1 Řízení znalostí z pohledu práva Úvodní seminář.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
* Nejdůležitějším krokem při výběru počítače je uvědomit si, za jakým účelem nám bude sloužit. * Stolní nebo přenosný? * Jaký výkon budu potřebovat? *
Advertisements

Vytvořil: Petrásek Jan
managementu znalostí podle
Pracovněprávní vztahy v organizaci
Aleš Chudý ředitel divize IW Microsoft Slovakia.
SPECIFIKA VÝUKY POČÍTAČOVÝCH KURZŮ UNIVERZITY TŘETÍHO VĚKU Michal Vojkůvka.
TOSHIBA Qosmio X G Josef Adam. Procesor Procesor typ : procesor Intel® Core™2 Extreme QX9300 frekvence procesoru : 2.53 GHz sběrnice FSB : 1066.
Tuning PC.
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
1 Řízení znalostí z pohledu práva Seminář č. 5. Zachycení znalostí Problém: implicitní znalosti jsou často velmi rozsáhlé a existuje mnohovaznost jednotlivých.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Podnikatelský institut PYRAMIDA s.r.o.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Význam informací a dat a znalostí
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Komponent 3 Situační analýza 3.1 Komunikační strategie 3.2 Zlepšování přístupnosti a obsahu informací na Internetu 3.3 Model vzdělávání Podpůrné dokumenty.
Opakování hardware a software.
Aleš Chudý IW BG Lead Microsoft Corporation. Lidé jsou klíčové aktivum firem Nové trendy práce Software jako platforma Strategická iniciativa (horizont.
ASUS MAXIMUS V EXTREME Autor: Petr Schönfeld. Popis základní desky  Deska se může chlubit krom prvotřídního zpracování a fázového napájení (CPU+iGPU+RAM)
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
Opáčko Co dělá procesor Co je to koprocesor Slot, patice
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.1 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě BIT, BYTE, PŘEDPONY Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
JJ Mois Année Notebook pro studenty VŠ Informační materiál určený pro studenty Nabídka od
Místo lidských zdrojů ve znalostní ekonomice. Proč znalostní ekonomika ? silná konkurence ekonomická krize efektivní výroba a prodej.
Architektura počítače
knowledge management, řízení znalostí, management znalostí
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hardware osobních počítačů
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
1 Řízení znalostí z pohledu práva Seminář č. 4. Opakování Software pro tvorbu projektu jako platforma pro přenos znalostí – pro tým připravující projekt.
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová Tereza Kyselovská.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
Univerzita třetího věku kurz ECDL
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
1 Řízení znalostí z pohledu práva Seminář č. 2. Opakování Co je to management znalostí Zachycení a komunikace Implicitní a explicitní znalosti Základní.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová.
Personální plán pro podnikatelský plán
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Funkce operačního systému (11). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_01.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
IMac 27“ Martin Čollák. Obsah Výrobce HW – procesor – grafická karta a display – disk – komunikace SW Pohled uživatele.
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
NOTEBOOK někdy také laptop, Anglicky na klíně (počítač, s kterým lze pracovat na klíně)) je označení pro přenosný počítač. Notebooky používáme na stejné.
Tato prezentace byla vytvořena
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
NETBOOK. NETBOOK NETBOOK Označuje počítač menší než notebook, který se zaměřuje na mobilitu, upřednostňuje nízkou spotřebu, cenu i váhu, a orientuje.
Obhajoba diplomové práce
Využití v praxi operační paměti RAM
Přečtěte si o tom vše Příspěvky Microsoft SharePointu
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Operační systémy.
Místo lidských zdrojů ve znalostní ekonomice
Transkript prezentace:

1 Řízení znalostí z pohledu práva Úvodní seminář

2 Co je to management znalostí? Týká se získávání, tvoření, sdílení a používání znalostí Není to: know-how a není to statická znalostní báze k určitému momentu Řízení znalostní je dynamickou veličinou. „Jde o to sledovat ty, kteří znají, a rozvíjet takovou firemní kulturu a technologii, která je přiměje mluvit.“

3 Zachycení komunikace Řízení znalostní se pohybuje mezi těmito dvěma extrémy Zachycení znamená zaměření organizace na kodifikaci znalostí a jejich distribuci. Tj. různé guidelines, kuchařky, informační balíky, interní sdělení, webové stránky – a pro právníky důležité právní normy (můžou nejen interní sdělení, ale i zákony – i stát je subjektem nakládajícím se znalostmi).

4 Zachycení komunikace Komunikace se zaměřuje na investování prostředků do procesů a technologií stimulující vazby mezi lidmi. Tj. vytváření pracovních sítí, podpora komunikace mezi kolegy, nástroje pro spolupráci a společné databáze. Výhody a nevýhody každého z přístupů? Je nutné nalézt optimální bod na škále vzhledem k návratnosti investic. Optimální bod se v čase mění!

5 Implicitní a explicitní znalosti Implicitní znalosti jsou v hlavách lidí. Jedná se o nekodifikované znalosti. Jejich míra obrovská (příklad – sepsání znalostí o tom, jak jezdit na kole) Explicitní znalosti jsou někde zaznamenány.

