KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

ORGANICKÉ LÁTKY + KYSLÍK
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Dýchání rostlin Dýchání = respirace = soubor katabolických reakcí, které slouží k uvolnění energie potřebné např. pro syntetické pochody, příjem živin,
Koloběhy látek Cyklus vody.
Abiotické podmínky života
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemické děje Předmět: Chemie.
Výživa rostlin - fotosyntéza
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Charakteristika ekosystému
Projevy života Život je jeden z nejsložitějších přírodních dějů, které probíhají v organismech. Hlavní projevy života: PŘÍJEM POTRAVY VYLUČOVÁNÍ DÝCHÁNÍ.
FOTOSYNTÉZA – JEDINEČNÝ DĚJ
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Rostlinná buňka Mgr. Helena Roubalová
Složky krajiny a životní prostředí
= věda o životních projevech rostlin a funkcích jejich orgánů
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
ZNAKY ŽIVOTA ROSTLIN.
Podmínky života na Zemi 5.ročník
Rostliny - význam a jejich dělení.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis – Biologie rostlin
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů
Výživa buňky.
BIOLOGICKÉ VĚDY Podle zkoumaného organismu
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Co jsme již poznali.
Projevy života, třídění organismů
BUŇKA.
Fotosyntéza a dýchání Fotosyntéza Dýchání
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Podmínky života na Zemi Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum: Druh výstupu:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus Tematická oblast: Rostliny Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Oskol, Kroměříž příspěvková organizace Přírodopis 7. ročník Autor: Ing. Eva Blešová Vytvořeno v rámci projektu „Škola hrou - počítače ve.
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Fotosyntéza.
NEŽIVÁ PŘÍRODA.
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Projevy života, třídění organismů
Země a život, vývoj života
Rostliny.
Fotosyntéza rostlinné pigmenty + světelná energie + oxid uhličitý + voda chemická energie + kyslík.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_112_List
VY_32_INOVACE_07_Rostlinná buňka
Co všechno už víte o fotosyntéze?
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Získávání energie pro život
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje BUŇKA VY_32_INOVACE_23_461 Projekt.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Podmínky života na Zemi
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
VY_52_INOVACE_21_ Vlastnosti rostlin
ROSTLINY - ŘASY Přírodopis VI..
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Rostliny a houby našich lesů  ŘASY - nejjednoduší rostliny.
Rostliny - význam a jejich dělení.
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Dýchání všechny organismy dýchají stejně (ve dne i v noci)
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
DÝCHÁNÍ, FOTOSYNTÉZA TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ Autor: Zuzana Veselíková
Transkript prezentace:

KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE Látky jako uhlík, dusík, kyslík a voda v ekosystémech kolují. Energii se do ekosystémů dostává z vnějšku a opět z něj vystupuje.

Základní podmínky pro život na Zemi. Světlo a teplo – zdroj Slunce Voda – koluje v ekosystémech Vzduch – skládá se z plynů různých vlastností. Půda – minerály různých vlastností obsažené v nerostech a horninách

Koloběh vody v přírodě Voda se vypaří z vodních ploch i půdy do mraků díky energii ze Slunce. Ochlazením se mění na srážky a opět se dostává na zem ve formě deště či sněhu.

KOLOBĚH VODY Voda je přijímána rostlinami ať už kořeny nebo listy a jsou v ní rozpuštěné minerální látky z půdy. Část slouží jako roztok, ve kterém probíhají biochemické reakce, část je rozložena na H a O a zabudována do organických sloučenin. Velké množství vody je neustále odpařováno rostlinami do ovzduší ve formě páry. Živočichové také přijímají vodu jako kapalinu nebo vázanou v potravě. Při štěpení živin a uvolňování energie je voda využívána organismem nebo odváděna z těla ven.

Voda – podmínka vzniku života na Zemi. Voda - součást každé buňky. Voda a rostliny. Voda a houby. Voda a živočichové. Voda a teplota na Zemi. Voda a její mimořádné fyzikálně – chemické vlastnosti.

