5. Společná zemědělská politika (CAP)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

PF UK, Možné změny SZP, implikace pro české zemědělství a venkov – jak je naše zemědělství multifunkční? Doucha, T. (VÚZE Praha) 1.Očekávané/možné.
Mikroekonomie I Domácí produkt
Zahraniční obchod.
Zemědělci a vodohospodáři – protivníci nebo spojenci? J a n K l í r Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha - Ruzyně
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Hospodářská politika státu
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Proč CAP? Strategicko politické důvody (soběstačnost 85%) Zájem na rovnoměrném osídlení Ochrana drobných zemědělců Stabilita cen primárních surovin je.
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Cyklické krize z nadvýroby Dějepis a občanská výchova Milan Šimek.
Společná zemědělská politika Evropské unie. Společné politiky EU: Společná obchodní politika Společná zemědělská politika Společná dopravní politika Společná.
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
HDP= hrubý domácí produkt
Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Ceny potravin a český spotřebitel Strategie českého zemědělství a potravinářství do roku 2020 Soběstačnost ve.
Co přinese vstup České republiky do Evropské unie českým zemědělcům Lukáš Víšek DELEGACE EVROPSKÉ KOMISE V ČESKÉ REPUBLICE.
Mikroekonomie I Rovnováha na dokonale konkurenčním trhu
Marketingové prostředí
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Dokonalá konkurence (DK)
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Společná zemědělská politika Michal Částek. Historie SZP SZP zakotvena v zakladatelských smlouvách – Smlouva o EHS Sektor získal po druhé světové válce-
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Mezinárodní obchod.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
2. Mikroekonomie evropské integrace. 2 S a D diagramy D křivka, MU D křivka, MU –zákazník poptává takové Q, kdy p = MU S křivka, MC S křivka, MC –firma.
Mikro a makroekonomické aspekty tělesné kultury
TRH A TRŽNÍ MECHANISMUS Kolektiv žáků 4.I. Nabídka Nabídka je ekonomický pojem vyjadřující objem výstupu výroby, které chce vyrábějící subjekt na trhu.
Společná zemědělská politika ES/EU Představení problematiky; vývoj a reformy SZP 21. září 2009.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Vnější hospodářská politika1 V. NÁSTROJE OBCHODNÍ POLITIKY.
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
TRH (tržní mechanismus)
MĚŘENÍ VÝKONU EKONOMIKY
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Přírodně sociální problémy Problém růstu obyvatelstva a jeho výživy Problém potravinový (výživy)
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Analýza trhu zemědělské techniky a dotační politiky pro české zemědělce Diplomová.
ZÁSAHY STÁTU DO CEN Cíle: Vysvětlit možnosti státu zasahovat do cen a dopady těchto zásahů.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Zahraničně obchodní politika České republiky a Číny
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
Evropská integrace Společná zemědělská politika
Ekonomie 1 Bakaláři Sedmá přednáška Hrubý domácí produkt (HDP)
Společná obchodní politika
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
5 FIRMA A SPOTŘEBITEL.
Nová doba a ekonomika Jaký ekonomický systém je typický pro středověk?
Úvod, základní principy a cíle
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Zahraniční obchod. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Transkript prezentace:

5. Společná zemědělská politika (CAP)

Zemědělská politika - obecně podpora domácího zemědělství všude na světě chudé státy většinou kvóty a cla na dovoz bohaté státy většinou garance vysokých stabilních cen zemědělských produktů počátky podpor v Evropě 20. a 30. léta 20. století Teprve v roce 1969, když se Francii konecne podarilo zajistit, aby ostatní zeme dotovaly její zemedelce, zacal pro ni být vstup Británie nutností. Spocítala si totiž, že díky clum, které bude Británie muset platit z potravin dovážených z Commonwealthu, jejichž výtežek pujde prímo do Bruselu na financování SZP, bude nejen poskytovat peníze na podporu francouzských rolníku, ale zároven vytvorí i odbytište pro jejich prebytky. Práve Francie si vybojovala vznik SZP. Byla to Francie, kdo v zákulisí nastražil past, která Británii donutila vzdát se nejbohatších rybárských vod na svete v zájmu predevším francouzských rybáru.

