Nové metody ř ízení nemocnic Academy of Health Care CMC Č elákovice 11. – 12. kv ě tna 2010 Zkušenosti s pou ž itím procesní analýzy v Masarykov.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití ICT ve zdravotnictví
Advertisements

Národní plán rozvoje eHealth – Revize legislativy Praha 25. kv ě tna 2010 Potí ž e s p ř echodem na elektronicky vedenou zdravotní dokumentaci v Krajské.
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Michal TICHÝ, Martin ZEMAN Krajská zdravotní, a.s.; Č R UJEP Ústí nad Labem; Č R FZaSP TU Trnava; SR PILOTNÍ PROJEKT ADAPTACE BRITSKÉ METODIKY „MUST“ DO.
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality
Biomedicínský výzkum s podporou evropských zdroj ů v nemocnicích Záme č ek V ě truše v Ústí nad Labem 15. – 16. února 2010 Projekt Univerzitní nemocnice.
Biomedicínský výzkum s podporou evropských zdroj ů v nemocnicích Záme č ek V ě truše v Ústí nad Labem 15. – 16. února 2010 eHealth jako jeden z pilí řů.
Seminář ředitelů ZZ února III. pracovní seminář ředitelů nemocnic a zdravotnických zařízení Martin Zeman Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem,
INMED 2010 D ů m hudby v Pardubicích listopadu 2010 Po ž adavky na sb ě r dat a controlling pro efektivní poskytování pé č e v za ř ízení holdingového.
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
1 © AGIT AB Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje v Ústí n.L. Koncepce budování informačního systému v nemocnicích Ústeckého.
Facility management při transformaci 5 nemocnic Ústeckého kraje
TKZ Polná spol. s r.o. od 1994 (1911) výrobce stavebního a nábytkového kování česká firma bez zahraniční spoluúčasti obrat - cca 210 mil. Kč počet zaměstnanců.
Konference UNIV 2K 1. a Ing. Petr Richter ředitel školy VOŠ, SPŠ a OA Čáslav Přemysla Otakara II. 938 VOŠ, SPŠ a OA Čáslav.
Facility management ČSN EN
Audit IT procesů ve FNOL
SAP Ing. Jiří Šilhán.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
PLÁN DLOUHODOBÉ OCHRANY DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ V PRAXI Mgr. Andrea Fojtu, Mgr. Eliška Pavlásková ÚVT UK, ÚISK UK
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
1 © AGIT AB IT Projekt roku 2007 Systém objednávání pacientů přes Internet Martin Zeman, Jan Pejchal, Aleš Daniel Workshop „eHealth a veřejná správa –
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Zám ě r diplomové práce Aplikace metody benchmarkingu v podnikovém prostředí Petr Ondrejka.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
1 © AGIT AB IT Projekt roku 2007 Zdravotnictví Ústeckého kraje on-line Lenka Jeřábková ČD - Telematika a.s. Martin Zeman, Jan Pejchal Krajská zdravotní,
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
1 © AGIT AB Telemedicína Brno března 2008 v Brně Od bezfilmových nemocnic k bezfilmovému Ústeckému kraji Martin Zeman, Aleš Daniel, Jan Pejchal.
1 © AGIT AB Výkonná a bezpečná komunikační infrastruktura pro aplikace Telemedicíny & eZdravotnictví/eHealth Martin Zeman (Krajská zdravotní, a.s.) Radek.
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
1 © AGIT AB Zkušenosti se vzděláváním manažerů ve zdravotnictví financovaným z ESF Vliv manažerského vzdělávání na změnu řízení při transformaci nemocnic.
1 © AGIT AB Telemedicína Brno března 2007 v Brně Regionální PACS nemocnic Ústeckého kraje Martin Zeman, Aleš Daniel, Jan Pejchal.
15. prosince 2005Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje Regionální zdravotnický informační systém Martin Zeman.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
P ř íprava a pilotá ž vzd ě lávacích program ů (v č etn ě metodik) pro d ě ti a mláde ž zam ěř ených na rozvoj metod vzd ě lávání v oblasti rozvoje klí.
1 Architektura IS podporující manažerské řízení 9. MEZINÁRODNÍ KONFERENCE O INFORMATICKÉ PODPOŘE PERSONÁLNÍCH PROCESŮ V OZBROJENÝCH SILÁCH A STÁTNÍ SPRÁVĚ.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Výzkum efektivnosti fungování veřejné správy Interní grant VŠP Jihlava Měrtlová - Nečadová - Kovář.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
1. WORKSHOP.
PROJEKT ISTI INFORMAČNÍ SYSTÉM TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY VEŘEJNÉ SPRÁVY
model fungování a praxe
9. mezinárodní konference ICTfórum/Personalis 2005
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Společenská odpovědnost ve školství
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Biomedicínský výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Cesta k flexibilitě J.Skorkovský ESF MU
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
Energetický management
Centralizované rozvojové projekty 2017
Co dělá Olomoucký kraj pro podporu polytechnického vzdělávání?
Koncepce rozvoje činnosti AV ČR
Projekt „Strategické řízení rozvoje elektronického zdravotnictví v resortu MZ“ a příprava resortních metodik rozvoje elektronického zdravotnictví v oblasti.
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

