PRACOVNÍ PRÁVO Péče o zaměstnance JUDr. Petr Čechák, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zaměstnání 2. ročník tříletého studia č. 272 Dana Kubelková
Advertisements

Péče o pracovníky.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Péče a pracovní vztahy Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 28. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Sociální zabezpečení a důchodová politika
5. téma:. Práce jako výrobní faktor  půda, práce, kapitál ( + know-how)  „Lidský kapitál“ (vzdělání + praxe = kvalifikace)  Státní politika zaměstnanosti.
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
Zpracoval: Ing. Jiří Stonawský
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Trh práce VY_32_INOVACE_ Trh práce = místo, kde se střetává poptávka po práci (zaměstnavatelé) s nabídkou práce (uchazeči o zaměstnání) Práce.
PRACOVNÍ PRÁVO Překážky v práci JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
PRACOVNÍ PRÁVO Doba odpočinku JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Pracovněprávní skutečnosti a vztahy
PRACOVNÍ PRÁVO Pracovní doba JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Od péče o zaměstnance k benefitům.
Personální funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Seminář č. 6 JUDr. Martin Landa.
PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ LIBERECKÉHO KRAJE místo konání:KULK Liberec datum konání:
Zaměstnanecký benefit
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
PRACOVNÍ PRÁVO Vznik pracovního poměru JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
V zaměstnání III. Petr Machala. 1.Jaký je rozdíl mezi mzdou a platem? 2.Za co se dávají příplatky? 3.Co je to hrubá mzda? 4.Co se z hrubé mzdy odvádí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
Odměňování pracovníků ve veřejné správě a veřejných službách
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKONÍK PRÁCE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1124Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma: Zákoník.
ODMĚŇOVÁNÍ PRACOVNÍKŮ
PÉČE O PRACOVNÍKY.
Pracovní právo a právo sociálního zabezpečení
Odměňování pedagogických pracovníků
1 Péče o zaměstnance P éče o zaměstnance : Moderní trendy – Corporate Social Responsibility – CSR, společensky odpovědného podnikání Firemní.
VY_32_INOVACE_LID_20 Odměňování zaměstnanců. Obsah Odměňování pracovníků Mzda Mzdová soustava Formy a složky mzdy Druhy základní mzdy Pobídkové složky.
Workshop – zaměstnávání vězňů Brno. Proč zaměstnávat – celospolečenský úhel pohledu Zaměstnávání vězňů pomáhá jejich návratu do společnosti,
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Mzda. právní předpisy zákoník práce zákoník práce nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o nejnižších úrovních.
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) VY_32_INOVACE_11_1_5 ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Benefity. Výhody poskytování benefitů pro zaměstnavatele:  úspora mzdových nákladů s ohledem na daňové úlevy  účinný nástroj personálního managementu.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Název projektu: Moderní škola
Zákoník práce 1 – Zákoník práce
Zaměstnanecký benefit
Základy pracovněprávních vztahů
Ekonomika Personální činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Základy pracovněprávních vztahů
Téma VÝVOJ NÁZORŮ NA PODSTATU MZDY
Název vzdělávacího materiálu
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Benefity.
JUDr. Milan Tomeš - Profil
Místní rozpočtové jednotky
Benefity a odměňování Příspěvek v rámci sekce státní služba
Transkript prezentace:

PRACOVNÍ PRÁVO Péče o zaměstnance JUDr. Petr Čechák, Ph.D. petr.cechak@mail.vsfs.cz

Různé režimy péče o zaměstnance spokojenost a dobré pracovní podmínky zaměstnanců jsou i v zájmu zaměstnavatele - efektivní regenerace pracovní síly a rozvoj pracovních schopností - motivace zaměstnanců k setrvání a k lepším pracovním výkonům Různé režimy péče o zaměstnance - povinná péče (ze zákona či kolektivních smluv vyššího stupně) - smluvní péče (stanoví ji podnikové kolektivní smlouvy) - dobrovolná péče (výraz personální politiky zaměstnavatele) zvláštní výhody mohou mít vybrané skupiny zaměstnavatelů široká škála možných činností (zlepšování pracovního prostředí, služby spojené s využíváním volného času, nadstandardní péče o zdraví, sport, masáže, poradenské služby, nabídka ubytování, příspěvky na penzijní připojištění a životní pojištění) JUDr. Petr Čechák, Ph.D., petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

Právní úprava – část desátá ZPr (§ 224 – 247) Péče o zaměstnance Právní úprava – část desátá ZPr (§ 224 – 247) některé otázky i jinde (bezpečnost a ochrana zdraví při práci – část pátá ZPr) Pracovní podmínky zaměstnanců právo na ně zakotveno v čl. 28 Listiny i §38/1 písm. a) ZPr bezpečný výkon práce a závodní preventivní péče (§ 224/1 ZPr) pracovnělékařské služby možnost odměny, nesouvis. s pracovním výkonem (§ 224/1 ZPr) životní či pracovní jubileum, prvním skončení pracovního poměru po přiznání invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně nebo po nabytí nároku na starobní důchod, poskytnutí pomoci při předcházení požárům nebo při živelních událostech, JUDr. Petr Čechák, Ph.D., petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

