Projekt: CZ.1.07/2.2.00/28.0182 Moduly jako prostředek inovace v integraci výuky moderní fyziky a chemie 1 Paradoxy a kritické myšlení Prof. Jan Novotný,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pohyb tělesa opakování
Advertisements

Malý průzkum dovedností žáků řešit úlohy
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Slovní úlohy o pohybu Varianta 2: Pohyby stejným směrem.
Úvod do médií PaedDr. Zdeněk Pejsar, Ph.D.. Při vytváření pojmu multimédia je vhodné vyjít ze syntaktického složení tohoto slova. Pod pojmem multi najdeme.
Projekt na podporu malých a středních podnikatelů
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
A5M33IZS – Informační a znalostní systémy Datová analýza I.
Škola:Gymnázium Václava Hlavatého, Louny, Poděbradova 661, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Inovace výuky Číslo.
Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR. Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie.
64. Odhady úplných chyb a vah funkcí BrnoLenka Bocková.
 Matematická logika je myšlení, uvažování třeba poskládání správných číslic v matematické řadě. Nebo různé myšlení to je logika.!  Uvažování správného.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Paradoxy Anna Blatecká KFI/FIL1
Aristotelés – část druhá
Křižovatky na cestách poznání Mirek Klvaňa, AsÚ AVČR Observatoř Ondřejov.
Jan Čebiš Vývoj modelu atomu.
Problém - sporná, nerozřešená otázka nebo nesnadný úkol - překážka Řešení problémů.
Od Newtonova vědra k GPS Aleš Trojánek Gymnázium Velké Meziříčí
Paradoxy Jan Thümmel Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Fuzzy logika.
1 v Dřevozpracujícím družstvu Lukavec Září 2007 Jiří Majer Role benefitů.
Dialog o podstatě matematiky Kristýna Pítrová, 2.B
Kompromis a konsenzus Vrchol umění jednat asertivně. PhDr. Pavel Motyčka, Ph. D. Etická výchova, o.p.s.
ŠÍŘENÍ A PŘENÁŠENÍ CHYB A VAH
Praktická analytická chemie
Monika Pokorná FF UPOL Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
.. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_661.
1. Derivace Derivace je míra rychlosti změny funkce.
Chyby v psaní seminárních prací
Úvod do studia- 3. seminář Definice tématu Robert Zbíral.
Komiksový strip Komiksový strip je svébytný a svérázný druh komiksu. Má totiž několik odlišností od komiksovéh sešitu či klasického příběhu.
Nejjednodušší hodiny prof. Jan Novotný, CSc. Masarykova univerzita 2013 Kód projektu: CZ.1.07/2.2.00/ Období řešení: 1/ /2014 Moduly jako.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_16 Tematická.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _606.
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _655 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Svět není, děje se. Bytí (ve smyslu předmětného, věcného bytí, nikoli bytí např. pojmů a dalších ideálních entit) ve filosofii je něco podobného jako.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Z čeho a jak je poskládán svět a jak to zkoumáme
Mgr. Martin Krajíc matematika 1.ročník rovnice a nerovnice
Nonverbální úlohy Jiří Tesař. Výuka fyziky na ZŠ - zamyšlení  Fenclová, J.: Didaktické myšlení a jednání učitele fyziky: „Jeden učitel položí v jedné.
Norbert Elias (kon)figurace. konfigurace 1. život lidí ve společnosti má tvar, vytvářený silou vzájemných závislostí 2. vzájemné závislosti (interdependence)
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_MATEMATIKA1_ 19 Tematická.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Troubleshooting Hledání příčin poruch Metody pro určení proč něco nepracuje správně, nebo neposkytuje očekávané výsledky.
IEEP IREAS Ekologická daňová reforma – mýtus a realita Optimální fiskální politika nebo efektivní environmentální politika: politický oxymorón? Univerzita.
Matematická logika 3.Výroky (výklad) Mgr. Michal Švarc
Je možné cestovat v čase?
7. STRUKTURA ODBORNÉHO TEXTU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
STATISTIKA 1. MOMENTY Vztah mezi momenty v rámci skupin a celku Data rozdělena do několika skupin S 1, …, S k Počty objektů v jednotlivých skupinách n.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mgr. Jitka LAŠTOVKOVÁ, Ph.D.
Indexní analýza Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Udělej si následující test:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Elejská škola.
Udělej si následující test:
Ekonomika českého zdravotnictví
Název projektu: Moderní výuka s využitím ICT
KMT/DIZ1 Věty, poučky a jejich důkazy ve školské matematice
Slovní úlohy o pohybu Varianta 2: Pohyby stejným směrem.
SIPVZ – úvodní modul P ICT a změny ve výuce (2 h) metodické poznámky.
Transkript prezentace:

Projekt: CZ.1.07/2.2.00/ Moduly jako prostředek inovace v integraci výuky moderní fyziky a chemie 1 Paradoxy a kritické myšlení Prof. Jan Novotný, CSc. KFCHOV Masarykova univerzita

