DOPRAVNÍ VÝCHOVA Jízdní kolo. Milí žáci, předpokládám, že mezi vámi není nikdo, kdo by nerad jezdil na kole. Kolo je vaším pomocníkem při cestě za kamarádem,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zdroje Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace CYKLISTA Tento Digitální učební.
Advertisements

Řízení motorových vozidel
Dopravní výchova 1. stupeň ZŠ
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
DOPRAVNÍ VÝCHOVA 4. ROČNÍK
Prázdninový provoz Ing. Martin Farář
V této dopravní soutěži prověříme vaše znalosti, které jste zatím získali a které dodržujete když se pohybujete venku a to nejenom na kole. Vašim úkolem.
Soutěžní úkol. Naším společným úkolem je dostat cyklistu ve spodní části obrazovky na konec cesty. Musí ujet celých 10 kilometrů. Musíme mu pomoci správně.
10.1 Cyklista na silnici, výbava cyklisty
V této dopravní soutěži prověříme vaše znalosti, které jste zatím získali a které dodržujete když se pohybujete venku a to nejenom na kole. Vašim úkolem.
V této dopravní soutěži prověříme vaše znalosti, které jste zatím získali a které dodržujete když se pohybujete venku a to nejenom na kole. Vašim úkolem.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Dopravní výchova TÉMA:
Dopravní značky Zde si vyzkoušíte zda si aspoň kapku pamatujete dopravní značky. Zkuste to bez pomoci rodičů, sourozenců či internetu. Zde najdete jen.
Jezdi pouze po pravé straně vozovky. Smíme jezdit jen jednotlivě za sebou. Každou změnu směru jízdy musíš dát najevo zřetelným upažením ruky. Součástí.
VY_32_INOVACE_ 16_ Místo, kde žijeme Dopravní značky (SADA ČÍSLO 2)
ZŠ a MŠ Vikýřovice, okres Šumperk CZ.1.07/1.4.00/ Drahomíra Ďurišová – vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k procvičení pravidel.
Dopravní výchova Mgr. Petra Polášková.
Cyklistické přilby 1. Jak může přilba pomoci ? 2. Co by měla přilba mít ? 3. Jakou helmu si koupit ? 4. Zakázáno 5. Shrnutí.
126.1 Jednoduché křižovatky, pravidlo pravé ruky
DOPRAVNÍ ZNAČKY 3. ročník
Odkryj správnou dopravní značku a najdi pod ní písmeno.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_175.
stůj, dej přednost v jízdě
Název Dopravní výchova - křižovatky
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Název Dopravní výchova - značky
Umíte se chovat na silnici?
PRACOVNÍ LISTY DOPRAVNÍ ZNAČKY
Dětské dopravní hřiště Liberec
Dětské dopravní hřiště Liberec
OSOBNÍ BEZPEČÍ Chráníme své bezpečí, Úrazy, Doprava
ŘÍZENÍ PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH Řízení provozu na pozemních komunikacích Provoz na pozemních komunikacích se řídí: - světelnými, případně i.
VY_32_INOVACE_01_DOPRAVNÍ VÝCHOVA_ bezpečná cesta do školy (dopravní značky) AUTOR: Mgr.Petra Kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ.
Tisková konference příčiny nehod v podzimním a zimním období priority a úkoly – podzimní období Tisková konference příčiny nehod.
NEŽ USEDNEME NA KOLO Jízdní kolo musí být vybaveno: dvěma na sobě nezávislými účinnými brzdami se stupňovatelným ovládáním brzdového účinku.
Mgr. Iveta Niederlová VY_32_INOVACE_17_ 17_cyklista.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tisková konference dopravní nehodovost - priority a úkoly – podzimní období Tisková konference dopravní nehodovost - priority.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Výchova k občanství TEMA: Pravidla silničního.
Příkazové Zákazové Upravující přednost Výstražné RISKUJ DOPRVANÍ ZNAČKY
Název školy:ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace Unkovice 28, p. Žabčice Autor:Bc. Jana Weisová Název:Bezpečnost v dopravě Vytvořeno: Odpilotováno:
VY_32_INOVACE_06_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_1_DOPRAVNÍ ZNAČKY Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní družina, Duchcov,
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_02_Cyklista.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_35_CHOVÁNÍ CYKLISTY TÉMA:
DOPRAVNÍ VÝCHOVA CYKLISTA VYBAVENÍ JÍZDNÍHO KOLA VYBAVENÍ CYKLISTY.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Eva Nováková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_ČAS2 TEMA: Dopravní značky (čtenářská gramotnost)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
MOJE CESTA DO ŠKOLY Bezpečnost v silničním provozu
ODBOČOVÁNÍ A JÍZDA KŘIŽOVATKOU
Autor: Mgr. Radana Marelová
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
INTERAKTIVNÍ POZNÁVAČKA
Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_15_PRVOUKA
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov
NeRiskuj.
D o z p n r.
Autor: PaedDr. Jana Čechová
VY_32_INOVACE_43_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
DUM_008/ ČLOVĚK A JEHO SVĚT/BEZPEČNĚ NA SILNICI/ VYDMUCHOV/ŠŤÁSTKOVÁ/ 2012 Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace.
PRACOVNÍ LISTY DOPRAVNÍ ZNAČKY
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Vývoj dopravní nehodovosti za období leden až září roku 2013 a technický stav vozidel plk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_32_Inovace_2.2.1 Dopravní prostředky a značky
Dětské dopravní hřiště Liberec
Transkript prezentace:

DOPRAVNÍ VÝCHOVA Jízdní kolo

Milí žáci, předpokládám, že mezi vámi není nikdo, kdo by nerad jezdil na kole. Kolo je vaším pomocníkem při cestě za kamarádem, na hřiště, na výlet nebo třeba na zmrzlinu. Aby byl vašim společníkem bezpečným, je dobré o něm něco vědět. Pro některé z vás budou nabízené informace možná známé, ale i tak neškodí si je zopakovat. V závěru si otestujete, co jste si zapamatovali. Tak vzhůru do toho!

CO UŽ VÍM ? Jízdní kolo je nemotorové vozidlo. Jízdní kolo je nemotorové vozidlo. Já jsem řidič nemotorového vozidla – cyklista. Já jsem řidič nemotorového vozidla – cyklista. Jsem účastníkem silničního provozu. Jsem účastníkem silničního provozu. Jsem povinen dodržovat pravidla silničního provozu. Jsem povinen dodržovat pravidla silničního provozu.

VÝBAVA JÍZDNÍHO KOLA Tvé kolo musí být v pořádku, aby jízda na něm byla bezpečná !!!

Povinná výbava přední a zadní brzda (č. 1 a 2) ‏ přední a zadní brzda (č. 1 a 2) ‏ přední odrazka bílé barvy (č. 8) ‏ přední odrazka bílé barvy (č. 8) ‏ zadní odrazka červené barvy (č. 7) ‏ zadní odrazka červené barvy (č. 7) ‏ oranžové odrazky na pedálech (č. 9) ‏ oranžové odrazky na pedálech (č. 9) ‏ oranžové odrazky na paprscích kol (č. 10) ‏ oranžové odrazky na paprscích kol (č. 10) ‏

Výbava za snížené viditelnosti přední světlomet svítící bíle (č. 4) ‏ přední světlomet svítící bíle (č. 4) ‏ zadní svítilna červené barvy nebo blikačka (č. 5) ‏ zadní svítilna červené barvy nebo blikačka (č. 5) ‏ zdroj elektrického proudu (č. 6) ‏ zdroj elektrického proudu (č. 6) ‏

Doporučená výbava jasně znějící zvonek kryt řetězu blatníky blatníky

Své kolo si udržuj čisté a v pořádku!

JÍZDA NA KOLE Sám v silničním provozu můžeš jezdit, až Ti bude 10 let ! Do té doby můžeš jezdit po silnici pouze v doprovodu osoby starší 15 let.

