Metabolismus steroidů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie zažívacího systému
Advertisements

JÁTRA.
Metabolismus lipidů Pavla Balínová.
Lipidy.
TUKY (LIPIDY).
Lipidy přítomnost MK a alkoholů nerozpustnost v H2O syntéza acetyl-CoA
Steroidní a Thyroidní Hormony
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy

PLAZMATICKÉ LIPIDY A TRANSPORT LIPIDŮ
Metabolismus steroidů
Peptidy.
Obecná endokrinologie
Nutný úvod do histologie
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Struktura a funkce lipidů
STEROIDY RNDr. Jitka Šedivá.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lékařská chemie a biochemie 2. ročník - zimní semestr
Steroidy.
Obecná endokrinologie
Metabolismus sacharidů II.
Základní údaje sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé řídí průběh a vzájemnou.
METABOLISMUS LIPIDŮ.
METABOLISMUS LIPIDŮ.
Obecná endokrinologie
Žlázy s vnitřní sekrecí
HUMORÁLNÍ REGULACE GLYKEMIE
Steroidy Anabolický steroid ropucha Žlučový kámen (500x)
Hormonální soustava tercie.
Hormonální řízení.
Steroidní a Thyroidní Hormony
Steroidy Hana Chodounská
Lipidy jednoduché složené.
LIPIDY.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Nadledvina - glandula suprarenalis
Nadledvina - glandula suprarenalis
Metabolismus purinů a pyrimidinů - testík na procvičení -
Biochemie zvláštních situací
Čtyři hlavní skupiny organických molekul v buňkách
Metabolismus matky a dítěte
Metabolismus sacharidů
Inzulin a tak Carbolová Markéta.
Proteiny krevní plazmy
Metabolismus pentóz, glykogenu, fruktózy a galaktózy
LIPIDY jednoduché složené ISOPRENOIDY.
PRODUKCE ŽLUČI, FUNKCE ŽLUČNÍKU, JEJICH REGULACE
Biochemie gravidity Biochemické změny za gravidity odpovídají potřebám vývoje plodu a hormonálním změnám v organismu, změny nemusí být manifestovány vždy.
Žlázy s vnitřní sekrecí
Steroidy Fyziologicky velmi účinné látky – vitaminy, hormony, alkaloidy Strukturním základem je steran – cyklopentanoperhydrofenanthren Z chemického hlediska.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Syntéza a odbourávání hormonů František Duška
Trávení lipidů. VSTŘEBÁVÁNÍ A TRANSPORT PRODUKTŮ TRÁVENÍ LIPIDŮ.
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Metabolismus tuků. Tuky jsou nepostradatelnou složkou naší výživy. Představují palivo pro biologické oxidační děje v buňce. V tělech živočichů představují.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Funkce tukové tkáně Energetická rezerva (lipolýza→FFA→zdroj energie)
Lipidy.
© Biochemický ústav (E.T.) 2013
Hormonální regulace lipidového metabolismu
Řízení činnosti lidského těla
Buňka  organismy Látkové složení.
Hormony.
Inzulín - Inzulín, mechanismus a regulace sekrece, receptory. Metabolické účinky inzulínu a jejich mechanismy. Trejbal Tomáš 2.LF 2010.
Izoprenoidy.
Metabolismus acylglycerolů a sfingolipidů
Izoprenoidy.
Lékařská chemie Steroidy.
Transkript prezentace:

Metabolismus steroidů Pavla Balínová

Cholesterol je mateřskou molekulou všech steroidů v lidském organismu je výchozí molekulou pro syntézu žlučových kyselin a steroidních hormonů (pohlavní hormony, gluko- a mineralokortikoidy) je složkou plasmatických membrán

Struktura cholesterolu „volný“ cholesterol ester cholesterolu Obrázky byly převzaty z knihy T. M. Devlin et al.: Textbook of Biochemistry With Clinical Correlations, 4th ed.