Problém elasticity poptávky a nepřízně počasí DLIB q1 q1 q2 q2 q3 q4 DCAP q4 q1 q2 q3 q4 Q

Počátky CAP, EU ovlivňuje nabídku zavedena 1962 EU importérem zemědělských komodit založena na metodě price-floor (cenové prahy) stanoveny minimální ceny zemědělských komodit na úrovni 150% - 200% světových cen zabezpečeno ovlivňováním S (importní cla a kvóty) European Agricultural Guarantee and Guidance Fund (EAGGF) hlavní zdroj financování I. pilíře CAP European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) vznik pro období 2007-2013, financování II. pilíře CAP Agroměnový systém – „zelené kursy“ European Agricultural Guarantee and Guidance Fund – EAGGF (Evropský zemědělský podpůrný a záruční fond)  příjmy: variabilní přirážky cukerná daň platby zemědělců za spoluodpovědnost  výdaje: záruční sekce (95%) exportní restituce intervenční nákupy přímé subvence skladování přebytků usměrňovací sekce (5%)  strukturální fond  princip EAGGF: podpora zemědělských prvovýrobců ochrana spotřebitelů podpora zpracovatelů zvýšení životní úrovně zemědělců „Nemecký kanclér se po jednom zvlášte namáhavém jednání o SZP postežoval, že má ve svém štábu jen jednoho cloveka, který agromenové problematice plne rozumí, ale ten mu ji neumí vysvetlit. Další pracovníci, dále rekl, jsou sice schopni agromenový systém vysvetlit, ale ti mu pro zmenu zase nerozumejí.“ (Šrein - Mechanismy hospodárské politiky Evropské unie, s. 222)

Price-floor v počátcích CAP SH vnitřní ekonomika pss volný obchod (cla = 0) pw (světová cena), M = C – Z price-floor (cla = T) p = price-floor, M = Cf – Zf pss price-floor T' T p'w DH pw Z Zf Cf C Q pw na p'w  T na T'  price-floor Import politika price-floor založena na přizpůsobování cel světové ceně

Price-floor = daň i dotace spotřební daň zákazníci platí o T více než pw spotřebovávají Cf místo C daňový výnos Cf*T produkční podpora producenti obdrží o T více než pw vyprodukují Zf místo Z náklady podpory Zf*T čistý výnos Cf*T - Zf*T = B SH price-floor B T DH pw Z Zf Cf C Q

Price-floor, efekty bohatství SH spotřebitelský přebytek -A-C1-B-C2 přebytek výrobce +A price-floor A B T C1 C2 DH pw Z Zf Cf C Q

Zemědělské statky v EU intenzivní zemědělství tradiční zemědělství nejnovější technologie, stroje osiva rezistentní proti nákaze, chemická hnojiva velká efektivita výrob velké korporace Francie, Německo tradiční zemědělství běžné osiva, přírodní hnojiva nízká efektivita výrob malé rodinné statky Řecko, Polsko

Podpory CAP podle velikosti statků

Podpory CAP podle velikosti statků Rodinná firma Komerční firma p p S1 S2 Stotal price-floor pw+T Avelké Atotal Amalé pw B Zmalé Q Zvelké Q Ztotal Q Amalé zvýhodnění velké firmy Atotal = přebytek výrobců Avelké Amalé s velikostí rostou zisky Amalé + Avelké + B = příjmy firem Avelké+B

Empirická data (EU12) – distribuce zisků 45% zemědělců příjem cca 2,5 EUR/den 6% zemědělců příjem cca 142 EUR/den

Empirická data (EU12) – distribuce dotací 80% podpor šlo na 20% sedláků 20% sedláků (0,4% populace) utratilo 52% rozpočtu EU zemědělci velkostatků dotace 13 333 EUR/osobu/rok zemědělci rodinných statků dotace 833 EUR/osobu/rok

Distribuce dotací pro rok 2008 CAP paradox i po reformách 82% příjemců obdrží na přímých platbách méně než 5 000 € ročně částka vyplacená těmto farmářům tvoří méně než 15 % z celkových přímých plateb

CAP = regresivní zdanění spotřebitelů Výdaje domácností na potraviny (Francie) price-floor =1PF price-floor =1PF+1/3PF nárůst výdajů průměr 18% 24% +6 p.b. spíše bohatí 9% 12% +3 p.b. spíše chudí 30% 40% +10 p.b. price-floor o 1/3 u bohatých  výdajů o 3 p.b. price-floor o 1/3 u chudých  výdajů o 10 p.b. vysoké ceny potravin (price-floor) jsou formou regresivního zdanění

