Příroda jako inspirace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Význam vody pro člověka
Advertisements

NEJVĚTŠÍ PŘEHRADY SVĚTA
BLANOKŘÍDLÝ Hmyz Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_334.
Prezentace 40´ Práce ve skupinách 30´ Seznámení s tématem 10´
Závislost na Internetu. Že jste závislí na internetu, poznáte, když: máte na brýlích vypálenou webovou stránku se vám v noci zdají sny v HTML. při psaní.
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání.
… méně efektivní než systémy plantážní velkoplošné a velkoobjemové !!! PROČ udržitelná politika ???
Globální oteplovaní.
Na internetu: Karel Šimek říjen 2006.
ENCYKLOPEDIE FORMULE 1 Stanislav Kolman 4.B 2013/
VY_52_INOVACE_DEK_59 NOVÝ REALISMUS, NOVÁ FIGURACE, HYPERREALISMUS
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
použitelnost webu (usability)
Projekty jsou Výzvy Mgr. Martina Sýkorová. Projektový záměr Zformulovat si v bodech, co chci uskutečnit s pomocí prostředků nabízených v grantech – Obsah,
Abstraktní expresionismus
VY_52_INOVACE_DEK_60 Konceptuální umění Akční umění
Ateliér Příroda aneb Land Art v Českém ráji. Co je Land Art  Land art vznikl jako umělecký směr ve druhé polovině 60. let v USA.  Termín, vytvořený.
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
VY_32_INOVACE_5.3.VV2.08/Wi Autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Widenková. CZ.1.07/1.5.00/
6. ročník Pravěk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Půda – složka životního prostředí
Velká řecká kolonizace
Bez čeho by jsme se neobešli  Bez technických vynálezů by se neobešel v dnešní době nikdo  Technika je pro dnešní život velmi důležitá  Stroje už v.
INDONÉSIE Natálie Vašková.
Rostliny - význam a jejich dělení.
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
Svět techniky a já Kateřina Večerková.
Ekosystémy přírodní a umělé
Trest smrti.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Claude Monet Markéta Marešová V6A Claude Monet impresionismus vyhledávání světla snaha zachytit okamžik Paříž, Normandie, Rouen květiny.
ROZVOJ KLÍČOVÝCH KOMPETENCÍ
Jak vytvořit webovou stránku HTML Je základ každé webové stránky. Naučit se jej není složité a můžete říct „tento web jsem udělal/a já“
Přírodní zdroje Česka Anotace
Art brut Ondřej Turek 1A. Poprvé ho definoval roku 1945 francouzský umělec a teoretik Jean Dubuffet. Poprvé ho definoval roku 1945 francouzský umělec.
Téma hodiny: Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Teorie motivace Adéla Furiková.
1 Stavební zákon - účast veřejnosti Jitka Bělohradová.
OP – ART Optical art Optické umění
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj
IMPRESIONISMUS.
Umělecké směry 20. století
Ekologie jako věda Obory ekologie.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
JAK ČLOVĚK PŮSOBÍ NA RELIÉF
,,Proč nevynést umění ven a neposunout jeho hranice‘‘ Umělecká díla vzniklá v tomto trendu se často pohybují mimo umělecký trh, mnohdy mají efemérní povahu.
Land-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
LANDART Jiří Salajka.
Výtvarné směry 2. poloviny 20. století
HTML stránka – vložení obrázku Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastTvorba WWW stránky v HTML Datum vytvoření2013.
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Využití ICT, výtvarná výchova, Kubismus v malířství Autor: Mgr. Olga Pasovská.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
UMĚNÍ, VÍRA A NÁBOŽENSTVÍ
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Umění a kultura, výtvarná výchova, Body-art Autor: Mgr. Olga Pasovská.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Svitavské památky – Langrova vila
Práva a povinnosti osob
Práva a povinnosti osob
Práva a povinnosti osob
Hory v barvách duhy Čína.
KRAJINA V UMĚNÍ 20. září 2013 VY_32_INOVACE_160205
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Využití ICT, výtvarná výchova, Land art Autor: Mgr. Olga Pasovská Název.
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Modelový koncept hodiny výtvarné výchovy
Tvorba pomocí chůze – Richard Long
Rostliny - význam a jejich dělení.
Využití sociálních sítí v komunikaci organizace
SVÉDSKO 1.
Klenot Prahy … … Karlův most !! Stereo Zvuk
Transkript prezentace:

Příroda jako inspirace LAND ART Příroda jako inspirace

Příroda jako inspirace Land Art (Earthworks, Earth art, zemní umění) Vznik v 60. a 70. letech 20. století ve Spojených státech úzce spojen s prostředím přírody, do které zasahoval a vytvářel tak zcela nevšední umění. zároveň protestem proti komercializaci umění – tvořilo se a vystavovalo mimo galerie tvorba tak byla osvobozena od pláten, galerií i obchodníků s uměním, přesto však bylo toto umění přístupné široké veřejnosti.

Kameny, dřevo, hlína i rostliny… a více Díla tak žijí svým vlastním životem a mění se díky přírodním podmínkám a erozi, které jim dodávaly na novém rozměru. Land art je o procesu tvoření a o díle, které je pomíjivé v čase. Vše bylo zaznamenáno na videonahrávky a fotografie pořízené během jejich stavby a při dokončení. Některé díla Land artu již známe jen z těchto dokumentů.

Nejznámější autoři - Najdi a prohlédni si jejich díla na internetu Robert Smithson http://www.robertsmithson.com/ Richard Long http://www.richardlong.org/sculptures/sculptures.html , přečti článek Chůze jako umění na http://www.ekolist.cz/pubclanek.shtml?x=2215302 Christo a Jeanne-Claude http://www.christojeanneclaude.net/# a více o autorech na http://www.artmuseum.cz/umelec.php?art_id=121 Andy Goldsworthy http://video.google.com/videoplay?docid=-288023216970768712#

Český umělec Land artu Ivan Kafka (1952) Předmětový repertoár se u Kafky inovuje celkem nepatrně. Z věcí, které kdy měly v jeho instalacích zásadní význam, lze namátkou vzpomenout spadané listí, sníh i led, písek, kámen či jiné přírodniny, špejle, větrné rukávce, šípy, dělové koule, nárazníky železničních vagónů nebo rovněž různě pestré větrníky, s nimiž autor pořádá své specificky konfrontační situace vlastní nebo i městské "přírody". Dílo na následujícím stránce s názvem „Lesní koberec pro náhodného houbaře“ a inspirace tímto dílem provedená při hodině VV.

Christo a Jeanne-Claude Zabalený svět Svým přístupem k umění nacházejí nový náhled na skutečnost pouhou hrou s prostředím – i když je jejich práce často velmi kontroverzní, oba umělci popírají, že by měla jiný význam než zdůraznit svou pravou podobu a vytvořit ‚krásnější svět‘ v novém pohledu na zažité krajiny a panoramata. Svými instalacemi rovněž chtějí navodit jakýsi pocit naléhavosti, sami tento pocit popsali takto: ‚když vám někdo řekne, abyste se podívali na duhu, také mu nikdy neodpovíte, že se na ni podíváte zítra.‘

Instalace jsou velmi nákladné, jejich cena se často pohybuje v desítkách milionů dolarů. Nejsou sponzorována, Christo a Jeanne-Claude je financují převážně z Christova dědictví a prodeje skic a fotografií instalací. Na přípravě svých instalací Christo a Jeanne-Claude často pracují dlouhou dobu a v mnoha případech se musí spoléhat i na šikovnost svých právníků a vyjednavačů: uskutečnění jejich instalací někdy trvá celé roky, například získat povolení pro zabalení Reichstagu trvalo čtyřiadvacet let, most Pont Neuf čekal na zabalení deset let. Výstavba všech instalací probíhá pod přísnými ekologickými pravidly a instalace jsou po skončení vystavování rovněž ekologicky rozebrány a recyklovány.