SURREALISMUS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moderní umělecké směry 1. poloviny 20. století
Advertisements

Vítězslav Nezval (1900 – 1958).
Výtvarné umění v 19. století II.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A0760BED
Malířské proudy a směry 20. století (Díl 2.)
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/ Sada.
VÍTĚZSLAV NEZVAL Mgr. Michal Oblouk
Srovnávací a vědomostní test
ČESKÝ SURREALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
32_09_19: Kapitoly z teorie výtvarné tvorby - Surrealismus
SURREALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Poezie, próza a drama ve světové literatuře do II
VY_52_INOVACE_DEK_54 SURREALISMUS
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA POČÁTKU 20. STOLETÍ - OPAKOVÁNÍ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka,
Moderní umělecké směry v literatuře
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY AUTOR: MGR. MARTINA MYŠKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_758_SURREALISMUS TÉMA: Surrealismus ve.
SURREALISMUS Jana Bobčíková.
26. července26. července 1875 – 6. června června1961 Byl švýcarský lékař a psychoterapeut, zakladatel analytické psychologie. Jeho přínos psychologii.
‚,myšlení za absence jakékoli kontroly vykonávané rozumem a bez jakýchkoli morálních či estetických zřetelů‘‘ Tento směr patří k proudu imaginativního.
orig. =by=Beleven= corp. 2007
Surrealismus Vznikl ve Francii
VÍTĚZSLAV NEZVAL (surrealismus)
Poezie ve světové literatuře
Umělecké směry 20. století
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
POETISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Dadaismus Předmět: výtvarná výchova. Jak vzniknul a co to je Avantgardní umělecký směr Avantgardní umělecký směr Vznikl v roce 1916 ve Švýcarsku, v roce.
André Breton Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Surrealismus Název školy
AVANTGARDNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY
VÍTĚZSLAV NEZVAL Mgr. Michal Oblouk
Surrealismus.
ČESKÝ SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
Nevědomí Souhrn duševních procesů, které probíhají mimo duševní oblast a pozornost člověka. Zapomenuté a potlačené objekty a pudy. Neuvědomovaná oblast.
Dadaismus.
SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
Poetismus Daniela Mlatečková Michaela V. Vítková 1.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05C_18_Surrealismus I TEMA:Historie.
Pavel Volín Michal Vachoušek Markéta Fraňková Markéta Hanzlíčková.
APOLLINAIRE Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Předchůdci nových básnických směrů Datum vytvoření 6. 6.
„Napříč moderním uměním aneb kreativity se nebojíme“ -výtvarná soutěž pro II.stupeň ZŠ a MŠ Nedašov Mgr. Jarmila Švédová.
BÁSNICKÉ SMĚRY 1. POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPoezie 1. pol. 20. st. Datum vytvoření25.
Vítězslav Nezval Martin Vocl C3B. Obsah Základní informace Život Dílo Charakter tvorby Pantomima Ukázka Otázky.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
POEZIE 1.POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPoezie 1.pol. 20. stol. Datum vytvoření
DADAISMUS, SURREALISMUS a Marcel Duchamp. vůdčí osobnosti dadaismu– básník Tristan Tzara, Hans Arp, Kurt Schwitters, Max Ernst, Man Ray, Marcel Duchamp,
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Mgr. Marie Havránková VÍTĚZSLAV NEZVAL Literatura 1.pol. 20. stol.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Meziválečná poezie a drama
Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty. Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
AVANTGARDNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY
Název materiálu: Surrealismus
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Česká meziválečná poezie
Nevědomí.
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
CIVILISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Umění a kultura, výtvarná výchova, Surrealismus v malířství Autor: Mgr.
Transkript prezentace:

SURREALISMUS

Osnova Surrealismus obecně Výtvarné umění Literatura Z čeho autoři čerpali Závěr-ukázka surrealistické literatury Zdroje Vypracovaly

Surrealismus v zobecnění „Nadrealismus“ = evropský umělecký směr a životní styl, také jeden z avantgardních směrů, usilující o osvobození mysli a zdůrazňující podvědomí. Průkopník Guillaume Apollinaire. Roku 1924 se k němu vrátila surrealistická skupina založená Andrém Bretonem. Surrealisté vstoupily do komunistické strany, později byli vyloučeni. Podpora dadaistů

Výtvarné umění

Umělci pracují tak, že známý objekt umístí do neznámého prostředí→vzniká napětí uvolňující fantazii. Metoda: dle Freuda Malíři: Salvador Dalí, Joan Miró

Salvador Dalí- Masturbátor

Joan Miró – Harlekýnův karneval

Literatura

Čím se inspirují? Freudova psychoanalýza Umělcova fantazie a imaginace jsou nezávislé na realitě. Výzkum lidské psychiky, snů, nevědomí, sexuality a šílenství. Inspirují se sny a halucinacemi a podprahovým životem.

Automatické metody Metoda automatického psaní = psychoanalytická metoda zaznamenávání vlastních snů a poté pokusů o jejich výklad André Breton a Philippe Soupault - první automatická kniha - Les Champs Magnetiques (Magnetická pole) -1919 André Masson – automatická kresba

Kolektivní hry Vysoké hry První věta: „Vybraná mrtvola bude pít mladé víno.“ Vysoké hry Zkoumání hranic lidského poznání.

Autoři - světoví Comte de Lautréamont - Zpěvy Maldororovy André Breton - Manifest surrealismu Philippe Soupault Louis Aragon - Pařížský venkovan Benjamin Péret – Půjdu chceš-li Luis Buñuel – Do posledního dechu Okrajově např. Jacques Prévert - Příběhy

Autoři - čeští Vítězslav Nezval – Edison, Podivuhodný kouzelník Jindřich Štyrský – Sny

Zdroje Elektronická učebnice literatury http://cs.wikipedia.org/wiki/Hlavn %C3%AD_strana Sešit z výtvarné výchovy (Andrea Copová) Kouzelné zrcadlo literatury – Jaroslav Blažke

Vypracovaly: Adriana Škodová Andrea Copová