Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  E-MAIL.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

GASTRONOMICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM prezentace základních funkcí
Základy databázových systémů
Operační systémy a aplikační servery Tomáš ZACHAT SPŠ Praha 10, STIC.
ZMVŠ. Bezpečnost Windows 8 Dynamic Access Control (DAC) Volně – Dynamický kontrolní přístup) rozšíření NTFS access control listů (ACL) o složitá pravidla.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Petr Šetka, MVP Exchange, MCSE:Messaging, MCT Windows Small Business Server 2003 R2.
Adresářová služba Active directory
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ PŘÍSTUPOVÁ PRÁVA
Informatika Internet.
Internet, WWW, HTML a spol.. Hlavní zásady inženýrství reprodukovatelnost měřitelnost a parametrizovatelnost přenositelnost typizace a standardizace dokumentace.
Protokol TCP/IP a OSI model
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-14.
Diskové systémy.
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Serverové systémy Windows
Internet.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Úvod do síťového operačního systému Novell Netware.
Představení nové verze OPSI Kamil Malinka Martin Lebeda PROJEKT financovaný z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZVYŠOVÁNÍ IT GRAMOTNOSTI.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Architektura.
BIS Firewall Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Tiskové služby v sítích Microsoft
Mobilní kancelář (…nejen pro velké firmy) Vladimír Wojnar Microsoft Solutions HP.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-16.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základy informatiky část 6
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-15.
Architektura počítače
ICT – Informační a komunikační technologie Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Mgr. Milan Šimek. Počítačová síť je skupina počítačů spojených dohromady umožňující více uživatelům přistupovat k jedněm zdrojům, sdílet a využívat tatáž.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
Windows XP a live distribuce Knoppix, Danix apod
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
PODNIKOVÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY porovnání PC, WORKSTATION, SERVER, MAINFRAME.
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Doména Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Základy informatiky část 6. 6 Počítačové sítě Počítačová síť Skupina počítačů navzájem propojených, resp. připojených k centrálnímu počítači (serveru)
Univerzita třetího věku kurz ECDL
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
PV175 SPRÁVA MS WINDOWS I Podzim 2008 Síťové služby Administrátor systému: Pracovní doba administrátora se sestává z výměny magnetických pásek v zálohovacích.
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
Autor: Filip Jelínek Rok: 2006/2007 Hardware,software, vstupní a výstupní zařízení, atd …
Překlad jmen, instalace AD
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Nastavení systému Windows - pokračování (14). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Unix a Internet 9. Samba © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
DHCP server Dynamic Host Configuration Protocol. DHCP Automatická konfigurace parametrů sítě – IP adresa – Maska – Gateway Ipconfig /release Ipconfig.
Operační systém Windows
Operační systém Windows
Tato prezentace byla vytvořena
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Operační systémy - úvod
Windows Server 2008 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Pavel Olšan & Ondřej Mrzena

 Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP 

 Server je srdcem každé větší sítě  Jedná se o nejdůležitější počítač, který může mít různé úkoly:  Řízení chodu celé sítě  Uchovávání dat  Správa běhu aplikací

 Souborový server  Databázový server  Aplikační server  Terminálový server  Tiskový server  Řadič domény  Server DNS  Server WINS  Server DHCP  Poštovní server  Webový server  Server FTP  Server pro vzdálené připojení a další >>>

 Pro jaké účely se bude server používat?  Jaký serverový operační systém by se měl na server nainstalovat?  Jaká kapacita pevných disků bude pro používání serveru třeba?  Jak by měla vypadat fyzická a logická struktura disků?  Jaký typ instalace bude pro daný server nejrozumnější?  Jak velké paměti použít  Jaký typ a rychlost procesoru

Verze systémuPopis Web EditionTato verze je určena k poskytování hostitelských služeb na webu. Je optimalizovaná pouze pro webové aplikace. Není určena pro běžné vnitropodnikové sítě. Standart EditionUrčena pro sítě organizací všech velikostí. Nabízí řešení pro veškeré běžné služby a stává se tak opravdu standardem. Enterprise EditionUrčena pro větší prostředí, podporuje technologii clusterování a je velmi dobře škálovatelná. Je určena pro prostředí s kritickými aplikacemi. Datacenter EditionVerze je určena pro prostředí s vysokými požadavky na bezpečnost, rychlost a škálovatelnost. Umožňuje konsolidovat více serverů na jeden hardware.

Parametry PC Procesor AMD Opteron 144 1,8 2,2 GHz Paměti 2 × 512 MB Kingston Dual Channel HDD 200 GB Seagate 7200 otáček Základní deska DFI LanParty UT nf4 Ultra, Socket 939 Grafická karta nVIDIA GeForce 7800 GT Zdroj Eurocase 400 W

 Instalace systému probíhá stejně jako např. Xp  Nastavení skupiny nebo domény  Licence:  na server(počet připojených uživatelů)  na sídlo(počet stanic)

 Umožňuje administrátorům nastavovat politiku  Instalovat programy na mnoho počítačů  Aplikovat kritické aktualizace v celé organizační struktuře  Své informace a nastavení ukládá v centrální organizované databázi

 Běžné uživatelské účty stejné jako např. u Win Xp.

 Uživatele můžeme shlukovat do skupin  Typ skupiny – Security (sdílené prostředky) a Distribution ( )  Rozsah skupiny – Domain local (práva sdíleným prostředkům), Global(seznamy se stejnými právy), Universal(práva více doménám).

 Domain Name System  Přiděluje IP adresám doménové jméno  Překlad provádějí name servery  www. Seznam. cz. . – tzv. root doména, pouze u nameserverů  Cz – doména nejvyšší úrovně  Seznam – doména druhé úrovně  www – doména třetí úrovně

 Protokol na přidělování IP adres  Pool – rozsahy adres; Leases – vypůjčení

 ový server  POP3 – protokol pro příjem ů  SMTP – poštovní server

 Mistrovství v Microsoft Windows Server [s.l.] : [s.n.], s.  DRAXLER, Petr. Datové sítě. [s.l.] : [s.n.], s.

Děkujeme za pozornost.