KOLOBĚH UHLÍKU a KYSLÍKU CO2 O2 CO2 O2 CO2 O2 CO2 potrava O2 CO2

Rostlina potřebuje C pro tvorbu organických látek svého těla – získává jej ze vzduchu ve formě CO2 a odpadem je O2 Živočichové i rostliny potřebují pro uvolňování energie z chemických vazeb O2 (buněčné dýchání). Rostliny spotřebovávají O2 ze vzduchu, přičenž jeho tvorba během dne několikrát převýší spotřebu. Živočichové využívají pouze vzdušný O2. Uvolněná energie je použita pro tvorbu specifických organických sloučenin, jejichž základní složkou je C. Rostliny umí zpracovat ten, který získaly během fotosyntézy. Živočichové potřebují pravidelný přísun uhlíku ve formě potravy (živočišné nebo rostlinné)

KOLOBĚH DUSÍKU N2 N2 N2 N2 N2 N2 Vzdušný dusík nedovedou využívat ani rostliny ani živočichové, pouze hlízkaté bakterie žijící symbioticky s bobovitými rostlinami. Rostliny dovedou zpracovávat dusík ve formě dusičnanů a amonných solí, které získávají z půdy díky humusu a ukládají je v bílkovinách svého těla. Živočichové využívají dusík z rostlinných, popřípadě živočišných bílkovin a využívají jej pro stavbu svých vlastních bílkovin. Rostliny dusík ve svém těle pouze kumulují. U živočichů dochází k neustálé výměně dusíku – příjem v potravě, výdej močí.

TOK ENERGIE tepelná tepelná chemická elektromagnetická energie

Energie v ekosystémech nekoluje, musí do nich neustále vstupovat. Zdrojem energie pro Zemi je Slunce. Energie se může přeměňovat nebo uchovávat v chemických vazbách. Centrem ukládání energie jsou chloroplasty. Centrem uvolňování energie jsou mitochondrie. Vázat elektromagnetickou energii (mimo solární elektrárny) dovedou pouze zelené rostliny při FOTOSYNTÉZE.

FOTOSYNTÉZA 6 CO2 + 6 H2O → C6H12O6 + 6 O2 Je metabolický děj, při kterém se z látek anorganických (H2O, CO2) vytváří látky organické (cukry) za využití světelné energie. 6 CO2 + 6 H2O → C6H12O6 + 6 O2 Upravený vzorec fotosyntézy 6 CO2 + 12 H2O → C6H12O6 + 6 O2 + 6 H2O Skutečný vzorec fotosyntézy

Pro fotosyntézu je zdrojem světelná energie ze Slunce. Fotosyntéza probíhá pouze v zelených částech rostlin – v organele CHLOROPLASTu – v zeleném barvivu CHLOROFYLU. Pro fotosyntézu je zdrojem světelná energie ze Slunce.

Voda pro fotosyntézu se dostává do rostliny převážně KOŘENY. Oxid uhličitý se dostává do rostliny převážně PRŮDUCHY na listech.

Vytvořený cukr se ukládá jako zásobní látka ŠKROB a je dále využíván rostlinou. VODA odchází z rostlin průduchy do ovzduší. Většina KYSLÍKU odchází z rostlin průduchy do ovzduší a dýchají jej všechny živé organismy. Část KYSLÍKU si rostlina ponechává pro své vlastní dýchání.

DÝCHÁNÍ Je metabolický děj, při kterém se z látek organických (cukry, tuky, bílkoviny) uvolňuje ENERGIE vytváří se látky anorganické (CO2, H2O, NH3). K dýchání dochází v organele MITOCHONDRII.

VELMI ZJEDNODUŠENĚ SE DÁ ŘÍCI, ŽE … … v mitochondriích dochází pomocí kyslíku k rozkladu organických látek na vodu a oxid uhličitý, které jsou vylučovány z našeho těla. C6H12O6 + 6 O2 → 6CO2 + 6H2O + uvolněná energie Tento proces je mnohem složitější a probíhá u různých látek (tuků, cukrů, bílkovin) různě. - aerobní metabolismus K uvolňování energie může docházet i bez přítomnosti kyslíku, je však mnohem méně účinné - anaerobní metabolismus.