Nové metody ř ízení nemocnic Academy of Health Care CMC Č elákovice 11. – 12. kv ě tna 2010 Zkušenosti s pou ž itím procesní analýzy v Masarykov ě nemocnici v Ústí nad Labem Ji ř í Madar, Martin Zeman

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Osnova Úvod Rok 2000 – nová koncepce ř ízení MNUL Procesní model MNUL a ISO 9001 Popis proces ů a procesní týmy ICT podpora proces ů v MNUL Rok 2007 – transformace 5 nemocnic do jediné a.s. Transforma č ní projekt a procesy Rok 2009 – procesní audit Krajské zdravotní, a.s Rok 2010 – procesní revize systému ř ízení KZ

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Úvod Milníky Masarykovy nemocnice - posledních 10 let

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Rok 2000 – nová koncepce ř ízení MNUL chceme zavést po ř ádek a ř ídit nemocnici jako firmu – zavedení systému ř ízení kvality dle ISO 9001:2000 – procesní model nemocnice – ekonomické ř ízení a controlling

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Rok 2000 – nová koncepce ř ízení MNUL výsledky – první nemocnice v Č R je certifikována dle ISO 9001:2000 – první nemocnice v Č R má zaveden systém SAP R3 – zavedení controllingu a m ěř ení strategie – ekonomicky stabilní firma

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 První politika jakosti MNUL Politika jakosti od roku 2006

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Procesní model MNUL a ISO 9001 Procesní modely nemocnic - obvykle 3 skupiny hlavních proces ů (Evropský model kvality) – zdravotní slu ž by (lé č ebná pé č e) – vzd ě lávání (ve smyslu postgraduální výuky zdravotnické ve ř ejnosti, tedy školská č innost) – v ě da a výzkum skupina, která je v konkrétní nemocnici nevýznamná, se vynechá jsou mo ž né i jiné modely

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Popis proces ů a procesní týmy Postup v souladu s doporu č eními ISO 9001 (a 9004) Procesní týmy s vlastníky proces ů Ú č ast externích poradc ů Snaha o popisování vlastními silami, za p ř ímé ú č asti procesních tým ů Koordinace Radou pro ř ízení

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Nultá verze popisu procesu léčebné péče z roku 2002

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 ICT podpora proces ů v MNUL Procesn ě orientovaný klinický informa č ní systém Systém ř ízení dokument ů na Intranetu ERP systém SAP R/3 Neúsp ě šný vývoj po ž adavkových (objednávkových) systém ů Absence IS pro HRM Procesní modelování – pouze Visio a MS Office

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Rok 2007 – transformace 5 nemocnic do jediné a.s. Výchozí situace – Od zrušení KÚNZ krá č ela ka ž dá z nemocnic v Ústeckém kraji vlastní cestou – P ř echodem nemocnic k VÚSC se p ř íliš nezm ě nilo – Z ř izovatel neuplat ň oval koncep č ní p ř ístup k ř ízení svých organizací stejného typu – Mohutnost infrastruktury Masarykovy nemocnice p ř esahuje souhrn infrastruktury ostatních 4 nemocnic

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Rok 2007 – transformace 5 nemocnic do jediné a.s. Výchozí situace – 5 nemocnic = 5 sv ě t ů = 5 ICT – centrála je sv ě tem č. 6 – ∞ katalog ů a č íselník ů

