Podávání vína Stolničení KC1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pravidla a technika obsluhy
Advertisements

Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Složitá obsluha – charakteristika
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
VY_32_INOVACE_11_ODV_654_Str
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Hlavní zásady obsluhy.
VY_32_INOVACE_11_ODV_647_Str
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.07 SOU Obořiště
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Martina Šuráňová Název šablonyIII/2 – Inovace.
SKLENĚNÝ INVENTÁŘ ROZDĚLUJEME NA   1. K PODÁVÁNÍ POKRMŮ
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
VY_32_INOVACE_11_ODV_651_Str
VY_32_INOVACE_10_GAS_559_Sob
PODÁVÁNÍ HLAVNÍCH JÍDEL
Předmět: Stolničení Ročník: 2.
SERVIS ŠUMIVÉHO VÍNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Předmět: Stolničení Ročník: 2.
VINÁRNY Dle provozní doby a charakteru provozu dělíme vinárny na
VY_32_INOVACE_11_ODV_647_Str
VY_32_INOVACE_11_ODV_650_Str
Obor: H/01 Kuchař-číšník
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Dranžírování
Obor: H/01 Kuchař-číšník
SERVIS BÍLÉHO A RŮŽOVÉHO VÍNA
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:OV Ročník:1 - 3 K-č Téma:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:OV Ročník:1 - 3 K-č Téma:
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY POMOCNÝ INVENTÁŘ
VY_32_INOVACE_11_ODV_641_Str
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 3.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPodávání nápojů PředmětStolničení.
Sabrage (Sabráž) Umění otevírání šampaňského, hrdla lahve šavlí
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Předmět: Stolničení Ročník: 1.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: OV - Stolničení Ročník:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:3. Téma:
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:3. Téma:
Slavnostní hostiny – banket
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět : Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Inventář vhodný.
Raut.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_388 Ročník: 1.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Kvíz Kvíz
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Technika obsluhy – Servis sektu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
SLAVNOSTNÍ HOSTINY Postup podávání pokrmů a nápojů dle menu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Tomáš Kratina. Dostupné.
Technika obsluhy – Příprava a obsluha rautu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Složitá obsluha míchání předkrmového salátu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace.
Technika obsluhy – Kavárenský nápojový lístek Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
Technika obsluhy – Vinárny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Příprava místnosti a slavnostní tabule
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Způsoby obsluhy Způsob obsluhy je technická záležitost servisu pokrmů.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
RAUT II. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
RAUT III. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Zakládání inventáře na slavnostní tabuli
Banketní obsluha Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Podávání vína Stolničení KC1

Rozlévané víno Cejchované sklo Skleněné džbánky

Lahvové víno Inventář na podávání bílého a růžového vína http://www.youtube.com/watch?v=UNCGtN8R5Jc&feature=c4-overview&list=UUu808hw1N7B6WaTBpKlwyWg

Postup servisu bílého a růžového vína Objednávka vína hostem – číšník musí znát snoubení vín s pokrmy, charakteristiku značky Založení sklenic – pokud nejsou na stole

Prezentace vína = odsouhlasení přinesené láhve hostem Prezentace vína = odsouhlasení přinesené láhve hostem. Spojená s podáním informací o víně. ? Jak držíme láhev? Video.

Jak držíme láhev. V levé ruce podloženou příručníkem nebo ubrouskem ? Jak držíme láhev? V levé ruce podloženou příručníkem nebo ubrouskem. Pravou rukou přidržujeme hrdlo. Prezentujeme ze strany, která je hostovi pohodlnější. Většinou zleva.

Otevření lahve – na keridonu nebo na stole. Odřízneme uzávěr a odstraníme ho Zkontrolujeme stav zátky, očistíme ji přiručníkem, navrtáme (do 4/5), vytáhneme. Otřeme hrdlo láhve příručníkem a zátkou (odstraní se případná vlákna příručníku) U drahých vín prezentujeme zátku na menším talířku. Na zátku nesaháme. Používáme příručník.

Degustace = smyslové ověření kvality vína Degustace = smyslové ověření kvality vína. Degustuje nejdřív sommeliér (otočený mírně od stolu). Běžně ale pouze host. http://www.youtube.com/watch?v=RXH4X25xqc0&list=UUu808hw1N7B6WaTBpKlwyWg Rozlévání vína podle v pořadí podle společenského postavení. Láhev držíme v pravé ruce, naléváme zprava, sklenice plníme do 1/3, levou ruku máme za zády ve výši pasu. Lahev držíme ve spodní části. Lahve s vydutým dnem držíme palcem ve výduti.

Dolévání vína – po vyprázdnění první sklenky můžeme dolít i těm hostům, které mají méně než polovinu obsahu sklenice. Řídí se přáním hosta.

K chlazení vína u stolu hosta se používá Chladič nebo tubus 1/3 led, doplní se do ½ vodou. Lahev zakryjeme ubrouskem (skládá se na úzko nebo do trojúhelníku)

Zvláštnosti podávání červeného vína Používá se dekantační košíček, ve kterém láhev prezentujeme i otvíráme. Košíček se používá kvůli usazení usazenin (tzv. depotu). Staré červené víno, které má depotu hodně přeléváme nejprve do dekantační karafy.

http://www. youtube. com/watch http://www.youtube.com/watch?v=ziFxeNDhui0&list=UUu808hw1N7B6WaTBpKlwyWg

Podávání šumivého vína http://www.youtube.com/watch?v=w9D6owz8W2s&list=UUu808hw1N7B6WaTBpKlwyWg

Šumivé víno je v chladiči s ledem a vodou Šumivé víno je v chladiči s ledem a vodou. Ten pokládáme na dezertní talíř s ubrouskem nebo do speciálního stojanu.

Odstraníme kryt hrdla Vytáhneme víno z chladiče, osušíme ho a prezentujeme hostu Uvolníme agrafu Zátku přidržujeme palcem.

Přes zátku položíme složený ubrousek a otáčením a tahem ji vytáhneme Přes zátku položíme složený ubrousek a otáčením a tahem ji vytáhneme. Láhev držíme směrem od hostů a šikmo. Degustace se provádí jen u drahých sektů a šampaňského. Rozléváme do ½ až ¾ sklenice.

Pracovní listy