Pascal – cyklus while Mgr. Lenka Švancarová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Advertisements

ŘÍDÍCÍ STRUKTURY - PODMÍNKY
Programování v Pascalu
Algoritmizace od algoritmu k Pascalu.
Třetí cvičení Podmíněné příkazy Cykly Break a Continue Switch Return
Programování v Pascalu Přednáška 4
If-else, do-while, switch, operátory
Algoritmy I Cvičení č. 3.
MATLAB® ( část 3 - scripty).
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_15 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Algoritmizace a programování
Algoritmizace a programování Podmíněné a cyklické příkazy- 08
Informatika I 3. přednáška
Procedury a funkce Základní charakteristika a použití v programu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vyučovací hodina 1 vyučovací hodina: Opakování z minulé hodiny 5 min Nová látka 20 min Procvičení nové látky 15 min Shrnutí 5 min 2 vyučovací hodiny: Opakování.
PHP – zasílání dat z formuláře
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_18 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
C – strukturované příkazy
ALGO – Algoritmizace 2. cvičení
Podmienený príkaz. Kĺúčové slová  Pro podmínky se v Pascalu používají klíčové příkazy IF, THEN a ELSE.  Také se jim říká „príkaz vetvenia"..  Příkaz.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_09 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ ŘAZENÍ PRVKŮ – PŘÍMOU VÝMĚNOU (BUBBLESORT) Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_06 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Pascal - cykly.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
C – cyklus while Mgr. Lenka Švancarová.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_08 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_20 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
C – switch Mgr. Lenka Švancarová. switch syntaxe switch (výraz) { case hodnota_1: příkaz(y)_ve_větvi_1; case hodnota_2: příkaz(y)_ve_větvi_2; … default:
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_02 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Typy cyklů Do...Loop For...Next For Each...Next.
Grafický zápis algoritmů (vývojové diagramy) Lineární rovnice Zobrazení 10 sudých čísel – CYKLUS Suma 10 čísel JK, 2015.
Cykly Cykly umožňují provádět určitou část kódu opakovaně až do nastaveného počtu cyklování nebo splnění podmínky. Cykly umožňují provádět určitou část.
PROGRAMOVÁNÍ V PHP PERSONAL HOME PAGES CYKLY V PHP.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_07 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
PŘÍKAZ CYKLU S PODMÍNKOU NA ZAČÁTKU
6. Typ záznam Strukturovaný datový typ - znamená spojení několika elementů stejného nebo různých typů do jedné proměnné. Např. pole je strukturovaný datový.
Příkazy cyklů. Co je to cyklus Jako cyklus označujeme opakované vykonávání určitého bloku příkazů Jako cyklus označujeme opakované vykonávání určitého.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Pascal – if Mgr. Lenka Švancarová.
Architektury a techniky DS Cvičení č. 6 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
Pascal – strukturované příkazy
C – if Mgr. Lenka Švancarová. if vývojový diagram Podmínka Příkaz(y) Podmínka Příkaz(y) Úplné větveníNeúplné větvení ++--
C – cyklus do-while Mgr. Lenka Švancarová.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_11 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Cvičení 2 Podmíněné příkazy, cykly. Podmíněné příkazy Podmínka – jakýkoliv logický výraz ( a=1,……..) ( a=1,……..) Příkaz – vlastní instrukce, která se.
Pascal - větvení.
Cvičení 3-4 Procedury, funkce,řetězce. Procedury Procedura Procedura Procedura je podprogram, který mění stav programu (změnou stavu proměnných nebo změnou.
Algoritmy Úkol: Vytvořte algoritmus pro zadání PIN do mobilu.
Algoritmizace a programování Algoritmy 4 – Vývojové diagramy (cykly)
Algoritmizace a programování Algoritmy 2 – Vývojové diagramy (sekvence)
Algoritmizace a programování Cykly - For. FOR Předem známe počet opakování Předem známe počet opakování Syntaxe: Syntaxe: for proměnná in range(rozpětí):
VY_32_INOVACE_PR2_14. Cyklus umožňuje opakování určité posloupnosti příkazů bez nutnosti psát je stále znovu. Používáme tři základní druhy cyklů: cyklus.
Inf Cykly ve vývojových diagramech
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Strukturované typy proměnných v programovacím jazyce Pascal - 2.hodina
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Příkazy cyklu (1) Umožňují vícekrát (nebo ani jednou) pro-vést určitý příkaz Jazyk C rozlišuje příkaz cyklu: s podmínkou na začátku: obecný tvar: while.
© Copyright Radim Štefan
Programujeme lépe a radostněji
Opakování základních příkazů a syntaxí v programovacím jazyce Pascal
Algoritmizace a programování
CYKLUS S PODMÍNKOU NA KONCI (s výstupní podmínkou)
CYKLUS S PODMÍNKOU NA ZAČÁTKU (se vstupní podmínkou)
Opakování ze 4. cvičení int a; printf("Zadej číslo: ");
ZAL – 4. cvičení 2016.
Transkript prezentace:

Pascal – cyklus while Mgr. Lenka Švancarová

while vývojový diagram, syntaxe while (podmínka) do begin žádný, jeden nebo více příkazů cyklu end; Podmínka - + Příkaz(y)

while vývojový diagram, sémantika Vyhodnotí podmínku a teprve je-li splněna, vykonají se příkazy cyklu, poté je opět vyhodnocena podmínka, atd. Není-li podmínka splněna, cyklus končí. Podmínka - + Příkaz(y)

cyklus while V podmínce cyklu se vyskytuje proměnná Hodnota proměnné v podmínce se musí měnit v těle cyklu buď pomocí přiřazení (zpravidla se přičítá k hodnotě proměnné nebo odečítá od hodnoty proměnné) nebo hodnotu proměnné v cyklu zadává uživatel Před cyklem musí být do proměnné přiřazena nebo načtena od uživatele hodnota.

while výpis čísel od 2 do 8 var i:byte; begin i:=2; while (i<=8) do Start var i:byte; begin i:=2; while (i<=8) do writeln(i); i:=i+1; end; end. i:=2 (i<=8) - + writeln(i) i:=i+1 Stop

Srovnání výpisu čísel cyklem while a repeat Veškeré příkazy, až na cyklus, jsou stejné. Liší se v podmínce. Protože cyklus while se opakuje, když je podmínka splněna a cyklus repeat končí, když je podmínka splněna, což je pravý opak, tak si můžete všimnout, že podmínka ve while cyklu je negací (opakem) podmínky v repeat cyklu. Pokud máte některá cvičení vyřešena repeat cyklem, tak se z nich dá vyjít a jen nahradit repeat cyklus cyklem while.

while výpis čísel Napiš program, který vypíše čísla od 7 do 13. Napiš program, který vypíše čísla dělitelná sedmi v intervalu od 0 do 120. Napiš program, který vypíše čísla od 1 po uživatelem zadané celé číslo větší jak 1. Napiš program, který vypíše čísla od 1 po uživatelem zadané celé číslo.

cyklus while Napiš program na výpis malé násobilky požadovaného čísla. Uživatel zadá počet čísel, co bude nutné zadat. Program vypočítá součet zadaných čísel. Uživatel zadá 8 čísel. Program vypíše jejich průměr a kolik ze zadaných čísel bylo nulových, kladných a záporných.