Výsledky počátků CAP (50. a 60. léta) spokojenost sedláků příjmů spokojenost států příjmy z cel sociální koheze mezi městem a venkovem produkce = nezávislosti na importu potravin spokojenost spotřebitelů ! průměrných příjmů (bez CAP by rostly rychleji...) strachu z potravinové nedostatečnosti (WW2) empatie vůči zemědělcům (zajišťují obživu)

Další etapa CAP, EU ovlivňuje poptávku dotace na jednotku produktu (price-floor) produktu = dotací   produktu SH > DH intervenční nákup (D) SH=DH (při price-floor)

Problémy CAP – nadprodukce úsilí o dotace zintenzivňování zemědělství chemická hnojiva zušlechťování osiva nejnovější technika efektivita nadprodukce (nadbytečná S) EU z importéra na exportéra

import export p4 cílová cena transportní náklady p3 prahová cena variabilní přirážka p2 intervenční cena vývozní restituce p1 dovozní cena pw světová cena

Nárůst produktu, EU exportér

Problémy CAP – skladování nadprodukce (S>D) intervenční nákup státu (aby S=D při price-floor) nedostatek skladovacích prostor nové sklady uskladnění část na export, část humanitární pomoc, část se zkazí potraviny se zkazí

Problémy CAP – mezinárodní námitky EU exportérem potravin pw < price-floor EU poskytuje vývozní dotace o velikosti price-floor – pw  využívá dumping EU zvyšuje Sw  snižuje pw škodí světovým exportérům potravin mezinárodní námitky

Vliv CAP na světový trh potravin MS(bez dumping) p MS(s dumping) období bez CAP MS = MD  pw,0 1. etapa CAP – EU importér EU produkce (dotace) MD na MD(s CAP)  p'w 2. etapa CAP – EU exportér EU vyváží produkci (dumping)  MS na MS(s dumping)  p''w pw,0 p'w MD(bez CAP) p''w MD(s CAP) svetová cena za tunu cukru byla 157 EUR. Garantovaná evropská cena byla 632 EUR a minimální dovozní cena 716 EUR. V dusledku techto pokrivení (zemedelci dostávali ctyrnásobek svetové ceny) vytvárela EU 4 000 000 tun prebytku cukru, které dodávala na svetové trhy s celkovou subvencí ve výši jedné miliardy euro X'' X' X0 Svět. M CAP snižuje pw

Problémy CAP – rozpočet produkce převisu S nad D (při price-floor) intervenčních nákupů přímé náklady náklady na skladování exportních dotací nároků na rozpočet

Vývoj rozpočtu

Vývoj rozpočtu po roce 2000

Problémy CAP – příjmy sedláků velké rozpočtové výdaje na CAP X průměrné příjmy sedláků jen 40% průměru EU nejvíce sedláků v malých firmách málo sedláků ve velkých korporacích nejvíce dotací do velkých korporací nejvíce dotací málo sedlákům

Problémy CAP - příjmy sedláků

Problémy CAP – dotace sedlákům EU15 (2009)

Problémy CAP – industrializace zintenzivnění = dotace  zintenzivnění výrob negativní vliv na životní prostředí více chemie = větší výnos negativní vliv na kvalitu života zvířat méně prostoru = rychlejší růst zánik rodinných statků

Reformy – snaha o kontrolu S 70. a 80. léta zavádění produkčních kvót na mléčné výrobky a cukrovku 1988 II. Delorsův balík produkční kvóty na většinu zemědělských komodit závazek, že %růst výdajů na CAP nesmí překročit ¾ %růstu HDP

Reformy – MacSharryho reforma 1992 MacSharryho balík reakce na jednání Uruguayského kola státy musí redukovat zemědělský protekcionismus výrazný  price-floor zavedení přímých plateb kompenzace za ztráty způsobené price-floor vypláceny dle velikosti statků (dříve dle produkce) nárok, jen pokud sedlák zmenšil velikost statku o 15% (méně zvířat, méně ha) Uruguayské kolo: budou premeneny v celní ekvivalenty (CE) u všech zemedelských výrobku. Behem šesti roku budou cla s CE snížena v prumeru o 36%, pricemž u každého produktu to musí být nejméne o 15%. – Trh se musí otevrít dovozu minimálne na úroven 3% domácí spotreby na pocátku a 5% na konci realizacního období (tj. šesti roku). – Prímé podpory vývozu musí být behem 6 let u jednotlivých produktu sníženy (v porovnání s obdobím 1986-90) o 36% a celkový objem dotací pro export o 21%.

