VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Tuky ve výživě ryb.
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Co vědí české ženy o tucích a mastných kyselinách
Lněné semínko, jak ho možná neznáte
VÝŽIVA – základní složky potravy
Tuky ve stravování dětí
TUKY (LIPIDY).
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKY (LIPIDY).
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
LIPIDY.
LIPIDY.
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Žena a sport.
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Stopové prvky Olivia Stamates.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tuky = Lipidy Přírodní látky
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY VY_32_INOVACE_ 19 Civilizační choroby.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
Vliv výživy a návyků matky na plod
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Obezita. Diabetes mellitus Obezita: příčiny dramatického nárůstu prevalence v současné populaci:  Zvýšený energetický příjem z potravy 
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.14_karboxylove_kyseliny_II Název: Karboxylové kyseliny.
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Potrava
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Funkce tukové tkáně Energetická rezerva (lipolýza→FFA→zdroj energie)
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
TUKY (LIPIDY).
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Zelenina, … Dodatky, ….
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
VLIV NADMĚRNÉHO PŘÍJMU FLUORIDŮ NA ORGANISMUS
Buňka  organismy Látkové složení.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Prevence metabolického syndromu
= přeměna látek a energií
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Maso a masné výrobky Dodatky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK) (Polyunsaturated fatty acids - PUFAs) - mastné kyseliny s 2 i více dvojnými vazbami. Esenciální prekurzorové kyseliny řady n-6 a n-3 rostl.oleje rybí oleje

Uvolňování a přeměna nenasycených MK z membrán Neurony a gliové buňky obsahují vysoké množství VNMK (AA a zejména DHA) v membránách. Ovlivňují jejich vlastnosti související s přenosem signálů a aktivitou membránových proteinů. Jsou zdrojem eikosanoidů - prostaglandinů, leukotrienů (AA) a dokosanoidů a neuroprotektinu (DHA). AA a DHA ovlivňují produkci a přenos neurotransmiterů a DHA zesiluje komunikaci mezi neurony. V retině je nejvyšší koncentrace DHA v těle. DHA je klíčová pro přenos signálů (fotoreceptory – mozek) v retině

Složení membránových lipidů ovlivňuje mentální zdraví. Ovlivňuje zejména interakce lipid-protein, které mají vliv na uvolňování a příjem neurotransmiterů a činnost membránových receptorů. Deficit VNMK v membránách může mít příčinu v nedostatečném přísunu z potravy, biochemické dysfunkci nebo oxidaci VNMK Souvislost s dalšími faktory (kouření, metabolický stav apod.)

ALA Lidský organismus konvertuje ALA na EPA a v menší míře na DHA, ale neefektivně (1-5%). Ženy mají lepší schopnost tézo konverze než muži. Konverze je redukována konzumací kompetujících MK, hlavně omega-6 kys. linoleové, jejíž obsah je ve stravě 10-20x vyšší. ALA – lněná semena, ořechy EPA, DHA – mořský plankton, řasy, tučné ryby Cílené „omega-3 potraviny“ vejce, margarín, jogurt atd. Zvířata krmena potravou obsahující omega-3 MK. EPA DHA

DHA je kritická pro řádný vývoj a funkce mozku, vývoj retiny v oku a vývoj cévního systému. Plod dává přednost přímo DHA před ALA, proto je důležité, aby těhotné ženy měly dostatečný přísun potravin bohatých na DHA, zejména v posledním trimestru těhotenství (ryby, rybí tuk). EPA a DHA jsou nutné i pro vývoj novorozence do 2 let (vývoj nervového systému a vidění). DHA je obsažena v mateřském mléce – obsah záleží na přísunu ve stravě matky. Umělé výživy by měly být obohaceny DHA

Hulbert AJ et al. Biol Rev 2005

Hulbert AJ et al. Biol Rev 2005

Reakce různých tkání potkana (složení fosfolipidů) na složení dietetických MK. 0- žádný vztah, 1- kompletní závislost Unsaturation index- počet dvojných vazeb ve všech MK !! !! Hulbert AJ et al. Biol Rev 2005

Omega-3 VNMK v léčbě psychických onemocnění omega-3 VNMK spojeny s mentálními funkcemi (deprese, schizofrenie, maniodepresivní psychóza, násilí, agrese, hyperaktivita. neurodegenerativními nemocemi (Alzheimerova a Parkinsonova choroba). Společným rysem jsou snížené hladiny EPA a DHA ( a někdy rovněž AA), které mohou podpořit rozvoj onemocnění. Studie souvislosti změn s kouřením u žen. 1-2g EPA/den je považována za optimální dávku, jsou však nutné další studie. Maniodepresivní psychóza – podávání 1-2 mg EPA k terapii – pozitivní účinky Některé studie prokazují snížený obsah omega-3 v membránách buněk u jedinců s agresivním chováním??? Potřeba dalších studií

Schizofrenie – asi 1% US populace, řada neurologických a biochemických změn zahrnujících snížený obsah AA a DHA v membránách buněk. Některé studie prokazují pozitivní účinky nízkých dávek EPA podávaných spolu s dalšími léky.

Hulbert AJ et al. Biol Rev 2005

Deprese jsou méně časté v zemích s vysokou spotřebou ryb (Japonsko, Korea, Island) a vyskytují se s vysokou frekvencí např. v USA, Kanadě, Německu.

http://www.fatsoflife.com http://www.fatsoflife.com/fatsoflife/omega-3-fats.asp