DOVEDNOSTI CYKLISTY udržet rovnováhu na kole udržet rovnováhu na kole zabrzdit zabrzdit brzdit z kopce brzdit z kopce vyhnout se hrbolu vyhnout se hrbolu ohlédnout se při vyjíždění od okraje ohlédnout se při vyjíždění od okraje dát znamení o změně směru jízdy dát znamení o změně směru jízdy projet úzkou pěšinou projet úzkou pěšinou dodržet dostatečnou vzdálenosti od cyklisty jedoucího před tebou dodržet dostatečnou vzdálenosti od cyklisty jedoucího před tebou

POVINNOSTI CYKLISTY být ohleduplný být ohleduplný dodržovat pravidla silničního provozu dodržovat pravidla silničního provozu Co nikdy nesmíš při jízdě dělat: Jezdit bez držení řidítek! Jezdit bez držení řidítek! Sundávat nohy z pedálů! Sundávat nohy z pedálů! Vozit na svém kole ještě někoho druhého! Vozit na svém kole ještě někoho druhého! Vozit na kole předměty, které při řízení překáží nebo ohrožují ostatní! Vozit na kole předměty, které při řízení překáží nebo ohrožují ostatní! Vést druhé jízdní kolo, vozík, psa nebo jiné zvíře! Vést druhé jízdní kolo, vozík, psa nebo jiné zvíře! Držet se jiného vozidla nebo se jím nechat vléci! Držet se jiného vozidla nebo se jím nechat vléci!

OCHRANA CYKLISTY 1. Přilba do 18 let je povinná do 18 let je povinná zabraňuje vážným poraněním hlavy při pádu z kola zabraňuje vážným poraněním hlavy při pádu z kola musí mít správnou velikost musí mít správnou velikost nesmí být poškozená nesmí být poškozená musí být správně připevněná a zapnutá musí být správně připevněná a zapnutá 1. Chrániče chrání ostatní části těla při pádu z kola – lokty, kolena, zápěstí chrání ostatní části těla při pádu z kola – lokty, kolena, zápěstí

Přilba Ti může zachránit zdraví a život !!! Nezapomínej ji nosit!

Některé důležité dopravní značky pro cyklisty zákaz vjezdu všech vozidel (v obou směrech) ‏ zákaz vjezdu jízdních kol zákaz vjezdu vyznačených vozidel hlavní pozemní komunikace přednost v jízdě Dej přednost v jízdě Stůj, d ej přednost v jízdě!

stezka pro cyklisty konec stezky pro cyklisty jiný příkaz – vyjádřený nápisem na značce konec jiného příkazu – vyjádřeného nápisem na značce Světelná signalizace pro cyklisty: Stůj Připrav se Jeď

Závěr Věřím, že z tebe bude zodpovědný cyklista, dodržující všechny rady, které se v tomto výukovém materiálu dověděl. To aby silnice pro tebe byla bezpečným místem! Přeji vám mnoho naježděných kilometrů bez nehody!

Otestuj své vědomosti: 1. Přilbu používám na kole: na kole: a) jen na stezce pro cyklisty b) jen na silnici c) vždy 2. Přilbu: si nemusím zapnout si nemusím zapnout si zapnu vždy si zapnu vždy si zapnu volně si zapnu volně 3. Při pádu na kole: a) se nikdo nezraní b) si hlavu nemohu zranit c) je často zraněná hlava 4. Přilbu musím používat do: do: dvanácti let dvanácti let patnácti let patnácti let osmnácti let osmnácti let Správné řešení je: 1c) 2b) 3c) 4c) ‏

Odpovídej na otázky ano – ne podle svého úsudku. Když potom za sebe poskládáš jednotlivá písmena u správných odpovědí, dokončíš správně větu: ANONE Na červenou vždy stojím. Jezdím bez držení řidítek. Dodržuji pravidla silničního provozu. Nemusím dávat znamení o změně směru jízdy. Na silnici mohu jezdit sám od 9 let. Kolo si udržuji čisté a v pořádku. Mít blatník na kole je povinnost. Nemusím mít na kole brzdu. Tajenka: Určitě ze mne bude správný _ _ _ _ _ _ _ _.. Tajenka: Určitě ze mne bude správný cyklista. C A BY KC DL EI SF GT HA

Přiřaď k číslu u obrázku písmeno – vytvoříš tak správné dvojice: a) Zákaz vjezdu vyznačených vozidel b) Dej přednost v jízdě c) Stůj d) Hlavní pozemní komunikace e) Konec stezky pro cyklisty f) Jeď g) Jiný příkaz Správné řešení: 1 c) 2 g) 3 a) 4 d) 5 f) 6 e) 7 b) ‏

Na závěr mám pro vás překvapení v podobě dvou zajímavých odkazů na stránky s dopravní tematikou pro děti: