našich dějin – žák popisuje jednotlivé obrázky, uvědomuje si.
Lipany.  Lipany leží 4 km západně od Kouřimi.  První záznam o vesnici je z roku  Do české historie se zapsala bratrovražednou bitvou.  30.května.
DOBA HUSITSKÁ.
VY_32_INOVACE_14_BĚLKOVICE- LAŠŤANY_Vl – 4. ročník Mgr. Alena Kindlová Základní škola a Mateřská škola Bělkovice-Lašťany CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
POHLED DO ČESKÝCH DĚJIN
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Husitství Jméno
Opakování Doba husitská
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
byly vojenské výpravy proti nevěřícím či kacířům. Vyhlašovala je
Od Karla IV. k husitským válkám
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Bitva u Lipan, husitský král TÉMA:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa JAN ŽIŽKA Jak Jan Žižka z Trocnova promlouvá do naší současnosti? Ve městě Čáslav.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_Vl.4.r.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Zuzana Medveďová Název:VY_32_INOVACE_D Téma: Husitské války Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV:Husitské války TÉMATICKÝ CELEK:Křesťanství.
DĚJINY V OBRAZECH Husitství Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu Moderní škola Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Inovace a.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/
Tomáš Havlický. Karlova Rodina  Otec: Jan Lucemburský  Matka: Eliška Přemyslovna  Jeho pravé jméno: -Václav IV Eliška Přemislovna Jan Lucemburský.
HUSITSTVÍ.
Prokop Holý
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Druh učebního materiálu
Jan Žižka z trocnova Martin Kreutzer.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_DĚJEPIS
Husitské války Vlastivěda 4. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Husitské války Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o.
DOBA HUSITSKÁ.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
VY_ 32 _INOVACE _06_10_husitství (Jan Hus)
VY_ 32 _INOVACE _07_10_husitství (Jan Žižka)
Husitské války VY_32_INOVACE_63_Husitské války Šablona III/2
Středověk – husitství a Jiří z Poděbrad
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
MISTR JAN HUS A HUSITSKÉ VÁLKY
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
VY_32_INOVACE_19 Husitské války Autor: Mgr. Jiří Šimůnek
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
HUSITSTVÍ.
Jan Hus, husitství.
Kdo to byli husité Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o.
Transkript prezentace:

Základní škola, Vlašim, Březinská 1702 Jan Žižka narodil se roku 1360 v Trocnově zemřel roku 1324 v Přibyslavi EU-OP VK VY_32_INOVACE_D16 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

Významný husitský vojevůdce Byl významný husitský vojevůdce českého původu, jenž je pokládán za otce husitské vojenské doktríny a autora defenzivní bojové techniky, tzv. vozové hradby. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

životopis Narozen v zemanské rodině Žižků z Trocnova. Během let 1406-1409 působil v bratrstvu silničních lapků jakéhosi Matěje, kteří vedli záškodnickou válku proti Rožmberkům. V roce 1410 se Žižka účastnil tažení do Polska, kde také přišel o své první oko; na druhé oslepl roku 1421 během obléhání hradu Rábí, kdy ho do oka trefila tříska. V letech 1411-1412 sloužil u královského dvora v Praze. V té době se Žižka stal horlivým posluchačem Mistra Jana Husa. V roce 1419 Žižka odchází s radikálními husity do Plzně. Odtud byl téhož roku donucen k ústupu a útočiště nalezl v nově osídleném husitském městě Tábor. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

Žižkovy vítězné bitvy Žižka zvítězil se svým vojskem v bitvě u Havlíčkova Brodu proti křižáckým vojskům (1422), v bitvě u Hradce Králové (1423), v bitvě u Malešova (1424). Poté dovedl k vítězství husity u Kouřimi, Nymburka, Českého Brodu. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

Největší jezdecká socha Jezdecká socha Jana Žižky v areálu Národního památníku na Vítkově Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

Otázky: Kde se narodil Jan Žižka? Kde je jezdecká socha Jana Žižky? Jak Jan Žižka bojoval? Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

Webové okazy http://www.quido.cz/osobnosti/zizka.htm http://www.panovnici.cz/jan-zizka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

Konec Děkujeme za pozornost.