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Rok 2007 – transformace 5 nemocnic do jediné a.s. 1. zá ř í 2007 – 5 nemocnic se transformuje do jediné organizace -> Krajská zdravotní, a.s. – 5 nemocnic -> 1 firma -> jedno ZZ – Centrála spole č nosti Krajská zdravotní v sídle Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Rok 2007 – transformace 5 nemocnic do jediné a.s. Charakteristika organizace: Krajská zdravotní,a.s. Nemocnice Děčín,o.z. Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem,o.z. Nemocnice Teplice,o.z. Nemocnice Most,o.z. Nemocnice Chomutov,o.z. stav aktiv spole č nosti 5 miliard K č základní kapitál 3,6 miliardy K č plánované výnosy 4,5 miliardy K č celkem 6237 zam ě stnanc ů

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Transforma č ní projekt a procesy O č ekávané zm ě ny – Vy č len ě ní servisních č inností – 1 firma = 1 ICT – Zm ě ny v IS/ICT a jejich ř ízení budou podporovat a urychlovat vyu ž ití potenciálu zefektivn ě ní (zrychlení, zjednodušení, zlevn ě ní) proces ů v nov ě vzniklé spole č nosti – KZ zkonsoliduje IS/ICT infrastrukturu a srovná míru vysp ě losti proces ů ve všech svých č ástech – Analogicky v dalších procesech

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Transforma č ní projekt a procesy Motto – Chceme být zákaznicky orientovanou spole č ností, opírající se o všestrann ě vzd ě lané, vnit ř n ě motivované a se strategií ztoto ž n ě né zam ě stnance. Vize – Usilujeme o dodr ž ování jednotných standard ů poskytované zdravotní pé č e a dalších slu ž eb v celé naší spole č nosti a budujeme špi č ková zdravotnická centra prosazující se i v mezinárodní konkurenci. – Chceme být nejen velkým, ale i vyhledávaným zam ě stnavatelem, umo žň ujícím kontinuální rozši ř ování znalostí a dovedností svých pracovník ů.

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Transforma č ní projekt a procesy Strategie – Orientace na zákazníka – V ů d č í úloha ve zdravotnictví Ústeckého kraje, p ř esahující do širšího regionu – Univerzitní nemocnice sou č ástí Krajské zdravotní, a.s. – Finan č ní stabilita – Jednotná firemní kultura p ř i zachování vnit ř ní sout ěž ivosti

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Transforma č ní projekt a procesy Vize ICT KZ – Bezfilmové a bezpapírové zdravotnictví – Telemedicína – Elektronický zdravotní záznam – Nové slu ž by zalo ž ené na ICT a zárove ň – Ochrana soukromí – Právní ochrana – Finan č ní zdraví

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Transforma č ní projekt a procesy Postupné kroky 1.Multidoménová struktura 2.ERP systém s 1 ú č etním okruhem 3.Personální informa č ní systém 4.P ř ístupový (access) systém 5.Integrace aplikací To znamená – on-line informace o identit ě osob – role osob spravované personálním IS

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Transforma č ní projekt a procesy Nové slu ž by zalo ž ené na ICT – Externí slu ž by Objednávací a vyvolávací systém – postupné zavád ě ní, t č. cca 50 pracoviš ť Interní sdílené slu ž by – NEOS, ERP, HR + mzdy P ř ístupový a docházkový systém, správa identity Intranet/Internet Kamerový systém Workflow a DMS Slu ž by knihovnické (MEDVIK) PACS

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Transforma č ní projekt a procesy Podp ů rná infrastruktura ICT – Jednotn ě (centráln ě ) ř ízená, na internetových protokolech zalo ž ená, vysokorychlostní páte ř ní sí ť propojující nemocnice navzájem – Pronájem temných vláken osvícených vlastní technologií mezi m ě sty s realizací poslední míle – Napojení sít ě na národní v ě deckou po č íta č ovou sí ť (NREN CESNET2) a internet, EduRoam – Datové centrum KZ

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Transforma č ní projekt a procesy Privátní optická sí ť nemocnic

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Transforma č ní projekt a procesy Procesy facility managementu – výchozí stav – Provozn ě technické č innosti jsou z centra ř ízeny metodicky – Postupy a č íselníky nejsou sjednoceny – Pou ž ívají se p ů vodní lokální SW aplikace a Excel – Ale i mySAP ERP 2005 (modul PM, IM, AM, MM,…) – V r ů zném rozsahu je zavedení ISO 9001:2000

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Transforma č ní projekt a procesy Procesy facility managementu – aktuální stav – Projekt konsolidace ekonomických informa č ních systém ů – Projekt nasazení FaMa+ pro oblast Technická místa a inventarizace majetku – Integrace mySAP ERP a FaMa+ prost ř ednictvím integra č ní platformy Ensemble – Další sm ěř ování -> zdravotnická technika, údr ž ba

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Transforma č ní projekt a procesy Procesy facility managementu – problémy – P ř esto ž e je pou ž it jeden ú č etní okruh a 1 ERP systém, nedošlo ke sjednocení pravidel a č íselník ů pro inventarizaci majetku – Zna č ení prostor je v neut ě šeném stavu, není sjednoceno ani názvosloví organiza č ních jednotek – Digitální mapy (patra, místnosti) nejsou k dispozici

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Transforma č ní projekt a procesy Obecné problémy – Ve firm ě není za ž ité procesní vnímání – Nejsou definováni vlastníci proces ů – Paraleln ě b ěž í velké mno ž ství analýz a audit ů v ě tšího rozsahu – P ř etrvávající tendence k lokálnímu ř ízení a lokálním systém ů m ř ízení

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Rok 2009 – procesní audit Krajské zdravotní Vyhotovení procesní analýzy s vazbou na IT – Identifikace proces ů vrcholové úrovn ě (komplexní vymezení) – Detailní procesní analýza logistických proces ů nákupu po redistribuci na sou č astná místa spot ř eby Identifikace potenciálu a návrh mo ž ností zlepšení v nákupu – identifikace úspor v procesech nákupu – identifikace prostoru pro optimalizaci podp ů rných IT – návrh na racionalizaci administrativních procedur nákupu – návrh na zvýšení efektivity fungování organizace a sní ž ení finan č ních nárok ů na chod zdravotnické administrativy sní ž ením náklad ů v identifikovaných procesech – návrh úspor náklad ů optimalizací logistických proces ů zdravotnických za ř ízení – návrh na zefektivn ě ní hospoda ř ení a pozitivní ovlivn ě ní HV – návrh na hledání mo ž ností úspor s ohledem na medicínské a ekonomické faktory a trendy

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Rok 2009 – procesní audit Krajské zdravotní Klí č ové výstupy projektu jsou: – Metodika modelování a procesního ř ízení – Identifikace proces ů vrcholové úrovn ě – Detailní procesní analýza logistických proces ů nákupu – Hodnocení zralosti ř ízení proces ů a IT (pavu č inový model pro podnikovou architekturu) – Seznam identifikovaných problémových oblastí v č etn ě prostoru ke zlepšení – Seznam opat ř ení vedoucích ke zlepšení v oblasti procesního ř ízení a vyu ž ití IT – Koncepce ř ízení KZ a.s. – Plán dalších krok ů – Doporu č ení Projekt byl realizován za podpory SW nástroje ARIS. Analýza proces ů byla provedena spole č ností IDS Scheer ve spolupráci s vedením KZ a 5ti odšt ě pnými závody.

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Rok 2009 – procesní audit Krajské zdravotní Vrcholový model oblastí proces ů

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Rok 2009 – procesní audit Krajské zdravotní Ř ízení a správa ICT

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Rok 2009 – procesní audit Krajské zdravotní Procesy Zajišt ě ní zdravotní pé č e – na úrovni centrály KZ

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Rok 2009 – procesní audit Krajské zdravotní M ěř ení zralosti proces ů * * podle IDS Scheer

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Rok 2010 – procesní revize systému ř ízení KZ Výstupem z procesního auditu je i návrh koncepce ř ízení KZ – Východiskem je procesní model KZ – Byla provedena analýza stávajících úzkých míst a potenciál ů obecn ě a v jednotlivých procesních oblastech – Byl obecn ě definován cílový stav ř ízení proces ů – Byla definována cílová zralost BPM (t+3 roky) v jednotlivých procesních oblastech

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Rok 2009 – procesní audit Krajské zdravotní

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Rok 2009 – procesní audit Krajské zdravotní

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Rok 2010 – procesní revize systému ř ízení KZ Nyní za č ínáme pracovat s vlastníky proces ů Za č ínáme si spravovat sv ů j procesní model Za č ínáme vytvá ř et integrovaný systém ř ízení zalo ž ený na procesním p ř ístupu Jsme znovu na za č átku

Nové metody ř ízení nemocnic Č elákovice 2010 Kontakt Krajská zdravotní, a.s. Sociální pé č e 3316/12A Ústí nad Labem I Č DI Č CZ Tel.: Ji ř í Madar, Martin Zeman,