II) Fond kulturních a sociálních potřeb (§225 ZPr) Péče o zaměstnance II) Fond kulturních a sociálních potřeb (§225 ZPr) podrobnosti vyhláška č. 114/2002 Sb. – ta však jen pro veřejnou sféru z fondu lze přispívat např. na závodní stravování, na dovolenou a rekreace, penzijní připojištění, životní pojištění, pomoc v neočekávaných situacích atd. o přídělu do fondu a o čerpání z něho spolurozhoduje odborová organizace a zaměstnavatel III) Odkládání svršků (§226 ZPr) povinnost zajistit bezpečnou úschovu svršků a dalších osobních předmětů, které zaměstnanci obvykle nosí do zaměstnání (oblečení, obuv, aktovky, kabelky, hodinky, mobilní telefon, snubní prsten) zaměstnavatel určí místo pro jejich odkládání a je odpovědný za škodu na nich (§ 267 ZPr) JUDr. Petr Čechák, Ph.D., petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

IV) Péče o odborný rozvoj zaměstnanců Péče o zaměstnance IV) Péče o odborný rozvoj zaměstnanců demonstrativní výčet uveden v § 227 ZPr 1) zaškolení a zaučení (§ 228 ZPr) – povinnost poskytnout při a) vstupu do zaměstnání bez kvalifikace b) změně druhu práce či pracoviště (z důvodů na straně zaměstnavatele) považuje se za výkon práce – mzda či plat 2) odborná praxe absolventů škol absolventi střed. škol, konzervatoří, VOŠ a VŠ – k získání praktických zkušeností a dovedností potřebných pro výkon práce JUDr. Petr Čechák, Ph.D., petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

3) prohlubování kvalifikace (§ 230 ZPr) Péče o zaměstnance 3) prohlubování kvalifikace (§ 230 ZPr) průběžné doplňování kvalifikace, jímž se nemění podstata, a umožňuje výkon práce, udržování a obnovování zaměstnanec povinen si prohlubovat kvalifikaci k výkonu sjednané práce možnost zaměstnanci uložit účast na školení a studiu, či jiných formách přípravy k prohloubení jeho kvalifikace – povinná účast považuje se za výkon práce – přísluší mzda či plat náklady nese zaměstnavatel požaduje-li zaměstnanec, aby se mohl zúčastnit prohlubování kvalifikace ve finančně náročnější formě (náklady min. 75 tis. Kč), lze kvalifikační dohodu - k takovémuto prohlubování kvalifikace však nelze zaměstnance nutit JUDr. Petr Čechák, Ph.D., petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

d) zvyšování kvalifikace Péče o zaměstnance d) zvyšování kvalifikace změna hodnoty kvalifikace, její získání či rozšíření není to povinností zaměstnance – na jeho volbě, pokud v souladu s potřebami zaměstnavatele, ten může vytvořit zaměstnanci podmínky 1) možnost poskytnutí pracovního volna s náhradou mzdy či platu (§ 232 ZPr stanoví konkrétní rozsah tohoto volna) účast na školení a studiu využitelném zaměstnavatelem je překážkou v práci na straně zaměstnance s náhradou mzdy či platu (§ 205 ZPr) právo zaměstnavatele sledovat průběh a výsledky zvyšování kvalifikace; možnost zastavení úlev 2) možnost stabilizovat zaměstnance (zajistit si, že neodejde a investované prostředky se vrátí) – kvalifikační dohoda JUDr. Petr Čechák, Ph.D., petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

Kvalifikační dohoda (§ 234 ZPr) Péče o zaměstnance Kvalifikační dohoda (§ 234 ZPr) závazek zaměstnavatele umožnit zvýšením kvalifikace (poskytováním pracovních úlev a náhrad platu ) závazek zaměstnance setrvat u zaměstnavatele po určitou dobu, max. 5 let nebo nahradit náklady, jež zaměstnavateli vznikly zde není spodní limit nákladů, při prohlubování kvalifikace je spodní limit předpokládaných nákladů 75 000 Kč do doby, po niž závazek setrvat se nepočítají některé doby, kdy sice pracovní poměr trvá, není však konána práce - nepodmíněný trest odnětí svobody a vazby, pokud pravomocně odsouzen - rodičovská dovolená v rozsahu rodičovské dovolené matky dítěte v některých případech nelze náhradu nákladů požadovat (viz § 235/3 ZPr) JUDr. Petr Čechák, Ph.D., petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

Stravování zaměstnanců (§ 236 ZPr) Péče o zaměstnance Stravování zaměstnanců (§ 236 ZPr) povinnost umožnit stravování pracovníků ve všech směnách neplatí pro pracovní cesty (nárok na stravné) podrobnosti v kolektivní smlouvě nebo vnitřním předpise náklady na stravování považovány za přímý náklad práce JUDr. Petr Čechák, Ph.D., petr.cechak@mail.vsfs.cz ::