Aspekty seniorského vzdělávání na MZLU v Brně Konference AU3V, Kostelec u Zlína, 26. – 28. 6. 2006 Veronika Vejrostová, ICV MZLU v Brně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Advertisements

Environmentální výchova pro základní školu
Vzdělávání seniorů není jen zájmové vzdělávání
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
Anglický jazyk Michaela Hrdličková, 251 PT1 – Provozní technika 1. ročník „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Vzdělávání a jeho kategorie
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
… ale taky protivný nepřítel … ROLE ICT VE VZDĚLÁVÁNÍ Počítač může být kamarádRadek Maca Co chceme? Chceme být zdraví a silní. Chceme být vzdělaní a.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Péče o seniory.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Komunitní a otevřená škola
Spolupráce škol a sociálních partnerů při tvorbě ŠVP a realizaci výuky Ing. Jana Trhlíková, NÚOV Brno, Projekt je financován Evroským sociálním.
Průřezová témata.
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
Didaktický proces Androdidaktika.
Trendy ve fyzikálním vzdělávání na základních školách a na gymnáziu Josef Janás Katedra fyziky PdF MU [ Současné trendy našeho základního a středního školství.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Současnost a budoucnost univerzitního vzdělávání seniorů v ČR Konference o seniorském vzdělávání na českých vysokých školách, Kostelec-Zlín
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Řízení a plánování kariéry
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Konference knihovníků Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa „SENIOŘI V KNIHOVNÁCH – KNIHOVNY PRO SENIORY V EUROREGIONU NISA“ Městská knihovna Semily 27. až 28.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
„Multimediální vybavení ZŠ Dvorského“ Datum zahájení projektu: Datum ukončení projektu: Doba trvání projektu: 21,4 měsíce Celkové.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
Institut Celoživotního Vzdělávání
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
VZDĚLÁVÁNÍ SENIORŮ Základní pojmy
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Univerzity třetího věku
Rodičovské vzdělávání jako součást celoživotního učení Klára Šeďová
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Virtuální Univerzita třetího věku v regionech
Při technické univerzitě v Liberci
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Transkript prezentace:

Aspekty seniorského vzdělávání na MZLU v Brně Konference AU3V, Kostelec u Zlína, 26. – Veronika Vejrostová, ICV MZLU v Brně

Chceme-li hovořit o aspektech seniorského vzdělávání, musíme nejprve definovat některé pojmy, které zasazují tuto problematiku do určitého širšího rámce:  celoživotní vzdělávání,  stáří,  učitel.

Celoživotní vzdělávání - Lifelong education“ dle terminologického slovníku UNESCO-IBE (1979): „Koncepce, že výchova není jednorázovou záležitosti, …, musí být upřesněna v tom smyslu, že tento proces musí pokračovat v průběhu celého lidského života. Sám život je nepřetržitým procesem učení, avšak každý člověk současně potřebuje specifické podmínky, aby se mohl dále vzdělávat, …, tak aby se mohl vyrovnat a byl stále adaptibilní na všechny technické a sociální změny,zvláště na ty změny, které jsou s jeho specificky individuálními okolnostmi (.., příprava na důchodový věk, vlastní důchodový věk atd.) a mohl si při všech měnících se podmínkách udržet svůj optimální potenciál pro svůj vlastní individuální rozvoj….“ (J. Mužík, 2004)

Celoživotní vzdělávání je chápáno jako formativní proces, jehož součástí je také vzdělávání dospělých. To zahrnuje:  studium na školách,  další profesní vzdělávání,  občanské a zájmové vzdělávání.

Univerzita třetího věku jako jedna z konkrétních forem celoživotního vzdělávání je zájmovým studiem občanů České republiky zejména seniorského věku.

Stáří je období života člověka, které se vyznačuje celou řadou změn.  Změna tělesné schránky,  Změny psychických funkcí: Zpracování nových informací trvá déle a vyžaduje větší úsilí, Snížená potřeba vlastní stimulace a učení, Zůstává potřeba seberealizace.

Specifika vzdělávání dospělých, resp. seniorů  Převzetí odpovědnosti za své vzdělání – vzdělání jako součást osobních cílů a nikoliv povinnost,  do vzdělávacího procesu vstupují s urč. znalostmi a zkušenostmi,  větší nároky na osobu učitele,  pochopení a osvojení nových informací je těžší a trvá delší dobu není však nemožné,  upřednostnění názorné výuky.

Učitel  Hraje významnou roli ve vzdělávacím procesu,  K základním vlastnostem, které determinují kvalitu učitele patří: stupeň kvalifikace, specializace, věk, profesní zkušenost, verbální schopnosti.

U3V na MZLU v Brně  Tříleté studium,  71 přednášek, 213 hodin výuky  Bloky přednášek Ekonomické změny společnosti, Moderní trendy v pěstování ovoce a zeleniny, Kvalita potravin, zdraví a výživa, Zdraví lesů ČR

zimní semestrletní semestr Blok počet přednášekBlok počet přednášek 1. ročník Ekonomické změny společnosti I. - blok PEF6 Moderní trendy v pěstování ovoce a zeleniny I. - blok ZF6 Kvalita potravin a zdraví, výživa I. - blok AF7 Zdraví lesů ČR I. - blok LDF6 2. ročník Ekonomické změny společnosti II. - blok PEF6 Moderní trendy v pěstování ovoce a zeleniny II. - blok ZF6 Kvalita potravin a zdraví, výživa II. - blok AF6 Zdraví lesů ČR II. - blok LDF6 3. ročník Tématický blok PEF3 Zahradnictví5 Tématický blok AF3 Tématický blok ZF3 Lesnictví a myslivost5 Tématický blok LDF3 Celkem za ZS37Celkem za LS34 Celkový počet přednášek za tříleté studium71

Mimopřednášková činnost

Exkurze v ŠLP Křtiny

ŠZP Žabčice

Návštěva UTB ve Zlíně, Lešná, Svatý Hostýn –

Internetová studovna U3V – otevřena

KLUB U3V V říjnu 2005 zahájil svoji činnost KLUB U3V

Cíle projektu „Modernizace infrastruktury a rozšíření programů U3V v ČR“  Inovace témat (20%)  Vytvoření skript a učebních opor pro U3V  Vytvoření skript pro výuku práce s počítačem

Na závěr otázky k zamyšlení…  Financování U3V ze strany posluchačů systém základní kurz zdarma, každý další placený vytvoření databáze absolventů (ano/ne) – zapojení AU3V (problém zpracování, údržba databáze,..) Tomuto systému (zdroji) financování dává zelenou: -rostoucí popularita U3V, -studium U3V je zájmovým studiem, -…

Děkuji za pozornost. Veronika Vejrostová Institut celoživotního vzdělávání MZLU v Brně Zemědělská 5, Brno tel.: