Balíky Hlavní balík - main - zatím jsme s jiným nepracovali Rozdělují tzv. namespaces = množiny jmen pro proměnné $lemma = "cukr"; znamená $main::lemma.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Standardní knihovní funkce pro práci s textovými řetězci
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
ŘÍDÍCÍ STRUKTURY - PODMÍNKY
Programování v C jazyku - SEMINÁŘ
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Seznamy Seznam = očíslovaná posloupnost skalárů Zápis seznamu do kulatých závorek: ("máslo")# jednočlenný seznam (1,2,3)# seznam se 3 členy ("jedna",2,3,"osm",100,$pozdrav)
Programování funkcí v Excelu
Jazyk VHDL Martin Štěpánek
Opakování Co je výsledkem následujícího prográmku? my $a="kol"; my $b="o"; $a.= $b; $b.= $a; print "a = $a, b = $b\n"; Vkládání speciálních znaků? Uvozovací.
Vytváření, použití dávkových souborů
VISUAL BASIC Práce se soubory.
Semestrální práce KIV/PT Martin Kales Hana Hůlová.
Algoritmy I. Cvičení č. 10.
Konstanty jsou datové objekty jejich hodnoty nelze v programu měnit Deklarace Const jméno = hodnota Příklad: Textový řetězec ZPRAVA Const ZPRAVA = “Zadej.
UŽITEČNÉ PROGRAMY – MŮJ PRVNÍ SKRIPT Spustíme více prográmků najednou. SPŠ Teplice - 3.V.
Výpočetní technika Akademický rok 2011/2012 Letní semestr Novák Petr
Materiály k přednášce Úvod do programování Ondřej Čepek.
( vstupy a výstupy v Matlabu na konzolu [ do Command Windows]
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B10 Příkazový řádek: úvod AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníListopad 2012 Ročník / věková kategorie3. ročník.
Dlouhodobá maturitní práce studentů Tomáše Kurce & Jana Kuželky
Přístupová práva, maska přístupových práv Jiří Hořejší.
Algoritmizace.
Vyučovací hodina 1 vyučovací hodina: Opakování z minulé hodiny 5 min Nová látka 20 min Procvičení nové látky 15 min Shrnutí 5 min 2 vyučovací hodiny: Opakování.
Spisová služba GINIS Bc. Jan Podloučka.
PHP – Základy programování
Sémantická analýza Jakub Yaghob
Ant Připravil: Ing. Jan Kolomazník. strana 2 Proč vznikl Potřeba sestavovat komplexní Nezávisle na platformě Popis založený na xml Spouštění různých úloh.
Jiří Znoj - zno Tvorba konkordace Algoritmy II 3. projekt, 5. zadání Jiří Znoj - zno
Programovatelné automaty CV podprogramy a funkční bloky 12
Počítače a programování 1
JavaScript Podmínky, cykly a pole.
Cvičení.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
MS Internet Explorer Prohlížeč – zobrazuje www stránky Obsahuje:
Setkání Uživatelů systému Uživatelů systému T Series T Series Moravská galerie v Brně 14. listopadu 2007.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
Konstanty u jsou datové objekty u jejich hodnoty nelze v programu měnit u Deklarace Const jméno = hodnota Příklad: Textový řetězec ZPRAVA Const ZPRAVA.
KIV/PPA1 cvičení 8 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Objekty v Javě Třída Konstruktor Metody Metody a proměnné třídy x instance Program sestávající.
2 Ing. Jan Keprt Centrální správa uživatelů 3 Jak to bylo dosud Bylo třeba nastavení uživatelů provést zvlášť, v každém modulu samostatně. Uživatel si.
Odkaz (reference)‏ Skalární proměnná, která obsahuje adresu jiné proměnné Adresa je místo v paměti počítače, kam se ukládají data. Odkaz je skalární proměnná,
UNIX — doplňky Informatika pro ekonomy II přednáška 9.
Milan Kryl(c) 2004 MFF UK Databáze Caché NLS national language settings.
UNIX Shell skripty Roman Danel VŠB TU Ostrava, Hornicko – geologická fakulta.
Šesté cvičení Výjimky Balíky.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
SAMBA umožňuje linuxovému systému sdílení prostředků a služeb prostřednictvím sítě používá SMB (server message block) protocol - identický protokolu.
Problémy s češtinou České znaky se standardně nepovažují za alfanumerické znaky (\w) Vadí to při třídění vyhodnocování regulárních výrazů Je třeba použít.
Operační systém GNU Linux
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Příklady v jazyku C – část 1. Výstupy pomocí printf. printf(" Tisk textu \n v apostrofech \n ") ; p=10; printf("%d\n", p) ; /* tisk konstanty */ printf("Tisk.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Soubory BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
Podprogramy (subroutines) Pojmenované kousky programu, které –tvoří logicky ucelené části –se v programu opakují Jsou zapsány na jednom místě a v případě.
IB111 Práce se soubory Správa paměti. Práce se soubory v Pythonu Soubor musíme „otevřít“ Poté s ním pracujeme –Čteme a/nebo zapisujeme Nakonec musíme.
Operační systém UNIX Příkazové prostředí UNIXu: příkaz [argumenty] [jméno] Ve jménech příkazů a parametrech se rozlišují malá a velká písmena.
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_05.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Makra v Excelu syntaxe. Zápis nahraného makra SubEnd Sub O klíčová slova Sub a End Sub – začátek a konec makra O komentáře O text za znakem ', až do konce.
Moduly.
Programovací jazyk C# 4. část - cykly.
TIPY A RADY PRO PRÁCI S WEB OF SCIENCE – SLUŽBY DOSTUPNÉ PO REGISTRACI
Vypracoval-Matěj Šmíd
Linux - skripty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Připravil: Ing. Jan Kolomazník, Ph.D.
Algoritmizace a programování
2. Jak si snadno vytvořit nový vzor pomocí bloků.
Opakování základních příkazů a syntaxí v programovacím jazyce Pascal
Podprogramy.
Systém souborů 1.
Transkript prezentace:

Balíky Hlavní balík - main - zatím jsme s jiným nepracovali Rozdělují tzv. namespaces = množiny jmen pro proměnné $lemma = "cukr"; znamená $main::lemma = "cukr"; $Potraviny::lemma = "cukr"; # jiná proměnná use strict => nutné používat globální proměnné celým jménem

Package Celá jména se nemusí používat, když nastavíme balík: Příkaz package - nastavení implicitního balíku Platí –do konce bloku, ve kterém byl zaveden, –nebo dokud se nezavede nový. package Potraviny; $lemma = "cukr"; # znamená, $Potraviny::lemma

Moduly balíčky pro vícenásobné použití rozdělení podle tématu - logicky ucelený –proměnné –datové struktury –podprogramy šetří čas spousta předpřipravených CPAN - Comprehensive Perl Archive Network

Použití uložení v jednom souboru, který se vkládá do programu jméno souboru = jméno modulu s příponou.pm –zvyk - 1. písmeno velké vložení modulu do programu use –použití před začátkem programu, ať se zapíše kdekoli use Modul;

Hledání modulu - Seznam cest, kde Perl hledá moduly a ostatní soubory Cestu nelze přidat jednoduše push ~/MojeModuly); use Morfo; protože 1. příkaz se provádí při běhu, druhý už při kompilaci Tedy takto: use lib "~/MojeModuly"; use Morfo;

Vytvoření modulu Modul může obsahovat podprogramy –veřejné - nabízejí se k použití uživateli –soukromé - skryté před uživatelem, vlastně pomocné package Morfo; use = = qw(radka vypis); # podprogramy k dispozici # teď přijde obsah podprogramů radka, vypis a možná i dalších

sub radka # parametry: prectena radka # vystup: odkaz na strukturu slovo { my $line = chomp $line; = $line =~ m/^[^>]+>([^ ([^ (.+)/; my $slovo = {"slovo" => $info[0], "lemma" => $info[1], "tag" => $info[2]}; return $slovo; }

Moduly podle témat Pomocí dvojité dvojtečky :: Rozdělení do adresářů –Adresář MojeModuly, v něm soubor Morfo.pm obsahující modul Morfo. use lib "~/MojeModuly"; use MojeModuly::Morfo;

- pole, do kterého se ukládají identifikátory (podprogramy, proměnné), které se automaticky importují do programu, kde se používá modul (příkaz - totéž jako ale v programu musí být explicitně uvedeno, které identifikátory se mají importovat. se v tom případě ignoruje use MojeModuly::Morfo qw(radka);

Pragma speciální druh modulu ve standardní distribuci Perlu nepřidává nové konstrukce, ale ovlivňuje chování programu některé už známe: –use locale –use strict –use lib

CPAN rozdělené tematicky vyhledávání instalace - jen root dokumentace - popis použití

Příklady modulů z CPAN Env –zpřístupňuje proměnné prostředí - globální proměnné se stejným názvem, např. $HOME, $PATH. Term::ReadKey –funkce ReadKey umožňuje číst ze standardního vstupu jednotlivý znak, není třeba použít Enter. Getopt::Std –funkce getopts rozeznává volby od parametrů