Island Barevný ostrov severu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Puzzle – jehličnaté stromy
Advertisements

PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Matuszková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Ať nám svítí sluníčko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PRACOVNÍ LISTY DOPRAVNÍ ZNAČKY
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Soutěž RISK Severní Evropa Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Soutěž RISK Poznáváme ryby, obojživelníky a plazy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Dělení lomených výrazů
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
MLÁĎATA ZVÍŘAT KVARTETO
Řekni, proč se tomu směju?
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
BAREVNÉ TVARY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VYBER, CO NA OBRÁZEK NEPATŘÍ. ŘEKNI PROČ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čas Číslo DUM: III/2/FY/2/1/11 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny a jejich.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Indukční čáry magnetického pole Číslo DUM: III/2/FY/2/2/20 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
Soutěž RISK Jižní Amerika Autorem materiálu a všech jeho částí je, není-li uvedeno jinak, Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Karel Čapek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ladislava Drnková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dakar Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Jakým způsobem lze zjistit, že řidič na dálnici v daném úseku překročil povolenou rychlost 130 km/h? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Všeobecná cirkulace atmosféry
Oceány a moře HYDROSFÉRA
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Island Barevný ostrov severu
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
Sýr a myška Na snímcích 2, 3, 4 a 5 jsou kartičky určené k vystřižení a zalaminování. Dítě pracuje dle pokynů: Podej mi myšku, která je vedle sýra atd.
Vyber, co na obrázek nepatří, a řekni proč.
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
Interaktivní třídění domovního odpadu.
LOGARITMICKÉ ROVNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Zakresli dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Třídíme podle dvou kritérií
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Najdi dva stejné obrázky
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Název učebního materiálu
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
MLÁĎATA ZVÍŘAT PUZZLE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Kde žije… Klikni na obrázek místa, kde žije dané zvířátko. Pokud vybereš správně, zvířátko se objeví. Pokud špatně, objeví se naštvaný smajlík. Autorem.
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Zvířata na statku. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO PODPORA PRO VÝUKU
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Soutěž RISK Měkkýši Pokračovat Zdroje obrázků
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
M O T Ý L Í L O T O 2 Najdi stejného motýla!
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Domino 1−10 Obrázkové domino se skládá z kartiček, na jejichž levé polovině je napsáno číslo a na pravé polovině je určitý počet stejných obrázků. Hru.
Slož popletené obrázky.
Na které písmenko začíná obrázek?
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Transkript prezentace:

Island Barevný ostrov severu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Island Co se vám vybaví, když se řekne Island? 1. 2.

Přečtěte si článek a odpovězte na otázky v pracovním listu. http://www.novinky.cz/cestovani/204383-island-je-drsny-ale-jedinecny.html

Zhlédněte video a odpovězte na otázky v pracovním listu. http://www.youtube.com/watch?v=mn3vwBsAJEo

Island Pokuste se, podle toho, co o Islandu již víte, popsat jeho přírodní podmínky. Pokuste se, podle toho, co o Islandu již víte, popsat rozmístění obyvatelstva na ostrově. 3.

Island Klima Islandu je velmi chladné a ovlivněné stacionární islandskou tlakovou výší. Na Islandu se nachází biota tunder i místa bez vegetace. Příroda je zde velmi zachovalá. Island je nejřídčeji obydlenou zemí Evropy. Lidé žijí většinou pouze při pobřeží, a to nejvíce (2/3 obyvatel státu) na jihozápadě. 4.

Island Na Islandu se často setkáváme s vulkanickými jevy (sopky, gejzíry, horké prameny). Proč? Protože Islandem prochází středomořský rift, který od sebe odděluje Euroasijskou a Severoamerickou tektonickou desku. Ty se od sebe oddělují. Může člověk tyto jevy nějak využívat? lázeňství vyhřívání (i chodníků) vytápění domů či skleníků (pěstování banánů) … 6. 5.

Island Patří Island mezi rozvinuté, nebo rozvojové státy? Které odvětví ekonomiky se může nejvíce podílet na tvorbě HDP Islandu? 7.

Island Island patří mezi rozvinuté země, ovšem byl velmi citelně zasažen ekonomickou krizí v roce 2008, během níž stát prohlásil, že stojí krok před bankrotem. Na HDP se nejvíce podílí rybolov a s ním spojený průmysl.

Island Jak se mohou lidé na Island a po Islandu dopravovat? 8.

Island Pro Island je důležitá letecká a námořní doprava (včetně kabotážní). Silniční doprava má zvláštní postavení. Po obvodu ostrova vede zpevněná silnice, do drsného vnitrozemí vedou většinou nezpevněné cesty a je sem povolen vjezd pouze vozům s pohonem 4x4 či tzv. terénním autobusům. 9.

Pomocí mapy vyplňte poslední část pracovního listu.

Otázka k zamyšlení na závěr Patří Island do Evropy? Ze kterých hledisek ano a ze kterých ne?

Zdroje obrázků AKIGKA. Wikimedia commons [online]. 2006 [cit. 2010-08-28]. File:Iceland_sat_cleaned.png. Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Iceland_sat_cleaned.png>. BJARMASON, Ævar Arnfjörð. Wikimedia commons [online]. 2004 [cit. 2010-08-28]. File:Iceland_satellite.jpg. Dostupné pod licencí public domain z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Iceland_satellite.jpg>. SHAFFT, Stefan. Wikimedia commons [online]. 2006 [cit. 2010-08-28]. File:Grassodenhäuser.jpg. Dostupné pod licencí public domain z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Grassodenhäuser.jpg>. JUTA. Wikimedia commons [online]. 2006 [cit. 2010-08-28]. File:Hindisvik-Iceland-20030601-2.jpg. Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hindisvik-Iceland-20030601-2.jpg>. SVART. Wikimedia commons [online]. 2005 [cit. 2010-08-28]. File:Iceland_Mid-Atlantic_Ridge_Fig16.gif. Dostupné pod licencí public domain z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Iceland_Mid-Atlantic_Ridge_Fig16.gif>. MCLASSUS, Roger. Wikimedia commons [online]. 2005 [cit. 2010-08-28]. File:1972_Iceland_Namaskard_tent.jpg. Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:1972_Iceland_Namaskard_tent.jpg>. KRAPF, Hansueli. Wikimedia commons [online]. 2006 [cit. 2010-08-28]. File:Vestmannaeyjar020.JPG. Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vestmannaeyjar020.JPG>. MCLASSUS, Roger. Wikimedia commons [online]. 2005 [cit. 2010-08-28]. File:Iceland_car_stuck_in_river_1972.jpg. Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Iceland_car_stuck_in_river_1972.jpg>. JUTA. Wikimedia commons [online]. 2006 [cit. 2010-08-28]. File:Icelandic-Road-Sign.JPG. Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Icelandic-Road-Sign.JPG>. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.