Zadání bakalářské práce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora terénních prací v projektu NIKM - národní inventarizace kontaminovaných míst, automatizace úloh Roman Bukáček, Jiří Chroust, Petr Pala, Jiří Zvolánek,
Advertisements

DSC Monitor DSC Monitor Obsah Tato PowerPointová prezentace je rozdělena do několika různých sekcí. Stisknutím názvu sekce.
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
13. MicroGEOS, DIKAT, informace KN
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Mapy a geografické informační systémy
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
ČVUT Praha, Fakulta elektrotechnická Diplomová práce Informační systém házenkářského turnaje Petr Plodík.
Analýza kontaminace půd těžkými kovy
Geo-informační systémy
SW podpora krizového řízení Duben 2006 Tomáš Fröhlich, DiS. ISSS 2007.
vedoucí oddělení IT, Digis, spol. s r. o.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Činnost odboru centrální dokumentace v rámci SŽG Praha
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
GIS seismických jevů v Evropě
Úvod do MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Institut ekonomiky a systému řízení Oddělení GIS
Barbora Kušová Obor: Geoinformatika HGF, VŠB-TU Ostrava 2002/2003
Dokumentace informačního systému
Modelování stoku přívalových srážek v povodí
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
doc. RNDr. František STANĚK, Ph.D.
Vedoucí projektu: Doc. Ing. Petr Rapant CSc. G 562 Petr Svoboda
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Návrh a zavedení systému poskytování a sledování dotací
Informační systém domů a bytů Havířova Prezentace Bakalářské práce Řešitel:Igor IVAN Vedoucí projektu: doc. Dr. Ing. Jiří Horák.
1 iMUNIS Portálové řešení pro obce Mgr. Jan Brychta Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
Analýza rozmístění prodejen a služeb na vybraném území
Změna datového modelu databáze Odry 2000 Autor: Kateřina Šimečková Vedoucí bakalářské práce: ing. David Vojtek.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Regionální a municipální informační systém RAMIS Ing. Petra Mikulecká,
Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Aktivita A4 - Návrh a zavedení systému.
Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut ekonomiky a systémů řízení obor Geografické informační systémy.
Zpracování záznamů GPS dispečerských vozů DPO Vedoucí projektu : doc. Ing. Petr Rapant, CSc. Zpracovává : Radim Balon, G363 Vysoká škola báňská – Technická.
Vytváření registru územní identifikace a adres v ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor informatiky Mgr. Karel Lux vedoucí oddělení koncepce
Navigace a mapování pomocí GPS
Součástí této prezentace bude pravděpodobně diskuse, jejíž výsledkem budou akce. Pomocí aplikace PowerPoint lze navržené akce zaznamenávat v průběhu prezentace.
Možnosti GIS při tvorbě trojrozměrných map zemětřesení Vedoucí práce: Doc.Ing.Petr Rapant CSc. Odborná konzultace: Ing. Aleš Poláček CSc. Zpracoval : Pavel.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
Mělnické podzemí 3D Historická dokumentace Nové měření Použité metody
Název projektu: Ostrava a okolí Zpracovatel projektu : Michal Popiolek Vedoucí projektu : Dr. Ing. Jiří Horák Odborný konzultant :Ing. Aleš Poláček Analýza.
GIS prostoru haldy a.s. NH Ostrava
EHealth v Plzeňském kraji , Žďár nad Sázavou Krajský úřad Plzeňského kraje, Odbor informatiky.
Generování 3D modelů budov pro potřeby vizualizace v prostředí Internetu Michal Kramář, G562 Diplomová práce.
Databáze MS ACCESS 2010.
Využití sestavy Zobrazení a typy Části sestavy Vytvoření sestavy Ovládací prvky.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Tabulkové editory © Tabulkové editory slouží k: vytváření a úpravě tabulek na rozdíl od textových editorů jsou tabulky v těchto editorech aktivní,
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Logistické procesy ve stavebnictví Autor diplomové práce: Bc. Lukáš Hlaváč Vedoucí diplomové práce: Ing. Terezie Vondráčková, Ph.D. České Budějovice, červen.
23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Hotel Tatra, Velké Karlovice Portlety, navigace a personalizace UIS Milan Šorm.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Vypracoval / Roman Málek
MPH_FMAN Finanční management jaro 2016
Letecká informační služba pro GA 2017
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Nástroje podpory uživatelů
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Obnova infrastruktury SIS II před spuštěním do rutinního provozu - 1. etapa projekt spolufinancovaný z ročního programu 2011 Fond pro vnější.
Vytvoření IS pro správu místností v prostředí WWW
iMUNIS Portálové řešení pro obce
Geografické informační systémy
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
GIS NÁZEV DIPLOMOVÉ PRÁCE JAKO NÁSTROJ PRO PODPORU
Územně analytické podklady
Transkript prezentace:

Zadání bakalářské práce Informační systém o odplyňovacích vrtech, vybudovaných na území historického centra města Orlová Vedoucí práce: Doc. Ing. Petr Rapant, CSc. Zhotovitel: Martin Pavlík

