1 2. Růst a cykly. 2 GDP per capita*, 1500-2001 Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text. 1500182019502001 Western Europe7711,2044,57919,256 China600.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cenová konvergence a Balassa-Samuelson efekt
Advertisements

Hospodářské cykly a ekonomický růst
7 Nezaměstnanost.
Trh práce Ing. Vojtěch Jindra
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
MAEK1 – CVIČENÍ 6 Hospodářské cykly Ekonomický růst
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Hospodářské cykly.
Zajistí Euro prosperitu České republice? KONFERENCE ČESKÁ A SLOVENSKÁ REPUBLIKA – BUDOUCNOST EVROPSKÉ INTEGRACE doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc. děkan Národohospodářské.
Makroekonomické agregáty
Agregátní poptávka a nabídka
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
Demografická prognóza
Agregátní poptávka a nabídka Martina Hedvičáková
Teorie hospodářského růstu
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Fiskální cyklus – dekompozice salda Lukáš Lang – oddělení Fiskálních predikcí a makroekonomického modelování, MF ČR.
Teorie růstu a hospodářský cyklus
Cvičení 5 – Hospodářský cyklus, ekonomický růst
Světové hospodářství.
MODEL AS-AD INFLACE V EKONOMICE HYPERINFLACE DEFLACE
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Inflace 1. Vymezení pojmů 2. Příčiny inflačních procesů.
Makroekonomické souvislosti (opakování)
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
Hospodářské cykly a ekonomický růst
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Mikroekonomie I Agregátní poptávka, agregátní nabídka a potenciální produkt Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Hospodářský cyklus a ekonomický růst
Krátkodobé kolísání ekonomiky
Zadání případové studie
Nezaměstnanost a trh práce
Agregátní poptávka a agregátní nabídka
Proč studovat makroekonomii?
Slide 0 Organizace. slide 1 Makroekonomie II Zdeněk Tomeš Katedra ekonomie Kancelář č. 612 Konzultační hodiny: pondělí:
Předmětem přednášky jsou…
Slide 0 Organizace. slide 1 Makroekonomie II Tomáš Paleta Katedra ekonomie
Mezinárodní srovnávání Hospodářská politika - VŠFS Jiří Mihola, Téma 6.
Hospodářské cykly ekonomiky
4. MĚNOVÉ KURZY.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_99 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
2. Peníze, úrokové sazby a směnné kurzy
1 Růst, cykly a konvergence. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
MĚŘENÍ VÝKONU NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ALENA KERLINOVÁ
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Ekonomika Hospodářská politika 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_02.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Ekonomie 1 Bakaláři Sedmá přednáška Hrubý domácí produkt (HDP)
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Trh práce a politika zaměstnanosti
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
Úvodní seminář Národní hospodářství
Koncepční přístupy k hospodářské politice
Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ing. Stanislav Heczko, Ph.D. Praha 2018.
Organizace.
Transkript prezentace:

1 2. Růst a cykly

2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256 China ,583 *In 1990 international Geary-Khamis dollars

3 Figure 1.01(a) Gross domestic product in three countries

4 DYNAMIKA HDP Při sledování vývoje reálného HDP v čase jsou zřejmé dvě jeho základní charakteristiky: dlouhodobý rostoucí trend a krátkodobé fluktuace (vzestupy a poklesy). Tyto dvě charakteristiky makroekonomické výkonnosti odlišujeme jako hospodářský růst a hospodářský cyklus. V dlouhém období HDP ve většině zemí soustavně roste.

5 Figure 14.1 (a) Actual and trend GDP, UK, Fig (a) Q1/1963Q1/1969Q1/1975Q1/1981Q1/1987Q1/1993Q1/1999 Billions of 1995 Pounds GDP in 1995 pricesTrend

6 Figure 14.1 (b) Real GDP in the UK, deviation from trend (%) Fig (b) Q1/1963Q1/1969Q1/1975Q1/1981Q1/1987Q1/1993Q1/ Deviation from Trend (%)

7 RUST v SR a LR Při pohledu na vývoj HDP v dlouhém období se krátkodobé fluktuace ekonomické výkonnosti zdají zanedbatelné. Ovlivňují však významně každodenní rozhodování ekonomických subjektů (spotřebitelů, pracovníků, firem) a nositelů hospodářské politiky (vlády, centrální banky). Ekonomický růst v krátkém období = hospodářský cyklus; interakce AS, AD; stabilizační politika, souvislost s nezaměstnaností Ekonomický růst v dlouhém období = potenciální produkt, nabídková strana ekonomiky, investice, průměrná dlouhodobá tempa růstu

