Podávání vína Stolničení KC1
Rozlévané víno Cejchované sklo Skleněné džbánky
Lahvové víno Inventář na podávání bílého a růžového vína http://www.youtube.com/watch?v=UNCGtN8R5Jc&feature=c4-overview&list=UUu808hw1N7B6WaTBpKlwyWg
Postup servisu bílého a růžového vína Objednávka vína hostem – číšník musí znát snoubení vín s pokrmy, charakteristiku značky Založení sklenic – pokud nejsou na stole
Prezentace vína = odsouhlasení přinesené láhve hostem Prezentace vína = odsouhlasení přinesené láhve hostem. Spojená s podáním informací o víně. ? Jak držíme láhev? Video.
Jak držíme láhev. V levé ruce podloženou příručníkem nebo ubrouskem ? Jak držíme láhev? V levé ruce podloženou příručníkem nebo ubrouskem. Pravou rukou přidržujeme hrdlo. Prezentujeme ze strany, která je hostovi pohodlnější. Většinou zleva.
Otevření lahve – na keridonu nebo na stole. Odřízneme uzávěr a odstraníme ho Zkontrolujeme stav zátky, očistíme ji přiručníkem, navrtáme (do 4/5), vytáhneme. Otřeme hrdlo láhve příručníkem a zátkou (odstraní se případná vlákna příručníku) U drahých vín prezentujeme zátku na menším talířku. Na zátku nesaháme. Používáme příručník.
Degustace = smyslové ověření kvality vína Degustace = smyslové ověření kvality vína. Degustuje nejdřív sommeliér (otočený mírně od stolu). Běžně ale pouze host. http://www.youtube.com/watch?v=RXH4X25xqc0&list=UUu808hw1N7B6WaTBpKlwyWg Rozlévání vína podle v pořadí podle společenského postavení. Láhev držíme v pravé ruce, naléváme zprava, sklenice plníme do 1/3, levou ruku máme za zády ve výši pasu. Lahev držíme ve spodní části. Lahve s vydutým dnem držíme palcem ve výduti.
Dolévání vína – po vyprázdnění první sklenky můžeme dolít i těm hostům, které mají méně než polovinu obsahu sklenice. Řídí se přáním hosta.
K chlazení vína u stolu hosta se používá Chladič nebo tubus 1/3 led, doplní se do ½ vodou. Lahev zakryjeme ubrouskem (skládá se na úzko nebo do trojúhelníku)
Zvláštnosti podávání červeného vína Používá se dekantační košíček, ve kterém láhev prezentujeme i otvíráme. Košíček se používá kvůli usazení usazenin (tzv. depotu). Staré červené víno, které má depotu hodně přeléváme nejprve do dekantační karafy.
http://www. youtube. com/watch http://www.youtube.com/watch?v=ziFxeNDhui0&list=UUu808hw1N7B6WaTBpKlwyWg
Podávání šumivého vína http://www.youtube.com/watch?v=w9D6owz8W2s&list=UUu808hw1N7B6WaTBpKlwyWg
Šumivé víno je v chladiči s ledem a vodou Šumivé víno je v chladiči s ledem a vodou. Ten pokládáme na dezertní talíř s ubrouskem nebo do speciálního stojanu.
Odstraníme kryt hrdla Vytáhneme víno z chladiče, osušíme ho a prezentujeme hostu Uvolníme agrafu Zátku přidržujeme palcem.
Přes zátku položíme složený ubrousek a otáčením a tahem ji vytáhneme Přes zátku položíme složený ubrousek a otáčením a tahem ji vytáhneme. Láhev držíme směrem od hostů a šikmo. Degustace se provádí jen u drahých sektů a šampaňského. Rozléváme do ½ až ¾ sklenice.
Pracovní listy