Insolvenční zákon Insolvenční zákon Od 1. července 2007 začala v České republice platit nová právní úprava řešící problémy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Likvidace a insolvenční zákon
Advertisements

Význam SJM pro inkaso pohledávek
Ochrana věřitelů v zákonu o obchodních korporacích
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Konference LATE COLLECTIONS 2012, 25. duben 2012, Praha Exekuce nebo insolvence? Mgr. Jiří Zrůstek advokát a insolvenční správce se zvláštním povolením.
„Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je
PRÁVNÍ RÁMEC KORPORÁTNÍCH ZMĚN A M&A TRANSAKCÍ
1 Insolvenční zákon v praxi Zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení neboli INSOLVENČNÍ ZÁKON Tisková konference
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Malé a střední podnikání doc. Ing. Petra Rydvalová, Ph.D.
Oddlužení insolvence osobní bankrot
Trendy inkasního trhu 2012 Praha, 26. září 2012 Je (insolvenční) právo více na straně dlužníků či věřitelů? Mgr. Jiří Zrůstek advokát a insolvenční správce.
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Úlevy pro plátce pojistného na sociální zabezpečení ke zmírnění dopadů hospodářské krize Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí.
OBČANSKÝ ZÁKONÍK USPOŘÁDÁNÍ OZ svým uspořádáním rozděluje občanskoprávní vztahy:  PRÁVA VĚCNÁ  PRÁVO ZÁVAZKOVÉ.
Rezervy, pohledávky a opravné položky
Osobní bankrot - Insolvence -
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_ABSOLUTNÍ.
 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_167.
Vnitřní organizace společností z pohledu jejich forem
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Datové schránky a konverze dokumentů Zákon o eGovernmentu
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
INSOLVENČNÍ PRÁVO I. Radim Chalupa.
Insolvenční právo.
Správa místních poplatků
VZNIK A ZÁNIK PODNIKU (obchodní společnosti)
OBCHODNÍ REJSTŘÍK. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1162Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání Téma:
NAUKA O PODNIKU I Sanace a zánik podniku.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Pojem likvidace, její zahájení
Zrušení a zánik obchodní korporace Zrušení obchodní korporace je právní skutečnost způsobující, že společnost již nadále nevykonává činnost, kterou je.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
I NSOLVENCE - ODDLUŽENÍ. P OJEM ODDLUŽENÍ Oddlužení (tzv. osobní bankrot) je způsob řešení úpadku, kdy jsou dlužníkovy dluhy sjednoceny, zajištění věřitelé.
Praha, JUDr. Jana Tvrdková Insolvence a exekuce.
Evidence přestupků Mgr. Radka Paulová ředitelka Rejstřík trestů Soudní Praha 4 Ing. Jan Ladin ředitel Odbor informatiky Ministerstvo spravedlnosti.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Insolvence, konkurz, exekuce Ročník / obor studia:II.
Vymáhání daní Základy finančního práva Olga Sovová.
Informace o podnikatelích. Význam informací - Jistota v právním styku -Průhlednost a přehlednost podnikatelského prostředí -Podpora autonomie rozhodování.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Zánik a zrušení podniku Ročník / obor studia:II. –
Bezmajetková řízení a pasivita věřitelů. Chybějící podpora státu Quo vadis ? Quo vadis ?
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Obchodní rejstřík. Firemní právo Mgr. Monika Tichá Základy obchodního práva.
Zákon o sdílení dat při výkonu veřejné správy
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Ekonomika – Podnik CZ.1.07/1.5.00/ Ing. Eva Zmeškalová
Obchodní společnosti I.
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Výchova k občanství 9.ročník
Živnostenský zákon a rejstřík II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Charakteristika společnosti
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Postup při zřizování obchodní společnosti
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Insolvence - oddlužení
Insolvence - oddlužení
Insolvence - oddlužení
Živnostenský zákon a rejstřík Občanská nauka 1. M
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
Odbor obecní živnostenský úřad
Transkript prezentace:

Insolvenční zákon

Insolvenční zákon Od 1. července 2007 začala v České republice platit nová právní úprava řešící problémy spojené s úpadkem dlužníka. Zákon nahradil stávající zákon č. 328/1991 Sb. o konkursu a vyrovnání. Insolvenční zákon se vztahuje na řešení úpadku a hrozícího úpadku dlužníka soudním řízením některým ze stanovených způsobů tak, aby došlo k uspořádání majetkových vztahů.

Zákon 182/2006 Sb. o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon) Zákon č. 217/2009 Sb., kterým se mění zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon). Zákon 312/2006 Sb. o insolvenčních správcích Řešení úpadku dlužníka: Insolvenční zákon oproti předešlému konkursnímu zákonu rozšiřuje možnosti řešení úpadku dlužníka. I nadále je jedním z možných řešení úpadku konkurs, nově mohou dlužníci-podnikatelé v úpadku, příp. jejich věřitelé využít reorganizaci a dlužníci-nepodnikatelé oddlužení.

Insolvenční zákon K osobám dotčeným dlužníkovým úpadkem a k co nejvyššímu uspokojení dlužníkových věřitelů a k oddlužení dlužníka zákon stanovuje insolvenční řízení a výslovně stanoví zásady, na nichž dané řízení spočívá. Je zdůrazněna spravedlnost, rychlost, hospodárnost a způsob vedení řízení tak, aby bylo dosaženo co nejvyššího uspokojení věřitelů. Objevuje se též zásada ochrany práv věřitele nabytých v dobré víře. Na druhou stranu jsou však věřitelé povinni zdržet se jednání směřujícího k uspokojení svých pohledávek mimo insolvenční řízení.

Způsoby řešení úpadku jsou následující: Konkurs, reorganizace, oddlužení a zvláštní způsoby řešení úpadku, které se vztahují na určité subjekty nebo pro určité druhy případů. O způsobu řešení rozhodne soud v rozhodnutí, které spojí s rozhodnutím o úpadku. Soud vychází z návrhu dlužníka. Zákon preferuje jako způsoby řešení úpadku zejména reorganizaci a oddlužení. Rozhodnutí o prohlášení konkursu soud vydá, pokud je dlužníkem osoba, u níž insolvenční zákon vylučuje řešení úpadku reorganizací nebo oddlužením.

Insolvenční rejstřík Insolvenční zákon zřizuje tzv. insolvenční rejstřík. Rejstřík je informačním systémem veřejné správy. Obsahuje seznam insolvenčních správců, seznam dlužníků a jejich spisy. Pro každého dlužníka se vede jeden insolvenční spis. Rejstřík je s výjimkou určitých údajů veřejně přístupný. Každý má právo do něj nahlížet a pořizovat z něj kopie a výpisy

Kde zjistit solventnost obchodního partnera? Insolvenční rejstřík ( Obchodní registr, Živnostenský rejstřík Do rejstříků se zapisují údaje o podnikatelích zákonem stanovené např. likvidace společnosti, insolvenční řízení, konkurz, exekuční řízení atd. a to i celou historií… Insolvenční zákon umožňuje, upravuje uspořádání majetkových vztahů k osobám dotčeným dlužníkem. Pokud dlužník splatné dluhy nehradí po dobu delší 3 měsíců. K tomu není potřeba právoplatné rozhodnutí, soudu stačí podepsaná objednávka a neuhrazená faktura. Insolvenční řízení je dosti funkční systém jak rychle dosáhnout na své pohledávky, protože který slušný podnikatel nebo společnost si nechá zapsat do obchodního rejstříku záznam o insolvenčním řízení !! ?? Ve většině případů takovéto společnosti na trhu končí.