Rozpočtový deficit USA Jan Vágner Radek Vaň. Fiskální nerovnováha vláda vybírá více, než dokáže vybrat od subjektů soukromého sektoru dochází k přerozdělování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Advertisements

7 Nezaměstnanost.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
Hospodářská politika státu
Agregátní poptávka a nabídka
Jednoduchý Keynesyánský model určení důchodu
Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013.
Makroekonomie I ( Cvičení 11 – Měnová politika - shrnutí )
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Rozpočtové deficity a dluhové krytí Rozpočtové deficity jsou běžné, přebytky vyjímečné. Chyby v minulosti podporují nezodpovědnost v současnosti. Za co.
Rozpočtový deficit a veřejný dluh
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
1 Postavení bankovnictví v tržní ekonomice.  jsou prostředkem směny a měřítkem hodnot  aktiva, která mají vysokou likviditu a nízkou míru rizika 2.
Makroekonomie I ( Cvičení 1 – Úvod do studia ekonomické teorie )
Monetární a fiskální politika
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Investiční multiplikátor
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Vládní neziskové organizace
Agregátní poptávka a nabídka
Národní účty - aplikace
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
8. Rozpočtový deficit a veřejný dluh
Základy ekonomie Seminář 10..
Rozpočtová (fiskální) nerovnováha Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
Financování kapitol státního rozpočtu II
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_97 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Měnový kurz.
Účetní závěrka a zveřejňování informací1 Bankovní účetnictví Účty emisní banky.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Soustava veřejných rozpočtů Finanční toky ve veřejném sektoru představují příjmy a výdaje veřejných rozpočtů, a to jak uvnitř soustavy veřejných rozpočtů,
Základy veřejných financí
 Centrální banka  Komerční / obchodní/ banky  Specializované finanční instituce.
Veřejné finance Úvod do problematiky. Veřejné finance Vymezení VS Řízení VS.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Veřejné příjmy Veřejné příjmy se podílejí na přerozdělování HDP, a to nenávratným způsobem Jsou zdrojem krytí veřejných.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Finance obecně Soukromé Soukromé Peníze soukromých osob, institucí Peníze soukromých osob, institucí Peníze obvykle.
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
Soustava veřejných rozpočtů
Hospodaření obcí v roce 2016
VEŘEJNÉ FINANCE VEŘEJNÉ PŘÍJMY.
Fiskální politika Pavel Seknička.
MONETÁRNÍ POLITIKA.
Rozpočtová a fiskální politika
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek.
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Hospodářská politika státu
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Úvod do finanční vědy a financí
Rozpočtová a fiskální politika
Ekonomika Makroekonomie - AD 4. Ing. Miroslava Farmačková
Základy ekonomie Seminář 10..
Rozpočtová a fiskální politika
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

Rozpočtový deficit USA Jan Vágner Radek Vaň

Fiskální nerovnováha vláda vybírá více, než dokáže vybrat od subjektů soukromého sektoru dochází k přerozdělování dosud nevytvořených zdrojů = Fiskální nerovnováha rozpočtový deficit a veřejný dluh

Rozpočtový deficit a veřejný dluh Deficit – dluh vzniklý ve fiskálním období veřejný dluh – celkový dluh státu Obvykle se více pozornosti (zejména ze strany politiků) věnuje rozpočtovému deficitu než veřejnému dluhu. U rozpočtového deficitu je zřejmé, kdo za něho zodpovídá = vláda u veřejného dluhu to zřejmé není - “stopy se ztrácejí v minulosti”

Vypovídací hodnota deficitu: Jedná se pouze o tokový pohled - daleko významnější je vývoj stavových veličin (velikost národního bohatství, majetku státu apod.) V ukazateli jsou zahrnuty pouze rozpočtové transakce - celá řada finančních operací probíhá mimo rozpočet - otázka vyrovnanosti hospodaření parafiskálních fondů a dalších institucí jedná se pouze o hotovostní operace - neodráží vládní pohledávky ani závazky. Nepostihuje např. zadlužení formou převzatých garancí za úvěry soukromých subjektů, nebo vládní dluhové operace

Druhy deficitu Aktivní neboli strukturální deficit je způsoben určitým vládním rozhodnutím, tj. jde o záměrné rozhodnutí uplatněné v rámci fiskální politiky. Pasivní neboli cyklický deficit vzniká v důsledku vlivu exogenních faktorů nezávislých na vládních záměrech. Klasickým příkladem je vliv kolísání tempa hospodářského růstu, kdy při zpomalení tempa hospodářství země dochází k poklesu daňových příjmů do státního rozpočtu. Možnost korigovat při nepříznivém hospodářském vývoji vzniklý pasivní deficit strukturálním, čili aktivním přebytkem není reálná a vzniku celkového rozpočtového deficitu se nelze vyhnout.

