Ochrana fytogenofondu IBPGR – Mezinárodní rada pro GZ rostlin – 1974 IPGRI – International Plant Genetic Resources Institute, Mezinárodní ústav pro GZ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Advertisements

1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKU ČR Mezinárodní spolupráce AIP ČR a SVTP ČR v rámci programu INGO Pavel Švejda řešitel.
Nedostatek potravy Jakub Průdek Kateřina Pužejová Adéla Chloubová
Zemědělci a vodohospodáři – protivníci nebo spojenci? J a n K l í r Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha - Ruzyně
Úloha ÚZPI v programu rozvoje venkova Ústav zemědělských a potravinářských informací.
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Mezinárodní organizace
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Zákon 149/2003 Sb. Národní program zachování a reprodukce genofondu lesních dřevin „Národní program“
Organizace chránící přírodu a životní prostředí
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace
Indikátory pro hodnocení zastavení úbytku biodiverzity v Evropě
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Zkoumání a ochrana přírody
Organizace zabývající se ochranou přírody
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
OSN (United Nations Organization)
Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
1 Ministry of Education, Youth and Sports CZECH REPUBLIC PROGRAM EUREKA – Evropská spolupráce v oblasti aplikovaného a průmyslového výzkumu a vývoje Ing.Josef.
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Ochrana přírody a krajiny Natura 2000
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Operational Programme Rural Development and Multifunctional Agriculture Mgr. Miroslav Daněk.
Národní fytosanitární workshop EUPHRESCO / ERA-Net Příležitosti k mezinárodní spolupráci s EFSA v oblasti bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství.
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
OCHRANA PŘÍRODY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Jan Dušek. * Hospodářství Hospodářství * Zemědělství Zemědělství * Seznam použitých zdrojů Seznam použitých zdrojů.
Doktorské studium na AF
Návrh reformy SZP Evropská komise předložila návrh reformy SZP pro období po roce Účelem tohoto návrhu je posílit konkurenceschopnost, udržitelnost.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Informační kampaň pro posílení udržitelného užívání vodních zdrojů a ekosystémových služeb krajiny v podmínkách globální změny (LAPLANT) Zemědělské hospodaření.
1 Setkání těžařů TU – Frymburk Petr Rambousek, Česká geologická služba Mezinárodní akce a projekty na podporu Evropské surovinové iniciativy.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
9.A Zdroj vyhledávání: Internet Dne Patrik Pavlica Renata Schiebertová.
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČESKÉ REPUBLIKY.
Proč chránit přírodu? Pro uchování biodiverzity (rozmanitosti počtu druhů, počtu jedinců každého druhu i genetických informací). Z produkčních důvodů (každý.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zemědělský odbor při České vysoké škole technické v Praze 1920Vysoká škola zemědělského a lesního inženýrství při ČVUT v Praze 1952Vysoká škola.
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
VY_32_INOVACE_Fi_III_05 Název Zemědělství /živočišná výroba/
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Společné a koordinované politiky EU
Ochrana přírody a krajiny
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
METAINFORMACE V KARTOGRAFII
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Chránění živočichové na Slovácku
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

Ochrana fytogenofondu IBPGR – Mezinárodní rada pro GZ rostlin – 1974 IPGRI – International Plant Genetic Resources Institute, Mezinárodní ústav pro GZ rostlin (Roma, Italy) péče o rostlinné genové zdroje péče o genofond zemědělských plodin koordinace gen. bank Evropy, také Afriky, Asie, Austrálie využití genetické variability rostlin k trvale udržitelnému zemědělství a lesnictví výživa, prosperita a zlepšení zdravotního stavu obyvatelstva spolupráce s FAO a CBD správa mezinárodních databází zemědělských plodin

Ochrana fytogenofondu FAO – Food and Agriculture Organization of the United Nations, Organizace pro výživu a zemědělství založena 1943, činnost zahájila 1945, mezivládní organizace se sídlem v Římě zlepšení výroby, výměny a rozdělování produktů zemědělství, lesního hospodářství a rybolovu ochrana přírodních zdrojů poskytování technické pomoci monitoruje rozvoj zemědělství ve světě, zvl. problémové oblasti třetího světa, boj proti hladu, podporuje organizace na ochranu genofondu CGIAR – Consultative Group on International Agricultural Research, 1971 řídí a ovlivňuje zemědělský výzkum, organizuje síť výzkumných zemědělských center ve světě snaha o zvýšení produktivity tropického zemědělství systémy hospodaření šetrné k prostředí

ECP/GR – European Cooperative Programme for Crop Genetic Resources Networks program evropské spolupráce týkající se genových zdrojů koordinován IBPGR – IPGRI podpora in situ a ex situ kolekcí, zvyšování využití genových zdrojů rostlin v Evropě plánování společných aktivit a posilování spolupráce v Evropě podpora veřejného povědomí o využívání a ochraně GZ rostlin Zájmové skupiny: obiloviny; pícniny; plody; cukrové, škrobnaté a vláknodárné plodiny; zeleniny, aromatické a kořeninové rostliny; dokumentace a informace; in situ a on farm konzervace, spolupráce Pracovní skupiny: Avena, Barley, Wheat, Malus, Prunus, Vitis, Allium, Brassica, Cucurbita, Solanaceae, Umbelliferae, Leafy Vegetables

Ochrana fytogenofondu IUCN – International Union for Conservation of Nature, mezinárodní organizace pro ochranu přírody národní červené knihy vzácných a ohrožených druhů: EX – extinct (vyhubený), E – endangered (ohrožený) – přežití málo pravděpodobné, V – vurnerable (zranitelné), R – rare (vzácné) – existuje riziko ohrožení, I – indeterminate (neurčité) – nemáme dostatek informací, nt – ani vzácné ani ohrožené CITES – Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, ochrana mezinárodního obchodu s planou faunou a florou BGCI – Botanic Gardens Conservation International, Richmond, Anglie, koordinace ochranářských projektů WCMC – World Conservation Monitoring Centre – Cambridge, UK, elektronické databáze s více než druhy, shromažďuje údaje o rezervacích, pečuje o počítačovou Biodiversity Map Library na bázi GIS, která umožňuje mapovat rozšíření rostlin a rezervací

Evropské genové banky: CGN – Center for Genetic Resources, The Netherlands HRI – Hoticultural Research International Wellesbourne, UK Nordic Gene Bank – Malmő VIR – Všesvazový Institut rostlinné výroby Petrohrad

Ochrana fytogenofondu GRIN – The National Plant Germplasm System (NPGS) - americký systém evidence genových zdrojů, Kalifornie USDA ARS – US Department of Agriculture, Agricultural Research Service