Pán prstenů: Symbolika Ježíšova příběhu?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
Advertisements

Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
DUCHOVNÍ POTŘEBY (NEJEN) UMÍRAJÍCÍCH PACIENTŮ A JAK SE K NIM STAVĚT
1. Láska, kterou Ježíš dává do srdcí věrným svým, láska je, jež neustává, láska k dobrým i zlým, láska, kterou žádná bouře nemůže uhasit, láska mocná jako.
Integrita bezúhonnost
O Ježíši Kristu a Božím království
Dosáhni cíle!.
3. neděle adventní/část 2. Advent nás vybízí zastavit se v mlčení, abychom mohli vnímat Boží přítomnost zde na zemi. ADVENT JE DOBA PŘÍTOMNOSTI A OČEKÁVÁNÍ.
1. Jaká radost žít, | mohu-li jen mít | v světě tom přítelem Ježíše! | I když opuštěn slzy roním jen, | nahradí blízkostí svou mi vše. Jaká radost žít.
Ve společenství s Matkou Boží
≈1 Pe 1·8–9. 1Pe 1·9 Naše vírazáchrana duší. Záchrana z čeho? Z hříchu ze smrti. Jak tedy té víry dosáhnout? – Jak se stát věřícím?
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Centrum pro katechezi Olomouc ve spojení: pád člověka + jeho pozvednutí k Bohu; -je spojena s osobními dějinami člověka. Centrum pro katechezi.
Každý člověk se někdy v životě ocitne jakoby na pokraji propasti… K vrcholným dovednostem křesťanského života patří porozumění tomu, jak se kříž, na kterém.
Místo modlitby Centrum pro katechezi Olomouc 2013.
Ježíš přišel, aby hledal a spasil, co zahynulo. Je hrozné ztratit Důležitou věc Vztah s člověkem Blízkého člověka (smrt)
1. Přemohl Ježíš smrti noc, | z hrobu vstal na úsvitu. | Jeho je sláva čest i moc | a on nám kráčí na pomoc, | na pomoc svému lidu.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Počátky Základního kamene Konstantin. Konstantin byl pohan. Byl to chytrý vládce a potřeboval upevnit svou moc.
Christopher Paolini Spisovatel
Hledání ztracené pravdy 1.Pravda Boží – zjevená v Písmu...já jsem cesta, PRAVDA i život. 2.Pravda jako skutečný stav věcí (pozemských)
Pán prstenů je skvělá fantasy, která uchvátí nejen děti ale díky své propracovanosti se zalíbí i velkému počtu dospělých. Podle této skvělé knihy bylo.
J.R.R. Tolkien Berenika Králíková. John Ronald Reuel Tolkien 1892 – 1973 narodil se v Africe, ale žil v Anglii studoval klasickou angličtinu a literaturu.
Věřím v CÍRKEV.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
1. Hrad přepevný je Pán Bůh náš, | zbroj výborná i síla. | On chrání nás, | když satanáš své proti nám vysílá. | Ten starý nepřítel zničit by nás chtěl,
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
1. Přišel na zem konat dílo spásy a lidem bídným s láskou pomáhal,
Přišel na zem 1. Přišel na zem konat dílo spásy a lidem bídným s láskou pomáhal ke svobodě zval zotročené hříchem, můj Pán. Světem šel a lidskou nesl.
Věřím v Ducha.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci Vše je snadné, když Bohu uvěříme a když mu řekneme: „Zde jsem, Pane.“ Vyrobilo centrum pro katechezi v.
Milost přijímám od druhého přijímám od druhého můžeme ji druhým předávat můžeme ji druhým předávat spasení je zdarma - vstup dveřmi spasení je zdarma -
DOBRO –ZLO. DOBRO Bůh sám je dobro. Dobro neexistuje mimo Boha.
Víra přivádějící k úžasu
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
literatura s prvky SCI–fi, fantazy literatura
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 2008/09 Petr Jandejsek.
Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc Mojžíš se často a dlouho zdržuje při rozhovorech s Pánem. Jedná se o důvěrný vztah k věrnému Bohu. Při těchto.
John Ronald Reuel Tolkien
Víra a náboženství Výchova k občanství – 6. ročník
Rysy Ježíšovy modlitby Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
1. Buď tobě sláva, jenž jsi z mrtvých vstal
Viktor Baláž Existuje křesťanský superman? Žil král David vítězný život? Žil apoštol Pavel vítězný život? Žil Pán Ježíš vítězný život? Rozdílnost.
Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
Odpuštění a smíření 4 teze. 1. Proces smíření začíná u oběti cílem je obnovit lidskou důstojnost oběti, kterou viník poničil cílem je obnovit lidskou.
1. Když nebeský duši mou proniká mír, ať hrozí mi svět ze všech stran, mé srdce už nestrhne bouřlivý vír, bezpečnou kotvou mou můj je Pán. Šťasten jsem.
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
1. Zda pokoj zde, v tom světě žalostném? | Krev Ježíšova svědčí: Pokoj v Něm!
POKUŠENÍ S hudbou – úvod k tématu POKUŠENÍ.
1. Já jdu tam do Boží země, kde vládne jas, já jdu tam do Boží země, kde vládne jas, kde je na věky mír.
1. Věříme, vládne Hospodin, | věříme Kristus, Boží Syn, | z věčného Boha zrozený, | je mocný, blahoslavený.
Neviditelná realita – cesta k záchraně Vyškov, Viktor Baláž.
MOJŽÍŠ-DAVID-UČEDNÍCI
Slovo života Slovo života Prosinec 2011 Prosinec 2011.
Markovo evangelium. Autor a datum vzniku Marek 50. – 60 po. Kr.
Skutečná svoboda Bohumír Novotný, , AC Ivanovice n.H.
Spirituální teologie 10. VZÁJEMNÉ PŘEBÝVÁNÍ. Úvod „Vy však buďte dokonalí, jako je dokonalý váš nebeský Otec.“ „Buďte velkorysí a milosrdní k druhým,
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Světová literatura pro.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
Hřích 1. porušení Božího obrazu
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 200/10
Ježíš.
Slovo života Listopad 2012.
CESTA LIDSKÉ DUŠE Nové nebe a země Nový Jeruzalém duše v novém těle
Hledání Boží cesty pro sbor
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Poznání Boží vůle.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Pán prstenů: Symbolika Ježíšova příběhu? Darina Bártová Zdroj: http://www.getsemany.cz/node/388

