FARC (FARC-EP).

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2.stupeň ZŠ Autor: Mgr.Martin Šimek, Masarykova ZŠ Plzeň
Advertisements

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Československo po válce
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
Vytvořil: Michal Mikula
Vypracoval: Jaromír Tlustoš
Válka ve Vietnamu.
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
Slovenské národní povstání a osvobození Československa
Vývoj politické mapy světa
Revoluce 1848/1849 v Evropě Jaro národů
Poválečné Československo
Terorismus.
USA a studená válka Mccartismus Rasová diskriminace
Španělsko v 16. století a vzestup Nizozemí
Ruské revoluce 1917.
Vytvoření protihitlerovské koalice, otevření druhé fronty
22. Březen 2013, Brno Mgr. Martin Hrabálek, PhD. Bezpečnost v regionu Latinské Ameriky „Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové.
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
Letadla 2. světové války Druhá světová válka začala v září roku 1939 německým vpádem do Polska a skončila v srpnu roku 1945 americkým atomovým bombardováním.
VY_32_INOVACE_2D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_454.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Tereza Hozová třída 5.A..
Charakteristické rysy československé demokracie
Nováčková Kateřina, Nováčková Dominika C2A
Suezská krize Jan Wolf, Ov/Vv, IV. r..
Americká občanská válka
Krize a zánik republiky
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Jana Matulová CHILE.
Konflikt mezi Hutuy a Tutsii
LIBYE Vypracoval: Petr Svojanovský.
Válka Severu proti Jihu
Mexicko-americké vztahy, Kuba v LA
2. světová válka v Evropě Koordinace postupu spojenců
Mexicko-americké vztahy
Mexiko. Dějiny Indiánské kultury Mexiko bylo již od 1. tis. př.n.l. zemí vyspělých civilizací. První vrchol představovala kultura Olméků v období 900.
Jižní Amerika-Kolumbie
REVOLUCE V RUSKU Přelom 19. a 20. století.
Kolumbijský vnitřní konflikt
Revoluce
ŠRÍ LANKA. Základní Info Počet Obyvatel : (2005) Rozloha : km2 Hustota : 306 obyv./km2 Jazyky : Sinhálština (úřední), Tamilština Hlavní.
Ohniska napětí po 2. světové válce. 1) Válka ve Vietnamu 2) Oblast Perského zálivu 3) Konflikt v bývalé Jugoslávii.
Indočínská válka  1945 – 1954 Indočínská válka = boj vietnamských komunistů x francouzské koloniální správě  1954 podepsány Ženevské dohody: 1) konec.
Svět po 2. světové válce. Mír Válka v Evropě skončila Německo bylo rozděleno na 4 okupační pásma, která si rozdělili vítězové (VB, Francie,
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno: Karin Šubrtová.
Kočí Kristýna UČO: Oficiální název: Španělské království Hlavní město: Madrid Rozloha: km² Počet obyvatel: 46 milionů.
 Terorismus je hrubé zastrašování politických odpůrců hrozbou síly a užití různých forem násilí. Vedle individuálního terorismu existuje terorismus.
Politika a společnost „První republiky“. Armáda Byla rychle vytvořena zejména z bývalých legií V roce 1919 musela vytlačit maďarské vojsko, které obsadilo.
Ruské revoluce 1917.
Protektorát Čechy a Morava
Mexicko-americké vztahy
Nástup totality v Československu
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Kolumbijský vnitřní konflikt
KAMBODŽA & LAOS Pavel Tvrdík, Oktáva 2008.
ČÍNA.
TERORISMUS.
Revoluce
Kolumbijský vnitřní konflikt
Název školy: ZŠ a MŠ Březno
Revoluce
Konflikty ve světě Význam ozbrojených sil Příčiny a důsledky konfliktů
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
Ruské revoluce 1917.
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
První čs. republika.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
Bolívie
OHNISKA NEKLIDU V SOUČASNÉM SVĚTĚ
Transkript prezentace:

FARC (FARC-EP)

FARC FARC - EP Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia – Ejército del Pueblo Revoluční ozbrojené síly Kolumbie – Lidová armáda Je nejstarší a v současnosti nejsilnější kolumbijskou ultralevicovou guerillovou organizací bojující proti státní armádě Oficiální datum jejího založení: 1964

Kolumbie Hlavní město – Bogota Počet obyvatel – 43 milionů Jazyk – španělština Náboženství – 90% římští katolící Státní zřízení – Prezidentská republika

Historie FARC-EP vznikla v polovině 60.let Cesta k jejímu vzniku již ve 40. letech 1948-1958 Občanská válka mezi Konzervativní a Liberální stranou OV – La Violencia - vypukla v Bogotě po zavraždění liberála Jorgeho Gaitána Povstání liberálů, ale i komunistických dělníků a rolníků – krvavě potlačeno vládními jednotkami -> CHAOS v zemi, ozbrojené oddíly konzervativců masově vraždí liberály a vyhlazují vesnice s jejich sympatizanty Reakce – Vznik partyzánských hnutí tvořených liberály i členy Komunistické strany OV – skončila v r. 1958 kompromisem mezi konzervativci a liberály -> útlum partyzánských bojů OV - Zavražděno – 300 000 Kolumbijců