Financování deficitu DLUHOVÉ FINANCOVÁNÍ - Při dluhovém financování jednotlivci, firmy a hlavně komerční banky, nakupují státní cenné papíry. Takto získané prostředky mohou pak být použity k financování vládních potřeb stejně jako daňové příjmy.Tím se ovšem sníží reálná spotřeba soukromých subjektů o daný úvěr vládě. Znamená to, že o co více nakoupí stát nad objem disponibilních zdrojů, o to více je nutné snížit reálnou spotřebu soukromého sektoru, popřípadě si vláda musí půjčit v zahraničí.

-je zvláštním případem krytí rozpočtového deficitu. Centrální banka poskytuje buď přímý úvěr nebo nakoupí státní dluhopisy přímo od státu. Nákup státních dluhopisů je však vzhledem k rostoucí monetární bázi legislativně omezeno. V případě nákupu cenných papírů centrální banka způsobuje změnu monetární báze a dochází ke krytí deficitu úvěrovou emisí. Dochází ke zvýšení peněz v oběhu, což má makroekonomické důsledky jak na agregátní cenovou hladinu, tak na pohyb úrokových sazeb. Emisní financování

Primární deficit Velice významnou kategorií je zde tzv. primární deficit. Z hlediska úrokových výdajů ekonomická praxe rozlišuje celkový a primární deficit. Celkový deficit vyjadřuje rozdíl mezi celkovými příjmy a výdaji bez ohledu na jejich charakter.Úroky placené z placené z veřejného dluhu se zahrnují do rozpočtových výdajů a zvyšují celkový deficit. Tyto úroky jsou však důsledkem vlivů minulých období, a proto se k hodnocení fiskální politiky stávajícího období používá primární deficit, při jehož výpočtu se úroky z veřejného dluhu nezahrnují do výdajové strany rozpočtu.

Rozpočtový deficit USA

z předchozích let

Rozpočtový deficit USA během funkčního období Billa Clintona

Rozpočtový deficit USA během funkčního období Billa Clintona Funkční období Nejvyšší deficit byl v roce 1993 a to 255 miliard USD V posledním roce jeho funkčního období vykazoval PŘEBYTEK 236 miliard USD!!!

Rozpočtový deficit USA během funkčního období George W. Bushe

Rozpočtový deficit USA během funkčního období George W. Bushe Začátek volebního období=> zavedení zákonů, snižujících daně - snížení daně z příjmu pro sezdané dvojice - zrušení daně z nemovitostí - zrušení daně z nemovitostí a snížení hlavní daně - tato snížení byla dočasná=>Bush požádal Kongres o trvalé zavedení

Rozpočtový deficit USA během funkčního období George W. Bushe Podle Kongresového rozpočtového centra tato snížení daní snížily do roku 2003 celkový federální příjem, jako podíl z HDP na nejnižší míru od roku 1959 Následkem snížení daní byl rekordní deficit státního rozpočtu, ale jen abs.číslech nikoli v % HDP => Za Bushovy vlády přešlo hospodaření v deficit 2003 – deficit dosáhl 374 miliard dolarů.

Rozpočtový deficit USA během funkčního období George W. Bushe Deficit z roku 2003 představoval 3,5% z HDP => což je méně než předcházející deficity  podle některých ekonomů má jen takovéto porovnávání význam  porovnávání absolutních čísel je zkresleno růstem ekonomiky

Greenspan: Deficit veřejných financí je pro USA riziko Alan Greenspan předseda Rady guvernérů Federálního rezervního systému USA, Šéf americké centrální banky

Greenspan: Deficit veřejných financí je pro USA riziko „Rozpočtový deficit a schodek na účtu zahraničního obchodu představuje pro Spojené státy riziko, a pokud ho vláda nebude schopna vyřešit, mohou se následky odrazit v celé globální ekonomice.“

Greenspan: Deficit veřejných financí je pro USA riziko Spojené státy zatím neměly problém s financováním deficitů Z valné části je ale deficit odrazem flexibility ekonomiky, která pružně reaguje na změny podmínek v zahraničí. Díky tomu se dokáže i rychle zotavovat z problémů. Americký Kongres zřejmě bude muset výrazně revidovat postoj k budoucím výplatám příspěvků pro penzisty. Do starobního důchodu se totiž nyní dostávají lidé ze silných populačních ročníků, což bude znamenat další zátěž pro státní pokladnu.

Zdroje: