Návykové chování Mgr. Radim Slaný.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DROGY.
Advertisements

DROGY a ŠKOLA POZNÁVÁNÍ NEBEZPEČÍ.
Drogy a jejich účinky MUDr. Jakub Minařík.
PREZENTACE O DROGÁCH JMÉNEM: VYPRACOVAL: JAN ŠIMEČEK
Národní strategie protidrogové politiky
Referát DROGY Daniel Fröhlich Pomáhala mi tato stránka
DĚLENÍ DROG.
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Metodika výzkumu užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách – pilotní ověření SocioFactor s.r.o. Chopinova 523/ Ostrava.
Sociální patologie SCPT SCPA
VY_32_INOVACE_VkZ.8.15-Látky poškozující zdraví název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník – Člověk a zdraví -
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Návykové látky, závislosti
Drogy Výchova ke zdraví.
Drogová závislost.
Návykové látky, alkaloidy, drogy
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Alkoholismus.
..a co jste o nich nevěděli
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
„Hulda“ v terapeutické komunitě Josef Radimecký, Jakub Solčány AT Konference Měřín –
KOFEIN - Kofein je pravděpodobně nejrozšířenější stimulant na světě, který se užíváním ve větším množství stává drogou. Kofein je hořká, bílá krystalická.
Heřmanová Lucie, 4.B Drogy
Drogy a já Jméno: Třída: Datum:.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
NEBEZPEČÍ TOXIKOMANIE A PROMISKUITNÍHO ŽIVOTA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Závislost na nealkoholových drogách
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/3_ Téma: Drogové závislosti Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Rodina se závislým partnerem Vypracovala: Barbora Šindelková Kamila Vébrová.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová ZÁVISLOST A DROGY Drogy se vyrábějí i z léků. Nitrožilní aplikace drog.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Ilegální drogy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák DROGY Co je vlastně droga? Měkká droga - proč? Může být doping droga? Tvrdá.
Závislí jako cílová skupina sociálních služeb. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí.
Zdroj obrázků: Sociálně patologické jevy společensky nežádoucí jevy.
Rizika ohrožující zdraví
Návykové chování Mgr. Radim Slaný.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Drogy
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) 
Nikola Skopálová 7.třída
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_DROGY Výchova ke.
Ví, co jsou to drogy a uvědomuje si riziko závislosti
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Daniel Štěpka, Petr Novák
Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
číslo: VY_32_INOVACE_14_10 číslo:
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Drogy Co je droga, účinky drog, druhy drog
Drogy – nebezpečí návykových látek
Drogy Chemie ohrožuje zneužívané přírodní látky a návykové látky
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Návykové chování Mgr. Radim Slaný

http://www.youtube.com/watch?v=kDlmkExRei0&feature=fvsr

Proč? Proč lidé berou drogy? Co motivuje člověka k tomu, aby někdy alespoň okusil nějakou drogu, v tom horším případě se stal na droze závislý? Proč hodlají lidé podstoupit takové riziko i přesto všechno, co o drogách vědí? Individuální věc každého jedince (princip svobodné vůle), do té doby, než droga ovlivňuje nejenom jedince

Drogová závislost Mezinárodní klasifikace nemocí vymezuje závislost jako "skupinu fyziologických, behaviorálních a kognitivních fenoménů, v nichž užívání nějaké látky nebo třídy látek má u daného jedince mnohem větší přednost než jiné jednání, kterého si kdysi cenil více."

Mezi charakteristické symptomy rozvinuté závislosti jsou řazeny zejména: silná touha nebo pocit puzení systematicky užívat psychoaktivní látky, alkohol a tabák (craving) potíže v kontrole jejich užívání výrazný somatický odvykací stav při jejich absenci průkazná tolerance projevující se abúzem vyšších dávek návykových látek postupná deteriorace zájmů, schopností a sociálních vazeb abúzera pokračování v abúzu přes jasný důkaz zjevně škodlivých následků

Dělení návykových látek 1, tvrdé a měkké drogy Asi nejznámější dělení na drogy tvrdé a měkké se vztahuje k riziku, které se pojí s jejich užíváním. Někdy se také mluví o drogách s akceptovatelným rizikem a drogách, u kterých je riziko spojené s jejich užíváním příliš velké, tedy neakceptovatelné. Zjednodušeně lze říci, že čím je droga "tvrdší", tím větší poškození je schopna vyvolat. U heroinu, morfinu, durmanu, toluenu a některých dalších látek může snadno dojít k smrtelnému předávkování již při prvním užití drogy.

