Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Využití ICT, výtvarná výchova, Kubismus v malířství Autor: Mgr. Olga Pasovská.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Využití ICT, výtvarná výchova, Kubismus v malířství Autor: Mgr. Olga Pasovská."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Využití ICT, výtvarná výchova, Kubismus v malířství Autor: Mgr. Olga Pasovská Název materiálu: VY_32_INOVACE__13/IX.SADA Anotace: Prezentace je určena pro žáky 2. stupně, slouží k výkladu učiva Kubismus v malířství Období: září-prosinec 2011

2 KUBISMUS avantgardní umělecké hnutí vývoj a vznik v letech 1906 – 1914
název z latinského „cubus“ - krychle zakladatelé Georges Braque a Pablo Picasso předmět zobrazován z mnoha úhlů současně, rozkládán na nejjednodušší geometrické tvary, poté podle fantazie skládán do obrazu vliv kubismu také v architektuře, v tvorbě keramiky, málo v literatuře ! V elektronickém slovníku najdi význam slova „avantgardní“.

3 GEORGES BRAQUE 1882 - 1963 francouzský malíř a sochař
kubistické obrazy v tlumených zelených, šedivých, žlutých a hnědých barvách složité vzory z geometrických obrazů, objekty rozložené, jakoby pohled z několika úhlů v 1. světové válce vážně raněn do hlavy, návrat k malování roku 1917, kdy si vytvořil svůj osobitý styl – volnější, realističtější zobrazení přírody tvorba – malby, grafiky, koláže, skulptury ! V elektronickém slovníku vyhledej význam slova „skulptura“. ! Zkopíruj adresu a prohlédni si některá díla tohoto malíře:

4 PABLO PICASSO 1881 - 1973 španělský malíř a sochař
dílo rozděleno do několika období: °modré (modré a modrozelené barvy) °růžové (oranžové a růžové barvy) °africké (inspirace Afrikou) °analytický kubismus (hnědé barvy) °syntetický kubismus (koláže) autor obrazu Guernica, popisujícího hrůzy války (občanská válka ve Španělsku) velmi pestrý osobní život (mnoho vztahů , čtyři děti) bohaté dílo - obrazy a skici, rytiny a tisky, ilustrace, skulptury, keramika ! Zkopíruj adresu a prohlédni si některá díla tohoto malíře:

5 DALŠÍ SVĚTOVÍ AUTOŘI TVOŘÍCÍ VE STYLU KUBISMU
Juan Gris (Španěl) Robert Delaunay (Francouz) Fernand Léger (Francouz) Fritz Wotruba(Rakušan) Jacques Lipchitz (Litevec) Ludo Lehen (Slovák) ! Pomocí internetového vyhledávače si prohlédni některá díla uvedených autorů.

6 ČEŠTÍ AUTOŘI TVOŘÍCÍ VE STYLU KUBISMU
Otakar Kubín Josef Čapek Bohumil Kubišta Antonín Procházka Václav Špála Emil Filla ! Zadej do internetového vyhledávače konkrétní jméno jako klíčové slovo a prohlédni si některá díla.

7 ZNÁTE ODPOVĚĎ ? Odkud pocházel Georges Braque ?
Latinské „kubus“ znamená „koule“? Byl Pablo Picasso původem Francouz? Proč Georges Braque na čas přerušil svou tvorbu? Kdo z těchto dvou malířů je autorem obrazu „Guernica“? Znáš jména alespoň dvou českých autorů tvořících v kubistickém stylu?

8 Použité zdroje: Citováno


Stáhnout ppt "  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Využití ICT, výtvarná výchova, Kubismus v malířství Autor: Mgr. Olga Pasovská."

Podobné prezentace


Reklamy Google