Výuka databází v tabulkovém procesoru Martin Kubát.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výpočetní technika Excel 2010/2011 Petr Novák Fakulta Životního Prostředí Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.
Advertisements

Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Hromadná korespondence
Architektury a techniky DS Tvorba efektivních příkazů I Přednáška č. 3 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
Databáze Sestavy.
Nabídka karty Soubor Soubor. Nabídka karty Domů Domů práce se schránkou formátování písma zarovnávání formát čísel práce se styly práce s buňkami vyhledávání.
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Třídění a řazení dat Studijní obor: Sociální činnost Ročník: 2.
Zadání úlohy Podle předlohy vytvořte aktivní tabulku „Převádění stupňů“, ve které budete převádět hodnoty teplot ve stupních Celsia na stupně Fahrenheita.
Základní zásady pro výpočty v buňce 1)Každý vzorec musí začínat znakem „rovná se“ =. 2)Pokud znak nenapíšeme, program nic nespočítá. 3)Zápis vzorce nesmí.
Tabulkový procesor.
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Cvičení Podle předlohy vytvoř tabulku pro přehled známek.
Jak učit práci s videem.. Body učiva k práci s videem: 1. Co jsou videosoubory. 2. Typy videosouborů. 3. Kvalita videosouborů. 4. Jak přehrávat videosoubory.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Referát č. 17 Tabulkový procesor
Referát č. 17 M. Novotný Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Vysvětlit pojmy.
Úvod  Nejdůležitější vlastností grafu je sdělit dané informace.  Grafy mohou mít různou podobu (barevné, plastické…).  Vždy je důležité, aby se z nich.
JAK NA DATABÁZOVÉ FUNKCE Linda Lahodná 4. B POKRAČUJ KLIKNUTÍM>>>
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Filtrování a řazení dat Autor: Jaroslav Kvapil.
Název sloupce Datový typ Počet znaků Znaková sada Možnost prázdného pole Typ klíče Automatický přírůstek.
Výuka práce s videem Michal Janský. Cíle výuky 1.Ovládat zvolený program pro editaci videa. 2.Osvojení pracovních postupů. 3.Pochopení pojmů spojených.
Úvod  Při psaní vzorců se můžeme dopustit různých chyb.  Pokud se dopustíme chyby kterou Excel odhalí, bude nás informovat chybovým hlášením.  Chyby.
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 3. ročník oboru Kadeřník a Kuchař - číšník Třídění a řazení dat pomocí tabulkového procesoru.
Jak psát a editovat text
2. přednáška Databáze, využití MS Excel
Databáze v tabulkovém kalkulátoru
Práce s tabulkami.
Microsoft Excel  Editor z kancelářského balíku Microsoft Office.  Patří mezi tabulkové kalkulátory – aplikace, která hromadně zpracovává data.  Konkurenční.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 2.6 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Textový editor-hromadná korespondence Typ: DUM.
Databázové systémy I Cvičení č. 7 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2013.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Tabulkový procesor 3.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
MS Excel 2 Martin Kotlík Brno, 20. ledna 2015 Obsah předchozího semináře 1 1.Popis programu Excel 2.Základní dovednosti 3.Typy vkládaných dat 4.Formát.
INFORMATIKA 9 MS Excel III. III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Tabulkový procesor MS EXCEL III. TVORBA GRAFŮ, SEZNAMY, FILTROVÁNÍ DAT Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová.
Jak učit databáze v tabulkovém procesoru. Učit vlastně databáze na ZŠ ??? Pro: Práce s velkými objemy dat je jedním z hlavních z hlavních využití PC.
Jak učit tvorbu www stránek Navarová Adéla. Proč učit tvorbu www stránek? Prezentace na internetu (Výrobky, firmy, celebrity, kluby…)
INFORMATIKA 9 MS Excel IV. III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jiří Simmer Pedagogická Fakulta, ZČU
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:
Jak učit tvorbu www stránek Filip Procházka. Úvodem HTML není programovací jazyk, neobsahuje žádné programovací ani datové struktury, jejichž pochopení.
filtrování a řazení dat, podmíněné formátování,
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:
Databáze MS ACCESS 2010.
MS EXCEL Charakteristika
Microsoft Excel Seznamy Struktura seznamů Základní databázové pojmy Prohlížení a úprava seznamů Řazení.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Seznamy (databáze) v tabulkových kalkulátorech (Microsoft Office Excel, Open Office Calc, …)
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_08 Informatika - MS Excel – MIN, MAX Autor: Pavlína.
Hromadná korespondence 2 Word Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_040.ICT.34 Tvorba webových stránek – web a databáze.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_02 Informatika - MS Excel – Nabídky karet Autor:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu: Střední zdravotnická škola ÚO – šablony Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona: III/2.
MS Excel – Chyby ve vzorcích
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7
Inf Bezpečný počítač.
seznámení S TabulkovýM kalkulátorEM Microsoft Office excel 2007
KIV/ZD cvičení 5 Tomáš Potužák.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU
Popis tvorby jednoduchého grafu
MS Excel - Úvod Název : VY_32_inovace_01 Informatika - MS Excel - Úvod
INTERNET, POhYB PO WEBU VY_32_INOVACE_14
PRÁCE SE SLOŽKOU VY_32_INOVACE_09
MS Excel – Relativní odkaz
MS Excel – Vytváříme nový graf
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
Transkript prezentace:

Výuka databází v tabulkovém procesoru Martin Kubát

Cíle výuky 1.Ovládat tabulkový procesor a pochopit jeho činnost jako pomocníka při výpočtech a zpracování většího množství dat. 2.Chápat pojmy - adresy, vzorce, funkce, formáty, tabulka, filtr, řazení. 3.Dokázat přizpůsobit data daného problému pro počítač, zpracovat je a výsledek umět interpretovat. 4.Tvorba a procvičování běžných problémů.

Co je nutné dodržet? Výuka databází jako takových je na základní škole nemyslitelná [3]. „Databáze“ tvořené v tabulkovém procesoru je tedy vhodná náhrada a snadno stravitelný úvod do hromadného zpracování dat. Děti nelze učit databáze při prvních setkáních s tabulkovým procesorem. Je to jen jakési rozšiřující učivo na základní škole. Je nutné učit databáze s ohledem na věk a schopnosti žáků. Žáci by měli chápat jakým způsobem jim mohou databáze pomoci. K tomu by měli složit různé příklady z běžného života. Přípustné činnosti pro práci s dětmi na ZŠ jsou: seřazení sestupně, vzestupně, automatický filtr, vlastní automatický filtr, formulář. Rozšiřujícím učivem je pak rozšířený filtr, kde je mnoho možností.

Pro základní seznámení se s databázemi je možné použít podobnou tabulku: 1.Seřadit podle hodnot – datum narození, podle místa bydliště… řadit sestupně i vzestupně. 2.Použít automatický filtr, nejzákladněji pro Pohlaví, vybrat například jenom Ž. Vysvětlit co filtr udělá, pokud jej použijeme. 3.Případně použít rozšířený filtr s jednoduchým kritériem (např. věk > 10) Úkoly

Příklad CD příloha k [1], soubor sber.xls. Vložení automatického filtru. Data > Filtr >automatický filtr Zobrazte všechny, kteří mají 12 dkg sedmikrásky a zároveň 20 dkg břízy. Zobrazte zpět vše. Poté vyberte z databáze všechny dívky dle příjmení (na konci -ová). Šipka filtru u příjmení > Vlastní…> příjmení je rovno *ová. Poté zobrazit první 3 v množství hluchavky. Zobrazit zpět vše. Příkaz data > formulář > nový pak seznamuje žáky s principy administračním prostředím velkých databázových systémů. Tedy vložte nový záznam.

Použitá literatura [1] Vaníček, J. Informatika pro základní školy: 2. díl třídílné řady učebnic. 1.vyd.Brno: CB Books, a.s. ISBN [2] Blažíčková, Š. Microsoft Excel pro školy: cvičebnice. 1. vyd Brno: CB Books, a.s. ISBN [3] Vaníček, J. Přednášky z didaktiky informatiky a výpočetní techniky [online]. [cit. 5. listopadu 2006]. Dostupný z.