Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Advertisements

Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Poplatky za systémové služby - změny v roce 2002.
Požadavky ERÚ a povinnosti českého účastníka při účasti na německém trhu Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Kontrolní činnost Státní energetické inspekce v oblasti elektroenergetiky Ing. Stanislav Vitner ředitel odboru elektroenergetiky a plynárenství ústředního.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
PLYNÁRENSTVÍ zákon č. 458/2000 Sb., z hlediska kontrolní činnosti SEI Ing. Otta Hofman vedoucí oddělení plynárenství.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
2. a 3. prosince 2005Olomouc, Ostrava 1 Vyhláška o podmínkách připojení Stanislav Trávníček.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Přehled energetické legislativy Ing. Ladislav Havel Ing. Jindřich Mühlhofer Brno © 2005 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Uplatnění malé novely zákona 458/2000 Sb
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
1 Kontrolní činnost Státní energetické inspekce v oblasti elektroenergetiky Lokální distribuční soustavy Ing. Stanislav Vitner ředitel odboru elektroenergetiky.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Pravidla pro organizování trhu s plynem
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Zákon č. 670/2004 Sb. (Novela zákona č. 458/2000 Sb.) v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
2. a 3. prosince 2005Olomouc, Ostrava 1 Vyhláška o kvalitě dodávek elektřiny a souvisejících služeb Ondřej Fraňo.
Zásadní změny v novele energetického zákona
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Energetika ČR a její vyhlídky Základní změny zákona č Sb Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
SUBJEKT ZÚČTOVÁNÍ A OBCHODNÍK
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Legislativa a cenová rozhodnutí z pohledu roku 2005
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novely energetické legislativy v teplárenství
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
1 Pracovní skupina elektro, výsledky roku 2013, požadavky na změny pro rok 2015 Petr Matuszek Seminář SVSE Praha 18. března 2014.
1 Elektroenergetika – legislativa, cenová rozhodnutí ERÚ, požadavky na změny pro rok 2013 Petr Matuszek Seminář SVSE Brno 30. října 2012.
1 Bezpečnostní standard dodávky - plyn Asociace Energetických Manažerů Ortenovo nám. 15, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Obsah prezentace Požadavky u kterých dochází ke změně v procesu
Webové portály účastníků energetického trhu
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Změny legislativy v elektroenergetice pro rok 2019
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady Martin Kašák Energetický regulační úřad 6. dubna 2004

LDS - nejdůležitější zásady Obsah přednášky Legislativa ve vztahu na zákon č. 458/2000 Sb. Legislativa ve vztahu na vyhlášku č. 373/2001 Sb. Novela vyhlášky č. 218/2001 Sb. Připravovaná novela zákona č. 458/2000 Sb. Odpovědi na dotazy 6. 4. 2004 LDS - nejdůležitější zásady

LDS - nejdůležitější zásady Zákon č. 458/2000 Sb. Provozovatel distribuční soustavy – fyzická či právnická osoba, která je držitelem licence na distribuci Oprávněným zákazníkem – fyzická či právnická osoba, která má právo přístupu k přenosové soustavě a distribučním soustavám za účelem volby dodavatele elektřiny Chráněným zákazníkem – fyzická či právnická osoba, která má právo na připojení k distribuční soustavě a na dodávku elektřiny ve stanovené kvalitě a za regulované ceny 6. 4. 2004 LDS - nejdůležitější zásady

Podnikání v energetických odvětvích Předmětem podnikání je výroba, přenos, distribuce a obchod s elektřinou Podnikání v energetických odvětvích pouze na základě licence, kterou uděluje Energetický regulační úřad Licence se neuděluje na distribuci elektřiny, pokud odběratel poskytuje odebranou elektřinu jiné fyzické či právnické osobě prostřednictvím vlastního odběrného zařízení a nejedná se o podnikání podle obchodního zákoníku 6. 4. 2004 LDS - nejdůležitější zásady

Provozovatel distribuční soustavy § 25 zákona č. 458/2000 Sb. OZ REAS Areál – je držitelem licence na distribuci CHZ OZ Z pohledu zákona č. 458/2000 Sb. – zákazníci 6. 4. 2004 LDS - nejdůležitější zásady

Areál – není držitelem licence na distribuci § 3 odst. 3 zákona č. 458/2000 Sb. Podružný odběr REAS Areál – není držitelem licence na distribuci Podružný odběr Podružný odběr Z pohledu zákona č. 458/2000 Sb. – zákazník 6. 4. 2004 LDS - nejdůležitější zásady

LDS - nejdůležitější zásady Zrušení licence Zánik licence - § 10 zákona č. 458/2000 Sb. Požadavek na zrušení licence - držitel licence je povinen pokračovat v dodávkách energie po dobu stanovenou ERÚ, nejvýše však po dobu 12 měsíců Tuto povinnost nemá v případě, že není schopen plnit své závazky vyplývající z udělené licence – ERÚ stanovuje náhradního dodavatele Současně s podáním žádosti o zrušení předkládá žadatel návrh na řešení vzniklé situace, seznámení všech odběratelů s touto situací Možnost stanovení náhradního dodavatele na dobu dalších 12 měsíců – subjekt je povinen za úhradu poskytnout svá energetická zařízení 6. 4. 2004 LDS - nejdůležitější zásady

LDS - nejdůležitější zásady Vyhláška č. 373/2001 Sb. Energetický regulační úřad rozlišil provozovatele regionální a lokální distribuční soustavy Regionální distribuční soustava – distribuční soustava přímo napojená na k přenosové soustavě Lokální distribuční soustava – distribuční soustava, která není přímo připojena k přenosové soustavě Provozovatel distribuční soustavy je odpovědný za měření – povinnost předávat data do IS OTE (§ 25 zákona a § 17 vyhlášky č. 373/2001 Sb.) 6. 4. 2004 LDS - nejdůležitější zásady

LDS - nejdůležitější zásady Novela vyhlášky č. 218/2001 Sb. Povinnost vybavit měřením typu B odběrná místa konečných zákazníků s odběrem elektřiny z distribuční soustavy s napětím od 1 do 52 kV včetně a s rezervovaným příkonem od 250 kW do 400 kW, pokud konečný zákazník splnil povinnost podle § 49 odst. 2 zákona (úprava odběrného místa) Oprávněný zákazník má povinnost upravit na svůj náklad odběrné místo 6. 4. 2004 LDS - nejdůležitější zásady

LDS - nejdůležitější zásady Novela vyhlášky č. 218/2001 Sb. § 3 odstavec 9 vyhlášky č. 218/2001 Sb., ve znění vyhlášky č. 450/2003 Sb., definuje povinnost vybavit všechna odběrná místa k 1. 1. 2005 s napětím vyšším než 1 kV průběhovým měřením V současné době je výše uvedené ustanovení přehodnocováno a uvažuje se s hranicí 100 kW 6. 4. 2004 LDS - nejdůležitější zásady

Připravovaná novela zákona č. 458/2000 Sb. Provozovatel distribuční soustavy k jehož zařízení je připojeno více než 100 000 odběrných míst konečných zákazníků, nesmí být od 1. 1. 2007 souběžným držitelem licence na obchod s elektřinou, licence na výrobu elektřiny nebo licence na obchod s plynem Provozovatel distribuční soustavy je povinen do 31. 12. 2004 dodávat elektřinu chráněným zákazníkům; tato povinnost platí pro provozovatele distribuční soustavy, k jehož zařízení je připojeno méně než 100 000 odběrných míst konečných zákazníků do 31. 12. 2005 Od 1. 1. 2006 v případě dodávky elektřiny konečným zákazníkům nutnost vlastnit licenci na obchod 6. 4. 2004 LDS - nejdůležitější zásady

Děkuji Vám za pozornost martin.kasak@eru.cz www.eru.cz 6. 4. 2004 LDS - nejdůležitější zásady