Projekt: CZ.1.07/2.2.00/ Moduly jako prostředek inovace v integraci výuky moderní fyziky a chemie 2 Co je to paradox? Lepařův (Nehomérovský slovník řecko-český): παράδοξο - nepodobný; proti záměru; podivný; neočekávaný; nenadálý (para = proti; doxa = mínění). Paradox je tedy něco, co nás ohromí svou nečekaností, odlišností od běžného mínění, z toho však nutně neplyne nemožnost či nepřijatelnost paradoxu Paradox v užším smyslu jako logický spor – výsledek úvah, jimiž dospíváme ke dvěma vzájemně neslučitelným výsledkům. R. M. Sainsbury (Paradoxes) - vhodná střední cesta mezi širokým a úzkým chápáním paradoxu: „vyvození zdánlivě nepřijatelného závěru zdánlivě přijatelným uvažováním ze zdánlivě přijatelných předpokladů (premis)“. Reakce na paradox - překvapení, jak o tom mluví slovníková definice; rovněž paradox v užším slova smyslu spadá pod Sainsburyho definici, protože spor je jistě pro většinu lidí zdánlivě nepřijatelný.

Projekt: CZ.1.07/2.2.00/ Moduly jako prostředek inovace v integraci výuky moderní fyziky a chemie 3 Tři způsoby objasnění a) mylný byl některý z předpokladů, po jeho odstranění či opravě paradox zanikne b) chyba se stala při uvažování, správná úvaha k paradoxu nevede (v britské literatuře „fallacy“, česky snad blud) c) předpoklady i úvaha jsou v pořádku a je třeba se smířit se závěrem, který byl nepřijatelný opravdu jen zdánlivě.

Projekt: CZ.1.07/2.2.00/ Moduly jako prostředek inovace v integraci výuky moderní fyziky a chemie 4 Paradoxes from A to Z ( Michael Clark ) Paradox známý už z antiky pod názvem „paradox hromady“. Soubor zrnek je hromada. Pro jakékoliv číslo n větší než 1 platí, že je-li soubor n zrnek hromada, je i soubor n–1 zrnek hromada. Tedy jediné zrnko je hromada.

Projekt: CZ.1.07/2.2.00/ Moduly jako prostředek inovace v integraci výuky moderní fyziky a chemie 5 Neurčitost a subjektivnost definice? Co přesně znamená „zdánlivě přijatelné“ či „zdánlivě nepřijatelné“ a může to každý hodnotit podle svého? Otřásající paradox pro antické Řeky: Délka strany a úhlopříčky čtverce jsou nesouměřitelné (nelze je vyjádřit jako násobky nějaké společné, byť miniaturní, délky).

Projekt: CZ.1.07/2.2.00/ Moduly jako prostředek inovace v integraci výuky moderní fyziky a chemie 6 Otázka úplnosti definice Příklad: Kvádry, z nichž je vystavěn Karlův most, se čas od času vyměňují. Jednou nastane doba, v mostu budou všechny kvádry vyměněny. Budou se lidé dívat na Karlův most anebo na jeho repliku? A co kdyby poškozené kvádry byly opraveny a byl z nich vybudován nový most neprodukující tvar, z něhož byly vyňaty?

Projekt: CZ.1.07/2.2.00/ Moduly jako prostředek inovace v integraci výuky moderní fyziky a chemie 7 M.Clark: zvláštní typ paradoxů - antinomie Jde vůbec o paradox? Na tom, že různá kritéria vedou k různým závěrům, není přece nic překvapivého. Např. různí soudci rozhodnou o rozsudku jinak, protože mají „odlišný právní názor“. Ne každý názorový rozdíl znamená paradox. V daném případě je ovšem mezi kritérii cosi jako „zrcadlové spojení“. Jedno z nich okamžitě upomíná na druhé a i jediná osoba může váhat, kterému dát přednost. Clark: jde o zvláštní typ paradoxů - antinomie

Projekt: CZ.1.07/2.2.00/ Moduly jako prostředek inovace v integraci výuky moderní fyziky a chemie 8 Paradoxy - trvalí průvodci pokroku lidského myšlení Paradoxy Zenona z Eleje. Paradox lháře Tři revoluce v matematice: – zavedení iracionálních čísel, – vznik matematické analýzy – teorie množin. Paradoxy fyzikální: mechanika kontinua, teorie relativity, kvantová mechanika

Projekt: CZ.1.07/2.2.00/ Moduly jako prostředek inovace v integraci výuky moderní fyziky a chemie 9 Několik fyzikální paradoxů Schrodingerova kočka Paradox času

Projekt: CZ.1.07/2.2.00/ Moduly jako prostředek inovace v integraci výuky moderní fyziky a chemie 10 Jánošíkův paradox 1 Bohatým bere a chudým dává 2 Rozhoduje srovnání Jánošíkovy hotovosti s hotovostí pocestného 3Na n-tou výpravu si Jánošík bere hotovost n-1 pocestného Otázka: Vede Jánošíkova metoda (v dlouhodobé perspektivě) k zisku?

Projekt: CZ.1.07/2.2.00/ Moduly jako prostředek inovace v integraci výuky moderní fyziky a chemie 11 Literatura MICHAEL CLARK, Paradoxes from A to Z Third Edition. Routledge Obrázky z knihy: Huggett, Nick (2010). "Zeno's Paradoxes". Stanford Encyclopedia of Philosophy a také z Wiikipedie.