Kam jsem došla… …prezentace postupu práce na disertaci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zohlednění genderu jako dlouhodobého cíle projektu Prevence obchodování s dětmi v Etiopii a jejich rehabilitace Inka Píbilová.
Advertisements

Cíle a postupy empirického výzkumu
Bakalářská práce FFMU v Brně, Ústav české literatury a knihovnictví
Potírání obchodování s lidmi za účelem pracovního vykořisťování
Cizinci Vláda České republiky v roce 1999 zahrnula problematiku integrace cizinců na území České republiky do státní politiky. Bylo to jedinečné a velmi.
Ústav pedagogických věd FF MU
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Jan Morávek, Ph.D. Institut sociologických studií FSV UK Praha AT konference 2011 Seč Total harm: komplexní metoda pro analýzu drogové politiky.
Co má obsahovat prezentace
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Postup výzkumného šetření v projektové fázi I. V projektové části směřují výzkumné práce k přípravě výzkumného šetření pro získání empirických informací.
Sociologický výzkum.
Systémová a strukturně-funckionální analýza (D. Easton, G. Almond)
Jak jste dopadli? Kvaliťák nebo kvantiťák? Kreativec nebo analytik?
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový výzkum Ročník / obor studia:III.
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
VY_32_INOVACE_EKO_06 MARKETINGOVÝ VÝZKUM I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Komunitní sociální práce
Diplomový seminář I – 3. hodina Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek.
Řešení informační bezpečnosti v malých a středních firmách Pavel Šnajdr – Informační management 2 Diplomová práce.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Sběr dat, tvorba výzkumného souboru PSY 118, PSY474 Metodologie psychologie (kvalitativní přístup) Přednáška 4 Prof.PhDr. Ivo Čermák, CSc.
Prezentace projektu doktorského studia
Případová studie Seminář 2014.
Struktura bakalářské práce
- strategie pro harmonizaci politik otevřeného přístupu v Evropském výzkumném prostoru Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita.
OBHAJOBA BAKALÁŘSKÉ DIPLOMOVÉ PRÁCE
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Projekt DP – POT MKH DIS1 téma DP: Vliv podnikové kultury na efektivnost podniku téma DP: Vliv podnikové kultury na efektivnost podniku autor: Petr Kuchař,
Základy pedagogické metodologie; seminář Mgr. Zdeněk Hromádka
Projekt BP – POT MKH DIS1 téma DP: Vliv podnikové kultury na efektivnost podniku téma DP: Vliv podnikové kultury na efektivnost podniku autor: Petr Kuchař,
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Teambuilding 2 Posouzení potřeby Podávání zpětné vazby
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Příprava opatření proti „klientskému systému“ 9. října 2006 Lenka Myslíková odbor bezpečnostní politiky Ministerstvo vnitra.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Základy pedagogické metodologie Kateřina Vlčková Katedra pedagogiky PdF MU PS 2015.
Projekt POLYCE Markéta Borovská, Útvar rozvoje hl. m. Prahy Národní informační den pro zájemce OP ESPON února 2011.
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Veřejná politika Garant kursu a přednášející:
MAGISTERSKÝ STUDIJNÍ PROGRAM: HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA A SPRÁVA
MARKETING Přednáška P
Zdravotnický management
Didaktické prostředky
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Strategie regionu, obce
Workshop k akčnímu výzkumu
Kariérní řád a motivace k dalšímu vzdělávání učitelů
Zdravotnický management
Zdravotnický management
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Úvod do kvalitativního výzkumu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Zdravotnický management
MARKETING Přednáška P
Transkript prezentace:

Kam jsem došla… …prezentace postupu práce na disertaci Postavení obchodovaných osob jako problém veřejné politiky (pracovní název) Petra Kutálková 2. ročník 27.5.2009 Školitel: PhDr. Martin Cejp, CsC.

Obsah prezentace Předmět a cíle disertační práce Teoretická východiska metodologie Metody sběru dat Etické a metodologické otázky sběru dat od obchodovaných osob Dotazy k auditoriu

Předmět disertační práce Politika prevence a boje proti obchodování s lidmi (OSL) v ČR s důrazem na situaci a problémy obchodovaných osob První a další fáze zpracování disertace Východiska pro zkoumání v rámci první části : nespokojenost se stávající situací významné změny od roku 1993 (změna definice, rozšíření pole aktérů, vliv mezinárodních organizací i EU, změna v praktikách obchodníků s lidmi, změna struktury obchodovaných osob v péči NNO absence výzkumů v této oblasti

Cíle první fáze Popsat a vytýčit hranice problémů v oblasti politiky prevence a boje proti OSL s důrazem na situaci a problémy obchodovaných osob skrze metody policy analysis( zejm. boundary analysis) Přispět k diskusi metodologie policy analysis Využití a možnosti policy analysis, kde chybí zadavatel? Osoby, ke kterým směřuje politika, jako aktéři? Osoby, které prožily traumatickou zkušenost/OSL a jejich účast ve výzkumu?

