Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
Advertisements

MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
VY_32_INOVACE_10-15 Mechanika I. Třetí pohybový zákon.
Vzájemné působení těles - síla
ZÁKON VZÁJEMNÉHO PŮSOBENÍ
Síla - opakování Síla je vektorová veličina, její jednotka je Newton (kg.m.s-2). Síla má pohybové a deformační účinky. Pokud na těleso působí nenulová.
Skládání sil.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Mechanika tuhého tělesa
Siločáry elektrického pole
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Potápění, plování a vznášení se stejnorodého tělesa v kapalině
Znázornění síly Protože účinky síly závisí na: velikosti, směru a působišti Znázorňujeme sílu orientovanou úsečkou F = 3 N.
Skládání sil Skládat síly znamená nahradit několik sil silou jedinou se stejnými účinky.
Skládání sil.
C) Dynamika Dynamika je část mechaniky, která se zabývá vztahem síly a pohybu 2. Newtonův pohybový zákon zrychlení tělesa je přímo úměrné síle, která jej.
Fyzika Účinky síly.
VY_32_INOVACE_04 - SÍLA, SKLÁDÁNÍ SIL
Síla jako FV Skládání sil - opakování (FV) - opakování (síly)
Dynamika.
Vzájemné působení těles
Anotace Prezentace, která se zabývá Newtonovými zákony. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znájí a umí využívat Newtonovy zákony.
Člověk a příroda Fyzika Člověk a příroda Skládání sil opačného směru VY_52_INOVACE_18 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka.
Zákon vzájemného působení dvou těles
Síla. Skládání sil Co už víme o síle
Mechanika tuhého tělesa
SÍLA F = 3 N F = 3 N.
Síla - opakování.
VY_32_INOVACE_11-06 Mechanika II. Gravitační pole.
GRAVITAČNÍ SÍLA. MĚŘENÍ SÍLY. - OPAKOVÁNÍ
Měření síly Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi gravitační silou.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
SKLÁDÁNÍ SIL OPAČNÉHO SMĚRU
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
Gravitační síla a hmotnost tělesa
Mohou tři síly dohromady dávat nulu?
Zákon vzájemného působení dvou těles
Síla.
Gravitační síla. Gravitační pole
7. ročník Síla Skládání sil.
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
Skládání sil. NNa většinu těles působí více než jedna síla. PPůsobení více sil na těleso se dá nahradit jedinou silou, jejíž účinek je stejný jako.
Skládání sil opačného směru
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Anotace Prezentace, která se zabývá skládáním sil různého směru a rovnováhou sil. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí graficky.
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
SKLÁDÁNÍ SIL TÉHOŽ SMĚRU
Mechanika tuhého tělesa
Síla opakování.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_713.
DYNAMIKA Newtonovy zákony: První Newtonův zákon: (zákon setrvačnosti)
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skládání a rozkládání sil Číslo DUM: III/2/FY/2/1/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_01_FII_SÍLA A JEJÍ VLASTNOSTI.
Název školy:. Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_10B_13_Vztlaková síla Téma:
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM 3. Newtonův zákon.
Síla Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skládání a rozkládání sil
Zákon akce a reakce. Zákon akce a reakce ? Umíš odpovědět Najdeš příklady vzájemného působení těles Co cítíš při stlačení míče Dovedeš vysvětlit pohyb.
Zákon akce a reakce. Zákon akce a reakce ? Umíš odpovědět Najdeš příklady vzájemného působení těles Co cítíš při stlačení míče Dovedeš vysvětlit pohyb.
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_10 Síla a její měření-test
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
SKLÁDÁNÍ SIL.
Skládání sil různého směru
Skládání sil, rovnováha sil
1. Newtonův pohybový zákon – Zákon síly
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Transkript prezentace:

Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45) Na misku sklonných vah se stupnicí v newtonech položíme závaží o hmotnosti m = 500 g. m = 500 g = 0,5 kg Fg = m · g Na závaží působí gravitační síla Fg Fg = 0,5 · 10 Fg = 5 N Stejnou silou F1 působí závaží na misku F2 F1 = 5 N Potom misku táhneme vzhůru silou F2 = 5 N F1 = F2 F = F1 – F2 F = 5 – 5 F1 F = 0 N Výslednice bude nulová. Síly působící na misku vah jsou v rovnováze, jejich pohybové účinky se ruší. měřítko 1 cm = 1 N ^

Dvě síly stejné velikosti a opačného směru, působící současně na těleso v jedné přímce mají nulovou výslednici. Dvě síly stejné velikosti a opačného směru, působící současně na těleso v jedné přímce jsou v rovnováze. Jejich pohybové účinky na těleso se ruší. F1 = 2 N F1 = F2 F = F1 – F2 F = 2 – 2 Pozor! Neplést se vzájemným silovým působením těles. Tam působí každá síla na jiné těleso. F = 0 N Příklady: F2 = 2 N 1. Na pružině je zavěšeno závaží o hmotnosti 500 g. a) Vypočítej velikost tahové síly F1, kterou závaží působí na pružinu. b) Znázorni sílu F1 do obrázku (1 cm = 1 N). c) Jaké účinky má tato síla na pružinu? d) Do téhož obrázku znázorni tahovou sílu F2, kterou působí pružina na závaží. ^ F2 Síla F1 protáhne pružinu. m = 500 g = 0,5 kg F1 = Fg = m · g Pružina zůstává v klidu, výsledná síla působící na pružinu je nulová. Síly F1 a F2 jsou v rovnováze, platí tedy F1 = F2. Síly F1 a F2 mají stejnou velikost, ale opačný směr. F1 F1 = 0,5 · 10 F1 = 5 N

Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 45 – 46. Příklady: 2. Na misku sklonných vah se stupnicí v newtonech položíme závaží o hmotnosti m = 200 g. Urči velikost tlakové síly F1, kterou působí závaží na misku. Znázorni sílu F1 do obrázku (2 cm = 1 N). Do obrázku znázorni tlakovou sílu F2, kterou působí miska na závaží. ^ m = 200 g = 0,2 kg měřítko 4 cm = 2 N ^ Na závaží působí gravitační síla Fg Fg = m · g F2 Fg = 0,2 · 10 Fg = 2 N Stejnou tlakovou silou F1 působí závaží na misku F1 = Fg = 2 N Miska působí na závaží tlakovou silou F2. Miska i závaží jsou v klidu, výsledná síla je nulová, to znamená, že síla F2 je má stejnou velikost jako síla F1 , ale opačný směr. F1 F2 = F1 = 2 N F = F2 – F1 F = 0 N Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 45 – 46.