VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČLOVĚK A JEHO VZTAH K PROSTŘEDÍ
Advertisements

VYLUČOVÁNÍ ODPADNÍCH LÁTEK
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková 2012.
Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Opakování - člověk VY_3/2_INOVACE_115_Opakování – člověk1
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
TŘÍDĚNÍ PŘÍRODNIN 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
VÝROBA SKLA, PAPÍRU, PLASTU
POLÁRNÍ PÁS 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
MAGNETICKÁ SÍLA A GRAVITAČNÍ SÍLA
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
NERVOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Vylučovací soustava Je tvořena ledvinami a močovými cestami.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
VYLUČOVACÍ a ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA
VYLUČOVací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci.
VY_III/2_INOVACE_109_Trávicí soustava Trávicí a močová soustava Miroslav Kaňok.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Vylučovacím ústrojím savců jsou párové ledviny
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
DÝCHACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
VNITŘNÍ ÚSTROJÍ 3. ROČNÍK
TROPICKÝ PÁS Tropický deštný les
Vnitřní ústrojí psa domácího
VY_52_inovace_PRV.5.26 Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_PRV.5.26 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název.
Atom Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Vylučovací soustava 5. ročník
Vylučovací soustava Funkce: -regulace objemu a složení tělních tekutin
Lidské tělo II. ( soustava trávicí, vylučovací, kožní, nervová )
Vylučovací soustava funkce: vylučuje odpadní látky: oxid uhličitý voda
Ledviny Nefron Odvodné cesty močové Tvorba moči Onemocnění
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
S V A L Y 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
TROPICKÝ PÁS Pouště 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
MOČOVÁ SOUSTAVA. FUNKCE MOČOVÉ SOUSTAVY vylučování zplodin udržování stálého vnitřního prostředí - důležitý je přísun tekutin → vylučování zplodin Obr.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_PŘÍRODOPIS.
LIDSKÝ ORGANISMUS VYLUČOVACÍ SOUSTAVA. Šablona : V/2 Sada: 2/35 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný.
Funkce = vyloučit z těla odpadní látky rozpustné ve vodě.
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 06_Soustava vylučovací Autor : Ing.Hana Martínková, ZŠ a MŠ Hazlov Období vytvoření : leden 2012.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA.
Vylučovací soustava.
Vylučovací soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vylučovací soustava II.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Elena Sobotková. Dostupné z Metodického portálu
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA (opakování)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava vylučovací TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_10_MOČOVÁ SOUSTAVA
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
Vylučovací soustava VY_32_INOVACE_06-07 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Vylučovací soustava Zajišťuje vylučování nepotřebných a škodlivých látek z těla. Základem vylučovací soustavy jsou ledviny. ledviny močovod močový měchýř.
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
VY_32_INOVACE_06-18 Testové otázky k tématu Vylučovací soustava
Autor: Mgr. Karolina Pátková
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1.
Vylučovací soustava člověka
Transkript prezentace:

VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

VYLUČOVACÍ SOUSTAVA zajišťuje vylučování odpadních látek kontroluje složení tělních tekutin 2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

LEDVINY párový orgán uloženy po stranách páteře v břišní dutině odebírají z krve soli, odpadní a cizorodé látky, přebytečné tekutiny vzniká v nich moč 4 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

MOČOVODY z každé ledviny vede jeden močovod odvádí moč do močového měchýře 5 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

MOČOVÝ MĚCHÝŘ MOČOVÁ TRUBICE hromadění moči roztažitelný vyprazdňování ovládáme naší vůlí MOČOVÁ TRUBICE 6 odvádí moč ven z těla u mužů delší Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

MOČ světle žlutá kapalina 95% vody, odpadní látky denně 1 – 1,5 litru 7 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

VYLUČOVÁNÍ tělo vytváří 3 druhy odpadních látek oxid uhličitý odchází z plic pevné, nestrávené zbytky potravy odchází ve formě stolice tekutý odpad odchází v podobě moči 8 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

NEMOCI VYLUČOVACÍ SOUSTAVY ledvinové kameny rakovina ledvin pomočování záněty 9 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použité obrázky: obr.č.1- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Illu_urinary_system_numbers.svg Volně šiřitelné obr.č.2- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Illu_urinary_system_numbers.svg obr.č.3- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Trying_new_kidneys.png obr.č.4- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kidney-numbered.png obr.č.5- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gray1120-ureters.png obr.č.6- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:BPH.png obr.č.7- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Urinbecher.jpg Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použité obrázky: obr.č.8- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Defecation_img_1907.jpg Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 France license obr.č.9- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nefrolit.jpg Volně šiřitelné Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použitá literatura: KHOLOVÁ, Helena. Přírodověda pro 5. ročník. ŽIVOT NA ZEMI. Všeň: Nakladatelství ALTER, 2006. ISBN 80-85775-61-1. s. 51. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.