E-preskripce je část zdravotnického informačního systému, která umožní: zjednodušené předepsání receptu (Rp) s kontrolou vlastní preskripce přiřazení hlavní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pavel Březovský ředitel Státní ústav pro kontrolu léčiv
Advertisements

Enterprise řešení pro elektronický podpis VerisignIT
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Léková politika MUDr. Milan Cabrnoch
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
ICT ve zdravotnictví 2010 Důvody a možná řešení ePreskripce.
RNDr. Božena Macešková, CSc.
Elektronická preskripce
Pozitivní listy pohledem zdravotních pojišťoven
Nemocniční informační zdroje v systému e-zdravotnictví 3. října 2012 Ing. Vladimír Rous, MBA.
PROJEKT EZK ROKY 2001 AŽ 2011 PILOTNÍ PROJEKTY
„Kvalitnější zdravotní péče pro českou olympijskou reprezentaci“
Martin Beneš © 2009 Státní ústav pro kontrolu léčiv ePreskripce – mýty a skutečnosti zřízení a provoz zabezpečeného centrálního úložiště Martin Beneš 19.
Problémy lékové politiky v ČR
Expertní systém pro preskripci Ing. Lubomír Dvořáček, Ph.D.
Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky.
1 PDIS Táborský Otakar Výhody systému nástroj pro ovlivňováni chování pacienta ISO, CEN, ČSN, HL7 rozvoj eHealth spolupráce se zdravotní.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Elektronické služby VZP ČR
Předávání informací ve zdravotnictví
Úvod do výuky lékárenství
Aplikace pro vedení a kontrolu Příloh č. 2 pro ZZ STAPRO s.r.o. Pernštýnské nám Pardubice
Lékárny v současném systému zdravotní péče RNDr. Božena Macešková, CSc
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Národní plán rozvoje eHealth ICT Unie, pracovní skupina eHealth Konference: „ICT ve zdravotnictví“, , Malostranský palác.
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
eHealth vs eGovernment : souboj bez vítěze
úvod do farmakologie co je to farmakologie
Pohled samosprávy na eHealth
Systém DESA DŮVĚRYHODNÁ ELEKTRONICKÁ SPISOVNA A ARCHIV
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Doc. Dr. Jiří Kofránek, CSc. Bezpečné elektronické recepty Laboratoř biokybernetiky ÚPF Univerzita Karlova v Praze -1. lékařská fakulta.
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
ELEKTRONICKÝ PODPIS Jiří Suchomel tel.: Přihlášení na:Tester kraj Heslo:ecibudrap.
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
Standardy výdeje léčivého přípravku a výkony lékárenské péče Mgr.Michal Hojný Vedoucí lékárník ÚL IKEM Praha Viceprezident ČLnK.
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Změny v lékárnách po Mgr. Jan Šípek Apatyka servis s.r.o.
BEZPEČNÉ UŽÍVÁNÍ LÉKŮ PharmDr. Lubomír Chudoba Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny PČR 9. června 2015.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
EPreskripce – lékařský záznam – pozadí a zkušenosti z Dánska 17. prosince 2008 SÚKL Praha Příprava lékáren na ePreskripci a poskytování údajů o vydaných.
Identifikace pacientů v MOÚ J. Kocourková, H. Vorlíčková, Masarykův onkologický ústav, Brno.
Karta klienta Integrace agend zdravotních a sociálních Jiří Schlanger Ministerstvo zdravotnictví ČR Vladimír Šiška Ministerstvo práce a sociálních věcí.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP SÚKL.
Léčba vzácných onemocnění Léčivé přípravky na vzácná onemocnění – dostupnost a náklady Mgr. Filip Vrubel 21. listopadu 2012 ředitel odboru farmacie.
[ 1 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Pokyn DIS-13 PharmDr. Kamil Kalousek.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
C O N N E C T I N G B U S I N E S S & T E C H N O L O G Y Seminář č.20 - Příprava lékáren na ePreskripci a poskytování údajů o vydaných LP Roman Slowioczek,
Práce s datovými úložiště Jan Málek. Cíl studia Získat přehled o základních životních fázích dokumentu, povinnostech původce při jeho uchování a typech.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
eRecept – aktuální stav a plánovaný vývoj do
Skutečné náklady a potenciální přínosy systému eRecept
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Informace z úseku regulace NLZP
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
Pacientský souhrn Funkce národního konektoru Sestavení Patient Summary.
„Stárnutí populace – analýza nákladů zdravotního a sociálního systému“
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
následná lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
Akutní lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Pacienti s poruchou autistického spektra v datech NRHZS
Transkript prezentace:

e-preskripce je část zdravotnického informačního systému, která umožní: zjednodušené předepsání receptu (Rp) s kontrolou vlastní preskripce přiřazení hlavní diagnózy (Dg) k předepsanému léku (u vybraných Dg využití preskripčních schémat), kontrolu správného dávkování a kombinací léčiv automatické ověřování platnosti Rp a výdeje předepsaných léků evidenci Rp, elimininaci zneužití a padělání Rp zpracování on-line statistik Rp vč. analýz vazby preskripce k Dg, … informace o cenách léků a o výši spoluúčasti pacientů ; Ověření, evidence, statistické zpracování dat LékařFarmaceut Centrální úložiště

e-preskripce - výhody Odbornost přehled farmakoterapie pacienta (archivace dat 5 let) předpoklad účelné farmakoterapie (lékový záznam pacienta - dohled nad dávkou, kombinací a dobou užívání léků, předcházení nežádoucím interakcím léků) podpora kvality, dostupnosti a přiměřené ceny zdravotní péče (analýza trendů preskripce a úspěšnosti léčby, spotřeb léků, výše spoluúčasti, farmakoekonomika,…) Administrativa jednoznačná identifikace a validace údajů pojištěnce, eliminace falsifikátů a duplicit možnost = elektronické vyúčtování péče, individuální pojistné plány, statistiky nadstavba = on-line dostupné číselníky HVLP, ZP,… a změny v cenách a úhradách Předpoklady vybavenost PC a speciálním softwarem souměřitelnost listinné a el. forma Rp odborná a finanční motivace ZZ k využívání systému e-preskripce Zahraniční zkušenosti s ePreskripcí většinou lokální projekty identifikace pacienta (věk,pohlaví,ZP) předepsaný lék (síla, dávka, vel.bal., způsob užívání) identifikace předepisujícího informace o výdeji léku

e-preskripce - praxe 1) Předepíši recept v elektronické podobě ve svém informačním systému ve formátu standardního rozšiřitelného značkovacího jazyka, a to bez jednoznačných elektronických identifikačních znaků receptu a léčivých přípravků, které mají být podle receptu vydány. 2) Elektronický Rp (el. Rp) opatřím zaručeným elektronickým podpisem a zašlu do Centrálního úložiště. 3) Centrální úložiště obratem zašle potvrzení o přijetí, zpracování, uložení el.Rp a elektronické identifikační znaky, které se v mém programu uloží pro můj pozdější přístupu k el. Rp. Předané el. identifikační znaky dám pacientovi pro identifikaci předepsaného léku pro výdej v lékárně. 4) Údaje v el. Rp mohu do vydání léků lékárnou měnit či stornovat. 5) Data v CÚ jsou uchovávána 5 let, pacient mi může umožnit přístup i k el.Rp všech kolegů. AllScripts Ukázka výstupu dat z Centrálního úložiště amerického programu pro ePreskripci