6 Kontext řízení znalostí Řízení znalostí souvisí s problémy organizace – ať už v tom, jak současné problémy efektivně řešit, tak v tom, jak problémům předcházet 1. přístup při řešení problému: zjistit, co vědí jiní – směřuje k vytvoření pracovní sítě, resp. komunitě (souvislost s implicitními znalostmi) 2. přístup při řešení problému: zjistit, co je již známo (souvislost s explicitními znalostmi)

7 Základní prvky řízení znalostí Lidé (mají znalosti a musí být ochotni je a) sdílet; b) získávat) Procesy (zjednodušují sdílení a ověřování znalostí v organizaci) Technologie (společná infrastruktura umožňující toky znalostí – jejich sdílení)

8 Data, informace a znalosti Příklad: co vše získáváte za druhy znalostí když chcete koupit nový notebook?

9 Data Notebook - Intel Core i5 2410M Sandy Bridge, 15.6" LED 1920x1080 matný, RAM 4GB, NVIDIA GeForce GT555M 2GB, HDD 500GB 5400 otáček, DVD, WiFi, BlueTooth, Webkamera, USB 3.0, HDMI, Windows 7 Home Premium 64-bit

Informace Velký výkonový základ poskytne vyspělým procesorem z rodiny Sandy Bridge, Intel Core i5 2410M, jehož dvě jádra pracují na frekvenci 2,3 GHz a při využití technologie Intel Turbo Boost 2 je schopen přetaktovat je až na 2,9 GHz. Inovativní architektura a funkce dokážou velmi příjemně překvapit vyšším výkonem při stejné frekvenci a optimalizovanou spotřebou dle momentální situace. Podporou mu bude operační paměť DDR3 s kapacitou 4 GB pro rychlý přísun dat ke zpracování. Vyvrcholení hardwarové sestavy je grafická karta NVIDIA GeForce GT555M s dokonce 2 GB vlastní paměti, která si spolehlivě poradí i s herní zábavou ve vysokých detailech. Notebook je dodáván s předinstalovaným operačním systémem Microsoft Windows 7 Home Premium v 64bitové verzi. 10

Znalosti Mam tento notebook idena tom secko GTa iv NA PLNYCH POHODE... BF3 tu pustite na strednych pohode...proste totalne dobry notebook oplati sa ! velmi silna a ked sa k nej prida este integrovana je este silnejsia :) takze odporucam...na nove hry v pohode to tam slape vsetko !!! graficka karta v pohode povrch spustite natom najnovsie hry na vysokych detailoch ! velmi vysoky vykon len jedna dorbnost.. ked prvy krat zapnete mozno vam nepojde numericka klavesnica..cital som fora a hovorila ze treba spravit uptade biosu!ale inac som ziadnu vadu nenasiel :)!!! 11

Znalosti Znalosti jsou rozsáhlejší než data a informace – byť s nimi souvisejí Znalosti někdy vnímány jako „vědomosti získané zkušeností“ Znalosti jsou více než jen know-how Znalostí zahrnují: – Vědět jak (procesy, postupy, metody, nástroje) – Vědět proč (strategické poznatky a rozhodnutí organizace) – Vědět co (fakta shromážděná před tím než něco uděláme) – Vědět kdo (vztahy, kontakty, osoby) – Vědět kde (kde nalézt informace) – Vědět kdy (načasování) 12

Cílový stav managementu znalostí v organizaci Neuvědomělá nekompetence Uvědomělá nekompetence Uvědomělá kompetence Neuvědomělá kompetence Příklad: používání elektronické databáze (vs šanony) v advokátní kanceláři 13

Bariéry sdílení znalostí Souvisí s jeho základními prvky (lidí, technologie, procesy) Bariéra technologická – společný software je více než nejnovější! Bariéry díky procesům v organizaci – priorita úkolů aneb je nutné udělat si čas na to ušetřit čas Bariéry díky „firemní“ kultuře – nezvyk nebo nepopularita žádat o pomoc, vnitřní konkurence osob v organizaci, nezajištění vhodného základu pro sdílení znalostí mezi odděleními jejich vedoucími apod. 14

Prvotní tipy pro odbourání bariér Sdružování zaměstnanců napříč organizačním schématem dle jejich úkolů (komunikace ne jen uvnitř jednoho oddělení, ale dle společného úkolu napříč odděleními) – úspora nákladů pro organizaci, zjistí se totiž často, jak jeden může dělat věc jinak, aby to pro dalšího v pořadí bylo jednodušší Vytvořit kulturu umožňující požádat o pomoc Aktivně naslouchat (opakování svými slovy) a být schopen vznášet a přijímat námitky (odbourání negativních důsledků vnitroorganizační konkurence – zde ale pozor, jistá konkurence „uvnitř“ je nutná! ) Pro vedoucí pracovníky: Učit se od ostatních, vytvořit společné hodnoty, zpochybňovat zavedené konvence a jít příkladem 15

Použitá a doporučená literatura COLLISON, Chris; PARCELL, Geoff. Knowledge management. [s.l.] : COMPUTER PRESS, s. ISBN

17 Děkuji za pozornost Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.3.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.