Tvrdé a měkké drogy

2, dělení podle převládajícího účinku a, tlumivé (narkotické) látky vyvolávají útlum nervového systému - opioidy- heroin, morfium, metadon, kodein - benzodiazepiny- diazepam (valium) - barbituráty - alkohol b, stimulační látky zvyšují aktivitu duševní i tělesnou - pervitin, kokain c, halucinogeny nebo psychedelika - kanabinoidy- marihuana, hašiš - LSD, psylocibin (lysohlávky)

Drug harms in the UK

Drug harms in the UK Heroin Pervitin Kokain Tabák Marihuana Barbituráty 7. Methadon Anabolické steroidy Extáze LSD Lysohlávky

Které drogy nejvíc škodí? Jedna z otázek, která je velmi důležitá. Jako nejškodlivější z nového průzkumu vychází heroin, na druhém místě je kokain a na třetím barbituráty. Tabák a alkohol mají na svědomí 99 procent úmrtí, která nějak souvisí s návykovými látkami. Bezkonkurenční co do zdravotních i ekonomických škod napáchaných uživatelům, jejich rodinám i zdravotním „kasám“ je opět alkohol... Proč patří alkohol a tabák mezi všeobecně tolerované drogy, zatímco zákony postihují kuřáky marihuany či uživatele taneční drogy?

Existuje několik hlavních rysů, které určují škodlivost té které návykové látky: jak poškozuje zdraví člověka, jak rychle a jak silnou závislost vyvolává a jaký je dopad drogy na rodiny, společnost. Drogy ničí játra, ledviny, srdce, mozek, zkrátka celé tělo. A to dvojím způsobem: akutní otravou a dlouhodobým působením. Drogy, které si jejich uživatelé píchají do žíly, mají například mimořádně vysoké skóre co do akutního i dlouhodobého ohrožení organismu (intoxikace, žloutenka, HIV), akutní nebezpečí předávkování také řadí na přední místa opiáty, srdeční zástava hrozí po užití kokainu. Tabák a alkohol vedou zase v tom, že jejich dlouhodobé užívání "zaručuje" mnoho nemocí a způsobuje i smrt.

Proč lidé vlastně užívají návykové látky? V dnešní konzumní společnosti zaměřené na výkon, na rychlé užití si a na intenzívní zážitky se návykové látky užívají snad ještě více, než kdykoli jindy. Drogy dokáží (alespoň na počátku jejich užívání) rychle, poměrně levně a hlavně téměř bezpracně člověku zprostředkovat stav změněného vědomí a tím i rozkoš nebo slast, jejichž prožitek patří k základním lidským potřebám, byť se míra potřeby jejich uspokojování u každého jednotlivce liší.

Existuje celá řada jiných způsobů, jak dosáhnout stavu změněného vědomí, než je užití drogy. Ty jsou ale zpravidla více náročné na vlastní aktivitu člověka, ať už jde o tanec, provozování hudby či o její poslech, o sport či cvičení, o provozování sexu či zamilování se, o návštěvu filmu nebo divadelního představení, o denní snění či o skok do ledové vody po sauně. Seznam těchto lidských činností by mohl být pravděpodobně nekonečný, ale jedno mají společné. Lidé jim věnují většinu svého volného času, energie i vydělávaných peněz. Z toho lze usuzovat, že dosahovat stavu změněného vnímání je něco, co lidé dělají velmi rádi, a dokonce že dosahování takových stavů je jednou z potřeb, s nimiž se rodí.

Důvody užívání návykových látek? Prozkoumat self (své vlastní já) Změnit náladu Léčba nemoci Uniknout nudě a beznaději Podpořit a zlepšit sociální interakci Zlepšit smyslovou zkušenost a rozkoš Zlepšit fyzický výkon Rebelovat Zařadit se mezi vrstevníky Vytvořit si vlastní identitu Neschopnost čelit problémům „Moderní“ způsob života

Jak vzniká drogová závislost? 1. fáze - experimentální f. 2. fáze- sociální užívání (nebo také tzv. víkendové braní) 3. fáze - každodenní užívání 4. fáze - užívání k dosažení normálu („narkoman na plný úvazek“)

Měli bychom se všichni zamyslet nad problémem užívání drog Měli bychom se všichni zamyslet nad problémem užívání drog. Drogy nejsou věc, která potká jen lidi co neznáme. Může potkat i naše děti, naše rodiny a přátele. Drogy jsou všude kolem nás a je jen na nás, s jakou tolerancí k nim budeme přistupovat. Měli bychom se hlavně zaměřit na fakt, že legální drogy jako jsou alkohol a tabák způsobují mnohokrát větší újmy než drogy ilegální, jako je marihuana apod.

Použitá literatura: NUTT, David, Leslie KING a Lawrence PHILLIPS. Drug harms in the UK: a multicriteria decision analysis. The Lancet [online]. 2010, roč. 376, č. 9752 [cit. 2013-03-13]. DOI: 10.1016/S0140-6736(10)61462-6. Dostupné z: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(10)61462-6/fulltext SLANÝ, R. Drogy a kreativita, motivace k závislosti. bakalářská práce. 2008. MU http://compex.zdravi-cz.eu/drogy-rozdeleni-ucinky.php