Evropské rady zaměstnanců. Právní základ Směrnice 94/45/ES z 22. září 1994 o zřízení evropské rady zaměstnanců nebo vytvoření postupu pro informování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropské rady zaměstnanců v českém právu. Transpozice směrnice  Transpozice směrnice o evropských radách zaměstnanců (ERZ) do českého pracovního práva.
Advertisements

Kroky k založení ERZ v kostce. Organizační příprava  informovat svůj odborový svaz o úmyslu založit evropskou radu zaměstnanců;  zjistit, zda podnik.
Účast veřejnosti ve veřejné správě Výkon ústavně zaručených práv II. 31. března 2014.
Nová směrnice o energetické účinnosti
Evropská soukromá společnost s r. o
Historie Od roku 1946 jedinými zástupci zaměstnanců - odbory Zákon 144/1946 Sb. o jednotné odborové organizaci –§1 – název ROH Po roce 1989 Zachování principu.
Důvody, které vedly k úpravě evropské společnosti
Strategie OS KOVO v kolektivním vyjednávání Piešťany,
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Pracovní vztahy.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření16.
Aktuální vývoj v oblasti DPH Blanka Mattauschová
Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava Fakulta bezpečnostního inženýrství DOPADY DIREKTIVY SEVESO III NA KOMUNIKACI S OBYVATELSTVEM JAKUB ŘEHÁČEK.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Evropská rada zaměstnanců v praxi
Právní forma organizace
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
K ČEMU SLOUŽÍ EVROPSKÁ RADA ZAMĚSTNANCŮ? PRÁVNÍ RÁMEC.
Přeshraniční spolupráce mezi územními orgány
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Rozpočty územních samosprávných celků
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Kolektivní vyjednávání. Kolektivní smlouvy (KS)  upravují individuální a kolektivní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a práva a povinnosti smluvních.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
PŘEDNÁŠKA pokračování
Ministerstvo vnitra ČR Strategie vlády v boji proti korupci na období
Jitka Čižmáriková Otakar Dokoupil Eva Hronová Luboš Kříž
Lamfalussyho proces.
= společenství NEUZAVŘENÉHO počtu osob, založené za účelem podnikání nebo i za jiným účelem (vzájemné podpory svých členů nebo třetích osob) - např. družstvo.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
Jak správně vést evidenci pracovní doby
STÁTNÍ PODNIK.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Komanditní společnost
Právo společností EU PREZENTACE 2015.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Vypracovaly: Vendula Hrstková Petra Skaláková Jana Knapešová
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Transpozice směrnice 2003/98 o opakovaném použití informací veřejného sektoru Mgr. David Kotris konference - Pět let činnosti Nemofora
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
Zákon o regulaci reklamy AIFP podporuje novelu zákona jako celek - dílčí výhrady.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Co jsou normy Technické normy jsou dokumentované dohody, které zajišťují, aby materiály, výrobky, postupy a služby vyhovovaly danému účelu. V dnešní společnosti.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Postup při zřizování obchodní společnosti
rrgtoaerhgdghofhgahgarg
Ochrana poskytovaná před domácím násilím
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Základy pracovněprávních vztahů
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Rozsah náhrady škody způsobené zaměstnancem zaměstnavateli
Další vnitrostátní předpisy
Autor: Ing. Alice Horáčková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Transkript prezentace:

Evropské rady zaměstnanců

Právní základ Směrnice 94/45/ES z 22. září 1994 o zřízení evropské rady zaměstnanců nebo vytvoření postupu pro informování a projednání se zaměstnanci v podnicích a skupinách podniků na úrovni Společenství Směrnice 94/45/ES z 22. září 1994 o zřízení evropské rady zaměstnanců nebo vytvoření postupu pro informování a projednání se zaměstnanci v podnicích a skupinách podniků na úrovni Společenství do české legislativy převedena zákoníkem práce (zákon č. 262/2006 Sb.), §96, 97, 288 – 298 do české legislativy převedena zákoníkem práce (zákon č. 262/2006 Sb.), §96, 97, 288 – 298

Co je ERZ ERZ je orgán, který je zástupcem zaměstnanců pro účely informování a projednání na nadnárodní úrovni v nadnárodních společnostech působících ve dvou nebo více státech EU ERZ je orgán, který je zástupcem zaměstnanců pro účely informování a projednání na nadnárodní úrovni v nadnárodních společnostech působících ve dvou nebo více státech EU podle směrnice lze v takových podnicích vyjednat i jiný postup pro nadnárodní informace než je ERZ podle směrnice lze v takových podnicích vyjednat i jiný postup pro nadnárodní informace než je ERZ

Podmínky založení podnik musí působit alespoň ve dvou členských státech EU podnik musí působit alespoň ve dvou členských státech EU musí mít alespoň 1000 zaměstnanců musí mít alespoň 1000 zaměstnanců alespoň ve dvou členských státech musí mít minimálně 150 zaměstnanců alespoň ve dvou členských státech musí mít minimálně 150 zaměstnanců

Definice informací a projednání Informace: vedení podává zprávy o současné situaci podniku a o jeho předpokládaném budoucím vývoji Informace: vedení podává zprávy o současné situaci podniku a o jeho předpokládaném budoucím vývoji Projednání: vedení podniku musí naslouchat názorům ERZ; směrnice vyzývá k výměně názorů a k zavedení dialogu Projednání: vedení podniku musí naslouchat názorům ERZ; směrnice vyzývá k výměně názorů a k zavedení dialogu

Zakládání ERZ splňuje-li zaměstnavatel podmínky, má povinnost začít vyjednávání o založení ERZ splňuje-li zaměstnavatel podmínky, má povinnost začít vyjednávání o založení ERZ v praxi většinou s návrhem na založení ERZ přicházejí zaměstnanci (alespoň 100 ze dvou zemí) v praxi většinou s návrhem na založení ERZ přicházejí zaměstnanci (alespoň 100 ze dvou zemí) zaměstnavatel má povinnost vyjednávat se zvláštním vyjednávacím orgánem vytvořeným zaměstnanci zaměstnavatel má povinnost vyjednávat se zvláštním vyjednávacím orgánem vytvořeným zaměstnanci

Zakládání ERZ dohoda o založení ERZ musí být písemná dohoda o založení ERZ musí být písemná nevedou-li jednání k úspěšnému konci, nastupují tzv. subsidiární pravidla, která jsou součástí směrnice nevedou-li jednání k úspěšnému konci, nastupují tzv. subsidiární pravidla, která jsou součástí směrnice