V Tolkienově díle Pán prstenů se objevuje reflexe jeho osobní víry. Hledání symboliky Ježíšova příběhu promítané do příběhu některých postav v trilogii Pán prstenů.

Frodo dobrovolně přijímá břímě zla svou volbou pomáhá, aby zlo ze světa odešlo Mt 26, 39–42 par.

Aragorn motiv skrytého krále zklamaná mesiášská očekávání Mk 8, 29-30 zklamaná mesiášská očekávání Mk 3,21 L 14, 3–4 L 5,30 způsob, jakým Aragorn prokazuje svůj nárok na trůn L 7, 18–23 - cesta po Stezkách Mrtvých v Apostolicu se o Ježíšovi vyznává „sestoupil do pekel“ Aragorn se stává králem po poslední vítězné bitvě se zlem - nepodobnost: období Kristovy vlády bude charakterizované bezprostřední Boží přítomností

Galadriel zápas s pokušením ovládnout Jeden prsten Mt 4, 1–10 par.

Gandalf je postaven před zásadní volbu tehdy, kdy mu Saruman nabízí podíl na moci volí setrvat na zdánlivě poražené straně dobra vede a chrání ty, kdo se rozhodli zničit Prsten až do dolů Moria, kde padá alegorie Ježíšovy smrti a vzkříšení nakonec zjevena jeho skrytá moc pneumatický rozměr: L 4, 18–19 Sk 2, 1–4

Shrnutí Moment existenciální volby, problém svobody a odpovědnosti nový rozměr v interpretaci Ježíšovy volby Zamyšlení by mělo povzbudit k odvaze žít svůj vlastní příběh a nebát se v něm odpovídat na ony „ježíšovské“ výzvy. Vždyť každý člověk naráží na své cestě na nedocenění, na pokušení moci, na nutnost volby mezi dobrem a zlem. Možná se to neodehrává tak dramaticky jako v knize, ale k lidskému životu to patří. Záleží na člověku, na jeho volbě, zda jeho osobní příběh ponese rysy příběhu Ježíšova.