8 Graf 1.1: Hrubý domácí produkt a reálný hrubý domácí důchod meziroční indexy růstu,

9 Graf 9.1: Hrubý domácí produkt růst proti předchozímu roku v %, sezónně očištěná data

10 Graf 9.2: Hrubý domácí produkt – vybrané tranzitivní země růst proti předchozímu roku - v %, sezónně očištěná data

11 Skutečný a potenciální produkt Rozdíl mezi dlouhodobým hospodářským růstem a hospodářským cyklem vyjadřuje odlišení mezi potenciálním a skutečným produktem. Potenciální produkt je taková úroveň výstupu, které ekonomika dosahuje při dané úrovni technologií a při plném využití dostupných zdrojů. V dlouhém období úroveň HDP sleduje dráhu trendu, tedy růstu potenciálního produktu. Skutečný produkt kolem tohoto trendu fluktuuje, tedy sleduje průběh hospodářského cyklu. Pokud by zdroje (kapacity) v ekonomice byly vždy plně využity, růst skutečného HDP by se rovnal růstu potenciálního produktu.

12 Mezera GDP a Okunův zákon Mezera GNP = potenciální GDP – skutečný GDP; identifikuje cyklickou pozici ekonomiky Okunův zákon = klesne li skutečný GDP vůči potenciálnímu, zvýši se míra nezaměstnanosti (2,25%/1%) V dlouhém období se proto analýza vývoje HDP soustřeďuje na determinanty agregátní nabídky, v krátkém období na determinanty agregátní poptávky.

13 Koncept PP –MF ČR „Koncept potenciálního produktu a produkční mezery je používán pro analýzu ekonomického vývoje a pro výpočty strukturální bilance veřejných rozpočtů. Potenciální produkt, specifikovaný na základě výpočtu Cobb-Douglasovy produkční funkce, udává úroveň HDP při průměrném využití výrobních faktorů. Růst potenciálního produktu popisuje možnosti udržitelného růstu ekonomiky bez vzniku nerovnováh. Lze jej rozložit na příspěvky pracovní síly, zásoby kapitálu a souhrnné produktivity výrobních faktorů. Produkční mezera identifikuje pozici ekonomiky v cyklu a vyjadřuje vztah mezi HDP a potenciálním produktem.“

14 Graf B.1: Produkční mezera Graf B.2: Tempo růstu potenciálního produktu

15

16 Srovnání vývoje míry růstu HDP a míry nezaměstnanosti v ČR Pozn.:HPD – hrubý domácí produkt, RMN MPSV – registrovaná míra nezaměstnanosti podle MPSV, OMN ČSÚ – obecná míra nezaměstnanosti podle ČSÚ. Pramen: ČSÚ podle dat ČSÚ a MPSV, dostupné z

17 Determinanty dlouhodobého růstu Jaké jsou determinanty změny agregátní nabídky (potenciálního produktu) tedy hospodářského růstu v dlouhém období? Zdrojem hospodářského růstu je jednak zvýšení množství vstupů (tedy kapitálu a práce) a jednak efektivnější využití vstupů stávajících(tedy růst souhrnné produktivity faktorů), například díky technologickému pokroku (inovacím), vyšší vzdělanosti pracovní síly (kvalitě lidského potenciálu).Průvodním jevem dlouhodobého ekonomického růstu jsou strukturální změny.

18 MEZINÁRODNÍ SROVNÁNÍ Ukazatel produktu na 1 obyvatele vyjadřuje vývoj ekonomické úrovně v dané zemi. Jeho vypovídací schopnost však může být velmi omezena v důsledku nerovnoměrného rozdělení důchodů. Proto je třeba sledovat též tempo růstu reálných mezd a jiné ukazatele. Mezinárodní srovnání vyžadují převedení HDP na společnou jednotku. Nejjednodušší způsob je pomocí přepočtu oficiálním měnovým kurzem. Parita kupní síly jsou kurzy, které vyjadřují kupní sílu měn tím, že odstraňují odlišnosti cenových úrovní mezi zeměmi.

19 OECD

20 Graf 10.1: Úroveň HDP na obyvatele při přepočtu pomocí běžné parity kupní síly

21 Graf 10.2: Úroveň HDP na obyvatele při přepočtu pomocí běžného směnného kurzu