Alois Jirásek (1851-1930) F.L.Věk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Advertisements

Karel Hynek Mácha - Narozen 16.listopadu 1810 v praze.
Vytvořila: Kristýna Kořínková
Karel Čapek.
Božena Němcová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
České národní obrození
Nejvýznamnější představitel historické prózy 19.století
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_10 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Alois Jirásek.
Osobnosti národního obrození
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
František Hrubín Jan Musil.
LADISLAV FUKS obrázek obrázek LITERATURA 2.SVĚTOVÉ VÁLKY.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
Mark Twain Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Národní obrození 8. ročník.
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Josef Kajetán Tyl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická.
Královehradecký kraj - procvičování
Alois Jirásek byl český prozaik, dramatik a politik, autor řady historických románů a představitel realismu.
Rožmitál pod Třemšínem OSOBNOSTI
ZÁKLADNÍ ŠKOLA JAKUBA JANA RYBY ROŽMITÁL POD TŘEMŠÍNEM INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROJEKT V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Historická tvorba – 19. stol.
VY_32_INOVACE_17_Literatura 19. století Česká literatura 2. pol. 19. století Česká literatura 2. poloviny 19. století - úvod.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
Božena Němcová Narození: Vídeň Zemřela: (42let)
. „Kdo nemá peněz je chud, kdo nemá druha je chudší, kdo nemá srdce je nejchudší.“ „Kdo nemá peněz je chud, kdo nemá druha je chudší, kdo nemá srdce je.
Božena Němcová. O Vídeň – Praha O Dcera panského kočího Jana Pankla a služky Terezie Novotné. O Měla velmi silný vztah k babičce.
 1808 v Kutné Hoře Otec vojenský hudebník, později krejčí, matka dcera mlynáře. Vystudoval gymnázium, filozofickou fakultu nedokončil – odchází ke kočovné.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Historická próza. Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_264 Jméno autora: Mgr.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
Alois Jirásek „Lehká věc je mlčeti, když člověk nic neví.“
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
Jan Neruda - dílo.
Národní obrození Michaela Tarabová.
VY_32_INOVACE_447 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Alois Jirásek Alois Jirásek se narodil 23. srpna 1851 ve východočeském Hronově u Náchoda. A zemřel 12. března 1930 V Praze.
Národní obrození Kateřina čížková.
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
František Ladislav Čelakovský
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Josef Kajetán Tyl Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Městská tematika – Ignát Hermann
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Počátek Národního obrození
Název materiálu: Národní obrození
Božena Němcová (1820 – 1862).
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
Český jazyk 9. ročník Alois Jirásek.
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
Základní škola a Mateřská škola,Šumná,okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
PŘÍRUČKA ČESKÝCH BÁSNÍKŮ, SPISOVATELŮ A HERCŮ
Kritický realismus - úvod
Odraz 2. sv. války v české literatuře
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Jiří z Poděbrad 4. ročník.
Transkript prezentace:

Alois Jirásek (1851-1930) F.L.Věk

,, Kdo honí štěstí, sám je štván.“

Hronov – rodné město

Rodný dům

Památník Aloise Jiráska

Jiráskův rukopis

F.L. Věk F. L.Věk je největší pětisvazkové dílo a také umělecky hodnotné a vrcholné Jiráskovo dílo o našem národním obrození.

F.L.Věk Líčí život prostého lidu. Všímá si vesnice, venkovského města i Prahy. Události nejsou vymyšlené, autor čerpá z autobiografie dobružského kupce Heka, který popisoval své mládí v Benediktínském klášteře v Praze. Nemluví abstraktně o té či oné vrstvě, ale ztělesňuje ji na osobách.

Hlavní postavy František Věk (reálná osoba - skutečné jméno František Ladislav Hec/Hek z Dobrušky) - *11. 4. 1769 Dobruška, nejmladší dítě Josefa Věka, mladý chorista a filosof, představitel obrozenecké inteligence, poté kupec a národní buditel v Dobrušce. František Havránek - venkovský kantor ("chori et scholarum rector", regens chori), kmotr Františka Věka Josef Věk - kramář matka Věková - Františkova matka a Josefova manželka, pochází z českobratrské rodiny