Historie Po období La Violencia – Ne všichni partyzáni souhlasili s kompromisem a se složením zbraní V zemi stále přetrvává obrovská sociální nerovnost Nutná pozemková reforma, neboť: Na 300 000 rolnických farem připadalo jen 0,5% zemědělské půdy v zemi. Na 786 statkářských latifundií připadalo více než 25% veškeré zem. půdy. Další rozsáhlé plochy zemědělské půdy ve vlastnictví zahraničních společností – americká United fruit – plantáže pracující pro vývoz (banány, káva) podmínky zaměstnanců – blízké otroctví. Některá území v odlehlých částech země kontrolovaná během OV partyzány přežila i po kompromisu mezi konzervativci a liberály. Vláda nechala dlouhou tyto „republiky“ žít svým vlastním životem. (Nezávislá republika Marquetalia) Teprve pod přímým vlivem politiky USA „boje proti komunismu“ začal kolumbijský režim podnikat vojenské operace financované díky USA. )

Historie V roce 1964 – útok kolumbijské armády na Marquetalii – obrovská vojenská přesila – na vesnice shazován napalm a bomby – Marquetalia poražena. Ale partyzánské jádro přežilo a odešlo na jih do neprostupných džunglí a rozhodlo se pokračovat v boji. V čele Jacobo Arenas a Manuel Marulanda. Po pádu Marquetalie založili tzv. Jižní partyzánský blok, z něhož vznikl na konferenci oficiálně FARC. O 18 let později (1982) se konala „7. partyzánská konference“ – rozhodlo se o reorganizaci a modernizaci guerilových skupin na regulerní armádu. Ke jménu FARC se přidalo – EP (Lidová Armáda).

Guerilla – způsob boje V průběhu let se podařilo vytvořit silnou, stabilní, hierarchicky uspořádanou ozbrojenou sílu (asi 16 000 členů), schopnou vzdorovat vládě, Američanům, žoldákům, a polovojenským organizacím. FARC kontroluje asi 30 % území Kolumbie – zejména Jihovýchodní džungli a pláně při upatí And. Boj se vyznačuje: Malé skupinky bojovníků Operace probíhají v nepřehledném terénu ( taktika „zaútoč a zmiz“) Sabotáže, špionáže, únosy Výzbroj nebývá homogenní – často z ukořistěné výbavy nepřítele. Důležitým předpokladem úspěšného partyzánského boje je získání si sympatií domorodého obyvatelstva, které pak často zásobuje potravinami partyzánské skupiny. Hlavním důvodem získání obyvatelstva je fakt, že antipatie obyvatelstva mají za následek vyzrazování pozic partyzánů nepříteli, který je postupně svojí materiální a početní převahou zničí.

Nepřátelé a spojenci Nepřátelé: Kolumbijská armáda Pravicová paramilitantní organizace AUC (vznikla jako obranná reakce bohatých zájmových skupin (zejména drogových kartelů) na působení levicových FARC a ELN. Ostatní extremistické pravicové organizace a najatí žoldáci Spojenci: ELN (Národní osvobozenecká armáda) oslabená (během krvavých útoků paramilitares a žoldáků ztratila ¼ členů), špatně organizovaná. (útočí na ropovody a plynovody západních těžařských firem)

Současnot FARC je USA a EU označována jako teroristická organizace Posledních 20 let je silně napojena na narkomafii - postupná „kriminalizace“. Ročně získá miliony dolarů skrze propojení s narkomafií - klíčový zdroj příjmů, zajišťující chod celé organizace. Dále únosy, atentáty, občas i špatné zacházení s civilisty. Únosy – cíl ekonomický nebo politický Ekonomický – získání výkupného (počet unesených se odhaduje na tisíce) Politický – zbavit se pol. odpůrců, destabilizovat pol. situaci v zemi Nejznámějším politickým vězněm – Ingrid Betancourt – bývalá senátorka a kolumbijská kandidátka na prezidenta Kolumbie. Unesena v r. 2002 a osvobozena v r. 2008.

Vize do budoucna? Přesto že ovládá přes 30% území – skrze partyzánský boj nebude schopna skutečně moc převzít. (viz posledních 40 let) … Juan Manuel Santos

Zpracovala: Kateřina Iliasová, 329226 Zdroje http://www.anticapitalista.com/revo-cz/2008/03/18/revolucni-ozbrojene-sily-kolumbie-lidova-armada/ http://blisty.cz/art/21787.html http://www.valka.cz/clanek_14560.html https://is.muni.cz/auth/of/1423/BSS160/jaro2008/FARC_1.pdf http://www.youtube.com/watch?v=o4ZC_Lamx9k http://cs.wikipedia.org SVOBODOVÁ, Karolina. FARC a ELN: válka, trvající půl století. 2004, 17 l. Zpracovala: Kateřina Iliasová, 329226