FINANCE ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVY V POLSKU Petr Mrkývka. Województwo Powiat Gmina na prawach powiatu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti a limity kontroly obcí
Advertisements

Novela zákona č. 218/2000 Sb. – povinnost zřídit účty u ČNB
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk.
Státní organizace Organizace, jejichž zakladatelem je státní nebo obecní samospráva Dělení:  Státní podnik – slouží k podnikání  Rozpočtové a příspěvkové.
Obecná část rozpočtového práva III
Rozpočtové hospodaření obcí
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 17. dubna 2013.
Podmínky zápočtu VFA Docházka 50% Docházka 50% Prezentace referátu Prezentace referátu Test Test.
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Současné problémy ve financování obcí Úvodní slovo Ing. Oldřich Vlasák.
Rozpočty územních samosprávných celků
Nové volební období a očekávaní obcí a měst Nové volební období a očekávaní obcí a měst XIII. celostátní finanční konference – 2. – 3. prosince 2010 Ing.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Daňová teorie a politika
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
Finanční a rozpočtové právo
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Rozpočtový proces státního rozpočtu
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Finanční a rozpočtové právo
Státní organizace.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
FINANCE ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVY V POLSKU Petr Mrkývka. Rzeczpospolita Polska Rozloha: km² (68. na světě) Počet obyvatel: (34. na světě) Hustota:
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Finanční a rozpočtové právo
OSTATNÍ STÁTNÍ ORGANIZACE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1176 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 5 Obecná problematika rozpočtového práva Rozpočtové právo hmotné.
Ochrana půdy a lesa.
Podmínky zápočtu VFA Docházka 50% Docházka 50% Prezentace referátu Prezentace referátu Test Test.
Hospodaření nepodnikateských organizací 1 Financování a finanční účty USC.
Veřejné finance a podnikání Ing. Erik Geuss ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Ekonomika podnikání.
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Obsah veřejných rozpočtů III 18. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 21.
Hospodaření rozpočtů územních samosprávných celků za rok 2005 Mgr. Oldřich Hájek.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Příjmy rozpočtů územní samosprávy v ČR Příjmy jsou: Daňové příjmy Daňové příjmy Nedaňové příjmy Nedaňové příjmy Kapitálové.
Finanční právo Nováčková Dominika, Kateřina C3A. Finanční právo souhrn právních norem, obsahem jsou finanční vztahy, to znamená vztahy získávání, shromažďování,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
D OMOUŠIC E Vypracoval: Jiří Stehlík; UČO Z ÁKLADNÍ INFORMACE : kraj (NUTS 3): Ústecký okres (LAU 1): Louny katastrální výměra: 15,27 km² počet.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
Obsah veřejných rozpočtů I 4. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 37.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Rozpočtová soustava Finanční zdroje územních samospráv
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Obsah veřejných rozpočtů III
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek.
Rozpočet obce Černovice
Alois Rašín první ministr financí ČSR ( )
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Vnější systémová charakteristika finančního práva
PRAMENY A NORMY FINANČNÍHO PRÁVA
Organizačně-právní podmínky fungování ekonomiky cestovního ruchu v Polsku Dr. Piotr Gryszel, Ph.D.
Obecná část rozpočtového práva III
Obecná část rozpočtového práva III
Místní rozpočtové jednotky
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

FINANCE ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVY V POLSKU Petr Mrkývka

Województwo Powiat Gmina na prawach powiatu

16 vojvodství = „kraj“ 314 poviatů i 65 měst s právy poviatu powiat = „okres“ 2478 gmin (gmina = obec)

Územní veřejná správa Veřejná správa Územní samospráva Vládní správa Koncentrovaná Wojewoda Vojvodský úřad … Dekoncentrovaná Izba Skarbowa …

Prameny úpravy územní samosprávy Ústava Polské republiky (hl. VII) Zákon o gminní samosprávě z roku 1990 (U. o samorządzie gminnym) Z. o poviatové samosprávě z r. 1998(U. o samorządzie powiatowym) Z. o vojvodské samosprávě z r (U. o samorządzie wojewódzkim)

Ústavní základ lokálních financí Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej Účast na veřejných příjmech v míře odpovídající svěřeným úkolům (čl. 167/1) Vlastní příjmy, subvence, účelové dotace ze státního rozpočtu (čl. 167/2) Zdroje příjmů stanovené zákonem (čl. 167/3) Změny v úkolech a kompetencích jsou možné jen se změnami v rozdělení veřejných příjmů (čl.167/4) JST mají právo stanovit výši svých daní a místních poplatků v mezích stanovených zákonem (čl.168) Orgány dozoru nad činností JST jsou RIO (regionální účetní komory) čl. 171/2

Prameny úpravy finančního hospodářství Zákon o veřejných financích (Ustawa o finansach publicznych – Dz.U.2005 Nr 249, poz. 2104) Zákon o důchodech JST (Ustawa o dochodach jst – Dz.U Nr 203, poz 1966) Zákon o komunálním hospodářství (U. o gospodarce komunalnej – Dz.U.1997 Nr. 9, poz.43) Zákon o lokálních daních a poplatcích ( U. o podatkach i opłatach lokalnych – tj Dz.U Nr 9 poz.84 z późn.zm.) Zákon o RIO (Ustawa o regionalnych izbach obrachunkowych – tj Dz.U Nr 55, poz.577 z późn.zm.)

Vlastní příjmy obcí (gmin) Výnosy z daní Výnosy z poplatků Důchody z příspěvkových org. a org.jednotek Příjmy z majetku Dědictví, dary Příjmy z majetkových sankcí 5% z příjmů poplatků do státního rozpočtu Úroky z půjček, úroky z výpomocí, úroky z kap.maj. Dotace z veřejných rozpočtů jiné

Gmina – výnosy z daní Daň z nemovitosti Zemědělská daň Lesní daň Daň z dopravních prostředků Daň důchodová FO – paušální daň Daň ze psů Daň dědická a darovací Daň z občanskoprávních úkonů

Gmina – výnosy z poplatků „opłata skarbowa“ – celostátní poplatky Trhový poplatek Místní poplatek Správní poplatek Lázeňský poplatek Poplatek za užívání další

Vlastní příjmy powiatu Výnosy z poplatků Důchody z příspěvkových org. a org.jednotek Příjmy z majetku Dědictví, dary Příjmy z majetkových sankcí 5% z příjmů poplatků do státního rozpočtu Úroky z půjček, úroky z výpomocí, úroky z kap.maj. Dotace z veřejných rozpočtů Výnos z důchodové daně FO 10,25%, PO 1,4% jiné

Vlastní příjmy vojvodství Důchody z příspěvkových org. a org.jednotek Příjmy z majetku Dědictví, dary Příjmy z majetkových sankcí 5% z příjmů poplatků do státního rozpočtu Úroky z půjček, úroky z výpomocí, úroky z kap.maj. Dotace z veřejných rozpočtů Podíl na výnosu z důchodové daně FO 1,6%, PO 15,9% jiné

Účelové fondy Vojvodské fondy ochrany zemědělských a lesních pozemků Vojvodské a poviatové fondy hospodaření s geodetickým a kartografickým materiálem Národní fond obnovy památek Krakova Poviatové a gminní fondy ochrany životního prostředí a vodního hospodářství

Dohled Dohled NIKveřejnostRIO