Mediace a jiné formy alternativního řešení rodinněprávních konfliktů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupový bod: Zasedacka_108
Advertisements

MEDIACE z pohledu právníka JUDr. Martina Doležalová.
Úvod do mezinárodního práva rodinného
Spolupráce v oblasti justice Prosinec Civilní vs. Trestní právo Do Lisabonské smlouvy rozlišné režimy Do Lisabonské smlouvy rozlišné režimy Úprava.
Mediační kancelář Mgr. Andrea Vedralová
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Ochrana práv ve veřejné správě
Úvod do předmětu Ius est ars boni et aequi. Právo je umění uplatňovat to, co je dobré a spravedlivé.. FEL ČVUT v Praze PRÁVO PRO PODNIKATELE II Mgr. František.
Ochrana práv ve veřejné správě
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
ZAVEDENÍ MEDIACE DO OBLASTI PÉČE O RODINU volební období 2010 – 2014 Jiří JANEČEK poslanec.
Mediace Specifické metody SP LS 14. Pojem, cíle, legislativa Metoda rychlého, kultivovaného mimosoudního řešení konfliktů a sporů (co je konflikt ?proč.
Evropský rozměr informačních služeb pro mládež …nejsme v tom sami!
Materiál objasňuje žákům, že zákonů je mnoho a musí být rozděleny podle okruhů lidského života.
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
OBČANSKO-PRÁVNÍ MEDIACE
Všeobecná deklarace lidských práv
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
Evropské právo civilního procesu
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Mimosoudní řešení spotřebitelských sporů Martin Říman, ministr průmyslu a obchodu © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
Přeshraniční únosy dětí
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová Tereza Kyselovská.
Smluvní určení řešení sporu a rozhodného práva Bitva kolizní a přímé metody Tereza Kyselovská.
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
1 Exekuční právo-modelové řízení II. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
Mediace Specifické metody SP LS 14. Pojem, cíle, legislativa Metoda rychlého, kultivovaného mimosoudního řešení konfliktů a sporů (co je konflikt ?proč.
ŘEŠENÍ SPORŮ. PRAMENY ROZHODČÍHO PRÁVA. PŘEDNÁŠKA.
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
Rodinně právní vztahy s mezinárodním prvkem rozhodné právo, mezinárodní příslušnost soudů, uznání a výkon soudních rozhodnutí Mgr. Jana Turoňová.
Praxe MPS a PMO Přednáška Rodinný případ - výživné Petra Bohůnová
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Dítě z pohledu mezinárodního práva soukromého
TRESTNĚPRÁVNÍ ALTERNATIVY (TPA) de lege lata vybrané problémy Prof. JUDr. V. Kratochvíl.
EVROPSKÝ JUSTIČNÍ PROSTOR PŘEDNÁŠKA Č. 1 DOBRÝ DEN.
2. Správní trestání a správní delikty
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová.
ŘEŠENÍ SPORŮ. PRAMENY ROZHODČÍHO PRÁVA. PŘEDNÁŠKA č. 6.
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Opatrovnictví dítěte © Radovan Dávid, OBSAH Obecný úvod Poručenství a opatrovnictví Odlišnosti Opatrovnictví Vymezení pojmu Důvody.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Nástroje na podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v politice: zkušenost České republiky Radan Šafařík Odd. rovnosti žen a mužů Sekce pro lidská práva.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Přeshraniční spor rodičů příklad špatné praxe (Jihlava, ) Markéta Nováková.
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Práva a povinnosti mezi manželi
Institut ochránce práv dětí
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Vysoká škola finanční a správní, o.p.s.
Občanskoprávní rámec problematiky domácího násilí
Spolupráce v oblasti justice
EVROPSKÝ SOUD PRO LIDSKÁ PRÁVA
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
EVROPSKÝ SOUD PRO LIDSKÁ PRÁVA
Specifické metody SP LS 16
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
Základní principy Úmluvy o ochraně dětí a spolupráci při mezinárodním osvojení Mikulov, 15. – Markéta Nováková.
Transkript prezentace:

Mediace a jiné formy alternativního řešení rodinněprávních konfliktů

Alternative Dispute Resolution (ADR) příčiny rozmachu ADR pojem ADR současný vývoj ADR v Evropě obecně

ADR v rodinných věcech v USA vývoj od počátku sedmdesátých let 20.st. změny hmotného a procesního práva v rozvodech působení terapeutů rodinná mediace Family Mediation Association (FMA) Academy of Family Mediators (AFM) Model Standards of Practise for Family and Divorce Mediation

ADR v rodinných věcech v USA pojem a typy rodinné mediace fasilitativní mediace evaluativní mediace transformativní mediace hybridní model mediace

Collaborative Law v rodinných věcech v USA relativně nový způsob vyřízení záležitostí manželů souvisejících s rozvodem mimo soud každý z manželů je zastoupen právníkem- specialistou na vyjednávání respektujícím legitimní zájmy obou manželů každý z manželů podepíše dohodu, že neučiní kroky k soudnímu projednání a nebude tím hrozit pokud je dohoda ohledně majetkových věcí a výchovy dětí uzavřena, je předložena soudu ke schválení

ADR v rodinných věcech v Německu projekt Gerichtsnahe Mediation in Niedersachsen

ADR -mediace v České republice mediace v trestních věcech mediace v netrestních věcech

ADR-mediace a jiné formy řešení rodinných konfliktů v ČR Asociace mediátorů ČR fáze mediace jiné formy řešení rodinněprávních konfliktů – manželské poradny, sexuologické poradny, orgány sociálněprávní ochrany dětí

Rodinná mediace ve věcech s cizím (přeshraničním)prvkem mezinárodní a komunitární instrumenty vzhledem k rodinné mediaci - Doporučení Výboru ministrů Rady Evropy členským státům k rodinné mediaci č. R (98)1 - Nařízení Rady (ES) č.2201/2003 ze dne 27.listopadu 2003 o příslušnosti, uznání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské odpovědnosti, kterým se nahrazuje nařízení Rady (ES) č.1347/2000 Haagská Úmluva ze dne 5.října 1961 o příslušnosti úřadů a právu rozhodném v oblasti ochrany nezletilých

- Haagská Úmluva ze dne 5.října 1961 o příslušnosti úřadů a právu rozhodném v oblasti ochrany nezletilých - Haagská Úmluva ze dne 25.října 1980 o civilněprávních aspektech mezinárodních únosů dětí - Haagská Úmluva ze dne 19.října 1996 o příslušnosti, rozhodném právu, uznání a výkonu a spolupráci v oblasti rodičovské odpovědnosti a opatření k ochraně dětí

Úmluva o právech dítěte Evropská Úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod (č.8) Charta základních práv Evropské unie (čl.24)

La Mission d`Aide à la Médiation Internationale pour les Familles The reunite Mediation Pilot Scheme MAMIF The reunite Mediation Pilot Scheme

Úskalí ADR průtahy/prodloužení řešení sporu (v případě nesprávného postupu) zneužití jako taktiky některého z účastníků promlčení práva

Přínos ADR nalezení vlastního/“přátelského“ řešení sporu/konfliktu reálný předpoklad pro dodržení/“výkon“ dosažené dohody důvěrnost, neformálnost jednání odhalení skutečné podstaty sporu/konfliktu nastolení/udržení konstruktivních vztahů do budoucna snížení nákladů účastníků sporu a státu omezení konfliktnosti ve společnosti

Doporučená literatura Lenka Holá: MEDIACE způsob řešení mezilidských konfliktů Diez-Krabbe-Thomsen: Familien-Mediation und Kinder Ann Milne, Jay Folberg, Peter Salem: The evolution of divorce and family mediation: an overview Ann Milne, Jay Folberg, Peter Salem: Divorce and family mediation Bernard Mayer: Facilitative mediation Robert Baruch Bush, Sally Ganong Pope: Transformative mediation Marsha Kline Pruett, Janet Johnston: Therapeutic mediation with high-conflict parents Randolph Lowry: Evaluative mediation Hugues Fulchiron: Les enlèvements d´enfants à travers les frontières