Nářky Nejvíce ze Starobabylonského období, méně sumerských (Ur III)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
M O D L I T B A M U Ž E PANE BOŽE. Chodím každý den do práce a dřu 8 hodin, zatím, co má žena si pěkně sedí doma. Chci, aby věděla, co musím vydržet.
Advertisements

Integrita bezúhonnost
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Mezopotámie Vyvinula se na přelomu 3. a 4. tisíciletí.
Božena Němcová - život o datu a místu narození se dosud vedou spory
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
Uctívání a chvála. Žalm 5,4-8: „Hospodine, ty můj hlas slyšíš zrána, ráno ti připravím oběť a budu čekat. Ty nejsi bůh, který má zálibu ve svévoli, zlý.
LITERATURA SUMERSKÁ, AKKADSKÁ, BABYLONSKÁ
Charakteristika starověkého Předního východu a Mezopotámie
BAJKA Obyčejně kratší próza (existují však i bajky veršované) obsahující hlubší význam. Bajky využívají tzv. alegorie - zvířata jednají jako lidé, mají.
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Starověká literatura 3000 př.n.l. – 476 n.l.
Staří Sumerové Barbora Broncová.
Známá básnířka ze starověku a významná představitelka řecké lyriky Spory: na kterém ostrově v Egejském moři se Sapfó narodila? Lesbos x Eressos V dětství.
Věřím v Ducha.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_02
Filosofie náboženské výchovy Zuzana Svobodová. Učitelství ve starozákonní době Přísloví.
6.ročník Starověk.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_03.
Právní texty / zákoníky
Charakteristika Zachea: 1.hříšník 2.malý 3.bohatý.
BABYLÓNSKÁ ŘÍŠE Starobabylónská říše
Kniha JOB Podněty k meditaci 2. část. Úvod  Co se vám vybaví při slově „nářek“?  Z jakých důvodů naříkají často lidé, s nimiž se setkáváte nebo pravidelně.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015Foto: morgueFile  starokřesťanský hymnus,  oslava Boha Otce a Syna.
Mezopotámie Jakub Šetka.
Mezopotámie Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Kniha Žalmů. Název t e hillîm chvály psalmoi žalmy.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Předhusitské satiry Mgr. Ludmila Růžičková.
1. Mám v nebi Otce a dobrého Pána, on sám lidské strachy a bolesti zná. On dává mi sílu hned každého rána a já šťasten jdu, kam mne Pán posílá. Já mám.
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
1. Pán Bůh je láska, dal svého Syna, Pán Bůh je láska, miluje mne
Jan Amos Komenský 1592−1670 Život Uherský Brod, Nivnice, Komňa
VY_32_INOVACE_212_Mezopotámie_umění Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor,
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Název školy Střední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám.
Jana Kreislová Kristýna Procházková.  5. ř íjna 1919 – 26. č ervence 2006  Slovenský spisovatel, historik a p ř ekladatel  Zakladatel literatury faktu.
Mezopotámie Lenka Křížová 1.A. DĚJINY  Části Babylonie Sumer Asýrie Akkad  Bývá považována za jednu z nejstarších civilizací (3500 ante- 1600)  Mezopotámie.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha AUTOR: Marian Hrabovský NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_Pravěk a Starověk TEMA: Vývoj společnosti v pravěku a starověku ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_Pohádky (1.)B.Němcová TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
JAK SI UŽÍVAT? Jak žít, ať z toho něco mám? Co má vlastně cenu? A je to vůbec důležité? Co má vlastně cenu? A je to vůbec důležité? 7x VÍC.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CJ_1_5E_.
 objevena ve 40.letech 19.století  vybudována v Ninive v 7.století př.n.l. - králem Aššurbanipalem  destiček  dvě části – státní archiv a mezinárodní.
 Narodil se roku 1815 v Castelnuovo d'Asti (dnes Castelnuovo Don Bosco) v Itálii  Zemřel roku 1888 v Turíně  Byl italský katolický kněz, světec, vychovatel,
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Starověk.
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
MEZOPOTÁMIE.
Státy starověké Mezopotámie
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_22DST ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /21
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Blízký východ ve starověku 2
Život ve starověkém egyptě
Česká literatura středověku
Název školy: Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_21DST ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /21
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_24   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _6.ročník_09
Digitální učební materiál
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Sumerská říše V.Adamčík.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Mezopotámie VY_32_INOVACE_D
Transkript prezentace:

Nářky Nejvíce ze Starobabylonského období, méně sumerských (Ur III) Možno zařadit také do mudroslovné literatury Nářky nad zničenými městy – Ur, Uruk, Nippur, Eridu, Sumer a Ur Nářky nad zničenými chrámy Nářky nad zmizelým bohem (Dummuzi) Nářky nad osobním neštěstím – monolog či dialog – otázky boží spravedlnosti a spravedlnosti světa; „variace na Jobovské téma“ – základ obdobný jako starozákonní knihy Jób a Kazatel - Chci chválit pána moudrosti (Ludlul bél néméqi) - Člověk a jeho bůh

Nippur lament, Old Babylonian

Mudroslovná literatura Hádanky Přísloví Milostná poezie Humoristické skladby Bajky Spory / Dialogy Mravní ponaučení / didaktické texty ….

Její řešení (je): písařská škola Hádanky Už v pol. 3. tis. BC – neobsahují rozluštění Ze Starobabylonského období (1. pol. 2. tis. BC) obsahují závěrečnou formuli s rozluštěním Dům, jehož základy jsou položeny jako nebesa, dům, jenž je pokryt lnem jako měděná pokladnice (na tabulky), dům, jenž je postaven na podstavci jako husa; když do něj vstupuješ, máš zavřené oči, a když z něj vycházíš, jsou otevřené. Její řešení (je): písařská škola

Přísloví Milostná poezie Často dvojjazyčné (sum.-akk.) 24 sbírek (zejména 2. tis. BC), zachovány v knihovnách 1. tisíciletí BC Lid bez krále, je jako ovce bez pastýře. Platil bys za prasečí kvikot? Půjčil sis na dluh a utrácíš za drobnosti. Předstíráš útok, ale nepřeskočíš ani příkop. Milostná poezie Pravděpodobně spojitost s obřadem „svaté svatby“ Opěvování osob, míst, rodiny, bohů, … Bohové v roli milovníků ( Ištar a Dummuzi – Kam odešel můj milý )

Bajky Humoristické skladby Více než 100 – vystupují nejčastěji slon, lev, liška, střízlík, vlk,… Nejstarší z počátku 2. tis. (Isin, Larsa) Humoristické skladby Satiry – na hlupáky, zbabělce, … Otrok a jeho pán – satira nebo „dialog pesimismu“ ? Chudý muž z Nippuru Pradlák

Spory Dialogy Radosti a starosti ze školního prostředí Z prostředí písařské školy, mezi rostlinami, živočichy, předměty, … - více textů sumerských Dialogy dvou protivníků a porovnávání schopností či postavení Spor dvou absolventů Tamaryšek a datlová palma Pastýř a rolník Dialogy Radosti a starosti ze školního prostředí Dialogy mezi učitelem a žákem, rodičem a žákem,… Trestání neposlušných žáků

Mravní ponaučení Moudré rady – varování před nevhodným chováním a jednáním Rady pesimisty – pomíjivost lidského konání – výzva k dodržování povinností a současně doporučení k bezstarostnému životu Babylonská theodicea Šuruppakova ponaučení (= Rady otce synovi) Hymnus na Šamaše Hymnus na Ninurtu Napomenutí vladaři – (Babylonské zrcadlo vládců)