Strádecký - znamenitý pozounista, bratranec Havránka, z Prahy Žalman - soused Věků, nekatolík (český bratr), starý tkadlec páter Matyáš - starý bibliotékář benediktinského kláštera Václav Thám - *26. 10. 1765 Praha, mladý herec, dramatický spisovatel a překladatel, vlastenec Bábi Butteauová - narozena kolem roku 1747, nezaměstnaná manželka Jacques Butteaua Jacques Butteau - narozen kolem roku 1747, vnuk herce Jacques Butteaua a syn komorníka Jean Butteaua, pracoval v divadle Paula Butteauová - *asi 1771, němá prostřední dcera Butteauových

Loty Butteauová - *asi 1769, nejstarší dcera Butteauových, mladá herečka, "hadrová panenka" Betyna Butteauová - nejmladší dcera Butteauových, herečka Vydra - profesor matematiky, jezovita, vlastenec, hradečák Šebestián Hněvkovský - kolega Věka z hodin matematiky, horlivý vlastenec

František Vladislav Hek Socha Františka Vladislava Heka v Dobrušce Rodný dům Heka v Dobrušce

Životopis Františka Ladislava Heka František Vladislav Hek obrozenecký spisovatel. Narozen 11.4.1769 v Dobrušce, zemřel 4.9.1847 v Kyšperku (Letohradu). Narodil se v rodině dobrušského kupce. Základní vzdělání získal v dobrušské městské škole. V roce 1779 odchází do Prahy, kde dokončil nejprve normální školu a od roku 1782 navštěvoval piaristické gymnázium. V Praze se dostal do styku s českou vlasteneckou společností (české divadlo, Krameriovo nakladatelství). Ve druhé polovině 80. let se vrací do Dobrušky, kde postupně přebírá otcovu kupeckou živnost. V roce 1792 se oženil. Ve svém krámku Hek nejenom obchoduje, ale také půjčuje české knihy a noviny. Byl jedním z venkovských zástupců Krameriovy České expedice. Ve svém dalším vzdělávání pokračoval jako samouk. Jeho knihovna čítala úctyhodných 3.284 svazků (roku 1806), mezi nimiž byly spisy filozofické, historické a přírodovědné. Hek se rovněž pokoušel o uvedení českého divadelního představení, což mu bylo opočenskou vrchností zakázáno.

Životopis Tři pražské novely Zikmund Winter (1846-1912) Životopis Tři pražské novely

Životopis Zikmund Winter byl prozaik, autor historických próz a historik. Pocházel z rodiny zvoníka na Starém Městě. Toto povolání zastával sám po otcově smrti, aby pomáhal uživit rodinu. Zikmund Winter po absolvování gymnázia vystudoval historii na FF UK. Jako středoškolský profesor působil rok v Pardubicích a celé desetiletí v Rakovníku, potom v Praze. Významné bylo Wintrovo působení v Rakovníku, kde mu bylo umožněno studium archivních materiálů. Z nich získal látku nejen k četným odborným studiím o kulturním životě českých měst v období 14. – 17. století, ale i pro svou činnost beletristickou. Zikmund Winter patřil k okruhu spisovatelů sdružených kolem časopisu Zvon, kde působili i Alois Jirásek a Karel Václav Rais. V umělecké próze, již začíná Winter tvořit od poloviny osmdesátých let 19. století, zobrazuje nejčastěji život řemeslnických vrstev nebo studentů a inteligence předbělohorského období. Zprvu se uspokojuje s drobnějšími příběhy, často anekdotické povahy, později je prohlubuje psychologicky. Všímá si osudů jedinců zápasících o vymanění z osudového nebo společenského předurčení.

Rakovník, město Wintrovo Busta Wintra

Díla Obálka výboru z Wintrových Rakovnických obrázků Záběr z filmu Nezbedný bakalář

Tři pražské novely Pro čest řemesla Krátký jeho svět Proti pánům

Pro čest řemesla Postavy Jan Tancidůra- tovaryš Paní Hedvika-Háza- vdova pekařská Bartoň-cechmistr cechu pekařského, konšel Koch z Kolburku- drzý Němec, dohazovač Ulom- starší tovaryš Štěpán- starší tovaryš

Krátký jeho svět Postavy Jan Pistor Třebenický-chudý týnský kantor Ondřej Marchio Žďárský- týnský školní správce Paní Marta Bognarka Kryštof Bognar- manžel paní Marty Bělohlávek- mendík Zachariás Rychlík Jiřík Sedlčanský z Kosmočova- hospodský

Proti pánům Mezi žebráky A ještě mezi žebráky Fiat Justitia Kryštof Dupák- soldát, voják Mezi žebráky A ještě mezi žebráky Fiat Justitia

Kristýna Václavíková F.L. Věk Petra Čechová Tři pražské novely