Rovnoměrný otáčivý pohyb

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VRTÁNÍ.
Advertisements

POHYBY TĚLES VE VĚTŠÍCH VZDÁLENOSTECH OD ZEMĚ
ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI dostředivé zrychlení.
Síla - opakování Síla je vektorová veličina, její jednotka je Newton (kg.m.s-2). Síla má pohybové a deformační účinky. Pokud na těleso působí nenulová.
Hybnost, Těžiště, Moment sil, Moment hybnosti, Srážky
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
Dynamika rotačního pohybu
Dosazování číselných hodnot do vzorců
Pohybová energie tuhého tělesa
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Druhy pohybu – posuvný, otáčivý
Přímočarý Křivočarý Rovnoměrný Nerovnoměrný Posuvný Otáčivý
Tíhové pole gravitační zákon potenciál tíhového pole: těleso o hmotnosti M vytváří gravitační pole intenzita tíhového pole:
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
GRAVITAČNÍ POLE.
Gravitační pole Newtonův gravitační zákon
19. ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI IV. – Dostředivé zrychlení
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _631 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
Nestacionární magnetické pole
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Rovnoměrný pohyb po kružnici 2
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Homogenní elektrostatické pole Jakou silou působí elektrické pole o napětí U = 100 V na elektron, je-li vzdálenost elektrod 1 cm? Jaké mu uděluje zrychlení?
Dostředivá a odstředivá síla
Nerovnoměrný a rovnoměrný pohyb
Rovnoměrný otáčivý pohyb
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _636 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
SLUNCE.
Derivace funkce Derivací funkce f je funkce f ´ která udává sklon (strmost) funkce f v každém jejím bodě Kladná hodnota derivace  rostoucí funkce Záporná.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Planeta Země jako součást
Sluneční soustava.
Pohyb a klid Šach Mádl Janatková.
Tření smykové tření směr pohybu ms – koeficient statického tření
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_703.
VY_32_INOVACE_10-03 Mechanika I. Rovnoměrný pohyb.
P O H Y B Y Michal Kahoun Lucie Krtková Filip Balík Linda Rejnová
Rovnoměrný pohyb příklady
Homogenní elektrostatické pole Jakou silou působí elektrické pole o napětí U = 100 V na elektron, je-li vzdálenost elektrod 1 cm? Jaké mu uděluje zrychlení?
VY_32_INOVACE_11-11 Mechanika II. Gravitační pole – test.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_713.
Dynamika bodu. dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice,
Keplerova úloha zákon sílypočáteční podmínky. Keplerova úloha zákon síly počáteční podmínky Slunce: M =  kg M  = 39.1 gravitační konstanta:
Dj j2 j1 Otáčivý pohyb - rotace Dj y x POZOR!
Škola Střední průmyslová škola Zlín
17. ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI II. – Frekvence, perioda
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_02 Název materiáluRovnoměrný.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Kinematika hmotného bodu.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Cavendishův experiment Vážení Země. Cavendishův experiment Vážení Země.
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Souvislost Lorentzovy transformace a otáčení
Země – modrá planeta.
13. Gravitační pole – základní pojmy a zákony
Slovní úlohy o pohybu postup na konkrétním příkladu
Rovnoměrně rotující vztažná soustava
Fyzika I Test VI Tři stejné tyče délky L, hmotnosti M se svaří do tvaru rovnoramenného trojúhelníku, který rotuje okolo osy procházející.
Název úlohy: 5.2 Volný pád.
Výpočet rychlosti. Obvod Země je přibližně km. Jakou rychlostí se Země otáčí? st v =v =v =v = v = = km 24 h v = 1667 km/h km h Země se.
Tření smykové tření pohyb pokud je Fv menší než kritická hodnota:
Pohyb po kružnici – příklady
Gravitace.
Otáčení a posunutí posunutí (translace)
Třída 3.A 10. hodina.
Př 2: V roce 1672, když se nacházel Mars nejblíže Zemi (viz obrázek), astronomové zjistili, že vzdálenost Marsu a Země je 73 mil. km. Dále znali oběžnou.
2. Centrální gravitační pole
Příklad 1: Jakou minimální úhlovou rychlostí se musí otáčet centrifuga o poloměru r = 10 m, aby z ní cestující v nejvyšším bodě trajektorie nevypadli?
Transkript prezentace:

Rovnoměrný otáčivý pohyb Jaká je obvodová rychlost otáčení Země kolem vlastní osy na rovníku? Poloměr Země uvažujte Rz=6370 km.  =dráha/čas

Rovnoměrný otáčivý pohyb Jaká je obvodová rychlost bodu na obvodu okružní pily o průměru 55 cm? Otáčky hřídele jsou 4000 ot/min. 

Radiální gravitační pole Jakou rychlostí se pohybuje Země kolem Slunce? r = 150 mil. km Přestože oběžná rychlost Země je značná, dostředivé zrychlení je velmi malé - nepatrné

Radiální gravitační pole Určete hmotnost Slunce ze znalosti vzdálenosti Země od Slunce k = 6,673.10-11 m3.kg-1.s-2 r = 150 mil. km g = 5,96.10-3 m.s-2 - viz předchozí úloha MZemě = 5,96.1024 kg  MSlunce/ MZemě= 337 248