Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor: Blanka Štrublová Zpracováno: 12.12.2012 Ročník (obor): 3.CU 29-54-H/01 Cukrář Tematická oblast: Restaurační moučníky Předmět: Technologie Anotace: Výukový materiál slouží k upevnění výrobních postupů vařených moučníků – kaše. Šablona číslo materiálu: III/2-25 III/2-25-3
Vařené moučníky 1. Kaše Author: Dezidor http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Krupicov%C3%A1_ka%C5%A1e_(2).jpg Kaše
základem je vroucí mléko za stálého míchání přidáváme obilovinu – krupice, pohanka, rýže, ovesné vločky, kukuřičná krupice. během vaření kaši mícháme, aby se nepřipálila před podáváním ji ochutíme – cukr, kakao, čokoláda, skořice, granko Instantní kaše - velmi oblíbená, jednoduchá příprava
Krupicová kaše má bílou až nažloutlou barvu, chuť krupice je doplněna chutí másla Výrobní postup do osoleného vařícího mléka přisypáváme prosátou krupici za stálého míchání ke konci vaření přidáme část cukr a ¼ másla před podáváním sypeme moučkovým cukrem a skořicí nebo strouhanou čokoládou nakonec polijeme rozehřátým máslem podáváme na teplém předehřátém talíři
Krupicové flamery je studená krupicová kaše připravuje se z uvařené krupicové kaše lze je vyrábět i dvoubarevné Výrobní postup uvařenou krupicovou kaši ochutíme citronovou kůrou, popř. čokoládou vmícháme bílkový sníh hmotu nalijeme do připravených vodou vypláchnutých šálků (forem) a po ztuhnutí vyklopíme na talířek podlijeme malinovou šťávou a přizdobíme šlehačkou
RÝŽOVÁ KAŠE obdobný postup jako při přípravě krupicové kaše Výrobní postup rýži přebereme, vypereme a spaříme vařící vodou, necháme okapat poté rýži uvaříme v mléce s tukem a solí – nepřevařit nakonec osladíme před podáváním sypeme moučkovým cukrem a skořicí, přeléváme rozpuštěným máslem
Rýžová kaše Autor: EPO http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Risengr%C3%B8d.jpg?uselang=cs
STUDENÁ RÝŽE připravíme podobně jako rýžovou kaši Výrobní postup po uvaření přidáme cukr, sůl a nabobtnalou želatinu vše promícháme a zředíme ½ tekuté šlehačky druhou ½ smetany ušleháme a přidáme do hmoty hmotu dávkujeme do vymazaných porcelánových šálků a dáme vychladit po ztuhnutí vyklopíme na dezertní talíř, ozdobíme šlehačkou, podlijeme malinovým sirupem
Jáhlová kaše Výrobní postup jáhly spaříme vodou, scedíme a vložíme do vařícího mléka osolíme, přidáme ¼ tuku a po dosažení bodu varu přikryjeme pokličkou vložíme do trouby a dusíme doměkka poté rozvaříme, přidáme cukr a upravíme hustotu mlékem před podáváním posypeme moučkovým cukrem smíchaným se skořicí a přelijeme rozpuštěným máslem podáváme na teplém talíři
Jáhlová kaše Author: Dezidor http://commons.wikimedia.org/wiki/File:J%C3%A1hlov%C3%A1_ka%C5%A1e.jpg
zápis Vařené moučníky - kaše Charakteristika: základem je vroucí mléko za stálého míchání přidáváme obilovinu – krupice, pohanka, rýže, ovesné vločky, kukuřičná krupice. během vaření kaši mícháme, aby se nepřipálila před podáváním ji ochutíme – cukr, kakao, čokoláda, skořice, granko
Výrobky: Instantní kaše Krupicová kaše Krupicové flamery Rýžová kaše Studená kaše Jáhlová kaše
Použité zdroje http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Krupicov%C3%A1_ ka%C5%A1e_(2).jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Risengr%C3%B8d.j pg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:J%C3%A1hlov%C3 %A1_ka%C5%A1e.jpg Cukrářská výroba III. Praha: Informatorium, 2001. ISBN 80-86073-87-4.