Reformy – Agenda 2000 reakce na závěry Uruguayského kola EU nesmí cla měnit dle situace, cla pouze pevná redukce domácích podpor (nezahrnuje přímé platby) postupné snižování exportních podpor na 1/5 až 1/3 zesílení MacSharryho reforem redukce price-floor navýšení přímých plateb vytvoření 2. pilíře CAP (politika rozvoje venkova) závazek EU k fixaci celkových výdajů na CAP

Současné přímé platby: platby na kompenzaci snížení cen kompenzační přídavky za produkci ve znevýhodněných oblastech, platby zemědělcům za agro-environmentální opatření.

Reformy – Fischlerova reforma (2003) přímé platby část přeměněna na režim jednotných plateb na farmu decoupling - odstranění vazeb mezi dotacemi a objemem produkce cross-compliance - pravidla pro ochranu životního prostředí, bezpečnost potravin a zdraví zvířat důraz na venkovský rozvoj současné přímé platby: platby na kompenzaci snížení cen kompenzační přídavky za produkci ve znevýhodněných oblastech, platby zemědělcům za agro-environmentální opatření

Rozdíly v rozdělení výdajů na CAP mezi 1. a 2. pilíř

Finanční výhled 2007-2013 na CAP určeno 43% z celkového rozpočtu EU (cca  55 mld. € ročně a 0,5 % HDP EU) 80 % - 1. pilíř – přímé platby zemědělcům a na opatření na zemědělských trzích (intervence apod.) 20 % - 2. pilíř – podpora rozvoje venkova v roce 2008 Health check (kontrola stavu) dílčí úpravy a drobnější zásahy v rámci Fischlerovy reformy

Rozpočet po reformách reformy neúspěšné vysoké výdaje na CAP  výdajů na price-floor  výdajů na přímé platby

Rozpočet po reformách reformy neúspěšné – i nadále vysoké výdaje na CAP  výdajů na price-floor,  výdajů na přímé platby

Nadprodukce po reformách reformy úspěšné určitá nadprodukce stále snížení nadprodukce  price-floor  D množství  price-floor  S množství  pw  prodej části produkce na světových trzích bez exportních dotací

Dumping po reformách částečná úspěšnost reforem dumpingu EU stále největší „dumpingátor“ na světě dumpingu  price-floor   přebytků  export dotací  pw   export dotací

Příjmy sedláků po reformách spíše neúspěšnost reforem příjmy vzrostly, ale výrazněji opět velkým přímé platby na základě velikosti 25% zemědělců 70% podpory (2003) sedláci získávají pouze polovinu z CAP administrativní náklady na zisk dotací dotace nefarmařícím majitelům půd, dodavatelům vstupů, agrochemickým firmám...

Industrializace po reformách životní prostředí – úspěšnost reforem omezení zintenzivňování (podpory již nevázány na produkt) kvalita života zvířat – úspěšnost reforem nové právní normy zakazující nehumánní zacházení se zvířaty rodinné statky – neúspěšnost reforem stále zvýhodňování velkých  stálý úbytek malých rodinných statků

CAP – východní rozšíření nové země produkují komodity, které EU nejvíce podporuje (mléčné výrobky, skot, obilí, cukrová řepa)  velký vliv na CAP významná část obyvatel nových zemí pracuje v zemědělství  velký vliv na CAP

Charakteristika nových zemí

Rozšíření o nové země  zemědělských statků o 350%, ale zemědělců o 60%  statky z nových zemí jsou mnohem menší nové země obdržely velmi omezené dotace na CAP 3,7 mld. € (2005), 4,1 mld. € (2006)  chudí polští zemědělci dotují bohaté francouzské sedláky

Šlosarčík - Přechodná období jako nástroj flexibility při rozšiřování Evropské unie, Mezinárodní vztahy 1/2004

48

Multi-funkčnost zemědělství farmaření – komplexní aktivita zemědělství jako ekonomická činnost zemědělec jako správce krajiny zemědělec jako nositel kulturního dědictví na venkově důvod – snaha obejít podmínky WTO povolená část dotací jde na podporu zemědělství jako producenta potravin zbývající část je dotace na nezemědělské aktivity aplikuje EU, Švýcarsko, Norsko