Teoretická východiska metodologie Policy analysis (Dunn, 2004; Bardach, 2000, Veselý, 2005; Veselý a Nekola eds, 2007) „Policy analysis je proces multidisciplinární výzkumné činnosti směřující k tvorbě, kritickému zhodnocení a komunikaci informací, které jsou využitelné k porozumění a zlepšení politik“ (Dunn, 2004:2) Povaha problémů - problémy jsou konstrukce (Dunn, 2004; Veselý, 2005; Parsons, 1997 a další)

Boundary analysis Na počátku existují problémové situace, které zažívají političtí aktéři nebo jiní lidé, nikoli přesně definovaný problém. V rámci procesu strukturace problému je nutné vytýčit hranice metaproblému, konstruovat definici problému substantivního a problém formalizovat (Veselý, 2005 stránky 18-19). Boundary analysis - stanovení hranic metaproblému Relativně kompletní sada formulací problému může být načrtnuta skrze tři kroky: získání informací od saturovaného vzorku aktérů vyvození problémových reprezentací stanovením hranic problému (Dunn, 2004 str. 98).

Metody sběru dat (primární data) Polostrukturované rozhovory s aktéry/aktérkami základní soubor : účastníci a účastnice koordinačních schůzek, klientky a klienti nevládních organizací Snow ball metoda s cílem saturovat vzorek Rámec dotazování: formulace problémů v oblasti politiky prevence a boje proti obchodování s lidmi s ohledem na situaci obchodovaných osob/obětí obchodování s lidmi; „Nová role PK“ Faktory ovlivňující získávaná data: moje „účast“ v systému (formální/neformální kontakty), znalost prostředí, odlišný způsob získávání „profesionálních aktérů/rek“ a „klientely“

Metody sběru dat (sekundární data) odborné studie, expertizy a veřejně politické studie, publikace a zprávy zájmových skupin či konzultantů a odborníků realizované na území České republiky od roku 2006 (Burčíková, 2007) (Burčíková, 2008) (Burčíková, a další, 2008) (Hulíková, 2007) (Krebs, a další, 2009) (IGAC, 2006) (Trávníčková, a další, 2006) a další. Dokumenty a záznamy veřejné správy – zejména Národní strategii boje proti obchodování s lidmi, Zprávu o situaci obchodování s lidmi za rok 2008, zápisy z pravidelných  koordinačních schůzek a další Články v médiích (Výběr dle předmětu výzkumu)

Obchodované osoby jako jedny z klíčových aktérů/aktérek? Etické a metodologické aspekty vedení rozhovorů s obchodovanými osobami aktuálně řešené otázky Obchodované osoby jako jedny z klíčových aktérů/aktérek? Je možné získávat informace pro výzkum od obchodovaných osob či osob, které prožily traumatickou zkušenost?

Etické a metodologické aspekty vedení rozhovorů s obchodovanými osobami Východiska: Odborná literatura vážící se k metodologii výzkumů OSL a příbuzných témat Metodologie realizovaných výzkumů, na kterých se podílely OO (Publikace k etice výzkumů, metodologii kvalitativních výzkumů) metodologií je nutné ošetřit: Informovaný souhlas Důvěrnost a právo na soukromí Nezraňující způsob výzkumu Bezpečnost (Brunovskis, a další, 2007; Callamard, 1999; Ellsberg, a další, 2005; Harrison, 2006; Zimmerman, 2006; United Nations Inter- Agency Project on Human Trafficking , 2008; Surtees, 2007 a další ).

Diskuse k etickým aspektům metodologie rozhovorů s OO Etické rámce obecně Informovaný souhlas Orální x písemný Vliv moci a získání informovaného souhlasu Finanční honorování Možnost výpovědi souhlasu Bezpečnost Osoba, která se účastní výzkumu Výzkumník/výzkumnice Bezpečnostní plán Nakládání s daty Nezraňující způsob výzkumu Příprava výzkumného týmu (prevence zranění na obou stranách) Vedení vlastního rozhovoru a ukončení rozhovoru Kontakt na pomáhající organizace Supervize

Stávající otázky Policy analysis, kde chybí zadavatel? Zdroje/zkušenosti ve vztahu k boundary analysis Osoby, ke kterým směřuje politika, jako aktéři? Metodologie či metody, které zkoumají osoby, jež mají ve své biografii traumatickou zkušenost

Základní zdroje Bardach, Eugen. 2000. A Practical Guide for Policy Analysis (The Eightfold Path to More Efective Problem Solving). New York : Seven Bridges Press, 2000. ISBN 1-889119-29-6. Brunovskis, Anette a Surtees, Rebeca. 2007. Leaving the past behind? místo neznámé : Fafo, 2007. ISBN 978-82 7422-607-4. BUrčíková, Petra. 2007. Obchodování s lidmi v jiných sektorech než je sexuální průmysl - problémy a nejasnosti z pohledu La Strada ČR. [autor knihy] Pavla Špondrová a (ed). Obchdování s lidmi, problematika nucené práce. místo neznámé : Liga lidských práv, Rada Evropy, 2007, stránky 53-59. Callamard, Agnés. 1999. A Methodology for Gender Senzitive Research. místo neznámé : Amnesty International Publications and The Centre for Human Rights and Democratic Development, 1999. ISBN: 2-9220084-21Y-3. Disman, Miroslav. 1993. Jak se vyrábí sociologická znalost . Praha : Karolinum, 1993. ISBN 80-7184-141-2. Dunn, William, N. 2004. Public Policy Analysis - An Introduction. third edition. New Jersey : Pearsons Prentice Hall, 2004. ISBN 0-13-097639-3. Ellsberg, Mary a Heise, Lori. 2005. Researching Violence Against Women: A Practical Guide for Researcher and Activist. Washingtom DC : World Health Organization PATH, 2005. ISBN 92 4 154647 6. Harrison, Deborah, L. 2006. Victims of Human Traffiicking or Victims of Research . neuvedeno : University of East Anglia, 2006. rukopis disertace. Hulíková, Tereza. 2007. Obchodování s lidmi a nucená práce v mezinárodním kontextu. [autor knihy] Pavla ed. Špondrová. Obchodování s lidmi, problematika nucené práce. místo neznámé : Liga lidských práv, Rada Evropy, 2007, stránky 83-88. IGAC. 2006. Potírání obchodu s lidmi v ČR a možnosti optimalizace bezpečnostní politiky. místo neznámé : Ivan Gabal Analysis & Consulting, 2006. Krebs, Michal a Pechová, Eva. 2009. Zpráva z projektu: vietnamští dělníci a delnice v českých továrnách. [Online] 2009. [Citace: 15. únor 2009.] http://www.strada.cz/download/files/Vietnamstidelnici.pdf. Parsons, Wayne. 1997. Public policy: an introduction to the theory and practice of policy analysis. Cheltenham : Edwar Elgar Publishing, Inc. , 1997. ISBN 1 85278 553 5. Paterová, Hana. 2007. Etické aspekty analýzy a tvorby veřejných politik. [autor knihy] Arnošt Veselý, Martin Nekola a (eds). Analýza a tvobra veřejných politik: přístupy, metody, praxe. Praha : Slon, 2007. Silverman, David. 2005. Ako robiť kvalitatívny výskum. Bratislava : Ikar, 2005. ISBN 80-551-0904-4. Surtees, Rebecca. 2007. Listening to Victims. Vienna : ICMPD, 2007. ISBN 3-900411-09-3. The Regional Working Group on Child Labour in Asia. 2002. Handbook on Action Oriented Research on the Worst forms of Child Labour including Trafficking in Children . Bangkok : The Regional Working Group on Child Labour in Asia, 2002. ISBN 974-90865-2-X. Trávníčková, Ivana a Blatníko, Šárka. 2006. Motivační a demotivační faktory ovlivňující obchdované osoby při rozhodování o vstupu do Programu podpory a ochrany obětí obchodování s lidmi . místo neznámé : IKSP, 2006. United Nations Inter- Agency Project on Human Trafficking . 2008. Guide to Ethic and HUman Rights in Counter Trafficking . Bangkok : United Nations Inter- Agency Project on Human Trafficking, 2008. ISBN: 978-974-257-233-4. Veselý, Arnošt a Nekola, Martin (eds.). 2007. Analýza a tvorba veřejných politik . Praha : SLON, 2007. 978-80-86429-75-5. Veselý, Arnošt. 2005. Metody a metodologie vymezení problému (Strukturace, definice, modelování a formulace problému v policy analysis). Praha : UK FSV CESES, 2005. ISSN: 1801-1519. Zimmerman, Cathy a kol. 2006. Stolen Smiles. LOndon : The London School of Hygiena and Tropical Medicine, 2006.