Důvod výstavby odplyňovacích vrtů V 90. letech 20. stol. dochází k útlumu těžby v oblasti ostravsko-karvinského revíru Začínají vyvstávat problémy s únikem nebezpečného metanu na povrch – důvodem je zastavení centrálního větracího systému v dolech Vystupující metan se stává obyvatelstvu nebezpečný, což dokazuje i několik explozí způsobených tímto plynem Vzhledem k této havarijní situaci je rozhodnuto o výstavbě několika desítek vrtů (každý v hodnotě kolem 600 000Kč)

Současný stav lokality V současné době je na území historického centra města Orlová vystavěno přibližně 30 těchto vrtů Tyto vrty jsou převážně pasivní – slouží jako volné kontrolované cesty nebezpečného plynu na povrch Takto mají bránit nekontrolovanému plošnému prostupu plynu horninou, zejména do budov Tato metoda ochrany obyvatelstva prostřednictvím pasivních vrtů, se ukázala být na některých místech jako účinná, jinde méně

Nedostatky pasivního odvětrávacího systému Spočívají hlavně v poměrně velkých nákladech vynaložených na stavbu, často neúměrně vysokého počtu, pasivních vrtů, které mohou být i v některých případech neaktivní Z důvodu zvýšení účinnosti tohoto systému se proto některé vrty napojují na tzv. aktivní odsávací stanici – což umožňuje kvalitnější zabezpečení dané lokality Aktivním vrtem rozumíme vrt, u kterého je naměřen alespoň minimální tlakový rozdíl a objemový průtok plynu, ať už směrem z podzemí na povrch, nebo z povrchu do podzemí

Čím se tato práce zabývá? Práce řeší problematiku tvorby přehledného informačního systému, v rámci odvádění důlních plynů z historického centra města Orlová, prostřednictvím odplyňovacích vrtů.

Zdroj informací a dat Příslušné informace a data týkající se této problematiky jsou poskytnuta firmou OKD, DPB, a.s. Paskov

Cíl této práce Informační systém podávající uživateli komplexní informace o jednotlivých zařízeních, sloužící k řízenému odvodu důlních plynů, s ohledem na tyto požadavky: přehlednost snadné a intuitivní ovládání možnost provozovat na snadno dostupných programových prostředcích, nebo případně na tzv. freeware produktech

Praktické uplatnění práce Krajský úřad Hasičský záchranný zbor

Postup řešení Studium příslušné dokumentace a dat Analýza potřeb uživatele Návrh funkcí informačního systému (dotazy, analýzy) Návrh datového modelu pro správu dat Sestavení modulů (formulářů) pro práci s daty Zobrazení vrtů v katastrální mapě, dané lokality

Návrh funkcí informačního systému (dotazy, analýzy) Zajistit nejen přístup ke všem datům, ale také schopnost, podat pouze konkrétní informace na uživatelem nejčastěji kladené dotazy. Dotazy typu: Najdi všechny odsávané vrty Najdi všechny neodsávané vrty Najdi vrt ověřující sloj daného čísla … Poskytnout základní druh analýzy – analýza současného stavu dané lokality, obsahující: Celkový počet vrtů Počet odsávaných / neodsávaných vrtů …

Vytvořeny 2 skupiny, do nichž byly údaje rozděleny: Datový model Vytvořeny 2 skupiny, do nichž byly údaje rozděleny: Základní parametry vrtu - evidují se zde údaje o vlastním vrtu, jako je: datum realizace souřadnice vrtu v S-JTSK projektovaná hloubka je-li odsáván číslo zastižené sloje …

- soubor údajů, které informují o plynodajnosti vrtu: Dlouhodobá odvětrávací zkouška (DOZ) - soubor údajů, které informují o plynodajnosti vrtu: termín konání DOZ koncentrace plynu při stabilizovaném objemu koncentrace plynu při maximálním objemu průběh trendu u měřených plynů barometrický tlak …

Datový model ID_VRTU ID_VRTU 1 1 PARAMETRY_VRTU DOZ

Informační systém se skládá ze dvou částí Textová část Tvořena samotnou databází v MS-Access Formuláři pro zadávání a prohlížení dat Grafická část Tvořena zakreslenými odplyňovacími vrty v katastrální mapě dané lokality

Textová část informačního systému Základním prvkem každého informačního systému je nabídka, nebo-li tzv. nabídkové menu, které umožňuje: Ovládat celý informační systém Vyvolávat potřebné formuláře Usnadňuje celkovou práci s programem

Hlavní nabídka IS o odplyňovacích vrtech

Kompletní údaje o odplyňovacím vrtu Karta – Parametry vrtu

Kompletní údaje o odplyňovacím vrtu Karta – Parametry zastižené sloje

Kompletní údaje o odplyňovacím vrtu Karta – Geologický profil vrtu

Kompletní údaje o odplyňovacím vrtu Karta – Dlouhodobá odsávací zkouška (DOZ) 1/2

Kompletní údaje o odplyňovacím vrtu Karta – Dlouhodobá odsávací zkouška (DOZ) 2/2

Kompletní údaje o novém vrtu

Dotazové menu

Analýza oblasti

Zobrazení odplyňovacích vrtů v katastrální mapě

Použité programové prostředky Microsoft Access ArcView GIS 3.2 Christine – GIS 1.2

Děkuji za pozornost