Syntéza cholesterolu orgánová lokalizace: játra, střevo, kůže, kůra nadledvin subcelulární lokalizace: hladké endoplaz. retikulum (ER) množství: asi 1 g denně = endogenní cholesterol, asi 0,3 g cholesterolu je denně přijato potravou (živočišný původ) ●regulační enzym: HMG-CoA-reduktáza ●hladina cholesterolu v buňce je regulována proteiny ER: SREBP (sterol regulatory element binding protein) a SCAP (SREBP cleavage activating protein)

Stupně syntézy cholesterolu syntéza mevalonátu z acetyl-CoA syntéza izopentenyldifosfátu („aktivní izopren“) z mevalonátu syntéza skvalenu ze 6 jednotek izopentenyldifosfátu cyklizace skvalenu za vzniku cholesterolu

Syntéza 3-hydroxy-3-methylglutaryl CoA (HMG-CoA) 2x acetyl-CoA → acetoacetyl-CoA + acetyl-CoA HMG-CoA Obrázek byl převzat z knihy T. M. Devlin et al.: Textbook of Biochemistry With Clinical Correlations, 4th ed.

Vznik mevalonátu redukce HMG-CoA pomocí NADPH + H+ na mevalonát klíčový regulační enzym: HMG-CoA-reduktáza Obrázek byl převzat z knihy T. M. Devlin et al.: Textbook of Biochemistry With Clinical Correlations, 4th ed.

Syntéza izopentenyldifosfátu fosforylace mevalonátu (2 ATP) → mevalonyldifosfát → dekarboxylace za účasti ATP → izopentenyldifosfát („aktivní izopren“) Obrázek byl převzat z knihy T. M. Devlin et al.: Textbook of Biochemistry With Clinical Correlations, 4th ed.

Syntéza skvalenu sériemi reakcí je syntetizován skvalen přes geranyldifosfát a farnesyldifosfát (15 C) redukční činidlo je NADPH + H+ skvalen obsahuje 30 C atomů Obrázek byl převzat z knihy T. M. Devlin et al.: Textbook of Biochemistry With Clinical Correlations, 4th ed.

Syntéza cholesterolu skvalen je cyklizován za spotřeby O2 a NADPH + H+ za vzniku lanosterolu → odštěpení 3 methylových skupin → cholesterol Obrázek byl převzat z http://www.rpi.edu/dept/bcbp/molbiochem/MBWeb/mb2/part1/ cholesterol.htm

Regulace syntézy cholesterolu Regulační enzym HMG-CoA-reduktáza hormonální stimulace inzulínem a trijódtyroninem, naopak glukagon inhibuje enzym glukagon → ↑ cAMP → fosforylace enzymu → inhibice inzulín → ↓ cAMP → defosforylace enzymu → aktivace cholesterol působí jako represor proteosyntézy enzymu exogenní cholesterol (z potravy) inhibuje enzym kompetitivní inhibitory – léky např. lovastatin (struktura podobná mevalonátu)

Metabolické osudy cholesterolu Co se stane s vytvořeným cholesterolem?? Esterifikace za katalýzy lecithin:cholesterolacyltransferázou (LCAT) → přenos acylu mastné kyseliny na –OH skup. cholesterolu v poloze 3 → lipoproteiny Cholesterol syntetizovaný v játrech: - poločas molekul se čítá ve dnech → asi 75% je přeměněno na žlučové kyseliny Cholesterol syntetizovaný v kůži: → přeměna na 7-dehydrocholesterol → vitamín D (kalcitriol) Transport cholesterolu do kůry nadledvinek a pohlavních žláz → steroidní hormony

Žlučové kyseliny cesta, jak se zbavit cholesterolu syntéza z cholesterolu v játrech a vylučovány do žluče primární žlučové kyseliny: cholová a chenodeoxylová bakterie ve střevě ● sekundární žlučové kyseliny: deoxycholová a lithocholová funkce: emulgace lipidů ve střevě → trávení a absorpce Obrázek byl převzat z knihy: T. M. Devlin et al.: Textbook of Biochemistry With Clinical Correlations, 4th ed.

Cholesterol jako zdroj steroidních hormonů cholesterol je metabolický prekurzor všech steroidních hormonů při syntéze hormonů se mění počet C atomů: z 27 na 21, 19 nebo 18 konverze na steroidní hormony se odehrává v kůře nadledvin a pohlavních žlázách

Hormonální stimulace biosyntézy steroidních hormonů Obrázek byl převzat z knihy T. M. Devlin et al.: Textbook of Biochemistry With Clinical Correlations, 4th ed.

Adrenální steroidní hormony Obrázek byl převzat z knihy T. M. Devlin et al.: Textbook of Biochemistry With Clinical Correlations, 4th ed.

Adrenální steroidní hormony Cholesterol → odstranění 6 C atomů z postranního řetězce → pregnenolon (21 C) progesteron (21 C) hydroxylace hydroxylace v poloze 21 a 11 v poloze 17, 21 a 11 aldosteron (21 C) kortizol (21 C) mineralokortikoidy glukokortikoidy

Mužské pohlavní hormony Cholesterol → pregnenolon → progesteron (vaječníky, varlata) → DHEA (19 C) Obrázek byl převzat z knihy T. M. Devlin et al.: Textbook of Biochemistry With Clinical Correlations, 4th ed.

Mužské pohlavní hormony DHEA androstendion hydrogenace v poloze 17 Leydigovy bb. ve varleti testosteron dihydrotestosteron Obrázek byl převzat z knihy T. M. Devlin et al.: Textbook of Biochemistry With Clinical Correlations, 4th ed.

Ženské pohlavní hormony Progesteron Testosteron → odštěpení 18. C atomu a aromatizace (aromatáza) → estradiol (18 C) V tukové tkáni je také lokalizována aromatáza: androgeny → estrogeny Obrázek byl převzat z knihy T. M. Devlin et al.: Textbook of Biochemistry With Clinical Correlations, 4th ed.

Degradace steroidních hormonů steranový skelet je velmi stabilní a nelze jej rozštěpit inaktivace steroidů většinou zahrnuje redukci (hydrogenace dvojné vazby) v kruhu A inaktivační reakce převládají v játrech konjugace s kyselinou glukuronovou nebo sírovou vzniklé konjugáty se vylučují z těla močí

Lipoproteiny = transportéry lipidů a cholesterolu Obrázek byl převzat z http://www.zdravcentra.cz/cps/rde/xchg/zc/xsl/3141_7011.html

Lipoproteiny druh zdroj nejčetnější složka významné apolipoproteiny transportují hlavně chylomikróny střevo TAG B-48, C-II, E TAG z potravy do extrahepatálních tkání VLDL játra C-II, B-100 nově syntetizované TAG do tkání IDL estery cholesterolu, TAG, fosfolipidy B-100 zbytky VLDL do tkání LDL estery cholesterolu cholesterol do tkání HDL fosfolipidy A-I, E, C-II cholesterol z jater do tkání a zpět do jater

Koncentrace lipoproteinů v séru HDL do 2.6 mmol/l LDL do 3.9 mmol/l Celkový cholesterol do 5.0 mmol/l Je zřejmé, že referenční intervaly se liší nejen podle věku, pohlaví, diety, ale též etnicky a regionálně. Hodnoty byly převzaty z Ústavu biochemie a patobiochemie 3. LF UK a FNKV

Jak je možno ovlivnit koncentraci LDL cholesterolu? snížení frakce LDL: dieta se zvýšeným obsahem nenasycených mastných kyselin, estrogeny, příjem malého množství alkoholu, farmaka zvýšení frakce LDL: přejídání (především potrava s vyšším obsahem živočišných tuků, deficit či mutace LDL-receptorů, diabetes, alkohol ve velkém množství, kouření prevence aterosklerózy: antioxidanty (vit. C a E), vláknina